Çelik Sektöründe 2023 - 48. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 48. Haftanın Öne Çıkanları


CISA: Çelik Sektörünün Gelişimi Kapasite Yönetimine Odaklanıyor

19. Çin Çelik Endüstrisi Zincir Piyasası Zirvesi'nde Çin Demir ve Çelik Endüstrisi Birliği (CISA) Yönetim Kurulu Başkanı He Wenbo’nun, Çin çelik sanayiinin arz ve talep arasındaki dengesizliği çözmenin ana yolu olarak kapasite yönetimini kullanması gerektiğini belirttiği ifade ediliyor. Aynı zamanda, Wenbo’ya göre, çelik fabrikalarının uzun vadeli canlılık sağlamak için düşük karbonlu üretime geçmesi gerekiyor. Çin çelik sanayiindeki mevcut çelişkinin, sınırlı çelik talebini karşılamak amacıyla yeterli çelik üretim kapasitesinin nasıl kullanılacağına dönüştüğü; bu durumun, düşük karbon emisyon hedeflerine ulaşmak için Çin'in çelik üretim kapasitesinin, geçiş sürecinde azaltılması gerektiği ve çelik fabrikalarının üretim kapasitesi konsantrasyonunu artırmak adına birleşmeleri ve yeniden organizasyonları destekleyebileceği anlamına geldiği vurgulanıyor. İhracatın yüksek oranda sürdürülmesi için koşulların uygun olmadığını, ancak hükümetin katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını teşvik edeceğini belirten Wenbo’nun, ürün ihracatının pazar, tedarik zinciri veya endüstriyel yatırım tarafından yönlendirildiğini, yüksek katma değerli çelik ihracatının ise tedarik zinciri odaklı ihracat olduğunu ifade ettiği aktarılıyor. Ayrıca, uluslararası pazardaki yoğun rekabetin ve ticari engellerin Çin'den sıradan çelik ürünlerinin ihracatını engellediğini de sözlerine eklediği belirtiliyor.

Çin'de 2023 yılı itibarıyla kıyı şeridinin 100 kilometre yakınında 380 milyon ton civarında çelik kapasitesinin inşa edildiği; bu kapasitenin, ileriki yıllarda 400 milyon ton/yıl'a çıkarılacağı ve böylece neredeyse hükümetin kıyı çelik sanayii ihtiyacını karşılayacağı kaydediliyor. Bu durum, aynı zamanda yurt içi çelik sektörünün de yeniden değerlendirileceği anlamına geliyor. Wenbo, çelik sektörünün dönüşümünün özünün yeşil dönüşüm olduğunu belirtiyor ve bu bağlamda Çin çelik sanayii tarafından teşvik edilen beş görev arasında; ultra düşük emisyonlar, enerji verimliliğinin artırılması, karbon nötr bir rotanın formüle edilmesi, çelik sanayii EPD'sinin iyileştirilmesi ve düşük karbon emisyonlu çelik standartları üzerine araştırmaların hızlandırılması yer alıyor. CISA, çelik üretim süreçlerinin tür ve kalite açısından düşük karbonlu dönüşümü için gelecekteki kaynakları (temel olarak demir cevheri kaynakları) incelemek ve dağıtmak amacıyla yeni bir "Temel Taşı Planı" başlatmayı planlıyor. CISA'nın verdiği bilgiye göre, mevcut "Temel Taşı Planı" Çin'de yaklaşık 50 milyon ton/yıl ilave demir cevheri konsantresi üretiminin geliştirilmesini teşvik ediyor. Birlik, aynı zamanda politikaları gözden geçirerek hurda arzını artırmayı da hedefliyor. ( Kallanish, 28 Kasım 2023 )

British Steel, EAO Geçiş Stratejisi Konusunda İstişarelerde Bulunacak

Birleşik Krallık'ta faaliyet gösteren uzun ürün ve profil üreticisi British Steel’in, daha önce duyurduğu 1,25 milyar GBP tutarındaki EAO çelik üretimine geçiş stratejisini görüşmek üzere ikisi Teesside'da (5-6 Aralık) ve ikisi Scunthorpe'da (8-9 Aralık) olmak üzere dört istişare toplantısı düzenleyeceği bildiriliyor. Geçiş stratejisinin, 2025 yılına kadar BOF üretim sürecinin yerini alacak iki EAO'nun kurulmasını içerdiği; ilkinin şirketin Scunthorpe'daki merkez ofisinde ve ikincisi ise Teesside üretim tesisinde olduğu kaydediliyor. ( Metal Expert, 28 Kasım 2023 )

POSCO, Hindistan'da Yeni Bir Çelik Tesisi Açmayı Planlıyor

Güney Kore'nin önde gelen çelik üreticisi POSCO, 2030 yılına kadar HyREX teknolojisinin ticarileştirilmesini tamamlamayı ve 2050 yılına kadar Pohang ve Gwangyang'daki çelik fabrikalarını tamamen hidrojen indirgeme teknolojisine dayalı üretime geçirmeyi planlıyor. Şirket, elektrik ark ocaklarında yeşil hidrojen kullanarak doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretmek için HyREX teknolojisini kullanacak.  POSCO, HyREX teknolojisinin ticarileştirilmesini hızlandırmak amacıyla Primetals ile bir anlaşma imzalayarak, 2026 yılında inşa edilecek bir HyREX test tesisi tasarlamayı planlıyor. Şirket, 2033 yılında Pohang tesisinde, mevcut üretim yöntemlerini HyREX 1 ile değiştirmeyi hedefliyor. 2050 yılına kadar Pohang Works ve Gwangyang Works'te hidrojen çeliği üretim sistemlerinin inşasının tamamlanması planlanıyor. POSCO ayrıca yurtdışında çevre dostu ticari üretim sistemleri oluşturma çalışmalarını da hızlandırıyor. Şirket, denizaşırı çelik üretim kapasitesini 2022 yılında 5 milyon tondan 2030 yılına kadar iki katına çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, Eylül 2023'te Hindistan'da bir çelik tesisi açmayı planladığı bildirildi. Bu planlar daha önce düşünülmüş olsa da, güçlü rekabet nedeniyle projeler reddedilmişti. ( SteelRadar, 28 Kasım 2023 )

POSCO, 2050 Yılına Kadar Tüm Çeliği Hidrojen Kullanarak Üretmeyi Planlıyor

Güney Koreli çelik üreticisi POSCO, HyREX teknolojisinin ticarileştirilmesini 2030 yılına kadar tamamlamayı ve 2050 yılına kadar Pohang ve Gwangyang'daki çelik fabrikalarını tamamen hidrojen azaltma teknolojisine dayalı çelik üretimine geçirmeyi planlıyor. Şirketin, elektrik ark ocakları için doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretmek amacıyla HyREX teknolojisini kullanarak yeşil hidrojen kullanacağı belirtiliyor. Çelik üreticisinin, bu yöntemin ticarileşmesini hızlandırdığı ve Temmuz 2022'de, İngiltere merkezli Primetals ile bir HyREX test tesisi tasarlamak amacıyla anlaşma imzaladığı; ikinci tesisin 2026'da inşa edileceği aktarılıyor. 2033 yılında POSCO’nun, Pohang tesisinde yüksek fırın gibi mevcut üretim yöntemlerini HyREX 1 ile değiştirmeyi planladığı ve şirketin, 2050 yılına kadar Pohang Works ve Gwangyang Works'teki hidrojenli çelik üretim sistemlerinin (her tesiste üç tane olmak üzere toplam altı adet olacak) inşaatını tamamlayacağı kaydediliyor. POSCO, yurtdışında da çevre dostu ticari üretim sistemleri yaratma çabalarını hızlandırıyor. Şirketin, denizaşırı çelik üretim kapasitesini, 2022'deki 5 milyon tona kıyasla, 2030 yılına kadar ikiye katlamayı hedeflediği bildiriliyor. GMK Center, 29 Kasım 2023

Sarralle ArcelorMittal’in İspanya’daki Tesisinde Elektrik Ark Ocağı İnşa Edecek

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal İspanya merkezli Sarralle’nin ArcelorMittal Asturias’ın Gijón tesisinde yeni bir elektrik ark ocağı inşa edeceğini açıkladı. İnşaat çalışmaları önümüzdeki yılın ilk aylarında başlayacak. 1,1 milyon mt kapasiteli elektrik ark ocağının 2025 yılının son çeyreğinde devreye alınmasıyla tesis başta ray ve filmaşin olmak üzere uzun mamul sektörü için düşük karbonlu çelik üretimine geçebilecek. Ayrıca Saralle proje kapsamında yeni ocağın enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak amacıyla tozsuzlaştırma sistemi ve atık ısı geri kazanım ünitesi kuracak. Proje ArcelorMittal Europe’un karbon emisyonunu 2030 yılına kadar %35 azaltma hedefinin bir parçası. ( SteelOrbis, 30 Kasım 2023 )

SSAB Oxelösund Tesisinde Elektrik Ark Ocağı İnşasına Başladı

İsveçli vasıflı çelik üreticisi SSAB Oxelösund tesisinde kuracağı yeni elektrik ark ocağının inşasına başladığını açıkladı. Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group tarafından inşa edilmekte olan 190 tonluk alternatif akım elektrik ark ocağı, doğrudan indirgenmiş demir, sıcak briketlenmiş demir ve hurda eritme kapasitesine sahip olacak ve SSAB’nin üretim sürecini karbondan arındırma çabalarını hızlandıracak. Elektrik ark ocağına geçiş yaparak şirket İsveç’in toplam karbon emisyonunu %3 oranında azaltabilecek. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Oxelösund’da yeni elektrik ark ocağı ve hammadde elleçleme birimi kapsayan projenin yatırım maliyeti 6,2 milyar SEK (598,64 milyon $) seviyesinde yer alıyor. ( SteelOrbis, 30 Kasım 2023 )

Arvedi Group Türkiye’deki Şirketini Sarıtaş Çelik’e Satacak

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, İtalyan çelik üreticisi Arvedi Group 2021 yılında Alman çelik üreticisi thyssennkrupp’tan satın aldığı AST Turkey Metal San ve Tic. A.Ş.’yi Sarıtaş Çelik’e satmayı planlıyor. Gebze’deki Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan AST Turkey yıllık 30.000 mt’un üzerinde paslanmaz çelik işleme kapasitesine sahip. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere 2021 yılında thyssennkrupp Almanya, İtalya ve Türkiye’deki bağlı kuruluşları dahil olmak üzere İtalya merkezli Acciai Speciali Terni’yi Arvedi Group’a satmıştı. ( NB Ekonomi, 30 Kasım 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ