Çelik Sektöründe 2023 - 39. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 39. Haftanın Öne Çıkanları


US Steel’in Satışı İçin Yeni Karşı Teklifler Duyuldu

Kanada merkezli çelik üreticisi Stelco Holdings Inc.’in US Steel’i satın almak için teklif verdiği öne sürüldü. Basına göre, 2007-2016 yılları arasında US Steel’in bir iştiraki olan Stelco, resmi bir karşı teklif yapmasa da ortaklık yaparak teklif yapma ihtimali olan şirketlerle görüşmeler yaptı. US Steel, aralarında United Steelworkers sendikasının da desteğini alan ClevelandCliffs’in bulunduğu bazı şirketlerden karşı teklif aldığını belirtmişti. Pennsylvania merkezli Esmark Inc. Ağustos ayında verdiği karşı teklifi birkaç hafta içinde geri çekerken Ağustos ayının sonlarına doğru gelen haberlerde ArcelorMittal’ın da teklif yapmak üzere olduğu duyuldu. ( SteelOrbis, 25 Eylül 2023 )

ArcelorMittal Brezilya’daki Üretimini Artırmayı Planlıyor

ArcelorMittal’ın Brezilya birimi, demir cevheri, ham çelik ve nihai çelik üretimini artırmak için 7,7 milyar BRL (1,56 milyar $) yatırım alacak. Minas Gerais eyaletindeki Serra Azul madeninin 1,8 milyar BRL’lik yatırımla üretim kapasitesini yıllık 1,6 milyon mt’dan 4,5 milyon mt’a çıkarması planlanırken aynı eyalette bulunan João Monlevade tesisi 2,5 milyar BRL değerindeki yatırımla ham çelik üretim kapasitesini yıllık 1,2 milyon mt’dan 2,2 milyon mt’a çıkaracak. Bu tesise demir cevheri sağlayan Andrade demir cevheri madeninin üretiminin ise yıllık 1,5 milyon’dan 3,5 milyon mt’a yükseleceği düşünülüyor. Sabará tesisine yapılacak 144 milyon BRL yatırımla tesisin uzun mamul üretim kapasitesi %35 artacak. Vega tesisi ise 1,9 milyon BRL değerindeki yatırım sayesinde otomotiv ve beyaz eşya sektörleri için yeni ürünler üretmeye devam edecek. Rio de Janeiro eyaletindeki Barra Mansa tesisinin ise 1,3 milyar BRL yatırım ile yıllık ham çelik üretim kapasitesini 500.000 mt artırması ve ürün gamını genişletmesi planlanıyor. ( SteelOrbis, 25 Eylül 2023 )

Feralpi Riesa Yeni Hurda Tesisini Açıyor

İtalyan Feralpi grubunun Alman inşaat demiri bağlı kuruluşu Elbe-Stahlwerke (ESW) Feralpi’nin, Riesa, Saksonya'daki yeni hurda işleme tesisinin ilk aşamasını işletmeye başladığı haber veriliyor. İlk aşamanın, iki yıl boyunca 20 milyon € (22 milyon $) tutarında bir yatırımı içerdiği ve şirketin, düşük emisyonlu nihai çelik üretimi için daha temiz ve daha verimli hurda işlemenin önemini vurguladığı belirtiliyor. Feralpi, modernizasyonun 2. ve 3. aşamalarının tamamlanmasının ardından, hurdadan elektrik ark ocağına giden yolun tamamen otomatik hale getirileceğini belirtiyor. ( Kallanish, 25 Eylül 2023 )

Mısırlı Kandil Steel Yassı Mamul Kapasitesini Artırmak İçin Finansman Aldı

Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Mısır merkezli yassı mamul üreticisi Kandil Steel’e kapasitesini artırmak amacıyla 25 milyon $’lık finansman sağladığını duyurdu. Söz konusu finansman sayesinde Kandil Steel, üretim kapasitesini yıllık 500.000 mt’dan yılık 800.000 mt seviyesine çıkarmakla kalmayıp yüksek kaliteli çelik üretimine yönelik hammadde arzını da artıracak. Ayrıca finansman artan sermaye ihtiyacını karşılamak ve karbonsuzlaşma faaliyetlerini desteklemek için de kullanılacak. Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun en büyük haddecilerinden biri olan şirket, üretiminin %40’ını ihraç ediliyor. Kandil Steel asitleme, soğuk haddeleme, tavlama, galvanizleme, boyama ve çelik sac üretim faaliyetleri yürütüyor. ( SteelOrbis, 28 Eylül 2023 )

Vale, HBI Üretimini Geliştirmek İçin Limanla Ortaklık Kuruyor

Brezilya'nın madencilik devi Vale’nin, Rio de Janeiro eyaletine bağlı Sao Joao da Barra'da bulunan limanda çelik üretiminin karbonsuzlaştırılmasına yönelik mega bir merkezin geliştirilmesine yönelik ortak bir çalışma yürütmek üzere Acu limanı ile bir mutabakat anlaşması (MoU) imzaladığı bildiriliyor. Resmi açıklamada belirtildiği gibi tesisin doğrudan indirgeme yoluyla HBI üretmesi öngörülüyor. Merkezin, sıfıra yakın karbon emisyonlarıyla HBI üretimine olanak tanıyan yeşil hidrojene dönüşümü artıracak şekilde doğal gaz kullanacağı belirtiliyor. Vale'den yapılan açıklamaya göre, planlanan tesis başlangıçta Vale'den gelen peletleri kullanacağı, ancak gelecekte yeni bir briketleme tesisi inşa edileceği rapor ediliyor. Anlaşmaya göre, tarafların yeni HBI tesisi için yatırımcı ve müşteri arayacağı anlaşılıyor. Daha önce bildirildiği gibi Vale’nin daha önce mega merkezler geliştirmek için çeşitli anlaşmalar imzaladığı ve anlaşmaların, Suudi Arabistan Ulusal Endüstriyel Kalkınma Merkezi (NDIC), Emirates Steel Arkan ve Umman Sultanlığı Ticaret, Sanayi ve Yatırım Teşvik Bakanlığı ile imzalandığı aktarılıyor. Faaliyetlerin başlaması, 2027 yılında planlanıyor. ( Metal Expert, 28 Eylül 2023 )

OECD: Kapasite Fazlası Sorunu Gelecekte Daha da Kötüleştirecek

OECD Çelik Komitesi 25-26 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği 94. toplantısında artan kapasite fazlası, zayıflayan çelik talebi ve bazı ülkelerdeki hükümet müdahaleleri sonucu küresel çelik piyasasındaki bozulmaya ilişkin endişelerini dile getirdi. Komite, küresel çelik piyasasında bu yılın başlarında başlayan kademeli toparlanmanın kısa ömürlü olduğunu ve bu durumun kısmen çelik talebi beklenenden düşük seyrederken oluşan kapasite fazlasından kaynaklandığını olduğunu belirtti. Komite Başkanı Ulf Zumkley, "Küresel piyasada kapasite fazlası sorunu büyüyor ve Çin'in konut krizine ilişkin artan endişelerle birlikte çelik talebi düşüyor," dedi. Zumkley'e göre, çelik üretim kapasitesinin ardı ardına beş yıl boyunca artması, sektörde aşırı yatırımlara yol açtı ve dünya çelik üretim kapasitesi 2023 yılında 2,5 milyar mt gibi rekor bir seviyeye ulaşacak. OECD, küresel kapasitenin 56 milyon mt artacağını ön görüyor. Öyle ki yalnızca 2023 yılında küresel kapasite ile çelik üretimi arasındaki farkın 612 milyon mt'a çıkması bekleniyor. Bölgesel bazda bakıldığında; Afrika, ASEAN ve Orta Doğu'da önemli oranlarda kapasite artışları görülürken, dünyanın en büyük iki çelik üreticisi ekonomisi olan Çin ve Hindistan söz konusu problemde ciddi bir rol oynuyor. OECD, kapasite fazlası sorununun gelecekte daha da kötüleşeceğini ve 2024-26 döneminde, devam eden veya şu an planlama aşamasında olan 150 milyon mt’luk yeni yatırımlarla önemli ölçüde artacağını tahmin ediyor. Komite toplantıda karbondan arındırma konusuna da değindi. Zumkley, çelik endüstrisinin bu yolda diğer birçok ağır sanayi dalıyla karşılaştırıldığında çok ileri bir noktada olduğunu ama hükümetlerin süreci hızlandırmak için mevcut koşulları iyileştirmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca hükümetin bu hedef doğrultusunda kritik hammaddelere erişimin devam etmesini sağlamak için piyasanın güçlü oyuncularıyla birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi. Komite başkanının altını çizdiği konulardan biri de piyasayı olumsuz etkileyen sübvansiyonlar oldu ve komitenin bu konuda çalışmalarını hızlandıracağını ifade etti. Zumkley, “Piyasayı bozan sübvansiyonların ticari ortaklarımız üzerindeki zararlı etkilerini hafifletmeye odaklanmaya devam edeceğiz,” dedi. ( OECD/SteelOrbis, 29 Eylül 2023 )

OECD Çelik Komitesi’nin 94. Oturumu: Çeliğin Karbonsuzlaştırılmasını Hızlandırmak İçin Çalışıyoruz

OECD Çelik Komitesi, 25-26 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 94. oturumunda, artan kapasite fazlası, çelik talebinin yumuşaması ve bazı ekonomilerdeki hükümet müdahalelerinin halen çelik piyasalarını bozmaya devam ettiği küresel çelik piyasası koşullarındaki bozulmaya ilişkin ciddi endişelerini dile getirdi. Zorlu pazar ortamının, endüstrinin karbondan arınmayı hızlandırabilmesi için istikrarlı bir çalışma ortamına ihtiyaç duyduğu bir dönemde hissedildiğine dikkat çeken üyeler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin çelik piyasaları üzerindeki etkisini tartıştı ve Komitenin, Ukrayna çelik endüstrisinin iddialı yeşil yeniden inşa planlarına desteğini belirtti. Komite ayrıca tedarik zincirlerinde kritik malzemelere erişim gibi konularda artan uluslararası gerilimleri de tartıştı ve kısa süre önce başlatılan OECD Çelik Tedarik Zinciri Gözlemevi kapsamındaki çalışmaların ilerletilmesi de dahil olmak üzere çelik endüstrileri için kritik hammaddelerin daha fazla bulunabilirliğini teşvik etmenin yollarını ele aldı. Üyeler, çelik sanayiinde daha eşit şartlara sahip rekabet ortamı için yakın çalışmaya devam etme ve düşük karbonlu bir geleceğe geçişi desteklerken çelik endüstrilerinin rekabetçi kalmasına yardımcı olacak uygun bir ortam sağlama konusundaki ortak kararlılıklarını ifade ettiler. OECD Çelik Komitesi 25-26 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği 94. oturumunda, üyeler ve endüstri birlikleri, çelik şirketlerinin iddialı karbondan arındırma stratejilerine ve çelik üretimi üretim sürecinde hidrojen kullanımı da dahil olmak üzere emisyonları önemli ölçüde azaltmak için yakında yenilikçi teknolojiler kullanacak olan şu anda yürürlükte olan çok sayıda düşük emisyonlu çelik projesine dikkat çekti. Çelik sanayii, karbondan arındırma yolunda diğer birçok ağır endüstriyle karşılaştırıldığında çok ileri olsa da Komite, hükümetlerin bu süreci hızlandırmak için hâlâ piyasayı bozucu sübvansiyonlar ve endüstrinin kabiliyetini zayıflatan fazla kapasitenin yanı sıra bu zorluğun üstesinden gelmek ve şirketlerin karbondan arındırma zorluklarını ele alacak politikalar da dahil olmak üzere mümkün olan koşulları iyileştirmesi gerektiğini kaydetti. Toplantıda döngüsel ekonominin çeliğin karbondan arındırılmasındaki kritik rolü daha da vurgulandı ve hedefe yönelik ve sektörel politikaların çelik sektöründe döngüsel modellerin benimsenmesini destekleyebileceği belirtildi. Toplantıda ele alınan bir diğer önemli konu ise demir hurdası gibi stratejik girdiler de dahil olmak üzere çelik endüstrisinin yeşil geçişi için kritik hammaddelerin mevcudiyetini sağlamak olarak belirtildi. Katılımcılar, piyasa güçlerinin hurda tedarikini teşvik etmede oynadığı olumlu rolün yanı sıra, hükümet politikalarının kritik minerallere, hurdaya ve yüksek kaliteli cevher bazlı metalikler ve hidrojen de dahil olmak üzere karbondan arındırma için gereken diğer girdilere sürekli açık erişim sağlamasını mümkün kılmak amacıyla birlikte çalışma ihtiyacını vurguladılar. ( OECD, 29 Eylül 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ