Çelik Sektöründe 2023 - 44. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 44. Haftanın Öne Çıkanları


Erdemir, Cumhuriyet'in 100. Yılında Yüksek Fırın "Zübeyde"yi Yeniden Devreye Aldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl coşkusuna yeni yatırımıyla ortak olan OYAK’ın maden metalürji şirketlerinden Erdemir’in yeniden inşa ettiği 2’nci Yüksek Fırını ‘Zübeyde’de ilk üretim törenle gerçekleştirildi. Erdemir’in Türk mühendislerin emeğiyle eski fırının yerine inşa ettiği çevreci ve teknolojik yeni yüksek fırın, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 29 Ekim’de devreye alındı. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, ülkenin en değerli sanayi varlıklarından Erdemir’in 2006 yılında OYAK’ın bünyesine dahil olmasının ardından yakaladığı hızlı ve güçlü büyüme ivmesini sürdürdüğünü söyledi. Erdem, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesinin adını taşıyan ve Türk mühendislerin emeğiyle ortaya çıkan yeni 2’nci Yüksek Fırınımız ‘Zübeyde’yi sanayisine armağan ediyoruz. İşletmeye alındığı ilk günden bu yana ülkemiz sanayisinin gelişiminde rol oynayan, daima katma değerli üretime odaklanan Erdemir’in yeni yatırımı, ülke sanayisi için kritik önemdeki demir-çelik sektöründe dışa bağımlılığı azaltma hedefine katkı sağlayacak” dedi.

Kapasite 1 milyon 775 bin tona çıktı

Erdemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Gürtan Damar da “Ülkemizin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi olan Erdemir, gerçekleştirdiği büyük yatırımlar, modern teknolojisi, insan kaynağı ve birikimiyle her zaman Türk çelik sektörü için öncü oldu. Çelik üretiminde olduğu gibi tesis yatırımlarında da engin bir mühendislik birikimine sahibiz” diye konuştu. Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker ise yeni fırının özelliklerine ilişkin bilgi verdi. Peker şunları söyledi: “Ham madde besleme ve şarj sistemi tasarımı başta olmak üzere Türk mühendislerinin önemli görevler üstlendiği yeni yüksek fırın projesi, Erdemir’in gücüne güç katacak. 2’nci Yüksek Fırın’ın kapasitesi 1 milyon 625 bin tondan 1 milyon 775 bin tona çıkarken, kullanılan yeni teknoloji ürünü kontrol sistemleri sayesinde Erdemir’in önceliklerinden olan İSG ve çevre performansı da artmaya devam ediyor.”

Hem çevreci hem teknolojik

45 yıllık çalışma süresi boyunca 60 milyon ton sıvı ham demir üretimi gerçekleştiren bir önceki fırının yerine inşa edilen yeni yüksek fırının 50 yıl ve üzeri hizmet vermesi bekleniyor. Bir önceki fırından farklı olarak cüruf granüle sistemi (susuzlaştırılmış) kurulan yeni yüksek fırın, nakliyat sırasındaki döküntüleri ve sistemin su sarfiyatını düşürecek. Siklon tipi toz tutucu ve toz boşaltma sistemine sahip olan ‘Zübeyde’, fırın içindeki ince tozların basınçsız bir ortama alınmasına imkân vererek tozlaşmayı büyük oranda önleyecek. Soğutma sisteminin ‘kapalı çevrim’ olarak tasarlandığı yeni yüksek fırın, korozyon etkisini azaltarak fırındaki yapısal aşınmayı önleyecek, ayrıca çevre performansına olumlu katkılar sağlayacak. Verimliliği artırarak yakıt tasarrufu sağlayacak olan yeni fırın, yurt dışından temin edilen ve üretim sırasında kullanılan koklaşabilir kömür kullanımını da azaltacak. ( Dünya, 31 Ekim 2023 )

Hurda Sektöründe 30 Yıllık ‘Süper Döngü’ Başlıyor!

Enerji geçişi döneminde çelik üretiminin karbondan arındırılmasına yönelik faaliyetlerde artış hurda sektörünü yeniden parlatacak. 2050 yılına kadar çelik kullanılan elektrikli ark ocaklarında hurda kullanımında oranın ikiye katlanması bekleniyor. Uzmanlar, “Talepte büyük artış beklenen hurda sektöründe 30 yıllık bir süper döngünün başlangıcındayız” yorumunu yapıyor. Uluslararası Atık Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR) demirli metaller bölümüne göre, hurda metal sektörü, küresel çelik endüstrisinin karbondan arındırılmasıyla hızlı bir büyüme içine girecek.

Davis Index’in Asya pazarları müdürü Kedar Joshi, Abu Dabi’deki bir konferansta yaptığı konuşmada, Dünya Ekonomik Forumu’nun bugün ile 2050 arasında enerji geçişinin 6,5 milyar ton geri dönüştürülmüş malzeme gerektirdiği şeklindeki raporuna atıfta bulunarak, hurda sektörü büyümeden bunun mümkün olmadığını kaydetti. Uzman, hurda talebindeki artışın yalnızca elektrikli ark fırınları (EAF) sektöründe meydana gelmeyebileceğini kaydetti. Joshi’ye göre, yatırımcıların ve halkın karbon emisyonlarını azaltma talebini karşılamak için entegre çelik fabrikalarında hurda kullanımının artırılması gerekebilir. Uzman, “Geri dönüştürülmüş çeliğe yeni hurdaya yönelik talepte 30 yıllık bir süper döngünün başlangıcındayız” diyor.

İtalyan Danieli Centro Geri Dönüşüm temsilcisi David Braga, çeliğe olan talebin 2050 yılına kadar yavaş yavaş artmaya devam edeceğini, çelik fabrikalarının ise karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar yüzde 70-90 oranında azaltmayı hedeflediklerini kaydetti. Braga ayrıca, elektrikli ark fırınlarında hurda kullanım oranının 2050 yılına kadar ikiye katlanacağı tahmininde bulundu. 

Yılda 300 milyon ton ilave hurda gerekecek

Elektrik ark ocaklarının küresel kullanımına ilişkin tahmin doğru çıkarsa, bu yılda ilave 300 milyon ton hurdaya ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Bunun doğrudan indirgemeli demir (DRI) üretiminde önemli artışların önünü açması pek mümkün görünmüyor. Yıllık hurda talebi, 2030’da 778 milyon tona çıkacak BIR’a göre küresel çelik üretiminde yılda 630 milyon ton hurda kullanılıyor. Araştırma kuruluşu GMK Center’ın POSCO’nun araştırmasına dayanarak verdiği bilgiye göre, 2030 yılında dünya çelik hurdası talebi 778 milyon tona ulaşacak. Böylelikle 2021 yılına göre yüzde 15,1’lik artış meydana gelecek. Araştırmacılar, yüksek kaliteli hammaddelere olan talebin yanı sıra küresel tüketimin de artmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Çelik üreticileri şu anda genişleme planlarını elektrik ark ocaklarının yapımına odaklarken, Çin gibi büyük tüketiciler ithal hurdaya yönelik kalite standartlarını sıkılaştırıyor. ( NB Ekonomi, 31 Ekim 2023 )

Kazakistan, ArcelorMittal Temirtau Çelik Fabrikasını Devralacak

Kazakistan hükümeti, ArcelorMittal'ın yerli birimini Kasım ayı sonuna kadar devralmayı planlıyor. Kazakistan Endüstri Bakanı Kanat Sharlapayev, fabrikayı yabancı yatırımcılara yeniden satma niyetlerinin bulunmadığını belirtti.  Sharlapayev, hükümetin bu anlaşma için bütçeden para harcamayacağını ekledi, ancak Kazakistan'ın Temirtau çelik fabrikasının mülkiyetini ve devralma işlemini finanse etmek için ne kadar ödeme yapacağını belirtmedi. 22 Ekim'de, madende meydana gelen patlama ve yangından sadece birkaç gün önce, her iki tarafın da anlaşmanın ön koşullarına ilişkin anlaştığını söyledi. Bu olayda 46 kişi hayatını kaybetmişti. ArcelorMittal, Temirtau çelik fabrikasının ve kömür tedarik eden madenlerin sahipliğini Kazak hükümetine devretme planlarını doğruladı. (SteelRadar/GMK Center, 01 Kasım 2023 )

ArcelorMittal Brezilya'da H2 Tesisi Kurmayı Değerlendiriyor

ArcelorMittal, Brezilya'daki üretim zincirinde hidrojen kullanımına doğru ilerliyor. Çelik üreticisinin, H2 tesisi inşasının teknik ve ekonomik fizibilitesini değerlendirmek üzere yerel enerji şirketi EDP ile bir mutabakat anlaşması (MOU) imzaladığı kaydediliyor. Girişimin, ArcelorMittal Tubarão'nun düşük karbon emisyonlu çelik üretimini artırma çabalarının bir parçası olduğu aktarılıyor. ArcelorMittal Aços Planos América Latina Genel Müdürü Jorge Oliveira’nın, "Bu pilot proje ortaklığı, karbon nötr bir şirket olmak için üretim sürecimizde hidrojen kullanımının olasılığını ve uygulanabilirliğini araştırmak hedefiyle bir başka önemli adımı temsil ediyor. Projenin fizibilitesini değerlendirdikten sonra, H2 kullanımını genişleterek, Brezilya'daki diğer birimlerimizde de uygulamaya karar verebileceğiz," dediği bildiriliyor. Pilot tesis kurmanın fizibilitesinin, teknik, ekonomik ve çevresel sonuçların yanı sıra, tesisin uygulanması için gerekli şartlara göre değerlendirileceği ve çalışmanın, bir yıl içinde tamamlanmasının beklendiği belirtiliyor. ( Kallanish, 02 Kasım 2023 )

Thyssenkrupp Yeni Tersinir Soğuk Haddeleme Tesisinde İlk Sacını Üretti

İngiltere merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Primetals Technologies, Alman çelik üreticisi Thyssenkrupp’un kendisi tarafından tedarik edilen yeni tersinir soğuk haddeleme tesisinde ilk sacını ürettiğini duyurdu. Şirketin Bochum tesisinde devreye alınan yeni hat özellikle kalınlığı 0,2 milimetreye kadar olan ince çelik şeritleri haddeleyebiliyor. Ayrıca Hyper UCM teknolojisi de çelik şeritlerin daha esnek bir şekilde işlem görmesine olanak tanıyor. Thyssenkrupp COO’su Heike Denecke-Arnold, “ThyssenKrupp Steel olarak, yüksek dayanımlı çelik ve elektromobilite alanlarındaki kabiliyetlerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Bu sayede ürünlerimizle daha farklı alanlarda boy gösterebiliriz,” açıklamasını yaptı. ( SteelOrbis, 02 Kasım 2023 )

Essar Group Suudi Arabistan’da Düşük Karbonlu Tesis Kurma Planlarında Aşama Kat Etti

Bloomberg’e göre, Hindistan merkezli Essar Group’un bağlı kuruluşu Essar Capital Direktörü Prashant Ruia, şirketin Suudi Arabistan’da yaklaşık 4 milyar $ yatırımla düşük karbonlu çelik tesisi kurmak için önümüzdeki yılın Haziran ayına kadar nihai izinleri almayı beklediğini duyurdu. Söz konusu tesisin üretim kapasitesinin yıllık 4 milyon mt seviyesinde yer alacağı belirtildi. Şirket aynı zamanda önümüzdeki beş yıllık süre zarfında düşük karbonlu enerji projeleri hayata geçirmek için 3,6 milyar $ daha yatırım yapmayı planlıyor. Bu projeler arasında İngiltere’deki petrol rafinerisinin 2,4 milyar $ yatırım ile karbondan arındırılması ve yaklaşık üç buçuk yıl içerisinde İngiltere ve diğer rotalara tedarik sağlamak amacıyla Hindistan’da 1,2 milyar $ yatırımla yeşil amonyak tesisi kurulması yer alıyor. Ruia, “Düşük karbonlu teknolojilere yatırım yapmaya başladığımız an bunun maliyeti de azalacak. 10 yıl öncenin yenilenebilir enerji üretim maliyetiyle günümüzü kıyasladığınızda bu maliyetlerin onda bir oranında azaldığını göreceksiniz. Yenilenebilir enerji artık kömür veya doğal gaz kullanarak enerji üretmekten daha az maliyetli,” dedi. ( SteelOrbis, 02 Kasım 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ