Çelik Sektöründe 2023 - 51. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 51. Haftanın Öne Çıkanları


Salzgitter Endüstriyel Hidrojen Üretimine Doğru Adım Atıyor

Salzgitter ve ortağı Sunfire, Sunfire'ın SOEC elektrolizör teknolojisini endüstriyel ölçekte kullanıma sunma konusunda ilerleme kaydettiklerini belirtiyor. Mevcut durumda Salzgitter'in GrInHy3.0 ("Yeşil Endüstriyel Hidrojen") araştırma projesindeki en son durumu doğrulamak için Teknik Üniversitesi TU Bergakademie Freiberg ile görüşmelerde bulundukları anlaşılıyor. Salzgitter'e göre, yüksek sıcaklıktaki SOEC elektrolizörleri hidrojeni oldukça verimli ve düşük maliyetle üretebiliyor. GrInHy3.0 araştırma projesindeki ortakların, Sunfire'ın en yeni SOEC yığın teknolojisini Salzgitter Flachstahl şerit fabrikasının hidrojen ağına entegre ettikleri kaydediliyor. Tesisin, µDral pilot tesisinde demir cevherinin doğrudan indirgenmesi gibi işlemlerde kullanılacak saatte 16,5 kg hidrojen üreteceği bildiriliyor. Devreye alınması 2024 yılı için planlanıyor. ( Kallanish, 18 Aralık 2023 )

Vale Yedi Yıl İçinde Sekiz Briketlenmiş Demir Cevheri Tesisi Kuracak

Brezilyalı maden şirketi Vale’nin Başkanı Eduardo Bartolomeu, şirketin sekiz briketlenmiş demir cevheri tesisi daha kurmayı planladığını açıkladı. Bartolomeo’nun paylaşımına göre tesislerin doğal gaz fiyatlarının rekabetçi olduğu Orta Doğu, Meksika Körfezi ve Brezilya’da kurulması planlanıyor.  Daha yüksek verimli, yüksek karbonlu ve daha düşük maliyete sahip olan doğrudan indirgenmiş demir cevheri yüksek fırınlarda kok, sinter ve pelet yerine kullanılabiliyor.  Briketler, toz demir cevheri ve karbonun düşük ısıda yığın haline gelmesiyle üretiliyor. Briket üretiminde 300 santigrat derece ısıya ihtiyaç duyulurken geleneksel pelet üretiminde 1.300 derece santigrat kullanılıyor.  Kullanılan karbon, termal kömür ve farklı koklaşabilir taş kömürü kalitelerinden elde edilebiliyor. Odun kömüründen karbon edilmesi sürecinde ortaya çıkan karbon salımı sıfıra yakın bir seviyede yer alıyor. Böylece ağaç dikiminden pik demir üretimine kadar olan süreçte karbon salımını tamamen ortadan kaldırmak mümkün. ( SteelOrbis, 18 Aralık 2023 )

'Hybrit' Projesine 302 Milyon Dolarlık Destek

SSAB ve LKAB ortak girişimi olan Hybrit projesi, ülkenin enerji politikalarını destekleyen önemli bir adım attı. İsveç'te faaliyet gösteren çelik üreticisi SSAB, LKAB ve enerji şirketi Vattenfall'ın ortak girişimi olan Hybrit projesi, ülkenin enerji politikalarını destekleyen önemli bir adım attı. Endüstriyel ölçekte fosil yakıtlar kullanılmadan sünger demir üretimine odaklanan proje, İsveç Enerji Ajansı'nın Endüstriyel Atılım programı kapsamında 3,1 milyar İsveç kronu (302 milyon dolar) hibe aldı. Gällivare şehrinde inşa edilecek olan ilk demonstrasyon tesisi, çelik üretimindeki fosil yakıt kullanımını ortadan kaldırarak çevre dostu bir yaklaşım sunmayı amaçlıyor. LKAB, tesisi inşa etme sorumluluğunu üstlenirken, projenin ana alıcısı olarak ön plana çıkıyor. Hybrit projesinin başvurusu, ilk olarak 4.9 milyar İsveç kronu olarak yapılmış, ancak daha sonra bu rakamın 3.7 milyar İsveç kronuna indirilmiş olması dikkat çekiyor. Fosil içermeyen sünger demir üretiminin, İsveç'in iklim hedefleri ve rekabet gücü için kritik bir öneme sahip olduğunun belirtildiği kaynaklar tarafından iletildi Hybrit projesine devlet desteği alanında yapılan bu yatırım, İsveç hükümetinin sürdürülebilir teknolojilere ve iklim dostu çözümlere verdiği destekle öne çıkarken projenin, fosil yakıtların azaltılması ve çevre koruma çabalarına ulusal düzeyde güçlü bir katkı sağlamayı amaçladığı bildirildi. ( SteelRadar, 18 Aralık 2023 )

CISA, Çin’de Yurt İçi Çelik Talebinin 800 Mt'un Altında Olacağını Tahmin Ediyor

Parti Komitesi sekreteri ve Çin Demir ve Çelik Endüstrisi Birliği'nin (CISA) Yönetim Kurulu Başkanı He Wenbo, Çin'in nihai çelik talebinin 2025'ten 2035 yılına kadar %9'un üzerinde düşüş göstermesini bekliyor. He'ye göre, Çin'in nihai çelik talebinin 2025 yılında 870 milyon ton olacağının tahmin edildiği ve bu rakamın, 2030'da 830 milyon ton, 2035'te ise 790 milyon ton'a düşebileceği belirtiliyor. Ham çelik bazında talebin, 2025'te 910 milyon ton, 2030'da 860 milyon ton, 2030'da 820 milyon ton olacağı öngörülüyor. Buna bağlı olarak ham çelik arzının, 2025 yılında 950 mt, 2030 yılında 900 mt, 2035 yılında ise 850 mt seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. CISA'ya göre, Ocak-Kasım döneminde ham çelik ve nihai mamul üretiminin sırasıyla 950 mt ve 1254,6 mt'a ulaştığı bildiriliyor. ( Kallanish, 19 Aralık 2023  Japon )

Nippon Steel, US Steel'i 14,9 Milyar Dolara Satın Alacak

US Steel'in basın bülteninde, Japonya'nın en büyük çelik üreticisi ve dünyanın önde gelen çelik üreticilerinden biri olan Nippon Steel Corporation’un (NSC), Amerikalı çelik şirketi United States Steel Corporation'ı (U.S. Steel) hisse başına 55 $, yani borç dâhil yaklaşık 14.9 milyar $ fiyatla satın alacağı belirtiliyor.  Açıklamada, "Hisse başına 55 $'lık satın alma fiyatı, ABD hisselerinin 15 Aralık 2023'teki kapanış fiyatına göre %40'lık bir primi temsil ediyor. İşlem, NSC ve US Steel Yönetim Kurulu tarafından oybirliğiyle onaylandı," ifadeleri yer alıyor. US Steel'in satın alınmasının, NSC'nin dünya lideri üretim ve teknoloji yeteneklerini güçlendirecek ve şirketin coğrafi ayak izini genişleteceği ve işlemin, NSC'nin küresel varlığını önemli ölçüde çeşitlendirmenin yanı sıra şirketin, ABD'deki mevcut tesislerinin ölçeğini büyüttüğü ve çekirdek pazarlarına Japonya, ASEAN ve Hindistan'ı da eklediği ifade ediliyor. Anlaşmanın, Nippon Steel'in beklenen yıllık çelik üretim kapasitesini 86 milyon tona çıkaracağı, böylece, NSC'nin 100 milyon ton küresel çelik üretim kapasitesine ulaşma yönündeki stratejik hedefini hızlandırmış olacağı bildiriliyor. Satın almanın, 2024 yılının ikinci veya üçüncü çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. ( GMK Center/Metal Expert/Kallanish, 19 Aralık 2023 )

Avrupa Komisyonu, Stahl-Holding-Saar'ın Karbondan Arındırmaya Yönelik Devlet Yardımını Onayladı

Avrupa Komisyonu’nun, Stahl-Holding-Saar'a (SHS) düşük emisyonlu çelik üretimine geçiş için tahsis edilecek 2,6 milyar €'luk (2,8 milyar $) Alman devlet yardımını onayladığı haber veriliyor.  SHS bünyesine katılan levha üreticisi Dillinger Hütte ve SBQ üreticisi Saarstahl’ın, Dillingen ve Völklingen'deki tesislerinde bir doğrudan indirgeme tesisi ve iki elektrik ark ocağının inşasını bu yılın başında planlamaya başladığı ve mevcut durumda birleşik iki yüksek fırın ve beş temel oksijen konvertörü işlettikleri aktarılıyor. Başlangıçta yeni DRI tesisinde kullanılan doğal gazın, kademeli olarak çelik üretim süreçlerinden kaldırılacağı; sonuç olarak yeni tesisin, esas olarak düşük karbonlu ve yenilenebilir hidrojen kullanarak çalışacağı anlaşılıyor. SHS, yenilenebilir hidrojen tedarikçilerini seçmek için rekabetçi bir ihale süreci düzenlemeyi planlıyor. Komisyon’un, başarılı teklif sahiplerinin SHS tesislerinin elektrolizörler kuracağını ve böylece Saarland bölgesinde yenilenebilir bir hidrojen değer zincirinin gelişimini başlatacağını belirttiği bildiriliyor. Daha sonraki bir aşamada SHS’nin, Alman hidrojen ağına bağlanmayı umduğu, bunun da daha büyük ve daha ucuz hidrojen hacimlerine erişimle sonuçlanacağı kaydediliyor. Grup, 2027/2028'den başlayarak yılda 3,5 milyon tona kadar yeşil çelik üretimi hedefliyor. SHS’nin, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, şu anda açıklanan kamu finansmanının yaklaşık 3,5 milyar € tutarında öngörülen yatırımlar için gerekli olduğunu belirttiği ifade ediliyor. ( Kallanish, 20 Aralık 2023 )

POSCO Hedland Limanında Sıcak Briketlenmiş Demir Tesisi Kurmayı Planlıyor

Yerel basında çıkan haberlere göre Güney Koreli çelik üreticisi POSCO, karbon salımını azaltmak ve küresel yeşil çelik piyasasındaki konumunu güçlendirmek amacıyla Avustralya’nın en büyük demir cevheri terminali olan Hedland limanında yıllık 12 milyon mt kapasiteli bir sıcak briketlenmiş demir (HBI) tesisi inşa etmeyi planlıyor. Üreticinin Hedland limanındaki bir saha için Batı Avustralya eyaleti hükümetiyle 50 yıllık kira sözleşmesi imzaladığı öğrenildi. Söz konusu limanın coğrafi konumu sayesinde sıcak briketlenmiş demir üretimine yönelik en iyi sevkiyat sahası olduğu düşünülüyor. Her biri 2 milyon mt kapasiteli altı aşamadan oluşacak yeni tesisin inşasına 2025 yılında ve üretime de 2028 yılında başlanması planlanıyor. Şirket, manyetit demir cevherini pelete ve peleti de sıcak briketlenmiş demire dönüştürdükten sonra çelik üretiminde kullanılması için Güney Kore’ye sevk edecek. Tesisin tam kapasiteyle faaliyet göstermesi halinde POSCO, Avustralya’nın mevcut sıcak briketlenmiş demir üretimini üçe katlayacak. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere sıcak briketlenmiş demir üretimi POSCO’nun yeşil üretime yönelik ilk hamlesi değil. Şirket ayrıca indirgeyici madde olarak hidrojen kullanarak demir oksitten demir üreten HyREX teknolojisini geliştiriyor. Bu sayede POSCO’nun tesislerinde yüksek fırın yerine söz konusu teknoloji kullanılacak. ( SteelOrbis, 20 Aralık 2023 )

Suudi Arabistan Çelik Projelerine 12 Milyar $ Yatırım Yapacak

Suudi Arabistan, yerel çelik talebinde gözlenen kayda değer artış karşısında üretimini artırmak amacıyla çelik projelerine yaklaşık 12 milyar $ yatırım yapmayı planlıyor. Ülkenin Sanayi ve Maden Kaynakları Bakan Yardımcısı Khalid Al-Mudaifer'e göre, inşaat faaliyetinin başlıca girdi mamullerinden çeliğe olan talep, ülkenin Vizyon 2030 stratejisi kapsamında devam eden büyük projelerden dolayı zaten yüksek.  Ayrıca Suudi Al-Madina gazetesinin Cuma günü paylaştığı habere göre Mudaifer, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan ülkede son birkaç yılda başlatılan mega projelerin değerinin 5 trilyon riyalden (1,33 trilyon $) fazla olduğunu ve bu projelerin çoğunlukla boru hattı projeleri olduğunu ifade etti. Al-Mudaifer, “Bu projeler çelik talebini büyük ölçüde artırdı ve söz konusu talebin önümüzdeki birkaç yılda en az %150 daha artmasını bekliyoruz,” dedi. ( SteelOrbis, 20 Aralık 2023 )

ArcelorMittal Gent'te Biyokütle Tesisi İşletmeye Başladı

ArcelorMittal'in Belçika'daki Gent çelik üretim tesisinde bulunan 35 milyon €'luk (38 milyon $) "Torero" sürdürülebilir biyokütle işleme tesisinin faaliyete geçtiği ve bu hafta yüksek fırında kullanılmak üzere ilk biyo-kömürünü kavurma yoluyla ürettiği haber veriliyor. Yıllık 88.000 ton atık ahşabı 37.500 ton biyo-kömüre dönüştüren tesisin, yüksek fırında kömür kullanımının azaltılması sayesinde Gent'in CO2 emisyonlarının yılda 112.500 ton azaltılmasına yardımcı olacağı kaydediliyor.  Biyokömürün yüksek fırın prosesinde kullanılmasının, biyogaz üretimiyle sonuçlanacağı ve çelik üreticisinin, söz konusu biyogazın Avrupa'nın ilk karbon yakalama ve kullanma (CCU) projesi olan ArcelorMittal Gent'in Steelanol tesisi tarafından yakalanıp etanole dönüştürüleceğini açıkladığı anlaşılıyor. Steelanol’ün, yüksek fırından gelen atık gazları yakalayacağı ve bunları biyolojik olarak geri dönüştürülmüş karbonetanole dönüştüreceği, 165 milyon €'luk endüstriyel ölçekli bir tanıtım tesisi olduğu ve bunun ArcelorMittal'in Carbalyst olarak adlandırılan geri dönüştürülmüş karbon kimyasalları ailesinin ilk ticari ürünü olduğu anlaşılıyor. AB, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) aracılığıyla ArcelorMittal'in Steelanol ve Torero projelerine yönelik 75 milyon €'luk bir krediyle karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çığır açan teknolojiyi geliştirmesini destekliyor. Toplam 215 milyon € değerindeki yatırımların ilk aşamada 350.000 ton/yıl CO2 emisyonunu azaltması planlanıyor. Bu seviyenin, bir yıl boyunca kullanılan 250.000 binek aracın sera gazı emisyonuna eşdeğer olduğu belirtiliyor. 2050 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşma yolunda ilerleyen ArcelorMittal Europe, CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar %35 oranında azaltmayı hedefliyor. ( Kallanish, 21 Aralık 2023 )

Nippon Steel Şaft Fırını İçin Biyokok Geliştirdi

Nippon Steel Engineering’in (NSE), şaft fırınları için "biyokütle kok" üretme teknolojisini geliştirdiğini ve bunun ticari üretimde kullanılmasını sağladığını açıkladığı bildiriliyor. Biyokütle kokun, odun talaşı gibi biyokütle malzemelerinden elde edildiği belirtiliyor. Koklaşabilir taş kömüründen üretilen kokun %100'ünün yerini alabileceği ve çelik üretim sürecinde karbondioksit emisyonlarını azaltabileceği anlaşılıyor. NSE, bitkiler büyüdükçe atmosferden karbondioksit emdiğinden, biyokütle kömürünün yakılmasından kaynaklanan karbon emisyonlarının dengelendiğini ve bunun da karbondioksit emisyonlarını artırmadığını belirtiyor. Ayrıca NSE’nin, çelik üretimi sürecinde üretilen atıkları zehirden arındırmak için yüksek sıcaklıklar kullanan bir "Doğrudan Eritme Sistemi (DMS)" atık arıtma tesisi sağlayacağını açıkladığı rapor ediliyor. DMS’nin, yüksek kalitede cüruf ve metal üretebildiği ve metalin, çoğunlukla çelik üretimi için hurda olarak geri dönüştürüldüğü anlaşılıyor. ( Kallanish, 21 Aralık 2023 )

Habaş Aliağa’da Yeni Soğuk Haddehane ve Teneke Levha Tesisi İnşa Edecek

Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İhtisal Endüstri A.Ş., ambalaj sektörünün artan ihtiyaçları beraberinde soğuk haddelenmiş ve tavlanmış ince sac talebini karşılamak amacıyla Aliağa’daki tesislerinin yakınında yeni bir soğuk haddehane ve teneke levha kompleksi kurması için İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi ile anlaşmaya vardı. Söz konusu yeni tesisin toplam üretim kapasitesi yıllık 900.000 mt seviyesinde yer alacak. Bu kapasitenin 250.000 mt’unun farklı kalitelerdeki teneke levha üretimine ayrılacağı belirtilirken ticari kalite, çekme kalite ve yüksek hız çeliği kalite sürekli tavlanmış soğuk haddelenmiş sac kapasitesinin yıllık 150.000 mt seviyesinde yer alacağı aktarıldı. Ayrıca elektrolitik temizlenmiş ve full hard sac kapasitesi de yıllık 500.000 mt olacak. Yeni komplekste elektrolitik temizleme, soğuk haddeleme ve temperleme, elektrolitik kalaylama ve sürekli tavlama hatları bulunacak. Öte yandan Danieli, tesisin 2024 yılının sonundan itibaren kademeli olarak devreye alınacağını söyledi. ( SteelOrbis, 22 Aralık 2023 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ