Çelik Sektöründe 2023 - 43. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 43. Haftanın Öne Çıkanları


Wood Mackenzie: Çelik Sektörünün Karbondan Arındırılması Tedarik Zincirlerini Yeniden Şekillendirecek

İskoçya merkezli enerji araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie son raporunda doğru seviyede yatırım ve politika desteğiyle çelik sektörünün karbondan arındırılmasının 2050 yılına kadar tedarik zincirlerini yeniden şekillendireceğini belirtti. Raporda elektrik ark ocağı teknolojisinin artan yeşil hammadde kullanımının ve gelişen karbon politikalarının bu dönüşümde çok önemli bir rol oynayacağı ifade edildi. Küresel çelik üretiminin %28’ini oluşturan düşük karbon yoğunluğuna sahip elektrik ark ocağı üretiminin 2050 yılına kadar %50’ye çıkacağı öngörülüyor. Bu hedefe ulaşmak için 130 milyar $’lık bir yatırım gerekecek. Daha az karbon yoğunluğuna sahip çelik üretimine geçiş doğrudan indirgenmiş demir ve yüksek kaliteli hurda gibi daha yeşil hammaddelere yönelik talebi artıracak. Wood Mackenzie söz konusu hammaddelerin toplam talepteki payının 2050 yılına kadar %36’dan %54’e çıkarak düşük karbonlu demir ve hurda için yeni üretim, işleme ve ticaret merkezlerinin kurulmasına yol açacağını öngörüyor. Doğrudan indirgenmiş demir üretimi ve ticaretindeki artışın, tedarik zincirinde yatırım ve gelir fırsatları yaratacağını söyleyen Wood Mackenzie, doğrudan indirgenmiş demir kapasitesinin 30 yıl içinde iki katına çıkacağını, bunun da 80 milyar $’lık bir yatırım gerektirdiğini tahmin ediyor. Enerji araştırma ve danışmanlık şirketi düşük karbonlu hidrojen üretim projelerinin sayısının arttığı Orta Doğu ve Avustralya’nın yeni yeşil doğrudan indirgenmiş demir merkezleri için iyi bir konum olduğunu belirtti. Rapora göre düşük karbonlu çeliğin maliyeti arttıkça kalite miktardan daha önemli hale gelecek. Yüksek karbon fiyatlarına sahip pazarlarda elektrik ark ocaklarını kullanarak düşük karbonlu çelik üretmek için yeşil doğrudan indirgenmiş ithal etmek, Çin ve Hindistan gibi emisyon açısından yoğun üretici ülkelerden nihai mamul ithal etmekten daha avantajlı hale gelecek. ( SteelOrbis, 23 Ekim 2023 )

Nucor, İnşaat Demirinde 4’üncü Tesisi Kuracak

Nucor Corporation, yıllık 650 bin ton inşaat demiri üretim kapasitesine sahip yeni bir mikro tesis kurmak için Kuzey Amerika’nın Kuzeybatı kıyılarında uygun bir saha aradığını duyurdu. Şirketin tüm ebatlarda inşaat demiri üretebilecek olan tesisi hayata geçirmesiyle ABD’deki mikro tesis sayısı dörde çıkacak. ( NB Ekonomi, 24 Ekim 2023 )

Hint JSW Steel CBAM’e Uygun Yeşil Çelik Tesisi İnşa Etmeyi Planlıyor

Hint çelik üreticisi JSW Steel Limited, AB’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (CBAM) uygun olacak şekilde yıllık 4 milyon mt kapasiteli bir yeşil çelik tesisi kurmayı planladığını açıkladı. JSW Steel Limited İdari Yöneticisi Jayant Acharya, “Hindistan’ın batısında daha düşük karbon salımı yapan bir çelik tesisi kurmayı planlıyoruz. Bu sayede hem iç hem de dış piyasalara düşük karbonlu çelik tedarik edebileceğiz,” açıklamasını yaptı. Acharya, ilk aşamada yıllık 2 milyon mt kapasitenin 2030 yılı öncesinde ve ikinci aşamada da kalan 2 milyon mt’un sonraki bir veya iki yıl içerisinde devreye alınmasının planlandığını ifade etti. CBAM’in 1 Ekim 2023-31 Aralık 2025 tarihleri arasındaki geçiş sürecinde şirketlerin AB’ye gönderecekleri ürünlere yönelik kapsamlı bir üretim ve emisyon verisi sunması gerekecek. 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla vergi uygulanmaya başlayacak. İthalatçıların ithal ürünlerin üretildiği ülkedeki karbon ücreti ile AB’deki karbon ücreti arasındaki farkı ödemeleri için CBAM sertifikası alması zorunlu kılınacak. CBAM başlangıçta çimento, demir ve çelik, alüminyum, gübre ve elektrik gibi bazı ürünlere uygulansa da bu liste ilerleyen zamanlarda tüm ürünleri kapsayacak şekilde genişletilecek. ( SteelOrbis, 24 Ekim 2023 )

POSCO ve HBIS'in Hebei’deki Otomotiv Çeliği Tesisi Faaliyete Girdi

Basında çıkan haberlere göre, Güney Koreli çelik üreticisi POSCO ve Çinli çelik üreticisi Hebei Iron & Steel Group’un (HBIS) Hebei eyaletine bağlı Tangshan şehrinde otomotiv çeliği üretmek üzere kurduğu ortak girişim Hagang Pohang çelik tesisi devreye alındı. Tesisin inşaatı 2022 yılının Ocak ayında başlamıştı. Yeni tesis yıllık 450.000 galvanizli çelik üretim kapasitesine sahip. Şirketler 2024 yılının Mayıs ayında tamamlamak üzere Tangshan’da ikinci bir tesis daha inşa ediyor. Söz konusu tesisin Hagang Pohang’ın yıllık üretim kapasitesini 900.000 mt’a çıkarması bekleniyor. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Guangdong eyaletine bağlı Shunde şehrindeki 450.000 mt’luk galvanizli çelik kapasitesi de söz konusu ortak girişime dahil edilecek. Böylece toplamda yıllık 1,35 milyon mt galvanizli sac üretim kapasitesine ulaşılacak. ( SteelOrbis, 25 Ekim 2023 )

British Steel EAO Üretimine Geçmeyi Planlıyor

İngiliz çelik üreticisi British Steel, yüksek fırınlarda çelik üretiminden daha çevre dostu elektrik ark ocaklarına (EAO) geçmeye hazırlanıyor. The Guardian’ın haberine göre, bu durumun, Scunthorpe fabrikasında yaklaşık 2.000 kişilik istihdam kaybına yol açabileceği bildiriliyor. Birleşik Krallık hükümetinin, British Steel'in sahibi Çinli Jingye Group'a EAO ile üretime geçişi desteklemek için 300 milyon £ yardım teklif ettiği, ancak görüşmelerin devam ettiği aktarılıyor. Mevcut raporlara göre, fon tahsisinin, Jingye Grubu'nun 1 milyar £'luk yatırımı ve işçilerin korunmasıyla bağlantılı olduğu kaydediliyor. İstihdam kaybının hükümetin pozisyonunu nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor. İngiliz hükümetinin, geçtiğimiz günlerde Tata Steel'in Port Talbot tesisinde elektrik ark ocaklı üretime geçişi finanse etmek için 500 milyon £'luk bir destek paketi üzerinde anlaşmaya vardığı ifade ediliyor. Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre hükümetin, Birleşik Krallık çelik sanayii için sürdürülebilir ve rekabetçi bir gelecek sağlamak amacıyla British Steel de dâhil olmak üzere sanayi ile yakın işbirliği içinde çalışmaya devam ettiği aktarılıyor. ( Argus Media, 25 Ekim 2023 )

Hint Tata Steel, Uzun Ürün Bölümüyle Birleşmek İçin Onay Aldı

20 Ekim'de Ulusal Şirketler Hukuku Mahkemesi’nin (NCLT), Tata Steel'in, Jamshedpur'daki (yıllık 1 milyon ton) uzun ürün yan kuruluşundan oluşan ve yakın zamanda NINL'yi (yıllık 1 milyon ton) satın alan yan kuruluşu Tata Steel Long Products ile birleşmesini onayladığı belirtiliyor. Varlığın aynı zamanda demir cevheri ve DRI üretme kapasitesine de sahip olduğu aktarılıyor. Şirket, birleşmenin uzun çelik segmentinde daha büyük bir pazar varlığı elde etmesine, tesis kullanımını iyileştirmesine ve hammadde güvenliğini artırmasına yardımcı olacağına inanıyor. ( Metal Expert, 25 Ekim 2023 )

Erdemir “Zübeyde”yi 29 Ekim’de Devreye Alacak

Çelik üreticisi Ereğli Demir ve Çelik (Erdemir), 2 No’lu yüksek fırını “Zübeyde”yi yeniden inşa ettiğini ve Cumhuriyet’in 100. yılı olan 29 Ekim tarihinde ilk üretimi gerçekleştireceğini açıkladı.  Söz konusu fırın şirketin iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve enerji performanslarını iyileştirecek son teknolojiye sahip ekipmanlarla donatıldı. Zübeyde, Erdemir’in yıllık üretim kapasitesini 1 milyon 625 bin tondan 1 milyon 775 bin tona çıkaracak, verimliliğini artırarak sürdürülebilir üretime katkı sağlayacak. (SteelOrbis, 26 Ekim 2023 )

Salzgitter Karbondan Arındırma Planı Kapsamında İnşaat Çalışmalarına Başlıyor

Salzgitter’in, Flachstahl tesisinde SALCOS stratejisi kapsamında kademeli dönüşüm için inşaat çalışmalarına başladığı rapor ediliyor. Projenin ilk etabında, 2 milyon ton kapasiteli doğrudan indirgeme tesisi, 1,9 milyon ton kapasiteli elektrik ark ocağı ve 100 MW'lık elektroliz tesisinin devreye alınması yer alıyor. Şirket, 2026 yılına kadar üretim kapasitesinin üçte birini BF-BOF üretim rotasından düşük CO2 prosesine dönüştürmeyi planlıyor. Yatırımın, Federal Almanya Cumhuriyeti ve Aşağı Saksonya Eyaleti'nin sübvansiyonları ve Salzgitter'in önemli fonları ile güvence altına alındığı vurgulanıyor.  Salzgitter’in, 2033 yılına kadar hidrojen kullanarak doğrudan indirgeme prosesi yoluyla geleneksel çelik üretimine tam dönüşümünü tamamlamayı amaçladığı ve şirketin, ayrıca Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını %50 azaltmayı ve hurda geri dönüşümünü %50 artırmayı hedeflediği ifade ediliyor. Flachstahl tesisinin, toplam kapasitesi 4,8 milyon ton olan üç BF ve slaba yönelik 5,8 milyon tonluk BOF bazlı çelikhane ile donatıldığı belirtiliyor. ( Metal Expert, 26 Ekim 2023 )

Avrupalı Son Kullanıcılar Düşük Emisyonlu Çelik Tedarikini Hızlandırıyor

Dalga enerjisi gibi yenilikçi uygulamalar da dahil olmak üzere, düşük emisyonlu çelik tedarikiyle ilgilenen son kullanıcıların sayısı Avrupa'da artmaya devam ediyor. SSAB ve dalga enerjisi geliştiricisi CorPower Ocean’ın, 2026'dan itibaren dünyanın fosilsiz çelik kullanılarak yapılan ilk dalga enerjisi santrallerinden birinin geliştirilmesini araştırmak için bir anlaşma imzaladığı ifade ediliyor. CorPower Ocean’ın, temiz enerji üretmek için okyanus dalgalarından yararlanan ürünler ürettiği ve yakın zamanda ilk ticari ölçekli cihazını Kuzey Portekiz kıyılarında konuşlandırdığı kaydediliyor. Şu anda bu ürünlerin ömür boyu CO2 emisyonlarının yaklaşık %25'inin malzeme olarak çeliğin kullanılmasından kaynaklandığı rapor ediliyor. SSAB’ın on yıldır tedarikçi konumunda olduğu ve müşterisinin, artık önemli ölçüde daha düşük karbon emisyonuna sahip bir dalga enerjisi sistemi kurmayı planladığı kaydediliyor. Yakın zamanda yapılan bir CorPower Ocean çalışması, dalga enerjisinin, yeşil çelik yapmak için yeşil hidrojen oluşturmak için kullanılarak çelik endüstrisinin karbonsuzlaştırılmasına yardımcı olacak önemli bir rol oynayacağını gösteriyor. Bu arada havalandırma sistemleri üreticisi Lindab’ın, havalandırma kanallarında kullanılmak üzere geri dönüştürülmüş çelik tedarik etmesi için ArcelorMittal ile sözleşme imzaladığını açıkladığı belirtiliyor. İsveçli firmanın, bu malzemenin %75 oranında geri dönüştürülmüş malzeme içerdiğini ve bunun da iklim etkisinde %62 oranında azalma sağladığını ifade ettiği bildiriliyor. ( Kallanish, 27 Ekim 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ