Çelik Sektöründe 2024 - 09. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 09. Haftanın Öne Çıkanları


Hindistan Temiz Çelik Üretimi İçin Kömürün Gazlaştırmasını Hızlandırıyor

Hindistan, 2030 yılına kadar 100 milyon ton/yıl kapasite oluşturmayı hedefleyerek, kömürün gazlaştırılmasına yönelik önemli bir adım atıyor. Hükümetin Aatmanirbhar Bharat' (kendi kendine yeten Hindistan) vizyonuyla uyumlu olan bu girişim, daha temiz çelik üretimini artırmayı, karbon emisyonlarını azaltmayı ve doğal gaz gibi ithal yakıtlara bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Gazlaştırma sürecinde kömür, çelik üretiminde yakıt olarak kullanılan, sentez gazı adı verilen sıvı yakıta dönüştürülüyor. Süreç, geleneksel yüksek fırın yöntemine kıyasla daha temiz çelik üretimi sağlıyor ve ithal koklaşabilir taş kömürüne olan bağımlılığı azaltıyor. Hindistan hükümetinin kömürü gazlaştırma konusundaki kararlılığının, geçen hafta Mumbai'de düzenlenen bir tanıtım gezisinde yeniden doğrulandığı bildiriliyor. Kömür Bakanlığı temsilcisinin, mali yardım programları ve projeler için kömür bağlantıları ve arazi sağlanması da dahil olmak üzere kömür gazlaştırma girişimlerine verilen desteği vurguladığı kaydediliyor. ( Kallanish, 26 Şubat 2024 )

Avrupa Komisyonu, Almanya'nın ArcelorMittal Projesine Yatırımını Onayladı

ArcelorMittal’in, Almanya'daki karbondan arındırma projelerinde yeni bir kilometre taşına ulaştığı rapor ediliyor. Avrupa Komisyonu, Alman hükümetinin Bremen ve Eisenhuettenstadt dönüşüm projesine yatıracağı 1,3 milyar €'yu onayladığı bildiriliyor. Avrupa Komisyonu'nun açıklamasına göre tedbirin, AB'nin İyileştirme ve Dayanıklılık Tesisi'nin bir parçası olarak AB Yeşil Mutabakat Planı’nı desteklemesi, yeşil geçişe katkıda bulunması ve Rus fosil yakıtlarının kullanımının azaltılmasına katkıda bulunması bekleniyor. ArcelorMittal, her iki lokasyonu da BF'lerden DRI-EAO çelik üretimine aktarmayı, Bremen DRI tesisinden sünger demir tedarikini sağlamayı ve hidrojen kullanımına geçmeyi planlıyor. Projenin toplam maliyetinin 2,5 milyar € olduğu tahmin ediliyor. Projenin, yılında tamamlanması hedefleniyor. Projenin, 2030 yılına kadar yaklaşık 6,3 milyon ton CO2 tasarrufu sağlayacağı ve 3,4 milyon ton düşük karbonlu çelik üreteceği ifade ediliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 26 Şubat 2024 )

Nippon Steel'in US Steel'i Satın Alma Girişimi, ABD'de Tartışmaları Alevlendirdi

Japonya'nın en büyük çelik üreticisi Nippon Steel'in, ABD'nin ikinci büyük çelik şirketi US Steel'i satın alma planı, küresel çelik piyasasında ve ABD-Çin ilişkilerinde dalgalar yaratıyor. 2023'ün sonlarında ortaya çıkan bu plan, ulusal güvenlik, ticaret ve işgücü gibi çeşitli açılardan endişelere yol açıyor. Nippon Steel'in 2021'de 49,46 milyon ton, 2022'de ise 44,37 milyon ton çelik üreterek dünya çelik üretiminde 4. sırada yer aldığı biliniyor. US Steel ise 19.458 milyar ABD Doları tutarındaki toplam varlıklarıyla, Nucor Corporation'ın ardından ABD'nin en büyük ikinci çelik kuruluşu. 2022'de 14,49 milyon ton çelik üreterek ABD çelik endüstrisine büyük bir katkı sağladı. Bu iki çelik devi arasındaki satın alma planları, ABD için büyük bir ulusal güvenlik endişesini gündeme getirdi ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Nippon Steel'in US Steel Corp.'u satın alma planı hakkındaki endişelerini dile getirerek, verdiği röportajda, Çin'e yatırım yapan şirketlerin yakından incelenmesi gerektiğini söyledi. ABD hükümeti de bu ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Nippon Steel'in Çin'le olan bağlantılarını incelemeye başladı.  Nippon Steel'in Çin'de birçok yatırımı var ve Çin'den gelen hammaddelere ve demir cevherine büyük ölçüde bağımlı. ABD, Çin'in aşırı çelik üretiminin küresel pazarı bozduğuna ve ekonomik güvenlik açısından tedarik zincirlerinde Çin'e olan bağımlılığın azaltılması gerektiğine inanıyor. Nippon Steel'in satın alma planına karşı çıkanlar arasında ABD'li çelik işçileri sendikası United Steelworkers ve eski ABD Başkanı Donald Trump da yer alıyor. Trump, Beyaz Saray'a dönmesi halinde planı engelleyeceğini söyledi. Satın alma işleminin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve ABD hükümetinin bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu. Planın onaylanması, ABD çelik üretiminde ve ABD'li çelik işçileri üzerinde önemli bir etkisi olması muhtemel. ( SteelRadar, 26 Şubat 2024 )

Avrupa, Çeliği Karbondan Arındıracak İtalya’daki Yeşil H2 Vadisi İçin 400 Milyon Dolar Finansman Teklif Ediyor

Avrupalı yetkililerin, ülkenin Güney bölgesi Puglia'da bir 'Yeşil Hidrojen Vadisi' kurmak isteyen İtalyan şirketlerine 370 milyon €'ya (400 milyon $) kadar finansman teklifinde bulunmaya karar verdikleri belirtiliyor.  İtalyan enerji şirketi Edison (EDF Group'un bir parçası), enerji yüklenicisi Saipem ve Sosteneo SGR’nin (finansal grup Generali'nin yeşil finans kolu) Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, dünya çapında 260 MW güneş fotovoltaik kapasitesi ve Brindisi ve Taranto şehirleri civarında, yeşil hidrojen üretmek için 160 MW elektroliz kapasitesi kurmayı planladıklarını belirttikleri ifade ediliyor. Yakıtın, İtalya'nın Taranto'daki en büyük çelik tesisinin yanı sıra diğer İtalyan çelik fabrikalarında doğrudan indirgenmiş demir üretimini karbondan arındırmak için kullanılacağı anlaşılıyor. Avrupa Komisyonu’nun, girişimi Avrupa Ortak Çıkarına Yönelik Önemli Projeler (IPCEI) kategorisine dahil ederek proje geliştirme için Avrupa Birliği'nden fon sağladığı vurgulanıyor. Ayrı bir gelişmede, İtalya'nın şebeke operatörü Snam, yetkililerin şirketin mevcut boru hatlarını yenileme ve hidrojen taşımak için yeni boru hatları kurma yönündeki 100 €'luk planını da IPCEI listesine dahil ettiğini duyurduğu rapor ediliyor. Projenin 2028 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. ( ETN/Reuters, 27 Şubat 2024 )

WSD 2023'ün En Rekabetçi Çelik Üreticilerini Açıkladı

Küresel bir çelik analiz kurumu olan World Steel Dynamics (WSD) 2023 yılının en rekabetçi çelik üreticilerinin sonuçlarını açıkladı.  1975 yılında kurulan WSD, küresel çelik üreticilerini her yıl teknolojik yenilik, maliyet azaltma, işleme maliyetleri, finansal istikrar, müşteri erişilebilirliği ve hammadde erişilebilirliği olmak üzere 23 kategoride değerlendiriyor ve rekabet edebilirlik sıralamalarını açıklıyor. Bu kapsamlı değerlendirmelere göre, 2023 yılında çelik devlerinin sıralaması şu şekilde: POSCO, WSD tarafından yapılan bu değerlendirmelerde on dört yıldır dünyanın en rekabetçi çelik üreticileri arasında bir numarada yer alıyor. Bu yıl, teknolojik yenilik, işleme maliyetleri, iş gücü kapasitesi, birleşme ve satın almalar, ulusal risk ve çelik dışı endüstriler dahil olmak üzere altı kategoride 10 tam puan aldı. Ortalama puanı ise 8,62 oldu. Şirket ayrıca, 2023 nisan ayında Dünya Çelik Birliği tarafından iki yıl üst üste Sürdürülebilirlik Şampiyonu seçildi ve ekim ayında Steelie Ödülleri’nde “Sürdürülebilirlik” kategorisinde ödüllendirildi. WSD, POSCO’nun sürdürülebilirliğe olan bağlılığının, başarısında önemli bir rol oynadığının altını çizdi.  Bu sıralamayı ABD merkezli Nucor takip ederken, üçüncülük koltuğunu Lüksemburg çelik üreticisi Arcelar Mittal, Japon çelik üreticisi Nippon Steel’e bıraktı. Çin çelik üreticisi BaoWu 2022 yılındaki sıralamasını korudu ve en rekabetçi çelik üreticisinde beşinci oldu. ( SteelRadar, 27 Şubat 2024 )

Mısır, İtalya'nın Önerdiği İddialı Yeni Çelik Üretim Projesini Değerlendiriyor

Yabancı yatırımı ve ulusal sanayiyi geliştirmeyi amaçlayan Mısır, bir İtalyan şirketinin önerdiği iddialı bir çelik üretim projesini değerlendiriyor. Girişimin, yerli çelik üretim zincirine değer katmasının yanı sıra, Avrupa ile iş birliğine odaklanarak ülkenin ihracat potansiyelini genişletmesi amaçlanıyor. Devlet Bilgi Servisi'ne göre, Mısır hükümetinin, İtalyan Danieli şirketi tarafından Mısır'da çelik ürünleri üretimi için 4 milyar dolarlık yatırım maliyetiyle entegre bir sanayi kompleksi kurulmasına yönelik önerilen bir çalışmayı 27 Şubat'ta görüştüğü bildiriliyor. Girişimin amacının, yerli endüstrinin gelişimini uluslararası uzmanlıkla desteklemek ve başta Avrupa olmak üzere küresel pazarlara çelik ihracatı için ek faydalar yaratmak olduğu kaydediliyor. Şu anda belirli bir detay eksikliği olsa da, şirketin sunduğu teklifin; yeşil teknolojilerle DRI, yassı çelik ürünleri ve dikişsiz boru üretiminde uzmanlaşmış çeşitli sanayi varlıklarının kurulmasını içerdiği biliniyor. ( Metal Expert, 29 Şubat 2024 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ