Çelik Sektöründe 2024 - 14. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 14. Haftanın Öne Çıkanları 


Hindistan Çelik Üretiminde Biyokömür Kullanımını Araştıracak

Hindistan Çelik Bakanlığı, sektördeki karbon salımını azaltmak amacıyla çelik üretiminde biyokömür kullanılması seçeneğini araştırması için bir çalışma grubu oluşturduğunu duyurdu. Biyokömür, odun talaşı, bitki kalıntıları, gübre ve diğer tarımsal atıklardan elde ediliyor. Ayrıca çalışma grubunun yeşil çelik üretiminin farklı boyutlarını ele alması için oluşturulan diğer 13 grup arasında yer alacağı ifade edildi. Biyokömürün çelik sektörünün karbonsuzlaştırılmasına yönelik çalışmalarda önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor. ( SteelOrbis, 02 Nisan 2024 )

Dexin Steel Sıcak Rulo Sac Piyasasına Girdi, Körfez Bölgesinde Doğrudan İndirgenmiş Demir Tesisi Kuracak

Endonezyalı önde gelen çelik üreticisi Dexin Steel, yeni sıcak şerit haddehanesinin açılmasının ardından sıcak rulo sac piyasasına girdi. Şirket bununla birlikte Orta Doğu’da sıcak rulo sac üretimi için kullanılacak bir doğrudan indirgenmiş demir tesisi kurmayı planladığını açıkladı. Dexin Steel’in 2022 yılının Ekim ayında çalışmalarına başladığı sıcak haddehanenin kapasitesinin ilk etapta 4,5 milyon mt olması bekleniyordu. Şirket bu yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde yıllık 2 milyon mt sıcak rulo sac üretimi yapacak ve dolayısıyla dış piyasalara ayırdığı slab tonajı düşecek. Şirketin dış piyasalara ayırdığı slab tonajı piyasanın durumuna göre 50.000 mt ila 200.000 mt arasında seyrediyor. Dexin Steel an itibarıyla yıllık 7 milyon mt’luk üretim yapan üç yüksek fırınıyla yarı mamul satışlarına yoğunlaşmış durumda. Bununla birlikte şirketin 1 milyon mt’luk inşaat demiri ve 500.000 mt’luk filmaşin üretim hatları bulunuyor. Dexin’in sıcak rulo sac piyasasına girmesi hem Asya piyasasında hem de Vietnam çıkışlı sıcak rulo sacın son zamanlarda cazip bulunduğu Avrupa piyasasında rekabeti artıracak. Öte yandan Dexin Steel Orta Doğu sıcak rulo sac üretimi amacıyla kullanılacak bir doğrudan indirgenmiş demir tesisi kurma planları olduğunu açıkladı. Piyasa kaynaklarına göre proje her biri yıllık 2,5 milyon mt kapasiteye sahip iki fazdan oluşacak. Proje henüz tasarım aşamasında ve detaylar değişiklik gösterebilir ancak tesisin BAE’de kurulması bekleniyor. Proje, Çinli ortaklar ve Brezilyalı Vale ile ortaklaşa gerçekleştirilecek. Orta Doğu’da yerel sıcak rulo sac üretimi tonajı düşük olduğu için Dexin’in projesi özellikle de Çin’den ithal edilen tonajın bir kısmını karşılayacak. SteelOrbis’e konuşan yerel bir kaynak, “Körfez bölgesinin uzun mamul piyasasında arz fazlası olduğu için yeni yatırımlar yassı mamul segmentine yapılmalı. Ürün çeşitliliğine sahip entegre üreticiler en azından BAE için ithalat alanını değiştirecektir,” ifadelerini kullandı. ( SteelOrbis, 02 Nisan 2024 )

Türk Merkezli Yatırım Şirketi Romanya’da Çelik Tesisi Kuracak

Türk merkezli yatırım şirketi Ussuri Capital’in kurucusu Ukraynalı iş adamı Roman Kurashev, Romanya'da düşük karbonlu çelik tesisi kurmayı planlıyor. Ukraynalı iş adamı Roman Kurashev, Romanya'da düşük karbonlu çelik üretecek bir tesisi hayata geçirme planları yapıyor. İstanbul merkezli yatırım şirketi Ussuri Capital'in kurucusu olan Kurashev, Romanya'da çelik üretimi sektörüne odaklanmış durumda. Toplamda 800 milyon euro yatırım yapılacak bu projede, elektrik ark ocağı ve sürekli döküm modülü kurulması öngörülüyor. Yeni tesisin 2027 ile 2030 yılları arasında faaliyete geçmesi bekleniyor. İlk aşamada, 160 milyon euro harcanarak asitleme, galvanizleme ve boyalı kaplama hatları ile birlikte bir soğuk haddehane kurulacak. Projenin ikinci safhasında ise bu miktar 700 ila 800 milyon euro seviyesine çıkarılacak. Yeni Romanya tesisinin yıllık 400 bin ton dekapajlı rulo, 250 bin ton soğuk haddelenmiş rulo ve 250 bin ton galvanizli rulo üretmesi hedefleniyor. Elektrik ark ocağı kısmı hızla geliştirilirken, tesis AB dışından getirilecek sıcak haddelenmiş ruloları işleyecek ve üretim 2027'de başlayacak. Ussuri Capital'e göre, birinci aşamanın tamamlanmasından sonraki iki yılda, firmanın kazancı 324 milyon Euro'ya ulaşacak. ( SteelRadar/Metal Expert, 02 Nisan 2024 )

Bill Gates ve Amazon Destekli Dünyanın İlk Çevreye Duyarlı Çelik Tesisi Faaliyete Geçiyor

Bill Gates ve Amazon destekli girişim Electra, Colorado, ABD'de dünyanın ilk çevreye duyarlı çelik üretim tesisinin açılışıyla çığır açan bir anı kutluyor.  Tamamen yenilenebilir enerjiyle desteklenen yenilikçi tesis, geleneksel yöntemlerle ilişkili çevresel ayak izini önemli ölçüde azaltmayı hedefleyerek çelik üretimine devrim niteliğinde bir yaklaşıma öncülük ediyor. Electra'nın başlıca hedefi, demir üretimiyle ilişkilendirilen önemli karbondioksit emisyonlarına karşı mücadele etmektir. Electra, tanınmış elektrokimyasal ve hidrometalurjik yöntemleri kullanarak düşük kaliteli demir cevherlerini emisyon üretmeden yüksek saflıkta demire dönüştürmektedir. Bu sürecin sonucunda elde edilen ürün, %99'u aşan eşsiz bir saflığa sahiptir ve elektrik ark ocakları için ideal bir şekilde uygundur, ayrıca geri dönüştürülmüş hurda çeliği ile mükemmel bir şekilde uyum sağlıyor. CEO ve kurucu ortak Sandeep Nijhawan, bu anlamlı başarının önemini vurgulayarak temiz demirin çelik endüstrisinin sürdürülebilir gelişiminde oynadığı hayati rolün altını çiziyor. Electra'nın pilot tesisi, değer zinciri boyunca önemli paydaşlarla iş birliği yaparak, trilyon dolarlık çelik pazarını dönüştürmeye hazır, ölçeklenebilir, ticari olarak uygulanabilir bir üretim modelinin temelini atıyor. BHP ve Breakthrough Energy Ventures gibi önde gelen yatırımcılar tarafından desteklenen Electra, çelik endüstrisindeki karbon emisyonlarını azaltma yolunda önemli bir ilerleme kaydediyor ve çevresel sürdürülebilirliği ekonomik uyumla birleştiren bir geleceğe öncülük ediyor. Belirgin bir vizyon ve kararlılıkla, Electra'nın daha temiz, daha sürdürülebilir bir çelik endüstrisi oluşturma hedefi, küresel sürdürülebilirlik arayışında belirleyici bir anı işaret ediyor. ( SteelRadar, 03 Nisan 2024 )

SSAB, Lulea Tesisinin Dönüşümüne 4,5 Milyar € Yatırım Yapacak

SSAB, karbondan arındırma stratejisinin bir sonraki adımı olarak İsveç'teki Lulea operasyonlarında yeni bir EAO’ya dayalı entegre mini tesis inşa etme projesini başlatmış bulunuyor. SSAB’ın, kendi nakit akışını kullanarak, toplam kapasitesi 2,5 milyon ton/yıl olan iki EAO, ikincil metalurji, doğrudan şerit haddeleme tesisi ve bir soğuk haddeleme kompleksi inşa etmek için 4,5 milyar € yatırım yapacağı belirtiliyor. Yeni tesisin, Lulea'daki mevcut BF-BOF operasyonlarının yerini alması ve projenin, 2028 yılı sonunda devreye alınması, bir yıl sonra da tam kapasiteye geçilmesi planlanıyor. ( Metal Expert/GMK Center, 03 Nisan 2024 )

Metinvest Piombino'da Yeşil Çelik Tesisi Kurmayı Planlıyor

Metinvest Grubu, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı ile yapılan program anlaşması kapsamında Piombino'da yeni bir yeşil çelik tesisi kurmayı taahhüt ediyor. Şirketin CEO'su Yuriy Ryzhenkov’un, bunu en büyük İtalyan gazetelerinden biri olan La Repubblica'ya verdiği röportajda belirttiği kaydediliyor. Ryzhenkov’un “ Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde anlaşmayı sonuçlandırıp net bir eylem planına sahip olmayı umuyoruz. İtalya 6 milyon ton civarında ürün ithal ediyor ve başlatmayı planladığımız üretim kapasitesiyle bu açığı önemli ölçüde azaltabileceğiz,” dediği aktarılıyor.  Piombino tesisinin, teknolojik açıdan en gelişmiş ve çevre dostu işletmelerden biri olacağı ve Metinvest'in, savaş sonrası yeniden yapılanma başladığında Ukrayna'da gelecekte yapacağı yatırımlar için pilot proje görevi göreceği ifade ediliyor. Şirket, gelecekteki İtalyan tesisinin Ukrayna'dan gelen demir cevheri kullanarak çelik üreteceğini ve bunun da yerel madencilik ve işleme tesislerinin kullanımını artıracağını tahmin ediyor. ( GMK Center, 03 Nisan 2024 )

Emirates Green Metal, Geri Dönüşüm Tesisine 100 Milyon Dolar Yatırım Yaptı

Sürdürülebilirlik konusunda metal endüstrisinde öncü bir güç olan Emirates Green Metal, son teknoloji çelik geri dönüşüm tesisinin kurulmasıyla çevrenin korunması yönünde önemli bir adım attı. Toplam 100 milyon dolarlık yatırımla desteklenen bu girişim, şirketin yeşil uygulamalara ve teknolojik yeniliklere olan kararlılığının altını çiziyor. Bölgede geri dönüştürülmüş çeliğe yönelik artan talebi karşılamak üzere stratejik bir konuma sahip olan tesis, çevresel etkiyi en aza indirirken verimliliği en üst düzeye çıkarmak üzere tasarlanmış son teknoloji makine ve süreçlere sahip. Emirates Green Metal, geliştirdiği geri dönüşüm teknikleriyle geleneksel üretim yöntemlerine sürdürülebilir bir alternatif sunarak çelik üretimi alanında devrim yaratmayı hedefliyor. Jebel Ali sanayi bölgesinde yer alan Emirates Green Metal geri dönüşüm tesisi 20 dönümlük bir alana yayılıyor. Gösterişli tasarımında gelişmiş makineler, otomatik ayrıştırma sistemleri ve son teknoloji eritme fırınları yer alıyor. Tesis, yılda 500.000 metrik tona kadar çelik hurdayı işleyerek depolama alanlarından uzaklaştırmaya ve işlenmemiş çelik üretimine olan ihtiyacı azaltmaya hazırlanıyor. Emirates Green Metal CEO'su Ahmed Al-Mansoori, şirketin döngüsel ekonomiye olan desteğini vurguladı. "Amacımız," diye ifade etti, " atılmış çeliği yeni ürünler için yüksek kaliteli hammaddeye dönüştürerek döngüyü tamamlamaktır." Tesisin çelik fabrikalarına, inşaat şirketlerine ve imalatçılara geri dönüştürülmüş çelik tedarik ederek karbon ayak izlerini önemli ölçüde azaltması bekleniyor.  İklim değişikliği ile mücadelede, Emirates Green Metal'in çelik geri dönüşümüne yaptığı yatırımla güçlü bir noktaya ulaşıldı. Tesisin açılışı ile, Dubai'nin daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru yolculuğunda önemli bir noktaya işaret ediliyor. ( SteelRadar, 03 Nisan 2024 )

British Steel, Teesside Tesisinde Elektrik Ark Ocağı İnşaatı İçin Onay Aldı

İngiltere'nin önde gelen uzun çelik üreticisi British Steel'e, Teesside profil operasyonlarında elektrik ark ocağı inşa etmek için planlama izni verildiği bildiriliyor. Redcar ve Cleveland Borough Konseyi, British Steel'in Teesside'da bir EAO inşa etmek amacıyla, planlama izni için Aralık 2023'te sunduğu başvuruyu onaylamış bulunuyor. Bu izin, şirketin 1,25 milyar GBP'lik yeşil çelik dönüşüm stratejisinde bir başka kilometre taşına işaret ediyor. Şirketin, şu anda çevresel ve teknik çalışmalar ve ekipman seçimi de dahil olmak üzere hazırlık çalışmalarını yürütmekle meşgul olduğu ifade ediliyor. Şirketin Scunthorpe lokasyonunda inşa edilecek ikinci EAO için benzer bir başvuru, Kuzey Lincolnshire Konseyi tarafından onaylanmayı bekliyor. British Steel Başkanı ve CEO'su Xijun Cao’nun, "Scunthorpe ve Teesside'de önerilen EAO kurulumu, CO2 emisyonlarını % 75'ten fazla azaltmamıza yardımcı olacağı için yeşil bir geleceğe yolculuğumuzun merkezinde yer alıyor. Hükümetin desteğini güvence altına almak önemli," dediği aktarılıyor. British Steel, 2022'den bu yana hükümetle görüşmelerde bulunuyor ve endüstri dönüşümü için uygun koşulları sağlamaya yönelik finansman ve programlar açısından destek almaya çalışıyor. ( Metal Expert/GMK Center, 04 Nisan 2024 )

US Steel, Gary Tesisindeki Yüksek Fırınlardan Karbon Yakalayacak

ABD’li çelik üreticisi United States Steel Corporation (US Steel), Gary tesisindeki yüksek fırınlardan salınan karbondioksiti yakalamak için bir diğer ABD merkezli şirket CarbonFree ile güçlerini birleştirdiğini duyurdu. İmzalanan anlaşmanın süresinin tesisin hizmete girdiği tarihten itibaren 20 yıl olduğu belirtildi. Türünün ilk örneği olarak tanımlanan proje, CarbonFree’nin SkyCycle™ teknolojisini kullanarak yıllık 50.000 mt karbondioksit yakalayacak ve mineralize edecek. Söz konusu miktar, yılda yaklaşık 12.000 adet binek araç tarafından salınan karbondioksite denk geliyor. Bununla birlikte US Steel’in önümüzdeki yıllarda karbon yakalama kapasitesini artırma opsiyonu da bulunuyor. Proje, US Steel’in sera gazı salımını 2030 yılına kadar %20 azaltma ve 2050 yılına kadar karbonsuz üretime geçme hedefine katkı sağlayacak. Öte yandan sürdürülebilir çelik ürünü verdeX™ talebindeki artışı da karşılayabilecek. Bu sayede ABD’li çelik üreticisinin otomotiv, elektrikli aletler ve ambalaj sektörlerine karbonu ciddi ölçüde azaltılmış çelik tedarik etme fırsatı elde edebileceği vurgulanıyor. SkyCycle karbon yakalama tesisinin inşasına bu yılın yaz aylarında başlanması ve tesisin 2026 yılında devreye alınması planlanıyor. ( SteelOrbis, 05 Nisan 2024 )

Salzgitter Yeni Hurda Öğütücü İnşaatına Başlıyor

Almanya'nın en büyük ikinci çelik üreticisi Salzgitter’in, SALCOS girişimi kapsamında hurda metal için bir öğütücü tesisinin inşasına başladığı ifade ediliyor. Şirketten yapılan açıklamada, Salzgitters'ın operasyonları için istikrarlı bir yüksek kaliteli hurda tedariki sağlamak amacıyla yeni bir öğütücü tesisi projesinin hayata geçirildiği ve bunun daha sonra SALCOS karbonsuzlaştırma programı kapsamında düşük karbonlu çelik üretiminde kullanılacağı belirtiliyor. İnşaattaki müteahhitler arasında Alman testere bıçağı üreticisi Lindemann ve Belçikalı mühendislik grubu Lybover yer alıyor. Yeni tesisin yatırımının, 30 milyon € tutarında olduğu ve devreye alınmasının 2026 yılında yapılması planlandığı aktarılıyor. Bu tarihin, yıllık 2 milyon tonluk bir DRI tesisi, 1,9 milyon tonluk bir EAO ve 100 MW'lık bir elektrolizör içeren SALCOS'un ilk aşamasının lansmanına denk geldiği vurgulanıyor.  Salzgitter Yönetim Kurulu Başkanı Gunnar Groebler’in bir açıklamada, “Yüksek kaliteli çelik hurdaya olan talep, özellikle dünya çapında CO2'si azaltılmış çelik için çelik üretim yollarının artan oranda elektrifikasyonu nedeniyle artış eğilimi gösterecek. Bu hurda kalitelerinin, eski hurdalardan işlenmesi daha sonra öncelikle modern öğütme ve sınıflandırma sistemleriyle mümkün olacak. Sonuç olarak, yeni öğütücü, ürün kalitesine yapılan bir yatırımdır ve her şeyden önce kendi gereksinimlerimizi karşılamaya hizmet edecek," dediği kaydediliyor. Salzgitter, SALCOS girişimi kapsamında çelik üretimine başlamayı ve 2025 yılına kadar 2 milyon ton üretim yapmayı planlıyor. Şirket 2033 yılına kadar SALCOS dönüşümünü tamamlamayı ve CO2 emisyonlarını %95 oranında azaltmayı hedefliyor. (Metal Expert, 05 Nisan 2024 )

Tosyalı Holding, Çinli Şirket Sinosteel ile Soğuk Haddeleme Projesi İçin Anlaştı

Geçtiğimiz günlerde, Sinosteel International'ın yüzde yüz iştiraki olan Sinosteel Equipment ve Tosyali Group, Cezayir'de 1780mm asitleme ve soğuk haddeleme ünitesinin inşası için resmi olarak genel bir sözleşme imzaladı. Bu, Sinosteel Equipment'ın Tosyali Cezayir'in Faz IV yeşil, düşük karbonlu ve kısa akışlı entegre çelikhane projesinin anahtar teslimi inşasından sonra "Kuşak ve Yol "un yüksek kalitede inşa edilmesinde yeni bir adım olarak değerlendirildi.  Proje üretime geçtikten sonra, DRI- elektrikli fırın çelik üretimi- slab sürekli döküm- sıcak haddeleme- soğuk haddeleme komple prosesi, düşük karbonlu ve yeşil, Avrupa ve Orta Doğu, Kuzey Afrika pazarları için yeşil ve düşük karbonlu ürünler sağlayacak, uluslararası ileri düzeyde ilk yüksek kaliteli levha üretim hattı olacak. Sinosteel International Engineering & Technology Co. Yönetim Kurulu Başkanı Lu Pengcheng; “Dağları ve denizleri aşarak, çelik "İpek Yolu Aşkı "nı çizdik; yol boyunca Sinosteel International, Tosyalı'nın hızlı gelişimine katıldı, Tosyalı ile ortak büyümeyi gerçekleştirdi ve her zaman Tosyalı ile iş birliği ve dostluğa değer verdi. Yeni sözleşmenin imzalanması sadece iş birliğimizin yeni başlangıç noktasını sembolize etmekle kalmıyor, aynı zamanda Sinosteel International'ın daha güçlü teknik ve hizmet yeteneklerine sahip olduğunu ve işbirliğini derinleştirmek için daha sağlam ve kalıcı çelik gücü enjekte ettiğini gösteriyor” dedi.   Projenin önemine değinen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Yeni imzalanan proje, yurtdışında önemli bir yatırım projesi olması ve nihai ürünlerinin Cezayir'e ve küresel üst düzey pazara hizmet edecek olması nedeniyle Tosyalı Grup'un gelişiminde bir kilometre taşıdır. Eski dostumuzla gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği, Sinosteel International'a olan tam güvenimizi de bir kez daha ortaya koymaktadır. Sayın Lu ve ekibine bu projedeki yoğun çalışmaları için teşekkür ediyorum ve her iki tarafın ortak çabalarıyla bir başka referans proje inşa edebileceğimizden eminim” dedi. ( SteelRadar, 05 Nisan 2024 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ