Çelik Sektöründe 2023 - 52. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2023 - 52. Haftanın Öne Çıkanları


Çin’de 110 Çelik Üreticisi Karbon Emisyonunu Düşürme Çalışmalarını Tamamen Ya Da Kısmen Tamamladı

Çin’in düzenlediği Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’nda Çin’in düşük karbon salımını teşvik etmeye devam edeceği, aktif olarak karbondan arındırma çalışmaları yapacağı ve düşük karbonlu çevre dostu tedarik zinciri oluşturulmasını hızlandıracağını duyurdu. Çin Demir Çelik Birliği (CISA) Başkan Yardımcısı Luo Tiejun, çelik sektörünün Çin’in çevre dostu uygulamalarında öncü olduğunu, çevre dostu karbon salımı düşürülmüş bir tedarik zincirinin çelik sektörü için tarihsel bir görev değil, aynı zamanda bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Başkan Yardımcısı, 16 Aralık tarihi itibarıyla Çinde 110 çelik üreticisinin düşüş karbon salımı yapmak için yenileme ve denetleme çalışmalarını tamamen ya da kısmen tamamladığını belirtti. Yaklaşık 414 milyon mt ham çelik üretim kapasitesine sahip 84 çelik üreticisi yenileme çalışmalarını tamamlarken 93 milyon mt ham çelik üreten 26 çelik üreticisi çalışmaları kısmi olarak bitirdiğini duyurdu.Yenileme çalışmalarının tamamlandığı üretim kapasiteleri ülkenin toplam ham çelik üretim kapasitesinin yarısından fazlasını oluşturuyor.  CISA’nın verilerine göre çelik sektörünün ultra düşük karbon çalışmalarının 450 RMB/mt (63,4$/mt) masraf yarattığını, faaliyet giderlerinin ise yaklaşık 200 RMB/mt (28$/mt) olduğunu belirtti. Tiejun, “Çelik üreticilerinin ekonomi, ekoloji ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiyi kapsamlı bir şekilde dengelemeleri ve bir yandan da çelik sektörünün küresel piyasada rekabet gücünü koruması gerekiyor,” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Çinde artan çelik kapasitesi ve ham çelik üretimi daha sıkı bir şekilde kontrol edilecek. Çinde çelik tüketimi zirveye ulaştığı için çelik üretiminde düşüş olması kaçınılmaz. Luo Tiejun, karbon salımının düşürülmesinin yalnızca üretim tonajı kontrol altına alındığında bir anlam taşıyacağını belirtti. ( SteelOrbis, 26 Aralık 2023 )

Tosyalı Algerie Genişletme Projesini 2025 Yılına Kadar Tamamlayacak, İlk Üretim 2024’te Gerçekleşecek

Tosyalı Holding’in bağlı kuruluşu Cezayir merkezli çelik üreticisi Tosyalı Algerie’nin yetkilileri Mohammad R. Siddiqui ve Saiyad Sajid’in ABD merkezli Midrex'in son çeyreklik sayısında yayımlanan yazısına göre, şirketin kapasite genişletme projesinin 2022 yılında başlayan dördüncü aşaması 2025 yılına kadar tamamlanacak. Projenin son aşamasındaki ilk üretimin 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlaması planlanıyor. Şirket Bethioua’da bulunan kompleksine yeni bir doğrudan indirgenmiş demir tesisi, elektrik ark ocağı, sıcak şerit tesisi, soğuk şerit tesisi ve galvanizleme tesisini ekleyecek. Sırasıyla yıllık 2,5 milyon mt, 2,4 milyon mt ve 2 milyon mt kapasiteye sahip yeni doğrudan indirgenmiş demir tesisi, elektrik ark ocağı ve sıcak şerit tesisi 2024 yılında devreye alınırken, yıllık 800.000 mt kapasiteli soğuk haddeleme tesisi ve yıllık 400.000 mt kapasiteli galvanizleme tesisi 2025 yılında faaliyete geçecek. Teknik ekipman kurulumları devam ediyor. Gelecekte hidrojenle faaliyet gösterebilecek yeni doğrudan indirgenmiş demir tesisi sıcak ve soğuk doğrudan indirgenmiş demir üretecek. Sıcak doğrudan indirgenmiş demir yeni elektrik ark ocaklı çelikhanede hammadde olarak kullanılarak ocağın verimliliği artırılacak ve enerji tasarrufu sağlanacak. ( SteelOrbis, 26 Aralık 2023 )

HBIS ve BHP’den, Çelik Üretiminde Karbon Emisyonlarını Azaltmak İçin İş Birliği

BHP ve Çin çelik devi HBIS Group Co., Ltd (HBIS), çelik üretim sektöründeki karbon emisyonlarını azaltma konusunda öncü bir ortaklık kurdu. Bu işbirliği, BHP'nin demir cevherlerini kullanarak doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretimi ve yüksek fırın (BF) karbon emisyonlarını en aza indirmeyi amaçlayan gelişmiş “götürü aşama 2” denemeleri gibi çığır açan denemelere odaklanıyor. İki şirketin ortaklığı, HBIS'in yeni DRI tesisi içinde BHP demir cevherlerinin kullanılarak ticari ölçekte DRI üretimi yapma hedefini içeriyor. DRI süreci, hidrojen açısından zengin gaz yan ürünlerini kullanarak cevheri çelik üretimi için rafine edilmiş bir metalik demir ürününe dönüştürerek karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor.  Ayrıca, gelişmiş götürü aşama 2 denemesi, karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyerek doğrudan yüklemeli parçaların kullanımını artırmayı ve fosil yakıt enerjisi gerektiren aglomere beslemelere olan bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Bu iş birliği, 2021'deki Mutabakat Zaptı'na (MoU) dayanarak, üç yıl içinde 15 milyon dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor. BHP CEO'su Mike Henry, HBIS'in çelik üretiminde sera gazı emisyonlarını azaltma konusundaki önemli rolünü vurgulayarak, bu iş birliğinin BHP'nin sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu olduğunu belirtti. BHP'nin Ticaret Direktörü Vandita Pant, sıfıra yakın emisyonlu çelik üretimi yolculuklarında DRI'nin önemini vurgulayarak, HBIS'in bu üretim denemelerinde BHP demir cevherlerinin kullanımını gösterme konusundaki ortaklığını övdü. ( GMK Center, 27 Aralık 2023 )

Outokumpu, 'Yeşil Çelik' Çalışmalarını Güçlendiriyor

Outokumpu, çevre dostu inovasyonlar ile direkt emisyonları azaltma hedefi doğrultusunda kritik bir adım atıyor. Paslanmaz çelik üretiminde global bağlamda öncü olan Outokumpu, çevre dostu inovasyonlar ile direkt emisyonları azaltma hedefi doğrultusunda kritik bir adım atmaya hazırlanıyor. Finlandiya'nın Tornio kentinde kurulacak bir pelet tesisi ile biyokütle yakıtından elde edilen biyokok üretimi planlanıyor.  Outokumpu'nun genel müdürü Timo Huhtala, mevcut durumda şirketin doğrudan emisyonlarının yarısından fazlasını temsil eden fosil kok yerini alacak biyokok üretiminin, çevreye negatif faktörleri büyük ölçüde azaltacak önemli bir adım olduğunu belirttiği bildirildi. Huhtala, bu yeni tesisin, 2016 referans değerlerine kıyasla 2030 iklim hedefine ulaşma yolunda önemli bir rol oynayabileceğine inanırken, tesisin tamamlanmasıyla birlikte, Outokumpu'nun emisyonları tüm değer zinciri boyunca %42 oranında azalması öngörülüyor. Toplamda 30 milyon Euro civarında yatırım gerektirecek olan bu proje, 2025 ortalarında üretime başlamayı hedefliyor. Outokumpu'nun ferrokromunun karbon ayak izi, sektör ortalamasına kıyasla %67 daha düşük olmasıyla öne çıkıyor ve sadece kendi sektöründe değil, endüstri için de bir örnek teşkil edeceği değerlendiriliyor. Outokumpu'nun bu 'yeşil çelik' girişimi, sadece şirketin yenilenebilirlik çabalarını güçlendirmekle kalmayarak, aynı zamanda endüstri standartlarını yükselterek çevre dostu üretimlerin yaygınlaşmasına da öncülük etmesi bekleniyor. ( SteelRadar, 28 Aralık 2023 )

Yıldız Demir Çelik Kocaeli'de Yeni Bir Yatırıma Başlayacak

Yıldızlar Yatırım Holding bünyesinde faaliyet gösteren Yıldız Demir Çelik, kuruluşunun 5. yılını kutlarken, Türk sanayisine önemli bir katkı sağlamak amacıyla Kocaeli'de yeni bir yatırıma hazırlanıyor.  Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, yapılacak sıcak haddehane yatırımıyla Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu katma değerli çeliği üreteceklerini açıkladı. Yatırımın odak noktasının otomotivden beyaz eşyaya kadar geniş bir sektör yelpazesini kapsayan yassı çelik sac üretimi olduğunu belirten Yıldız, özellikle otomotiv sektörünün Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Yeni tesiste gerçekleştirilecek üretimle ithal ikamesi sağlanacağını ve en son teknolojiyle en verimli çelik üretiminin hedeflendiğini ifade etti. “Yeşil mutabakata uygun bir tesis yapacağız” Hakkı Yıldız, "Yeni tesisimiz devreye girdiğinde büyük bir oranda ithal ikamesi sağlayacağız. En son teknolojiyle en verimli çelik üretimini yapacak bir tesis kurmayı planlıyoruz. Çevresel değerler göz önüne alınıyor. Dünyada da çelik sektörünün gündeminde Yeşil Mutabakat var. Dolayısıyla Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yeni düzenlemelere uygun bir tesis yapacağız." şeklinde konuştu. Yatırımın sadece ekonomik başarıyı değil, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği de hedeflediğini vurgulayan Yıldız, holding bünyesindeki tüm şirketlerin üretim yatırımlarını çevre dostu ve sürdürülebilir prensipler çerçevesinde gerçekleştirdiğini dile getirdi. "Kütahya'da 30 megavat kurulu güce sahip GES'i devreye almaya hazırlanıyoruz" Ayrıca, Yıldız Enerji'nin Kütahya'da 30 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi santralini devreye almaya hazırlandığını belirten Yıldız, bu yatırımın karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik önemli bir adım olduğunu ve sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Hakkı Yıldız, Yıldızlar Yatırım Holding'in 2024 ajandasında yeşil enerji yatırımlarına özel bir önem verdiğini belirterek, "Yeşil enerji yatırımları, yeni iş kolu olarak yatırım yapacağımız sektörlerden biri. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü enerji, tüm dünyanın sorunu. Hemen yanı başımızdaki coğrafyalarda yaşananları hep birlikte izliyoruz. Enerji yatırımlarımızla bir yandan girdi maliyetlerimizi minimize etmek bir yandan da enerji dönüşümüne ve karbonsuz bir dünyaya ulaşmak için çalışacağız. 2024 ajandamızda tesislerimizin kendi enerjisini üreteceği bir seviyeye ulaşması var." dedi.  Yıldızlar Yatırım Holding'in son 10 yılda hem organik hem de inorganik büyüme sağladığını belirten Yıldız, 2024'ü bir fırsat yılı olarak gördüklerini ve akılcı, yenilikçi fırsatları değerlendirerek büyüme hedeflerine ulaşmayı planladıklarını sözlerine ekledi. ( SteelOrbis/SteelRadar, 28 Aralık 2023 )

Tosyalı Algerie Yeşil Dönüşümü Hedefliyor

Cezayir’in önemli çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı Algerie’nin, ürünlerini Avrupa Birliği'ne ihraç etmeye devam etmek için yeşil çelik üretme konusundaki kararlılığını ortaya koyduğu bildiriliyor. Çelik üreticisinin, iki yeşil tesis öngören yeni bir yatırım planını açıkladığı haber veriliyor. Çelik üreticisinin, 130 MW'lık bir güneş enerjisi santrali ve dünyanın yeşil hidrojenle çalışan ilk DRI tesislerinden birini inşa etme planını açıkladığı ifade ediliyor. Yapılan açıklamada, “Akdeniz ve Afrika'da lider entegre çelik sanayii konumumuzu geliştirerek sürdürülebilir kalkınma arzusuyla hareket ederek, tüm küresel çelik endüstrisine ileriye giden yolu göstermeyi amaçlıyoruz. Bunu, yüksek kaliteli yeşil çelikler üreterek, karbon ayak izimizi, su tüketimimizi ve ekolojik etkimizi her geçen gün daha da azaltarak başaracağız,” ifadeleri yer alıyor. Şirketin, önümüzdeki iki yıl boyunca yukarıda belirtilen projeler üzerinde çalışacağı aktarılıyor. Bunun dışında Tosyalı Algerie, diğer genişleme projesini zamanında hayata geçirme konusundaki kararlılığını sürdürüyor. 2,5 milyon ton/yıl potansiyele sahip ikinci DRI modülünün (138,55 m yüksekliğindeki fırın kulesi) yapı kurulumunun, Kasım ayı başında tamamlandığı ve tesisin, 2024 yılında HRC ihracat faaliyetlerine başlamayı planladığı bildiriliyor. Aynı yıl üretimin başlayacağı ve yabancı müşterilere yaklaşık 1 milyon ton tahsis edileceği belirtiliyor. Çelik üreticisi, mevcut durumda 2,5 milyon ton DRI, 3,5 milyon ton ham çelik ve 3,2 milyon ton uzun ürün üretebiliyor. Ekipmanı besleyen demir cevheri peletleri, çoğunlukla kendi 4 milyon tonluk peletleme tesisinden tedarik ediliyor. ( Metal Expert, 29 Aralık 2023 )

İzdemir, Çelikhane Kapasitesini Artıracağını Açıkladı 

İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. (İzdemir) tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) kapasite artışına ilişkin bildiri yapıldı.  İzdemir’in Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama şöyle: ''Çelikhane yatırım sürecimizle ilgili, ekipman temellerinin tamamlandığı ve makine ekipman montajlarına tedarik ve teslim süreçlerine bağlı olarak devam edildiği ve yatırımın piyasa koşulları, tedarik, teslim ve montaj süreçleri neticesinde 2023 yılı sonunda tamamlanması planlandığı belirtilmişti. Tedarik, teslim ve montaj süreçleri nedeniyle süreçte gecikme yaşanması ile birlikte gelinen aşamada makine ve ekipman montajları da büyük oranda tamamlanmıştır. Yapılan teknik analiz ve planlamalar doğrultusunda makine ve ekipman montajlarının tamamlanmasının ardından yatırımın devreye alınması kapsamında 2024 yılı ilk çeyrek sonuna kadar üretim testlerine başlanacağı öngörülmektedir. Kararlılıkla devam eden çelikhane kapasite artışı yatırımına ilişkin gelişmeler ayrıca kamuoyuyla paylaşılacaktır.'' ( SteelRadar, 29 Aralık 2023 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ