Çelik Sektöründe 2023 - 49. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 49. Haftanın Öne Çıkanları


Baowu Group’un Shangang’ı Devralımı Onaylandı

Çin’in Piyasa Düzenleme Kurumu Çinli başlıca çelik üreticisi Baowu Group’un Shandong eyaleti merkezli devlete bağlı çelik üreticisi Shandong Iron and Steel Group’u (Shangang) satın almasını onayladığını duyurdu. Baowu Group 2022 yılında 131,84 milyon mt ham çelik üreterek dünya liderlerinden biri olmuştu. Baowu Group yıllık ham çelik üretim kapasitesini 2025’e kadar 200 milyon mt’a çıkarmayı planlıyor. Öte yandan Shangang 2022 yılında 29,4 milyon mt ham çelik üreterek Çin’in yedinci, dünyanın on birinci ham çelik üreticisi oldu. Yıllık 30 milyon mt ham çelik üretim kapasitesine sahip olan Shangang çoğunlukla levha, şerit, profil, özel kalite ve inşaat kalite çelik üretiyor. Piyasa Düzenleme Kurumu’na göre Shangang ve Baowu Group’un birleşmesi tekelleşme karşıtı yasaları ihlal etmiyor. ( SteelOrbis, 04 Aralık 2023 )

Vale Biyoyakıt Kullanılan İlk Demir Cevheri Sevkiyatını Gerçekleştirdi

Brezilyalı madencilik şirketi Vale, ilk defa biyoyakıt kullanarak dökme demir cevheri sevkiyatı gerçekleştirdiğini duyurdu. Oldendorff Carriers’ın ortaklığıyla demir cevherini taşımak için kullanılan Hinrich Oldendorff gemisi, 16 Ekim tarihinde Singapur’dan Brezilya’ya çıktığı yolculuğunda atık yemek yağı ve yakıt kullandı.  Vale’ye göre 29 Kasım tarihinde Guaiba Island Terminal’de demir cevheri yüklenen gemi, Asya’ya giderken karışık biyoyakıt kullanacak. 200.000 mt’luk demir cevheri yüklenip tam kapasitesini kullanan geminin karbon salımını yaklaşık %18 ya da 785 mt düşürmesi bekleniyor. (SteelOrbis/Kallanish, 04 Aralık 2023 )

Tata Steel, S&T Mining Company İle Birleşmesini Tamamladı

Tata Steel, Cuma günü S & T Mining Company Ltd ile olan birleşmesinin başarıyla tamamlandığını duyurdu. Kolkata Ulusal Şirketler Hukuk Mahkemesi (NCLT), 10 Kasım 2023 tarihli karara göre birleşme planını onayladı. Birleşme planı resmi olarak 1 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Birleşme şartlarına göre,  kömür madenlerini araştırıp geliştirmenin yanı sıra madencilik faaliyetleri, keşif ve jeoloji, proje değerlendirme ve maden zenginleştirme hizmetleri de sunan S&T Mining, likidasyon sürecine girmeden dağıtıldı. Tata Steel, birçok bağlı şirketi aktif olarak kendi faaliyetlerine dahil ediyor. CEO ve Genel Müdür T. V. Narendran daha önce bağlı şirketlerin Tata Steel ile birleşmesinin 202324 mali yılında tamamlanma yolunda ilerlediğini belirtmişti. ( SteelRadar, 04 Aralık 2023 )

COP28 Paneli: 2053 Yılına Kadar Çelik Sektöründe Karbon Emisyonu %99 Azaltılabilir

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen panel oturumuna katılan PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı Akif Koca panel bulgularını paylaştı.  Panelde teknolojik geçişle 2053 yılına kadar karbon emisyonunun çelik sektöründe %99, alüminyum sektöründe %75, çimento sektöründe ise %93 azaltılabileceği ifade edildi. Önümüzdeki 30 yılda çelik ve çimento sektörlerinde gereken toplam yatırımın 30 milyar $, alüminyum sektöründe ise 5 milyar $’a ulaşacağını ifade eden Koca, hidrojen, karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojilerinin yaygınlaştırılmasının söz konusu sektörlerin karbondan arındırma hedeflerine ulaşmak için kritik rol oynayacağını kaydetti. Türkiye’nin karbon emisyonunu azaltmak amacıyla aktif olarak çalıştığını ve karbondan arındırma potansiyelini belirlemeye yönelik projeler yürüttüğünü belirten Akif Koca, PwC’nin söz konusu sektörler için karbondan arındırma yolları geliştirme konusunda Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na destek verdiğini söyledi. Koca, teknolojik geçişin ilgili sektör oyuncularıyla iş birliği içinde sürekli ve belirli politika ile yatırım çabaları gerektireceğini de sözlerine ekledi. ( SteelOrbis, 06 Aralık 2023 )

Düşük Emisyonlu Çelik Üreticisi Yatırımcıları Dönüşüm Yerine Yeni Projeleri Tercih Ediyor

McKinsey'den Benedikt Zeumer’in, yeni kurulan şirketlerin yeşil çelik üretim projelerinin, yatırımcılar için doğrudan indirgenmiş demire dönüşen yerleşik fabrikalardan daha çekici olabileceğini belirttiği kaydediliyor. Geçen hafta Düsseldorf'ta düzenlenen Eurometal Çelik Ticaret Günü'nde Zeumer’in, küresel çelik tedarik zincirlerindeki "potansiyel kesintilerden" bahsettiği belirtiliyor. Tata Steel Europe'un bir temsilcisinin, kendisine yatırımcıların yeşil çeliğe yatırım yaparken ne düşündüklerini sorduğu ve Zeumer’in, "Bu zor bir soru, ancak yeni başlayanların daha iyi bir konumda olduğunu düşünüyorum çünkü mevcut fabrikaların mirasına sahip değiller," diye yanıtladığı kaydediliyor. Bir diğer argüman olarak “yatırımcılar paralarını enerjinin mevcut olduğu yere götürmeyi seviyorlar. İsveç'te yeni inşaatlar yapmak bir seçenek, İspanya da öyle" diyerek, bu ülkelerde duyurulan girişimlere atıfta bulunan Zeumer’in, ama bu yeterli olmayacak, bunun için Kuzey Afrika ve Türkiye ön plana çıkacak" diye konuştuğu vurgulanıyor. ( Kallanish, 06 Aralık 2023 )

HYBRIT Ortakları Yeşil Çelik Tedarik Anlaşması İmzaladı

HYBRIT yeşil çelik projesinin her iki ortağının (İsveçli madenci LKAB ile birlikte) İsveç'in birinci sınıf çelik üreticisi SSAB ve İsveç'in enerji şirketinin, bir çelik tedarik anlaşması yaptığını duyurduğu bildiriliyor. SSAB’ın, Vattenfall ile, çelik üreticisinin operasyonlarında daha fazla kullanılmak üzere Lulea tesisinden Vattenfall'a fosil içermeyen çelik tedarikini öngören bir niyet mektubu imzaladığı belirtiliyor. Açıklamaya göre, tedarikin önümüzdeki yıl başlaması bekleniyor. Teslim edilen çeliğin hacminin açıklanmadığı, ancak üretimin artmasıyla bu miktarın artacağı rapor ediliyor. Vattenfall ve SSAB’ın, ayrıca fosilsiz bir değer zincirinin tamamını sağlamak amacıyla sürdürülebilirlik hesaplamaları ve CO2 emisyonlarını hesaplamaya yönelik yaşam döngüsü değerlendirmesi (LCA) yöntemi üzerinde de işbirliği yapacağı kaydediliyor. İşbirliği, Vattenfall'ın 2040 yılına kadar tüm değer zincirinde sıfır emisyona ulaşma hedefine katkıda bulunuyor. HYBRIT teknolojisinin, SSAB'da kömür bazlı BF'lerin sayısını ve operasyonların ilk on yılında CO2 emisyonlarını 14,3 milyon ton azaltacağı kaydediliyor. 1,3 milyon ton kapasiteli tesisin, 2026 yılında üretime başlayacağı, pilot tesisin ise 2022 yılında faaliyete geçeceği rapor ediliyor. ( Metal Expert, 06 Aralık 2023 )

AGSI 2025 Yılına Kadar Hurda Tüketimini İkiye Katlamayı ve BAE’nin Çelik Üretim Kapasitesini Artırmayı Hedefliyor

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli çelik üreticisi Arabian Gulf Steel Industries (AGSI), 21 Kasım tarihinde gerçekleşen MEIS konferansında hurda tüketimini 2025’in başına kadar iki katına çıkarmayı ve ülkenin çelik üretim kapasitesini artırmayı hedeflediğini açıkladı. Şirketin Ticari Genel Müdür Yardımcısı Deepak Bhandari, “AGSI şu anda ay başına 45.000-50.000 mt hurda alımı yapıyor. An itibarıyla devam ettiğimiz genişletme çalışmalarını önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde tamamlayıp alımlarımızı aylık 60.000 mt’a çıkaracağız. Bununla birlikte planladığımız yeni çelikhaneyle birlikte aylık 100.000 mt hurda tüketmeye başlayacağız,” ifadelerini kullandı.  AGSI yetkilisi BAE’de yerel hurda piyasasının aylık yaklaşık 120.000 mt hurda tüketimi yaptığını söyledi. BAE’de çelik üretimi kapasitesini ve hurda alımlarını artırmak için yapılan yatırımlar düşünüldüğünde bu tüketimin önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 150.000 mt’a çıkması bekleniyor.   Geri dönüşüm şirketi RKG International’ın CEO’su Rajesh Agarwal da BAE piyasasında hurda arzının sınırlı olduğunu ve hurda tüketiminin aylık 200.000 mt olması gerektiğini ancak an itibarıyla aylık 100.000-120.000 mt seviyesinde yer aldığını belirtti. Ancak Agarwal, BAE’de kapasitelerin artırılması beklendiği için gelecek yıllarda hammadde bulunurluğunun düşüp üreticileri ithalat yapmaya zorlayabileceğini söyledi.   Agarwal MEIS konferansında yaptığı konuşmada, “BAE hurda tüketimini artırıp doğrudan indirgenmiş demir tüketimini düşürürse BAE’de hurda arzı sıkıntısı baş gösterecek ve ithalat yapmak zorunda kalacağız. Suudi Arabistan’da yerel bulunurluk yeterli, hurda ihracatı tamamen yasaklı ve tek seçenek ithalat. Yeni kapasitelerin devreye girmesiyle BAE’nin hurda ithalat tonajının ihracatı geçeceğini düşünüyorum,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 07 Aralık 2023 )

Alexander Fleischanderl: Düşük Karbonlu Teknolojilerin Çelik Üretimindeki Payı 2050 Yılına Kadar İki Katına Çıkacak

Dünya Çelik Birliği’nin (worldsteel) 5-6 Aralık tarihlerinde Abu Dabi'de gerçekleşen Çığır Açan Teknoloji Konferansı’nda konuşan İngiltere merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Primetals Technologies’in Küresel Yeşil Çelik Birimi Başkanı Alexander Fleischanderl yeşil çeliğe geçişle ilgili bir sunum yaptı ve beklentilerini dile getirdi. 2030 yılına kadar yüksek fırınların %71’inde büyük yenileme çalışmaları gerçekleştirilmesi ve yatırımcıların mevcut fırınları yenilemek ya da elektrik ark ocaklarına geçmek arasında seçim yapması gerektiğini söyleyen Fleischanderl, üretimin elektrifikasyonu, doğrudan karbondan kaçınma ve karbon yakalama kullanımı ile depolamasının sektörde net sıfır emisyona ulaşmanın yolları olduğunu kaydetti. Demir kalitesinin üretim sürecini belirlediğini ve enerji maliyetinin elektrifikasyon ile hidrojen ekosistemini etkileyen başlıca faktör olduğunu da sözlerine ekledi. Primetals Technologies yetkilisi şu anda çelik üretiminin %26’sını oluşturan düşük karbonlu teknolojilerin payının 2050 yılına kadar %60’ın üzerine çıkacağını belirtti. Bu da söz konusu yıla kadar 850 milyon mt’un üzerinde ilave düşük karbonlu çelik üretimi anlamına geliyor. Mevcut teknolojilere ek olarak yeni düşük karbonlu teknolojilere de ihtiyaç duyulacak. Doğrudan indirgenmiş demir tesisi, elektrik ark ocağı ve izabe tesisine dayalı çelik üretimine geçiş konusunda Avrupa’nın en aktif bölge olduğunu bildiren Fleischanderl, dünya çapında 37 adet doğrudan indirgenmiş demir tesisi, 63 adet elektrik ark ocağı ve 6 adet izabe tesisi kurulacağını bildirdi. Fleischanderl önümüzdeki 30-50 yıl boyunca doğrudan indirgenmiş demir tesislerinde güçlü bir artış görülmesini bekliyor. ( SteelOrbis, 08 Aralık 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ