Çelik Sektöründe 2023 - 40. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 40. Haftanın Öne Çıkanları


Cleveland Cliffs ve US Steel Bir Gizlilik Anlaşması İmzaladı

Cleveland Cliffs ve US Steel, United Steelworkers sendikasının Cliffs'i desteklemesiyle birlikte US Steel'in satın alınması için rekabet etmelerine olanak tanıyan bir gizlilik anlaşması imzaladı. Cleveland Cliffs ve US Steel, Cliffs'in US Steel'in tamamını ya da bir kısmını satın alma konusunda rakip olarak kalmasını sağlayacak bir gizlilik anlaşması (NDA) üzerinde uzlaştı. US Steel başlangıçta altı aylık bir 'standstill anlaşması' talep etmişti, ancak iki şirket iki aylık bir standstill süresi üzerinde anlaştı. 1 Ekim itibariyle her iki şirket de NDA ya da standstill anlaşmasını teyit etmedi. US Steel’in, Cliffs, ArcelorMittal ve Stelco Holdings'den teklifler aldığı, ancak hiçbiri ilgisini doğrulamadığı belirtiliyor. Cliffs, US Steel için yaptığı teklifin başarılı olması halinde, çoğunluğu Asya'da olmak üzere dünyanın en büyük 10 çelik üreticisi arasında yer alacak. United Steelworkers sendikası Cliffs'i sadece bir alıcı olarak destekleyeceğini açıkladı. ( SteelRadar/Metal Expert/Kallanish, 03 Ekim 2023 )

İsdemir, 53. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutluyor

Demir-çelik sektörünün öncü isimlerinden İsdemir, bu yıl 53'üncü yılını kutluyor. Şirket, üretim bantlarında son teknolojiyle ürettiği ürünlerle birçok sektöre temel girdi sağlarken, çevreye duyarlı üretim ilkesi doğrultusunda karbon ayak izini azaltacak çalışmalara da imza atıyor. OYAK Maden Metalürji şirketlerinden İsdemir, küresel çelik güçlerinden birisi olmakla birlikte, son teknolojiye sahip üretim bantlarında ürettiği ürünler ile boru imalatı, gemi yapımı, inşaat ve imalat gibi birçok sektöre temel girdi sağlıyor. Yapılan açıklamalar İsdemir’in, kurulduğu günden itibaren yatırımlarını aralıksız şekilde sürdürdüğü ve 'çevreye duyarlı üretim' ilkesi doğrultusunda karbon ayak izini azaltacak çalışmalara da imza attığı yönünde.

Şirket, yaklaşık 5,8 milyon ton/yıl sıvı çelik, 3,5 milyon ton/yıl yassı ürün, 0,6 milyon ton/yıl kangal ve 2,5 milyon ton/yıl kütük nihai ürün üretim kapasitesine sahip. Kütük, kangal, sıcak rulo ve slab üretiminin yanında, sıra kok kömürü, oksijen, azot, argon, amonyum sülfat, granüle cüruf, katran ve benzol gibi yan ürünler de sağlanıyor.

İsdemir Türkiye'nin en büyük 6'ncı sanayi kuruluşu İsdemir, Türkiye ağır sanayisinin öncü kuruluşlarından olmakla birlikte, 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması-2022'de 6'ncı sırada yer aldı. Yalnızca İskenderun’da değil, ülke sanayisine genel anlamda önemli katkıları bulunmakta. Şirketin dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği ihracat ise, Türkiye'nin dış ticaretinde de önemli bir konumda olmasını sağlıyor. İsdemir, 6 Şubat'ta merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem sonrasında üretime ara vermek zorunda kalmıştı ve üretim bantlarını kısa süre içerisinde yeniden devreye alarak tam kapasite ile faaliyetlerine devam etmişti. ( SteelRadar, 04 Ekim 2023 )

Thyssenkrupp Çelik Birimini Yıl Sonuna Kadar Tasfiye Edebilir

Yerel basında çıkan haberlere göre Almanya merkezli çelik üreticisi thyssenkrupp yılın başından bu yana tasfiye etmeyi planladığı çelik biriminin %50 hissesini satmak üzere Çek milyarder Daniel Kretisky ile görüşmelerini sürdürüyor. Bu yılın sonunda anlaşmaya varılması beklense de taraflar konu hakkında yorum yapmadı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Emirates Steel Arkan, CSN ve CVC de thyssenkrupp’un çelik birimiyle ilgilenen diğer şirketler arasında yer alıyordu. ( SteelOrbis, 04 Ekim 2023 )

Vale ve Petrobras Düşük Karbonlu Çözümler Geliştirmek İçin İş Birliği Yapıyor

Brezilyalı demir cevheri madencisi Vale düşük karbonlu çözümler geliştirmek için devlete bağlı enerji şirketi Petrobras ile protokol imzaladığını açıkladı. İki yıl sürecek olan iş birliği hidrojen, yeşil metanol, yeşil amonyak ve yenilenebilir dizel gibi sürdürülebilir yakıtların ve karbon yakalama ile depolama teknolojilerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere karbondan arındırma fırsatlarını değerlendirecek. Bu girişim Vale’nin faaliyetlerinde kullanılmak üzere Petrobras tarafından üretilen düşük karbonlu yakıt tedarikine yönelik potansiyel ticari anlaşmaları da içeriyor. ( SteelOrbis, 04 Ekim 2023 )

Avrupa Komisyonu, Liberty'nin Dunaferr'ı Satın Almasını Onayladı

Avrupa Komisyonu’nun, ISD Dunaferr ve ISD Kokszoló'nun kontrolünün Liberty Steel tarafından devralınmasını onayladığı rapor ediliyor. Komisyon’un, şirketlerin önerilen işlemden kaynaklanan sınırlı pazar pozisyonları göz önüne alındığında, bildirilen işlemin rekabet endişelerini artırmayacağı sonucuna vardığı ve bildirilen satın alma işleminin, basitleştirilmiş birleşme inceleme prosedürü kapsamında incelendiği belirtiliyor. Liberty’nin, Haziran ayında iflas eden Macar çelik üreticisi Dunaferr'i satın almak için yapılan açık artırmayı kazandığı bildiriliyor. Yılın başlarında, işletme sermayesi ve hammaddeler bittikten sonra, tesisin çalışır durumda kalması için kısa vadeli bir yönetim sözleşmesi imzalandığı kaydediliyor Geçtiğimiz ay Liberty ve Çin'in CISDI Engineering Co. şirketinin, Dunaferr'ı kömür bazlı çelik üretiminden elektrik ark ocağı teknolojisine kaydıracak bir karbondan arındırma yolu geliştirmek üzere Macaristan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ile bir anlaşma imzaladığı ifade ediliyor. Bu anlaşma, CISDI tarafından tedarik edilecek 150 ton kapasiteli yeni bir EAO'nun kurulumunu öngörüyor. ( Kallanish, 05 Ekim 2023 )

Tata Steel'in İngiltere'deki Tesisinin Dekarbonizasyonunun 3 Yıl İçinde Tamamlanması Bekleniyor

Tata Steel, karbonsuzlaştırma stratejisi doğrultusunda, İngiltere'de yüksek fırın (BF) yönteminden daha çevre dostu olan elektrik ark ocağı (EAF) yöntemine geçmeyi planlıyor. Bu hamle, yüksek fırın yönteminin operasyonel ömrünün sonuna yaklaşması ve önümüzdeki aylarda aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacak olması nedeniyle gerçekleştiriliyor. Merkezi Hindistan'da bulunan Tata Steel, Güney Galler'deki Port Talbot'ta bulunan Birleşik Krallık'taki en büyük çelik fabrikasına sahip. Tesis yıllık 3 milyon ton üretim kapasitesine sahip ve ülkedeki faaliyetlerinde yaklaşık 8.000 kişiyi istihdam ediyor. Şirket şu anda bu geçişle ilgili olarak sendikalarla istişare halinde. Ayrıca, çeşitli izinlerin alınması ve altyapı iyileştirmelerinin yapılması gerekiyor. Süreç halihazırda başlamış durumda ve karbonsuzlaştırmaya yönelik tüm yolculuğun tamamlanmasının yaklaşık üç yıl sürmesi bekleniyor. Tata Steel Genel Müdürü Narendran, karbonsuzlaştırma planının başarılı bir şekilde uygulanması için Birleşik Krallık hükümetinin mali desteğinin çok önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, yeni tesis makinelerinin tedariki sorulduğunda Narendran, şirketin gereksinimlerini karşılamak için birkaç Avrupalı tedarikçi ile görüşmekte olduğunu belirtti. ( SteelRadar, 05 Ekim 2023 )

Hollanda Sendikası, Tata Steel'in Karbonsuzlaştırılmasına Hükümet Desteği Çağrısında Bulundu

Hollanda sendikası FNV, hükümetten Tata Steel Hollanda (TSN) ile çelik üreticisinin karbondan arındırma stratejisini uygulamasına yardımcı olacak bir anlaşma imzalamasını istiyor. Hollanda Temsilciler Meclisi'nin sürdürülebilir stratejiye ilişkin yaklaşan toplantısı öncesinde FNV’nin, hükümete kabineye bu yıl içinde TSN ile bir anlaşma imzalaması talimatını vermesi yönünde çağrıda bulunduğu kaydediliyor. Eylül 2021'de Tata Steel’in, hidrojen bazlı çelik üretimi için yeni bir rotayı benimsediği, ancak hükümet ve şirketin, yeşil planlarına ve ilgili sosyal koşullara destek konusunda henüz resmi olarak anlaşmaya varmadığı aktarılıyor. FNV’nin, anlaşmaya varılmadaki gecikmelerin, şirketin Avrupa ve dünyada yeşil lider olma hedefine yönelik tehdit oluşturduğunu belirttiği; ayrıca FNV yönetim kurulu üyesi Bas van Weegberg’in, "Tata Steel'in var olma hakkını korumak için hızlı bir şekilde daha sürdürülebilir hale gelmesi gerekiyor," dediği ifade ediliyor. TSN, CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar %35-40 oranında azaltmayı ve 2045 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşmayı planlıyor. Tata Steel, karbondan arındırma stratejisi kapsamında BF'leri DRI tesisleriyle değiştirmeyi hedefliyor. 6 numaralı BF’nin, 2030 yılına kadar 2,5 milyon tonluk bir DRI tesisiyle değiştirileceği, ardından, muhtemelen en geç 2037'de, Tata Steel’in, teknik şartlara bağlı olarak BF No.7'yi ya 3,5 milyon tonluk büyük bir DRI ünitesiyle ya da iki küçük üniteyle değiştireceği belirtiliyor. FNV'nin çağrısının, İngiliz hükümetinin, TSN'nin Birleşik Krallık'taki kardeş şirketinin 1,25 milyar GBP değerindeki karbondan arındırma projesini desteklemek için 500 milyon GBP tutarında fon ayırmayı kabul etmesinden sonra geldiği anlaşılıyor. Tata Steel UK, önümüzdeki üç yıl içinde Talbot Limanı'ndaki BF-BOF üretimini EAF operasyonlarıyla değiştirmeyi planlıyor. ( Metal Expert, 06 Ekim 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ