Çelik Sektöründe 2024 - 18. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 18. Haftanın Öne Çıkanları  


Tata Steel Port Talbot Tesisinde 1,25 Milyar £ Yatırımla EAO İnşa Edecek

Hint çelik üreticisi Tata Steel Limited, İngiltere’deki Port Talbot tesisinde yer alan iki yüksek fırınının yerini alacak bir elektrik ark ocağı inşa etmek amacıyla 1,25 milyar £ yatırım yapacağını ve önümüzdeki aylarda aynı tesisteki mevcut varlıklarını kapatacağını duyurdu. İşçi sendikalarına Port Talbot tesisindeki 4 ve 5 No’lu yüksek fırınların sırasıyla bu yılın Haziran ve Eylül aylarının sonuna kadar kapatılacağına yönelik bilgilendirme yapıldı. Sendikalar, elektrik ark ocağının inşası esnasında yüksek fırınlardan birinin faaliyette kalmasını öngören bir plan açıklamıştı. Ancak Tata Steel, söz konusu planın ilave en az 1,6 milyar £ maliyete sebep olacağını, elektrik ark ocağının inşası devam ederken yüksek fırının faaliyette kalmasının yüksek riskli ve karmaşık bir iş olduğunu, dolayısıyla geçiş sürecini iki yıl uzatacağını ifade etti. Şirket CEO’su T.V. Narendran, “Geçtiğimiz yedi aylık süre zarfında sendika temsilcilerine danışarak yaptığımız değerlendirmeler sonucunda yeniden yapılandırma ve elektrik ocaklı üretime geçiş planımıza devam etme kararı aldık. Sendikaların yüksek operasyonel ve güvenlik riski taşıyan planına kıyasla en mantıklı seçenek bu,” açıklamasını yaptı. ( SteelOrbis, 29 Nisan 2024 )

Cleveland-Cliffs Hâlâ US Steel'i Satın Almakla İlgileniyor

Amerikan çelik şirketi Cleveland-Cliffs, ABD'nin Nippon Steel tarafından devralınmasının engellenmesi halinde, US Steel'i veya bazı varlıklarını satın almakla hâlâ ilgileniyor. Bu durumun, Cliffs CEO'su Lourenco Gonsalves tarafından Bloomberg ile yapılan bir görüşmede doğrulandığı belirtiliyor. Gonsalves’in, "Mümkünse tesisin tamamını satın alacağım, ancak sendika tarafından temsil edilen varlıklara %100 odaklanmış durumdayız," dediği aktarılıyor. Cleveland-Cliffs CEO'sunun, sendika desteğinin olmaması ve hükümetin temel sanayi sektörünü ABD kontrolü altında tutmaya çalışması nedeniyle Nippon Steel ile yapılan anlaşmanın tamamlanmayacağına inandığını yinelediği bildiriliyor. Mart ayında González’in, Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'nın Japon şirketi tarafından önerilen devralımı kabul etme ihtimalini mümkün görmediğini açıkladığı rapor ediliyor. Gonsalves’in, Nippon Steel ile doğrudan bir temasının olmadığını ve Japon firmayla herhangi bir anlaşma yapmayacağına söz verdiğini ifade ettiği aktarılıyor. ( GMK Center, 29 Nisan 2024 )

İtalyan ve İspanyol Çelik Üreticileri Ascometal'e İlgi Gösteriyor t

Acciaierie Vente, Marcegaglia ve Sidenor, Swiss Steel'in bir parçası olan Fransız çelik üreticisi Ascometal'i satın almak için teklif sunan çelik şirketleri arasında yer alıyor. Mart ayında şirketi satın almayı başaramayan Acciaierie Vente’nin, Moselle'deki Hagondange, Meurthe-et-Moselle'deki Custines ve Loire bölgesindeki Marais à SaintÉtienne'deki vasıflı çelik tesisleri için bir kez daha öne çıktığı kaydediliyor. Teklif, aynı zamanda Ascometal'in Hagondange'deki CREAS araştırma merkezini de içeriyor. İtalyan haddeci Marcegaglia'nın, Fos-sur-Mer tesisine ilgi gösterdiği söylenirken, İspanyol Sidenor'un, Custines'in yanı sıra Dunkirk Leffrinckoucke tesisini de hedeflediği ifade ediliyor. Başka bir kaynağa göre, bir İngiliz fonunun ve bir Rus çelik üreticisinin de Ascometal'in bazı kısımlarına ilgi gösterdiği bildiriliyor. Strazburg mahkemesinin, Ascometal hakkında 30 Mayıs'ta yeni bir dinleme toplantısı planladığı ve şirketin, aldığı tüm tekliflerin askıya alma koşullarına tabi olduğunu bir notta belirttiği anlaşılıyor. Mart ayında, Ascometal iflas ilanında bulundu ve birimlerinin İtalyan uzun çelik üreticisi Acciaierie Venete'ye satışına ilişkin teklifin feshedilmesinin ardından kayyuma geçti. (Kallanish, 29 Nisan 2024 )

İsdemir, 79,5 Milyon Dolarlık Temiz Çelik Tesisini Devreye Aldı

Türkiye’nin yassı ve uzun çelik üretebilen tek entegre tesisi olan OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden İsdemir (İskenderun Demir ve Çelik AŞ), demir-çelik sektöründe yaşanan hızlı dönüşüme uyum sağlamak için yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. İsdemir, söz konusu hedef doğrultusunda hayata geçirdiği yeni yatırımı Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni (İkiz tip RH-OB) 25 Nisan’da düzenlenen törenle devreye aldı. İsdemir, 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesis için 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Üst düzey kalitede temiz çelik üretim kabiliyetine sahip yeni tesis, İsdemir’in üretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda, yeni tesisin konumu binlerce proses verisinin işlendiği simülasyon çalışmaları ile tespit edildi. Tesis için en uygun yer olarak belirlenen Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi’nin boşaltılabilmesi için başka bir bölgede yeni Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi kuran İsdemir, ardından Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Yatırım Projesi’nin inşa çalışmalarına başladı. İsdemir’in yeni tesisi, yerleşimi ve birçok alt projeyi kapsaması nedeniyle “proje içerisinde proje” olarak nitelendiriliyor. Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’nin ana mühendislik, proses mühendisliği ve teknolojik ekipmanlarının temini dışında kalan inşaat ve montaj işleri, toz toplama sistemleri ile su sistemlerinin kurulması gibi tüm inşa çalışmaları yerli firmalar tarafından gerçekleştirildi. Portföyünü üst düzey ürünlerle genişletecek Erdemir Mühendislik’in tüm departmanları ile dahil olduğu projenin önemli kilometre taşlarından RH-2 İstasyonu’nda sıcak testleri 25 Mart 2024 tarihi itibari ile başlarken, istasyonda bugüne kadar 30 döküm gerçekleştirildi. Soğuk testlerin devam ettiği RH-1 İstasyonu’nda ise, testlerin tamamlanmasının ardından bu yılın Haziran ayında üretime başlanması planlanıyor. İkiz Tip Gaz Giderme (RH-OB) Tesisi’nin tam kapasite devreye girmesi ile birlikte İsdemir, çeşitli kalitelerde üst düzey çelik kalitelerini de ürün portföyüne ekleyecek. ( NB Ekonomi, 30 Nisan 2024 )

Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesinde Çelik İmalat Tesisi Açılıyor

Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi (SCZONE), Sokhna'daki China-Egypt Suez Economic and Trade Cooperation Zone (Çin-Mısır Süveyş Ekonomik ve Ticari İş birliği Bölgesi) (TEDA Suez) içinde yer alan geniş yapısal çelik imalat tesisi için temel atıldığını duyurdu.  Tesisin sahibi ve işletmecisi, China State Construction Engineering Corporation’un (Çin Devlet İnşaat Mühendisliği) (CSCEC) bir yan kuruluşu olan CSCEC Bilim ve Sanayi'ye (CSCEC Steel) ait olacağı açıklandı. SCZONE'un basın açıklamasına göre, yeni tesis 27.000 metrekarelik bir alana inşa edilecek ve yıllık 140.000 ton çelik yapı ve 300 panel üretme kapasitesine sahip olacak. Bu tesisin ürün ve hizmetlerinin Avrupa Birliği, Orta Doğu ve Afrika pazarlarındaki inşaat projelerine hitap etmesi planlanıyor. Çin-Mısır iş birliği kapsamında gerçekleşen bu projenin, bölgesel ekonomik kalkınmaya önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Yeni tesis, bölgesel endüstriyel altyapıyı güçlendirecek ve bölgede iş olanakları yaratarak yerel ekonomik büyümeyi destekleyecek. Çelik üretimindeki artış ise, bölgenin inşaat sektöründeki talebi karşılamaya ve altyapı projelerinin gerçekleştirilmesinde katkı sağlayacak.  Bu gelişme, SCZONE'un bölgesel ticaret ve yatırım potansiyelini artırma hedefine önemli bir adımı temsil ediyor. Yeni tesis, bölgenin ekonomik çeşitliliğini artırarak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunacak ve bölgeye olan yabancı şirketlerin yatırımcı ilgisini artıracak. Çin-Mısır iş birliğinin bir parçası olarak hayata geçirilen bu büyük ölçekli proje, bölgenin Pazar ve istihdamı artırarak Çin ve Mısır arasındaki stratejik ortaklığın güçlenmesine katkı sağlayacak. ( SteelRadar, 02 Mayıs 2024 )

Norveçli Blastr, Finlandiya’da Yeşil Çelik Tesisi Kuruyor

Norveçli Blastr’ın çelik tesislerinde yeşil çelik üretme planı, Finlandiya ekonomisine yılda yaklaşık 300 milyon EUR vergi geliri sağlayacak.  Blastr Green Steel, Finlandiya’nın Inkoo kentinde Avrupa’nın ilk entegre ultra düşük CO2 çelik tesisinin yer alacağını açıkladı. Yaklaşık 5.600 tam zamanlı eşdeğer kalıcı işin (FTE) yaratılacağı tahmin edilen projeye liderlik etmek üzere Mark Bula CEO olarak atandı. Blastr Green Steel’in yeşil çelik üretme planı; kömür yerine hidrojen kullanımı, yenilenebilir enerjiyle yapılan hammadde kullanımı ile %90’ın üzerinde daha düşük CO2 emisyonuna sahip çelik üretimi ve böylece azaltılmış karbon ayak izine sahip çelik değer zincirini içermektedir. 35 yıllık deneyimi ile yeşil çelik projesine liderlik edecek olan Mark Bula: “Finlandiya'daki Inkoo, ultra düşük CO₂ çelik ürünleri üretmek için ideal ve benzersiz bir yer. Tesis, temiz elektrik, derin ve buzsuz liman için güçlü şebeke bağlantısının yanı sıra cazip ve büyüyen Avrupa düşük emisyonlu çelik pazarına kısa erişim sağlıyor,” ifadelerini kullandı. Finlandiya için olumlu bir etki yaratması öngörülen Blastr Green Steel projesi’nin tesis inşası yaklaşık 3 yıl sürecek olup, tam üretime geçilmesi 2030 yılını bulacağı tahmin edilmektedir. ( Steel Radar, 02 Mayıs 2024 )

Linde, H2 Green Steel ile Tedarik Anlaşması Yaptı

Linde, H2 Green Steel ile uzun vadeli bir tedarik anlaşması imzalamış bulunuyor. Anlaşma, çelikhane projesine endüstriyel gaz tedarik eden bir tesisin inşasını ve işletilmesini kapsıyor. Linde’nin, İsveç'in Kuzeyindeki Boden'de bir hava ayırma ünitesine 150 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladığı belirtiliyor. Bu yatırmın, çelikhaneye oksijen, nitrojen ve argon sağlayacağı rapor ediliyor. Tesisin, 2026 yılında üretime başlaması ve arz fazlasının bir kısmının, yerel ticaret pazarına satılması bekleniyor. Linde Engineering’in, ayrıca H2 Green Steel'de Hipure basınç salınımlı absorpsiyon ünitesi için bir sözleşme imzaladığı; söz konusu ünitenin, doğrudan indirgeme ünitesinin üst gazındaki hidrojeni yakalayacağı ve saflaştıracağı ifade ediliyor. H2 Green Steel, 2025'ten itibaren sıfıra yakın karbon emisyonlu çelik üretimine başlamayı hedefliyor. Başlangıç kapasitesinin, hidrojen-DRI-EAO çelikhane aracılığıyla 2,5 milyon ton/yıl olması ve daha sonra kapasitenin, ikiye katlanarak, 5 milyon ton/yıl'a çıkarılması planlanıyor. ( Kallanish, 03 Mayıs 2024 )

BAE ve Umman 32 Milyar Dolarlık Yeşil Mega Proje Üzerinde Anlaştı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’ın, endüstriyel ve enerji mega projesi için 117 milyar AED (31,85 milyar $) değerinde bir yatırım anlaşması imzaladığı haber veriliyor. Planın, yenilenebilir enerji girişimlerini (güneş, rüzgar) ve yeşil çelik üretim tesislerini içeriyor. BAE'den bu ortaklığa katılan şirketler arasında TAQA, Masdar, Emirates Global Aluminium (EGA), Emirates Steel Arkan (ESA) ile Omani OQ Alternatif Enerji ve Umman Elektrik İletim Şirketi yer alıyor. Anlaşmanın, iki ülkenin Nisan ayında Abu Dabi'de düzenlenen BAE-Umman İş Forumu'nda kabul ettiği 129 milyar AED tutarındaki yatırım ortaklığının bir parçası olduğu kaydediliyor. Yenilenebilir enerji ve yeşil metallerin yanı sıra demiryolları, dijital altyapı ve teknoloji yatırımları da öngörülüyor. Her iki ülke de önde gelen yeşil hidrojen üreticileri haline gelmek için stratejik coğrafi konumlarından ve yenilenebilir enerji varlıklarından yararlanmanın yollarını arıyor. ( GMK Center, 03 Mayıs 2024 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ