Çelik Sektöründe 2024 - 05. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 05. Haftanın Öne Çıkanları


Almanya, ArcelorMittal'in Karbondan Arındırılması İçin 1 Milyar € Ayırdı

ArcelorMittal'in Almanya tesislerinin, yakında düşük emisyonlu çelik üretimine geçiş için 1 milyar €'dan (1,1 milyar $) fazla devlet sübvansiyonu alabileceği haber veriliyor. ArcelorMittal’in, Almanya'nın diğer oksijen fırınlı tesislerinin geçen yıl birbiri ardına devlet yardımını onaylamasının ardından, sübvansiyona ilişkin olumlu bir karar için beklemede olduğu kaydediliyor. Şu ana kadar thyssenkrupp'a (2 milyar €), Salzgitter AG'ye (1 milyar €) ve Stahl-Holding Saar fabrikaları Dillinger ve Saarstahl'a (2,6 milyar €) tutarında sübvansiyonlar verildiği bildiriliyor. Handelsblatt gazetesinin haberine göre, ArcelorMittal'in iki oksijen hattı tesisi olan Bremen ve Eisenhüttenstadt'a yönelik ilk sübvansiyon diliminin, bu yılın ilk çeyreğinde verilebileceği belirtiliyor. Federal hükümetin kaynaklarından alıntı yaparak sübvansiyonun 1 ila 1,2 milyar € arasında olacağı ifade ediliyor. Gazete, kesin miktarın hâlâ şirket, Alman hükümeti ve Avrupa Komisyonu arasında tartışıldığını belirtiyor. IG Metall, sendikasının Başkan Yardımcısı Jürgen Kerner'in, "önümüzdeki haftalarda" bir onay beklendiğini söylediği aktarılıyor. Belgede, çelik fabrikalarının teknik dönüşümüne yönelik fonların, bir dizi sübvansiyonun yalnızca ilk kısmı olacağı belirtiliyor. ( Kallanish, 29 Ocak 2024 )

Metinvest, Danieli ve Mimit, İtalya'da 2 Milyar € Tutarında, Yıllık 3 Milyon Ton Üretim Kapasiteli Çelik Üretim Tesisi Planlıyor

Ukraynalı çelik üretim grubu Metinvest, İtalyan ekipman tedarikçisi Danieli ve İtalyan yetkililerin, İtalya'nın Piombino çelik tesisinde yılda 3 milyon ton sıcak haddelenmiş sac üretmeyi amaçlayan bir proje için bir niyet anlaşması imzaladıkları haber veriliyor. İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın (Mimit) internet sitesinde 17 Ocak Çarşamba günü yapılan ortak açıklamada, projenin devlet hibeleri ve toplam 2 milyar € (2,2 milyar dolar) tutarındaki dış yatırımlarla finanse edileceği belirtiliyor. Piombino tesisindeki sıvı çelik üretiminin, 2014 yılında 2,4 milyon ton/yıl kapasiteli yüksek fırının devre dışı bırakılması nedeniyle durdurulmuş bulunuyor; o zamandan beri haddeleme tesisi olarak faaliyet gösteriyor. ( EUROMETAL, 29 Ocak 2024 )

Cleveland-Cliffs Indiana Harbor Tesisindeki 7 No’lu Yüksek Fırında Hidrojen Kullanımını Test Etti

ABD merkezli madencilik şirketi Cleveland-Cliffs Inc., Indiana Harbor tesisinde bulunan 7 No’lu yüksek fırınında hidrojen kullanımını test ettiğini açıkladı. 7 No’lu yüksek fırın şirketin 2023 yılının Mayıs ayında Middletown Works’te gerçekleştirdiği denemenin ardından hidrojeni indirgeyici ve yakıt kaynağı olarak kullanan ikinci yüksek fırın oldu. Şirket test çalışmaları için Indiana Harbor’da yakın zamanda devreye alınan hidrojen boru hattını kullandı. Cleveland-Cliffs’in CEO’su Lourenco Goncalves, “Indiana Harbor tesisindeki 7 No’lu fırın Kuzey Amerika’daki en büyük yüksek fırın. Verimliliğimizi ve yüksek fırında üretilen çeliğin yüksek kalite standardını korurken karbondan arındırma hedefi doğrultusunda bu son teknolojiyi kullanma konusunda diğer şirketlerden önde olduğumuz için gururluyuz,” dedi. ( SteelOrbis/Metal Expert, 30 Ocak 2024 )

Mısırlı ve Çinli Şirketler Delta Steel Mill’in Kütük Tesisini Birlikte İşletecek

Mısır Özel Sektör Bakanlığı, 29 Ocak tarihinde Mısır merkezli Metallurgical Industries Company ve Çin merkezli Fujian Shengli’nin Delta Steel Mill Company’deki kütük üretim ünitelerini işletmek için ortaklık kurduğunu duyurdu. Bakanlığın açıklamasında maksimum kütük üretim kapasitesinin 500.000 mt olması beklendiği ve Shengli’nin şirketin Delta markasını muhafaza ederken yeni üretim hatlarını tam kapasitede kullanmak amacıyla kapasite kullanım oranlarını ve kütük üretimini artırmaktan sorumlu olduğu belirtildi. ( SteelOrbis, 01 Şubat 2024 )

Tata Steel, Port Talbot Çelik Tesisine Ek Yatırımlara İzin Veriyor

Hint çelik üreticisi Tata Steel’in İcra Kurulu Başkanı T.V. Narendran’a göre, şirketin, daha fazla hükümet fonu tahsis edilmesi halinde gelecekte Port Talbot tesisine ek yatırımlar yapmayı değerlendireceği haber veriliyor.  Tata Steel'in İngiltere'deki yeniden yapılanma planları arasında 2,8 bin kişinin işten çıkarılması yer alıyor. Bu yılın başlarında şirketin, Port Talbot çelik tesisindeki her iki yüksek fırını da bu yılın sonuna kadar kapatacağını ve bunların yerine elektrik ark ocakları kuracağını açıkladığı belirtiliyor. T.V. Narendran’ın, şirketin 15 yıllık faaliyet süresi boyunca yatırım getirisi alamaması ve üretim varlıklarının yaşam döngüsünün sonuna ulaşması nedeniyle yüksek fırınları kapatma kararının alındığını kaydettiği bildiriliyor. The Guardian, Tata'nın kararının, British Steel'in Scunthorpe'daki yüksek fırınlarını kapatmaya yönelik benzer planıyla birlikte İngiltere için yeni bir döneme işaret edeceğini, zira ülkenin Sanayi Devrimi'nden bu yana ilk kez demir cevherinden çelik üretemeyeceğine dikkat çekiyor. Hint şirketin Port Talbot projesinin, bunun yerine İngiliz hurdasının kullanımına dayanıyor ve hurda mevcut durumda çoğunlukla ülkeden ihraç ediliyor. Tata Steel'in CEO'su, şirketin doğrudan indirgenmiş demir (DRI) teknolojisine yatırım yapmayı düşüneceğini doğrulamış bulunuyor. Teknoloji, elektrik ark ocağıyla birlikte kullanılabileceği ve yüzlerce kişiye istihdam yaratacağı, bu durumun, şirketin rekabetçi bir fiyatla gaz ve ardından sıfır emisyonlu hidrojen tedarikini garanti etmesi durumunda mümkün olabileceği ifade ediliyor. Tata Steel, Avrupa'daki varlıklarını yeniden yapılandırmaya odaklanıyor. Hollanda'da karbondan arındırmanın ilk aşaması kok üretiminden DRI'ye geçişi içeriyor. ( GMK Center, 02 Şubat 2024 )

Liberty Steel, Güney Avustralya Tesisinin Karbondan Arındırılması İçin 41,5 Milyon Dolar Aldı

Avustralya hükümetinin, Güney Avustralya'da çelik patronu Sanjeev Gupta'ya ait olan Liberty Steel çelik tesisinin karbondan arındırılması için 63,2 milyon Avustralya Doları (41,5 milyon ABD Doları) tutarında bir sübvansiyonu kabul ettiği bildiriliyor. Liberty Steel’in, Avustralya hükümetinin iki yerli çelik şirketine düşük karbonlu çelik üretimine geçişlerini hızlandırmalarına yönelik yardımının bir parçası olarak fon alacağı belirtiliyor. Toplam sübvansiyon miktarının, 200 milyon A$ seviyesinde bulunduğu, bunun %32'sinin Güney Avustralya'daki Liberty Whyalla fabrikasına yönelik olduğu kaydediliyor. Fonların, Whyalla çelik fabrikasında yeni bir elektrik ark ocağı satın alıp işletmek için kullanılacağı aktarılıyor. Liberty, yeni fırına ek olarak manyetit cevheri projesini de genişletmeyi planlıyor.  Bluescope Steel'e 136,8 milyon A$'lık bir sübvansiyon daha verildiği, yatırımın, Avustralya'nın Doğu kıyısındaki Port Kembla çelik tesisinin yüksek fırınını modernize etmek için kullanılacağı anlaşılıyor. ( GMK Center, 02 Şubat 2024

POSCO Pohang Tesisinde Hidrojeni Azaltılmış Çelik Geliştirme Merkezi Açtı

Güney Koreli çelik üreticisi Pohang Iron and Steel Co. (POSCO) Pohang çelik tesisinde hidrojeni azaltılmış çelik geliştirme merkezi açtığını açıkladı. Merkezin deneme tesislerinin inşasında önemli rol oynaması bekleniyor. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere şirket indirgeyici madde olarak hidrojen kullanarak demir oksitten demir üreten ve yüksek fırın yerine kullanılmak üzere HyREX teknolojisini geliştiriyor. Söz konusu merkez HyREX teknolojisinin ticarileştirilmesi için yıllık 300.000 mt üretim kapasiteli HyREX deneme tesisini 2027 yılına kadar tamamlamayı planlıyor. POSCO 2050 yılına kadar hidrojen indirgeme teknolojisine geçiş yapmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 02 Şubat 2024 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ