Çelik Sektöründe 2024 - 15 ve 16. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 15 ve 16. Haftanın Öne Çıkanları 


Avrupa Ülkeleri, 2023-2024'te Çelik Sektörünün Karbondan Arındırılması İçin 10,5 Milyar € Sağladı

Avrupa ülkeleri, karbondan arındırma projelerinin finansmanına katılarak karbon nötr olma yolunda çelik üreticilerini destekliyor. Avrupalı devlet yetkililerinin, Ocak 2023-Mart 2024'te çelik üreticilerine 10,5 milyar € hibe verileceğini duyurdukları, söz konusu miktarın 3,2 milyar €’luk kısmının mevcut durumda görüşüldüğü belirtiliyor. Resmi yayınlara ve medyaya göre son 6 ayda;

• Stahl-Holding-Saar’ın, Alman Hükümeti'nden 2,6 milyar € tutarında destek alabileceği,

• H2GS’nin, İnovasyon Fonu'ndan 250 milyon € hibe aldığı,

• LKAB’nin, HYBRIT projesi kapsamında İsveç Enerji Ajansı'ndan 270 milyon € tutarında hibe aldığı,

• ArcelorMittal Bremen ve ArcelorMittal Eisenhüttenstadt’ın, Alman Kurtarma ve Dayanıklılık Planı kapsamında 1,3 milyar € hibe aldığı; 2,5 milyar €’nun tahsis edilmesi olasılığının daha önce tartışıldığı,

• Tata Steel’in, Port Talbot tesisi için Birleşik Krallık Hükümeti'nden 580 milyon € tutarında bir destek paketi aldığı; daha önce 880 milyon € tahsis etme olasılığının görüşüldüğü,

• British Steel’in, Tata Steel Port Talbot projesine benzer bir miktarda destek alabileceği; 380 milyon €'luk tahsis olasılığının daha önce görüşüldüğü, ifade ediliyor.

Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi konumunda bulunması, geniş bir varlığa sahip olması ve iyi gelişmiş karbondan arındırma yol haritaları ile çelik sanayiinde yeşil geçişin öncüsü olması nedeniyle, AB'deki devlet yardımlarının ana alıcısının ArcelorMittal olduğu (toplamın %28'ine kadar) bildiriliyor. Ülkelere göre finansman yapısının, çelik üretimiyle orantısız olduğu; Almanya’nın, karbondan arındırma projelerine finansman sağlamada en aktif ülke konumunda bulunduğu, açıklanan tüm destek projelerinin %70'ini (5 proje için yaklaşık 7 milyar €) oluşturduğu aktarılıyor. Bu miktarın, aynı zamanda SHS'ye tahsis edilmesi tartışılan 2,6 milyar €'yu da içerdiği belirtiliyor. Diğer Avrupalı çelik üreticileri de karbondan arınma için devlet yardımı almayı bekliyor. Voestalpine ve Tata Steel Ijmuiden’in, kamu finansmanı için başvuruda bulunduğu, ancak henüz herhangi bir resmi kararın yayımlanmadığı anlaşılıyor. Acciaierie d'Italia'daki yatırımcı değişikliğinin, İtalya hükümetinden özel fon tahsisine ilişkin kararlarını engellemesi muhtemel görünüyor. Ayrıca, Liberty Galati ve Liberty Ostrava'ya karbondan arındırma konusunda devlet desteği verilmesine ilişkin kamuya açık bir veri bulunmuyor. Avrupa hükümetleri, yardımı doğrudan hibeler, geri ödemeli krediler, OPEX tazminatları vb. şeklinde farklı biçimlerde dağıtmayı planlıyor. Avrupa Komisyonu, tüm desteklerin, AB Hidrojen Stratejisi'ne, Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşılmasına ve REPowerEU Planı ile uyumlu olarak Avrupa'daki yeşil geçişin hızlandırılmasına katkıda bulunacağını varsayıyor.  Devlet desteği alan projeler ağırlıklı olarak BF-BOF'tan DRI-EAO yolu ile üretime geçişi hedefliyor. Bununla birlikte çelik şirketleri, AB'de karbondan arındırma projelerini sürdürürken, yeni tesis inşaatları için izin alma zorluğuyla karşı karşıya kalıyor. ( GMK Center, 08 Nisan 2024 )

Çin’de Çelik Üretimi Yeşile Dönüyor

Çin'in çelik endüstrisi, düşük karbonlu bir geleceğe uyum sağlamak için önemli bir dönüşümden geçiyor. Üretim optimizasyonu ve karbon yakalama gibi teknolojilerin, yeşil dönüşümün ana itici güçleri olacağı bildiriliyor. Çin'in çelik sanayii, düşük karbonlu bir geleceğe uyum sağlamak için önemli bir dönüşümden geçiyor. Üretim optimizasyonu ve karbon yakalama gibi teknolojiler, bu yeşil dönüşümün ana itici güçlerini oluşturacağı ifade ediliyor. AB'nin SKDM gibi politikaları ve alt sektörlerden gelen çevre dostu çelik taleplerinin, Çin'in çelik üretimini daha sürdürülebilir hale getirmesi için bir baskı oluşturduğu belirtiliyor. Çin'in çelik endüstrisi, çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik konusunda önemli bir dönüşüm sürecinde olduğundan, ülkenin karbon nötrlüğüne ulaşması için çelik endüstrisinin yeşil ve düşük karbonlu kalkınmayı teşvik etmesi gerekiyor.  Hebei eyaleti gibi çelik üretim merkezleri, yeşil ve dijital dönüşüme ve bu değişime öncülük ediyor. Ekoloji ve Çevre Bakanlığı'nın iklim değişikliği dairesi müdür yardımcısı Lu Shize, emisyonları azaltmak için ekonomik önlemler almanın, küresel bir fikir birliği haline geldiğini ve karbon fiyatlandırma mekanizmalarının önemli bir emisyon azaltma önlemi olduğunu vurguluyor. Dünya'nın en büyük çelik üreticisi olan Çin, mevcut durumda küresel çelik üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştiriyor. Ülke, emisyonları azaltmak için ekonomik önlemler alıyor ve karbon fiyatlandırma mekanizması uyguluyor. Çin Demir Çelik Birliği de SKDM’nin çelik ürünlerinin ihracat maliyetini %4-6 oranında artıracağını tahmin ediyor.  Çin'in çelik sanayiinin düşük karbonlu dönüşümü, küresel çelik piyasası üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. Bu dönüşüm, çelik fiyatlarını ve arzını etkileyebilir ve dünya genelindeki çelik üreticileri için yeni fırsatlar ve zorluklar yaratabilir. ( SteelRadar, 08 Nisan 2024 )

Tosyalı Algerie Asitleme ve Soğuk Haddeleme Tesisi Kuracak

Tosyalı Holding yassı mamul üretim projesinde yeni bir adım attı. Basında çıkan haberlere göre Tosyalı Holding’in bağlı kuruluşu Cezayir merkezli çelik üreticisi Tosyalı Algerie, Sinosteel International’ın tamamına sahip olduğu Sinosteel Equipment Co., Ltd. ile Cezayir’de 1.780 mm asitleme ve soğuk haddeleme tesisinin inşası için bir anlaşma imzaladı. Söz konusu birimin kapasitesi hakkında henüz detay verilmedi. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı anlaşmayla ilgili olarak söz konusu projede üretilecek ürünlerin hem yerel hem de küresel piyasaya sunulacağını ifade etti. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Tosyalı Algerie’nin Oran şehrinde bulunan tesisinin kapasitesini genişletme projesinin 2022 yılında başlayan dördüncü aşaması 2025 yılına kadar tamamlanacak. Söz konusu projenin tamamlanmasıyla şirket Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına yeşil çelik tedarik ederek piyasadaki konumunu güçlendirecek. ( SteelOrbis, 08 Nisan 2024 )

Voestalpine Dünyanın İlk Yeşil Filmaşinini Üretti

Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine, Donawitz tesisinde hidrojenle indirgenmiş saf demir ve hurda kullanarak dünyanın ilk yüksek kaliteli “yeşil” filmaşinini ürettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, şirketin karbonu azaltılmış çeliği işleyerek filmaşin ürettiği belirtilirken ürünün sertliği ve aşınma direnciyle ön plana çıktığı ifade edildi. Şirket CEO’su Herbert Eibensteiner, “Yeşil çelik üretimine başarılı bir başlangıç yaptık ve Linz ile Donawitz tesislerimizde yeşil enerjiyle çalışan elektrik ark ocaklarının inşasıyla hızlı bir ilerleme kaydediyoruz. Bununla birlikte sektörden ve bilim dünyasından ortaklarımızla çığır açıcı teknolojiler üzerinde araştırmalar yapıyoruz. Hidrojenle indirgenmiş saf demirin işlenmesiyle üretilen yüksek kaliteli demir cevheri tarihi bir dönüm noktası,” şeklinde konuştu. Voestalpine, yüksek fırınlarını yeşil enerjiyle çalışan elektrik ark ocaklarıyla değiştirerek karbon salımını 2027 yılına kadar %30’a kadar düşürecek. Şirket, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor ve bu doğrultuda yatırımlar yapıyor. ( SteelOrbis, 16 Nisan 2024 )

Avrupa Çelik Endüstrisinin Karbondan Arınma İçin Yılda 5 Milyon Ton Hidrojene İhtiyacı Var

Avrupa Çelik Derneği (EUROFER) CEO'su Axel Eggert’in, Polonya'da düzenlenen özel bir konferansta, Avrupa çelik endüstrisinin operasyonlarını karbondan arındırmak için yılda 5 milyon ton hidrojene ihtiyacı olduğunu belirttiği kaydediliyor. Bölgedeki büyük çelik projelerinin 2026-2027 yılına kadar hidrojen kullanımına hazır olacağını, ancak arzın bulunmadığını kaydeden Eggert, geleneksel olarak üretilen hidrojenin fiyatının, kg başına 10-11 € olduğunu, bununla birlikte sanayinin rekabetçi olabilmesi için kg başına 2-3 €'ya mal olması gerektiğini ifade ediyor. Konferans katılımcılarının, Avrupa çelik sanayiinin, karbondan arındırmak için yeterli hidrojen tedarikini güvence altına alması için muhtemelen 20-25 yıla ihtiyacı olacağı sonucuna vardıkları belirtiliyor.  Axel Eggert’in, karbon yakalama, kullanma ve depolamanın (CCUS) Avrupa çelik endüstrisinin gelişimi için hayati önem taşıdığını sözlerine eklediği bildiriliyor. AB'nin serbest karbon emisyon tahsisatlarının sona erdiği 2034 yılına gelindiğinde, mevcut talebi karşılamaya yetecek kadar yenilenebilir enerji olmayacağı ve bu durumun, kömür bazlı çelik üretimine bir süre daha devam etmek için CCUS'a ihtiyaç duyulacağı anlamına geldiği aktarılıyor. Polonyalı Weglokoks'un CEO'su Tomasz Slezak'a göre alternatif teknoloji tam anlamıyla hayata geçirilene kadar koklaşabilir taş kömürüne ihtiyaç duyulacağı ve bu durumun da AB'de uzun zaman alacağı rapor ediliyor. Slezak'ın, Polonya'nın kömür madenlerine, vasıflı işgücüne ve teknik bilgiye sahip olduğunu ve bu durumun, ülkeye manevra alanı sağladığını belirttiği, öte yandan koklaşabilir taş kömürünün, AB'nin kritik hammaddeler listesinde yer almasına rağmen olumsuz algılandığı ifade ediliyor. Almanya hükümet koalisyonu, ülkenin gelecekteki hidrojen ağı için inşaat süresini 2037'ye uzatan ve iflas durumunda, yatırımcılara koruma sağlayan bir finansman mekanizması üzerinde anlaşmaya varmış bulunuyor. Ana hidrojen ağının, 9,7 bin kilometreden fazla uzanacağı ve yaklaşık 20 milyar €’ya mal olacağı ve bunun %60'ının mevcut gaz boru hatlarından oluşacağı bildiriliyor. ( GMK Center/Kallanish, 17 Nisan 2024 )

US Steel’in Hissedarları İtirazlara Rağmen Şirketin Nippon Steel Tarafından Alımını Onayladı

Japon çelik üreticisi Nippon Steel ile Çin çelik sektörü arasındaki ilişkinin ABD’nin ulusal ve ekonomik güvenliği için tehlike oluşturabileceğine ilişkin endişelerin yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden ve Birleşik Çelik İşçileri Sendikası’nın Nippon’un ABD’li çelik üreticisi United States Steel Corporation’ı (US Steel) satın almasına karşı olmasına rağmen US Steel, hissedarlarının %98’inin şirketin Nippon Steel tarafından alımını onayladığını açıkladı. %98 oranındaki onay US Steel’in hisselerinin %71’ine karşılık geliyor. Şirketin CEO’su David Burritt, “ABD iç piyasası ve küresel pazardaki müşterilerimize gelişmiş yenilikler sunacağız ve iklim taahhütlerimizi yerine getirmek için yeşil çelik yatırımlarını artırabileceğiz. Bu alım US Steel’i ve yerel çelik sektörünü daha güçlü ve daha rekabetçi hale getirecek, Çin’in yarattığı haksız rekabet karşısında ABD’de eritilen ve üretilen çeliği güçlendirecek,” dedi. ( SteelOrbis/Metal Expert/GMK Center/Kallanish, 17 Nisan 2024 )

Kocaer Çelik’ten Dış Ticaret Şirketi Kurma Kararı!

Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş., 18 Nisan 2024 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada dış ticaret şirketi kurma kararı aldığını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde Arabistan'da çelik profil fabrika yatırımını duyuran Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Kocaer) tarafından yapılan son açıklamaya göre, şirket şimdi de yeni bir dış ticaret şirketi kurmak için çalışmalara başlayacak. Yapılan açıklamada, şirketin yurtdışı operasyonlarının gelişmesi ve globalleşme çalışmalarına hız verilmesi, dış ticaret başta olmak üzere, her türlü mamulün yurt içinde ve yurt dışında ticaretini gerçekleştirmek ve tüm faaliyet konularıyla ilgili mümessillik, distribütörlük, acentelik yapmak amacıyla, anonim şirket kurulmasına karar verildiği belirtiliyor.  Kocaer Çelik’in KAP’a yaptığı resmî açıklamada ise, “Yönetim Kurulumuzun 18.04.2024 tarihli kararıyla, Şirketimizin yurtdışı operasyonlarının gelişmesi ve globalleşme çalışmalarına hız verilmesi amacıyla, başta demir-çelik ürünlerinin temini, dağıtımı ve dış ticareti olmak üzere, her türlü mamulün yurt içinde ve yurt dışında ticaretini gerçekleştirmek ve tüm faaliyet konularıyla ilgili mümessillik, distribütörlük, acentelik yapmak amacıyla, 2.000.000,00 TL (iki milyon Türk Lirası) başlangıç sermayeli bir anonim şirket kurulmasına ve söz konusu şirkete %99 oranında iştirak edilmesine karar verilmiştir” ifadelerine yer verilmiş bulunuyor. ( SteelRadar, 19 Nisan 2024 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ