Çelik Sektöründe 2024 - 06. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 06. Haftanın Öne Çıkanları


İspanya Merkezli Hydnum Steel Puertollano’daki Yeşil Çelik Tesisi İçin Hükümet Desteği Aldı

Basında çıkan haberlere göre, İspanya’da bulunan Castilla-La Mancha eyaleti hükümeti Hydnum Steel’in Puertollano’da inşa etmeyi planladığı yeşil çelik tesisini destekleyecek. Bölgesel hükümetin projeyi öncelikli olarak kabul etmesi idari işlemleri ve projenin devreye alınmasını hızlandıracak. Yıllık 1,5 milyon mt sıcak rulo sac üretim kapasitesine sahip olacak yeşil çelik tesisinde karbon emisyonunu azaltmak için yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojen kullanılacak. SteelOrbis'in daha önce bildirdiği üzere tesiste kurulacak elektrik ark ocağı İngiltere merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Primetals Technologies tarafından tedarik edilecek. Tesisin üretim kapasitesinin 2030 yılından itibaren 2,6 milyon mt’a çıkması bekleniyor. 1.100’ün üzerinde istihdam yaratacak ve 1,65 milyar €’nun üzerinde yatırım yapılacak olan Puertollano tesisi 2026 yılında devreye alınacak. ( SteelOrbis, 05 Şubat 2024 )

AB, Çelik Yan Ürünlerinin Geri Dönüşümü İçin Yeni Proje Başlattı

AB, yeşil hidrojen kullanımına dayalı çelik yan ürünlerinin işlenmesine yönelik yeni bir sürecin başlatılmasını içeren yeni bir proje olan ZHyRON'u başlatmış bulunuyor. Söz konusu projenin, İsveçli çelik yapı ve metal ürünleri üreticisi GreenIron tarafından açıklandığı belirtiliyor. Proje, Temiz Çelik Ortaklığı programının bir parçası olarak Avrupa Sağlık ve Dijital Ajansı (HaDEA) tarafından finanse ediliyor ve altı Avrupa ülkesinden dokuz ortağın oluşturduğu bir konsorsiyumu bir araya getiriyor. AB tarafından finanse edilen ZHyRON, demir ve çinko açısından zengin çelik yan ürünlerinin değerinin artırılmasının önünü açmayı hedefliyor.  Projenin, teknik entegrasyon, ekonomik uygulanabilirlik ve çevresel hususlarla ilgili çözümleri araştıracağı kaydediliyor. Bu projenin, indirgeyici madde olarak hidrojen kullanılarak çelik atıklarından demir ve çinkonun çıkarılmasına yönelik yenilikçi iş modellerinin ve stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağı ifade ediliyor. Teknik açıdan bakıldığında, girişimin yaklaşımı piro ve hidroçelik aşamalarının bir kombinasyonunu içeriyor. Geri kazanılan demir oksitler, elektrik ark ocaklarında kullanıma uygun doğrudan indirgenmiş demire dönüştürülecek, çıkarılan çinko ise pillerden tarıma, atık su arıtma tesislerine kadar çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere çinko oksit konsantresine işlenecek. ( GMK Center, 06 Şubat 2024 )

2025 Yılında Irak'ta Yeni Uzun Çelik Tesisi Kurulacak

Şirketler, Irak'ta sürekli artan inşaat demiri talebini karşılamak için yeni kapasite yatırımlarına devam ederken, yeni bir inşaat demiri tesisinin kurulacağına ilişkin bilginin piyasa katılımcıları için sürpriz olmadığı belirtiliyor. Tesisin haddeleme operasyonları için ithal yarı ürünlere bağımlı olmasına rağmen, inşaat demiri üreticileri arasındaki rekabetin yalnızca güçleneceği anlaşılıyor. Resmi bilgilere göre Iraklı Muhaj Baghdad şirketinin, yıllık 500.000 tonluk inşaat demiri tesisi kurması için İtalyan Danieli'yi aday gösterdiği belirtiliyor. Yerli çelik üreticilerinin çoğu ülkenin Kuzey kesiminde yer alırken, bu kez Bağdat yakınlarındaki AlHilla sanayi bölgesinde yeni bir tesis kurulacağı aktarılıyor. Tesisin, Danieli'nin özel yüksek hızlı haddeleme teknolojisini kullanarak, 10-40 mm çapında inşaat demiri üretebilecek ve yüksek kaliteli ürünlere odaklanacağı kaydediliyor. Yatırım projesine ilişkin çok fazla bilgi olmasa da 2025 yılının 3. çeyreği sonlarında faaliyete geçmesi bekleniyor. ( Metal Expert, 06 Şubat 2024 )

Alman Hükümeti ArcelorMittal'in Yeşil Geçişi İçin 1,3 Milyar € Fon Verecek

Almanya federal hükümetinin, ArcelorMittal'in Bremen ve Eisenhuettenstadt'taki karbondan arındırma projelerini desteklemek amacıyla önemli miktarda fon sözü verdiği ve yatırımın, mevcut durumda AB rekabet otoritesinin onayına tabi olduğu bildiriliyor. Almanya Ekonomik İşler ve İklimin Korunmasından Sorumlu Federal Bakanı Robert Habeck’in, ArcelorMittal'in Bremen ve Eisenhuettenstadt yassı çelik operasyonlarına yönelik karbondan arındırma planına 1,3 milyar € yatırım yapacağını duyurduğu bildiriliyor. Projenin toplam maliyetinin, 2,5 milyar € olduğu tahmin ediliyor. 2021 yılında duyurulan girişimin, her iki lokasyonun da BF'lerden DRI-EAO ile çelik üretimine geçişini öngörüyor. Tesislere, Bremen DRI tesisinde öncelikle doğal gaz kullanılarak, daha sonra hidrojene geçilerek üretilecek sünger demir tedariki yapılacağı kaydediliyor. Projenin 2026 yılında tamamlanması planlanıyor. Projenin, 2030 yılına kadar yaklaşık 6,3 milyon ton CO2 tasarrufu sağlayacağı ve 3,4 milyon ton düşük karbonlu çelik üreteceği ifade ediliyor. Açıklamaya göre stratejinin bir sonraki adımının, detaylı teknik planlamanın tamamlanması olacağı ve Alman hükümetinin sunduğu fonların, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması gerektiği vurgulanıyor. Şirketin şu anda karşı karşıya olduğu temel sorunlardan birinin, uygun fiyatlı yeşil enerji kaynakları bulmak olduğu anlaşılıyor. ( Metal Expert/Kallanish, 07 Şubat 2024 )

Birleşik Krallık Rekabet Otoritesi Tata Steel UK’in EAF Dönüşümünü Olumlu Değerlendiriyor

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi Sübvansiyon Tavsiye Birimi (SAU), hükümetin değerlendirmesinin, verilen sübvansiyonun karbonsuzlaştırmayı sağlamak için bir EAF'ye yatırım yaparak Tata Steel UK'in davranışını değiştireceğini gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, yüksek fırınlardan birinin veya her ikisinin birden çalıştırılmasıyla karbondan arındırma politikası hedefine ulaşılamayacağı belirtiliyor.  SAU’nun, Tata Steel UK'in karbondan arındırılması için önerilen 500 milyon £ (633 milyon $) tutarındaki hükümet finansmanına ilişkin üçüncü taraf istişarelerini de içeren raporunu bu hafta yayımladığı; söz konusu raporun, Ticaret ve Ticaret Bakanlığı'nın (DBT) Tata Steel UK'e önerilen sübvansiyonun uygunluğuna ilişkin değerlendirmesinden sonra yayımlandığı bildiriliyor. SAU’nun, “Kısa ve orta vadede yüksek fırınlardan birinin veya her ikisinin birden çalıştırılması ve ardından uzun vadede yüksek fırınların kapatılması ve Birleşik Krallık üretiminin durdurulması ile karbondan arındırma politikası hedefine ulaşılamayacaktır. Haddeleme modelinin çalıştırılmasıyla da bu hedef karşılanamayacaktır. Değerlendirme, sübvansiyon olmadan karbon emisyonlarının daha yüksek seviyelerde olacağını gösteriyor. Eğer EAF'ye yapılan sermaye yatırımı devam etmeseydi, Birleşik Krallık muhtemelen yüksek karbon emisyonlu çelik ithal etmek zorunda kalacaktı, çünkü küresel çeliğin önemli bir kısmı şu anda yüksek fırınlar kullanılarak üretiliyor ve şirketler, daha düşük fiyatlıysa bu tür ürünleri ithal etmeye teşvik edilebilir,” diye yorumda bulunduğu kaydediliyor. SAU, EAF yatırımının Birleşik Krallık'ta daha düşük karbon emisyonlu çelik üretimi ile devam etmemesi durumunda, sübvansiyonun yüksek emisyonlu çelik ithalatının ikame edilmesine yardımcı olacağını gözlemliyor. ( Kallanish, 08 Şubat 2024 )

ADNOC ve POSCO Mavi Hidrojen Konusunda İş Birliği Yapıyor

Güney Kore merkezli çelik üreticisi POSCO Group’un bağlı kuruluşu POSCO International, Gwangyang’da bulunan sıvılaştırılmış doğal gaz terminalinde mavi hidrojen üretim tesisi kurmak amacıyla POSCO ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) devlete bağlı petrol şirketi Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) ile iş birliği anlaşması imzaladığını açıkladı. Bu proje POSCO International’ın yerel temiz hidrojen tedariki konusunda attığı ilk resmi adım oldu. Şirketler karbon emisyonunu azaltmak için sıvılaştırılmış doğal gaz kullanarak mavi hidrojen üretecek ve karbon yakalama ile depolama projelerini teşvik edecek. Üretilen hidrojen 2029 yılından itibaren Gwangyang çelik tesisi, Hadong ve Yeosu dahil olmak üzere yakındaki tüketicilere tedarik edilecek. Bu yıldan itibaren şirketler fizibilite çalışmalarına yönelik ortak bir araştırma başlatmayı planlıyor. POSCO Group 2035 yılına kadar 1,26 milyon mt’luk temiz hidrojen tedarik sistemi kurmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 08 Şubat 2024 ) 



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ