Çelik Sektöründe 2023 - 50. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 50. Haftanın Öne Çıkanları


Baosteel, Shandong Steel Rizhao Co.’nun Hisselerinin %49’unu Almayı Planlıyor

Çinli başlıca çelik üreticisi Baosteel, Çin’in kuzeyindeki pazar payını artırmak ve düzenli bir yatırım geliri sağlamak adına Shandong Steel Rizhao Co. Ltd.’ye 10,7 milyar RMB (1,5 milyar $) yatırım yaparak şirketin hisselerinin %49’unu almayı planladığını duyurdu. Baosteel’in kurduğu Baowu Group, 2022 yılında toplam 131,84 milyon mt ham çelik üretimi yaparak worldsteel’in verilerine göre yılın en fazla ham çelik üreten şirketi olmuştu. Baowu Group yıllık ham çelik kapasitesini 2025 yılına kadar 200 milyon mt’a çıkarmayı hedefliyor. Shandong Steel Rizhao Co.’nun toplam varlıkları 2022 yılının sonunda 39,57 milyar RMB seviyesinde kaydedilmiş, şirket 42,2 milyar RMB faaliyet geliri ve 1,7 milyar RMB net kâr elde etmişti. Bu yıl 30 Eylül tarihi itibarıyla şirketin toplam varlıkları 39,2 milyar RMB seviyesinde yer alıyor. Şirketin faaliyet geliri ve net kârı ise sırasıyla 26,3 milyar RMB ve 528 milyon RMB seviyelerinde kaydedildi. ( SteelOrbis, 11 Aralık 2023 )

Çinli Baowu Group Huawei ile Stratejik Ortaklık Anlaşması İmzaladı

Çinli başlıca çelik üreticisi Baowu Group, bilgi ve telekomünikasyon teknolojileri şirketi Huawei ile bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında iki şirket de iş geliştirme ve ürün gamını genişletme adına endüstriyel dijitalleşme süreçlerini teşvik etmek için bilgi ve telekomünikasyon teknolojilerine yönelik yenilikler üzerine ortak çalışmalar gerçekleştirecek. Şirketlerin demir ve çelik sektöründe yeni senaryolar ve yapay zeka uygulamaları oluşturup sektöre değer katması bekleniyor. (SteelOrbis, 11 Aralık 2023  )

Kazakistan Merkezli ArcelorMittal Temirtau’nun Satışı Tamamlandı

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal Kazakistan merkezli bağlı kuruluşu ArcelorMittal Temirtau’nun devlete ait doğrudan yatırım fonu Qazaqstan Investment Corporation’a satışını tamamladığını açıkladı. ArcelorMittal ve Kazakistan hükümeti Ağustos ayında Kazakhstanskaya kömür madeninde meydana gelen yangının ardından ArcelorMittal Temirtau için sürdürülebilir bir yol çizme için anlaşmaya varmak üzere birkaç aydır görüşüyordu. ArcelorMittal satış tamamlanırken 286 milyon $ ve grup içi ödenmemiş borçların geri ödemesi için de 250 milyon $ aldı. ArcelorMittal Temirtau Kazakistan’da 15 adet kömür ve demir cevheri madenine sahip. ( SteelOrbis, 11 Aralık 2023 )

Mescier, Bartın'da Yeni Üretim Hattını Devreye Alarak Kapasitesini Artırıyor

Uzun ve yassı çelik üreticisi olan Mescier, Bartın'da yeni bir üretim hattını devreye aldığını duyurdu.   Bartın'da kurulacak olan yeni hattın üretim kapasitesi 200 bin ton olacağı biliniyor.  Üretim tesislerinde çelikhane, orta segment haddehane ve AIC Group tarafından tedarik edilen diğer ekipmanlar bulunan Mescier yeni üretim hattında ana ürün olarak köşebent üretimi gerçekleştirecek Mescier, iş hayatına metal tüccarı olarak başlamış ve 1990 yılında Türkiye'nin kuzeyindeki Karabük'te bir fabrika kurarak çelik üretimine adım atmıştır. Şirketin şu anda Karabük ve Bartın'da sırasıyla yılda 150 bin ve 650 bin ton kapasiteli iki hadde tesisi bulunmaktadır. Mescier, uzun ve yassı çelik üretimi konusunda faaliyet göstermektedir. ( SteelRadar, 12 Aralık 2023 )

AM/NS Hindistan Hurda İşleme Üniteleri Kuracak

Hindistan’ın önemli yassı ürün üreticisi ArcelorMittal Nippon Steel India’nın (AM/NS Hindistan), ülkede hurda işleme tesisleri kurmayı planladığı bildiriliyor.  Firma temsilcisi tarafından paylaşılan bilgilere göre, AM/NS Hindistan’ın Aralık ayında Hindistan'da üç hurda işleme tesisi kurma planlarını duyurduğu, biri Hazira'da, diğeri Ahmadabad'da olmak üzere, Gujarat'ta iki ünite inşa edileceği, üçüncü tesisin ise sıfırdan inşa edilmesinin düşünüldüğü ve Maharashtra'nın Khopoli kentinde yer alacağı kaydediliyor. Projenin son teslim tarihlerinin ise belirtilmediği açıklanıyor Firmanın kendi hurda birimlerini kurma kararının, Hindistan Çelik Bakanlığı'nın çelik üretiminde hurda ve daha yeşil teknolojilerin kullanımını artırmaya yönelik sürekli gereklilikleri ile uyumlu olduğu, Şubat 2023'te Hindistan Çelik Bakanı Jyotiraditya Scindia’nın, 2047 yılına kadar çelik üretiminde hurda kullanımının %15 seviyesinden %50'ye çıkmasının gerektiğini belirtti ifade ediliyor. 10 milyon ton/yıl kapasitesi olan AM/NS Hindistan’ın, Hazira'daki tek çelik tesisindeki, CONARC fırınında ve elektrik ark ocağında çelik ürettiği, iki yüksek fırın ve üç konvertörün kurulumunu içeren genişleme projesinin ilk aşamasını duyurduğu haber veriliyor. 2026 yılında bu projenin tamamlanmasının ardından AM/NS’nin 15,6 milyon ton/yıl ham çelik üretim kapasitesine sahip olacağı bildiriliyor. Hazira'da ikinci etapta üretimi 23 milyon tona çıkarmak için fizibilite çalışmaları devam ediyor. ( Metal Expert, 13 Aralık 2023)

Liberty Steel, BAE’de Yeşil Demir Üretim Tesisi Kurmayı Planlıyor

Körfez ülkelerinin yeşil çelik üretimine yönelik yatırım açısından uluslararası şirketlerin ilgisini çekmeye devam ettiği, küresel çelik üreticisi Liberty Steel’in, aynı zamanda bölgesel altyapıya odaklanarak, Khalifa Ekonomik Bölgeleri Abu Dabi (KEZAD) içinde endüstri tesisi kurmayı duyurduğu aktarılıyor.  Resmi açıklamaya göre Liberty Steel’in, yüksek kaliteli manyetit cevherini Avustralya'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne ithal etme çözümleri geliştirmek amacıyla AD Grubu ile bir mutabakat zaptı imzaladığı kaydediliyor. Söz konusu anlaşmanın BAE’nin, imalat sanayisinin gelişimine katkı sunacağı değerlendiriliyor.  Bahsedilen anlaşmanın, bir yandan küresel çelik şirketinin avantaj sağlamasına, diğer yandan da Birleşik Arap Emirlikleri'nin büyük yenilenebilir enerji potansiyeli ve AD Limanlar Grubu'nun sunduğu gelişmiş altyapı ve bağlantıya katkıda bulunmasına olanak tanıyacağı ve anlaşmanın Liberty'nin Yeşil Demir'i gaz kullanarak UAE'de üretme konseptinin erken aşamasının bir parçası oluğu kaydediliyor.  Liberty’nin, Yeşil dönüşüm kapsamında, özellikle Polonya'daki Czestochowa, Çek Cumhuriyeti'ndeki Ostrava ve Romanya'daki Galati'de bulunan üretim tesislerinde EAO aracılığıyla üretim gerçekleştirmeyi hedeflediği, firmanın 2030 yılına kadar karbon nötr olmayı ve 2050'ye kadar ise sıfır emisyon hedefine ulaşmayı planladığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 13 Aralık 2023 )

Hint LMEL Demir Cevheri Üretimini Artıracak ve Yeni Bir Çelik Tesisi İnşa Edecek

Hint sünger demir ve demir cevheri madencisi Lloyds Metal and Energy Limited (LMEL), demir cevheri üretimini artırmayı ve entegre bir çelik tesisi kurmayı planladığını duyurdu Yapılan açıklamada, 602 milyon $ yatırımla demir cevheri üretim kapasitesinin mevcut yıllık 10 milyon mt’dan yıllık 55 milyon mt seviyesine çıkarılacağı ve yıllık 45 milyon mt kapasiteli bantlı hematit kuvarsit zenginleştirme tesisi kurulacağı ifade edildi. Aynı zamanda şirketin yönetim kurulunun Maharashtra’daki Gadchiroli demir cevheri bloğuna yakın bir alanda 1,92 milyar $ yatırımla 3 milyon mt kapasiteli bir entegre çelik tesisinin inşasına onay verdiği öğrenildi. LMEL ayrıca önceden açıkladığı yıllık 4 milyon mt kapasiteli tek bir pelet tesisi yerine yıllık 4 milyon mt kapasiteli iki ayrı tesis kuracağını ve 542 milyon $ sermaye harcaması yapacağını da aktardı. (SteelOrbis, 13 Aralık 2023)

Almanya’dan Yeşil Çelik Üretimine Yönelik 2,6 Milyar Euro’luk Yatırım

Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in, bu hafta Saarland eyaletinde çelik fabrikalarının sıfır emisyonlu çelik üretimine dönüştürülmesi için 2,6 milyar euro'luk fonlama yapılacağını duyurduğu bildiriliyor. Söz konusu fon desteğinin, Staar-Holding Saar (SHS) çatısı altında bulunan levha üreticisi Dillinger Hütte, SBQ üreticisi Saarstahl ve ortak hurda demir tesisi Rogesa'ya tahsis edileceği belirtiliyor.  Dönüşüm projesinin, 2045 yılına kadar iklim dostu olma hedefleri çerçevesinde başlatıldığı, söz konusu hedefe ulaşmak için, Dillinger ve Saarstahl’ın, hidrojen kullanımına, elektrikli çelik üretimine ve çelik hurdasının geri dönüşümüne odaklandığı kaydediliyor. Dillingen ve Völklingen'deki fabrikaların doğrudan indirgeme tesisi ve iki elektrik ark ocakları inşa ederek, 2027/2028 yıllarından başlayarak yıllık 3,5 milyon ton yeşil çelik üretmeyi hedefledikleri, duyurusu yapılan finansmanın, 3,5 milyar euro değerindeki yatırımlar açısından hayati öneme sahip olduğu aktarılıyor. ( Kallanish, 14 Aralık 2023 )

HYBRIT Gällivare’de İlk Deneme Tesisini İnşa Etmek İçin Finansman Aldı

İsveçli şirketler vasıflı çelik üreticisi SSAB, demir cevheri üreticisi LKAB ve enerji şirketi Vattenfall’un fosilsiz çelik ortak girişimi HYBRIT, Gällivare’de ilk deneme tesisini inşa etmek üzere İsveç Enerji Kurumu’ndan 3,1 milyar SEK (302,05 milyon $) finansman aldığını açıkladı. Tesisin endüstriyel ölçekte yıllık 1,3 milyon mt fosilsiz sünger demir üretmesi planlanıyor. LKAB planlanan tesisin inşasından sorumlu olacak. HYBRIT teknolojisine sahip deneme tesisinin yılda yaklaşık 5 TWh elektriğe ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. ( SteelOrbis, 15 Aralık 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ