Çelik Sektöründe 2023 - 38. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 38. Haftanın Öne Çıkanları


Birleşik Krallık Hükümeti, Tata Steel'in Karbondan Arındırılması İçin 500 Milyon GBP Kaynak Sağlayacak

Tata Steel ve Birleşik Krallık hükümetinin, Port Talbot tesisindeki çelik üretimini yüksek fırınlardan EAO'lara geçirmeyi amaçlayan ortak bir anlaşma yaptığını duyurduğu bildiriliyor. Tata Steel'in açıklamasına göre, Birleşik Krallık hükümetinin, Tata Steel Birleşik Krallık operasyonlarının düşük CO2'li çelik üretimine geçişi için toplam 1,25 milyar GBP maliyetle proje kapsamında 500 milyon GBP'ye kadar kaynak sağlayacağı ifade ediliyor. Bu kaynağın, Tata Steel UK'in çelik üretim tesislerinin bulunduğu Port Talbot'ta EAO’lu çelik faaliyetlerine geçişi sağlayacağı aktarılıyor. İngiliz çelik üreticisinin, özellikle Hollanda'daki kardeş şirketle karşılaştırıldığında daha kötü mali performans gösterdiği göz önüne alındığında, net sıfır üretime yüksek maliyetli geçiş bağlamında faaliyetlerini sürdürebilmek için bu devlet yardımına fazlasıyla ihtiyaç duyduğu kaydediliyor. Üreticinin, "Önerilen proje, geçiş sonrasında Port Talbot'ta çelik üretiminin sürekliliğini sağlayacak ve Tata Steel UK'i sürdürülebilir, sermaye açısından verimli ve kârlı bir işletmeye dönüştürecek. Birleşik Krallık Hükümeti desteğiyle, projenin sağlam bir yatırım durumu var," açıklamasında bulunduğu bildiriliyor. Düzenleyici onaylara, istişare prosedürlerine ve ayrıntılı şart ve koşulların kesinleştirilmesine tabi olan bu anlaşmanın, on yıl içinde doğrudan CO2 emisyonlarının 50 milyon ton azaltılmasına imkân tanıyacağı belirtiliyor. Planlanan geçiş projesinin, mevcut durumda büyük oranda ihraç edilen Birleşik Krallık'taki çelik hurdasının daha etkin şekilde kullanılmasına da olanak sağlayacağı vurgulanıyor. Şirketin, BF'ler ve kok fırınları gibi mevcut varlıkların birçoğunun ömürlerinin sonuna yaklaştığını göz önünde bulundurarak, Talbot Limanı'ndaki BF operasyonlarının büyük ölçekli yeniden yapılandırılmasına ilişkin istişarelere yakında başlayacağı ifade ediliyor. Şirketin ayrıca, ileri malzeme araştırmaları ve sürdürülebilir tasarım ve üretim araştırmaları için Birleşik Krallık'ta iki ek inovasyon ve teknoloji merkezi kurmak amacıyla dört yıl içinde yaklaşık 20 milyon GBP yatırım yapacağını da duyurduğu anlaşılıyor. ( Metal Expert/Kallanish, 18 Eylül 2023 )

Uğur Dalbeler: Çelik Sektöründe Oyunun Kuralları Değişiyor

17-19 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşen SteelOrbis 2023 Güz Konferansı & 89. IREPAS Toplantısı’nda söz alan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkan Yardımcısı, Dünya Çelik Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, IREPAS’ın 40. yıl dönümünü kutlayarak ve birliğin böylesi bir seviyeye gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Başlangıçta birkaç üyeden oluşan IREPAS’ın yalnızca üreticiler değil tüketiciler, hammadde tedarikçileri, lojistik ve finans kuruluşları gibi paydaşları kapsayan büyük bir topluluğa dönüştüğüne dikkat çekti. Çelik sektörünün mevcut durumuna değinen Dalbeler, Dünya Ticaret Örgütü’ne göre küresel ticaretin güçlü dolar, yüksek enflasyon ve dünya genelindeki anlaşmazlıklar sebebiyle gerilediğini söyledi. Oyunun kurallarının değiştiğini ve bu kuralların gelişmiş ülkeler tarafından yeniden yazıldığını ifade etti. Dalbeler, “ABD ve AB gibi gelişmiş ülkeler serbest ticaretten uzun yıllar fayda sağladıktan sonra kapılarını kapatıyor. Rekabet güçleri azaldığı için oyunun kurallarını değiştirme kararı aldılar,” dedi. Türk çelik sektörü için büyüme döneminin sona erdiğini ve duraklama dönemine geçildiğini vurgulayan Dalbeler sözlerine, “Elimizde olanı muhafaza etmeye çalışıyoruz ve bunu yapmak hiç kolay olmayacak,” şeklinde devam etti. Ticaret önlemleri dışında savaş sebebiyle uygulanan yaptırımların da Türk çelik sektörünü olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bir diğer mücadelenin sektörün karbondan arındırılması olduğunu belirten Dalbeler, AB’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nı devreye aldığını ancak Türkiye’nin en azından yönetmeliğe uymak amacıyla kendi düzenlemesini yürürlüğe alma konusunda halen pek bir adım atmadığını söyledi. Ayrıca Çolakoğlu’nun üretim kapasitesini 4,5 milyon mt’a çıkardığını, ürün kalitesini güçlendirdiğini ve daha sürdürülebilir olmak için bazı iyileştirmeler yaptığını da ifade ederek sözlerini tamamladı. ( SteelOrbis, 18 Eylül 2023 )

Salzgitter Yeşil Çelik Projesi İçin Elektrolizör Sipariş Etti

Almanya'nın en büyük ikinci çelik üreticisi Salzgitter, SALCOS karbondan arındırma stratejisinde ilerleme kaydediyor. Şirketin, yeşil dönüşüm stratejisinin bir parçası olarak Salzgitter Flachstahl tesisine kurulacak basınçlı alkalin elektrolizör teknolojisine sahip, 100 MW'lık bir elektroliz tesisinin tedariki için uluslararası teknoloji grubu Andritz ile sözleşme imzaladığı haber veriliyor. Tesisin, 2026 yılında faaliyete geçmesi ve 9.000 ton yeşil hidrojen üretmesi bekleniyor. SALCOS stratejisi üç aşamadan oluşuyor. İlkinin, 2026 yılında tamamlanacağı ve bir doğrudan indirgeme tesisinin, bir elektrik ark ocağı (her ikisi de önceden sipariş edilmiş) ve 100 MW'lık elektroliz tesisinin inşasını içereceği bildiriliyor. İlk aşamadaki yatırımın, Federal Almanya Cumhuriyeti ve Aşağı Saksonya Eyaleti'nin sübvansiyonları ve Salzgitter'in kayda değer seviyedeki fonları ile güvence altına alındığı vurgulanıyor. Şirket, stratejiyle Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını %50 azaltmayı ve hurda geri dönüşümünü %50 artırmayı hedefliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 21 Eylül 2023 )

Liberty Steel, Dunaferr Tesisinde Karbonsuz Üretime Geçecek

İngiltere merkezli çelik üreticisi Liberty Steel, Macaristan merkezli Dunaferr tesisinin karbonsuz üretime geçmesi amacıyla Çin merkezli inşaat mühendisliği şirketi CISDI Engineering ve Macaristan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ile iş birliği yapacağını açıkladı. CISDI Liberty Steel’e en son enerji verimliliği teknolojisine sahip 150 tonluk yeni bir elektrik ark ocağı tedarik edecek. Kömür bazlı çelik üretiminin yerini alacak olan elektrik ark ocağı teknolojisi doğrudan karbon emisyonunu yaklaşık %80 oranında azaltacak ve Dunaferr’in rekabet gücünü önemli ölçüde artıracak. Macaristan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ise elektrik ark ocağının kurulması için gereken idari süreçlerin kolaylaştırılması dahil olmak üzere projeyi destekleyecek. ( SteelOrbis, 21 Eylül 2023 )

US Steel ve NETL, Pennsylvania Çelik Fabrikasında Karbon Yakalama Teknolojisini Test Edecek

US Steel ve ABD Enerji Bakanlığı'nın Ulusal Enerji Teknolojisi Laboratuvarı’nın, 20 Eylül tarihli ortak açıklamasına göre, çelik üreticisinin Pensilvanya'daki Edgar Thomson Fabrikası'ndaki çelik üretim operasyonlarından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını yakalamak için gelişmiş bir membran teknolojisini test etmeyi planlıyor. Projenin, ABD'nin karbondan arındırma hedeflerine ulaşmak amacıyla CO2 emisyonlarını azaltmak için endüstriyel tesislerden karbon yakalamayı hedefleyen DOE'nin Point Source Carbon Capture Programının bir parçası olduğu kaydediliyor. NETL ve US Steel tarafından sağlanan bilgilere göre, solventler ve sorbentler gibi diğer ayırma teknolojileriyle karşılaştırıldığında polimer membranların, daha az hareketli parça gerektirmesi ve CO2 rejenerasyon adımı gerektirmemesi nedeniyle nispeten basit bir CO2 ayırma işlemi sunuyor. Bunun, potansiyel maliyet tasarrufunun yanı sıra sermaye ve bakım maliyetlerinin azalmasıyla sonuçlandığı belirtiliyor. (S&P Global, 22 Eylül 2023 )

 


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ