Çelik Sektöründe 2024 - 19. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 19. Haftanın Öne Çıkanları


ArcelorMittal'in Brezilya'daki Genişleme Çalışmaları Devam Ediyor

ArcelorMittal’ın ilk çeyrekteki mali sonuçlarına ilişkin konuşan ArcelorMittal’ın Brezilya biriminin Başkan Yardımcısı Jorge Oliviera, şirketin 25 milyar BRL (4,87 milyar $) değerinde yatırım ayırdığı genişleme planlarının hala masada olduğunu belirtti. Yatırım planı kapsamında Minas Gerais eyaletindeki Monlevade tesisine 2,5 milyar $ harcama yapılarak ham çelik üretim kapasitesi yıllık 1,2 milyon mt’dan 2,2 milyon mt’a çıkarılacak. Yakınlarda bulunan Andrade madeninin demir cevheri üretim kapasitesi de yıllık 3,5 milyon mt’a yükselecek. Minas Gerais eyaletinde bulunan başka bir maden olan Serra Azul’da ise 2 milyar BRL (389,86 milyon $) değerinde yeni bir pelet besleme üretim tesisi kurulup kapasite yıllık 1,6 milyon mt’dan 4,5 milyon mt’a artırılacak. Şirket bununla birlikte Minas Gerais eyaletinde çekme çelik ürünlerinin üretimini %35 artırıp otomotiv sektörüne tedarik edilen yüksek katma değerli ürünleri çoğaltmak için 144 milyon BRL (28,07 milyon $) değerinde yatırım yapıyor. Santa Catarina eyaletindeki Vega do Sul tesisine ise 1,9 milyar BRL’lik (370,37 milyon $) yatırımla soğuk rulo sac ve kaplamalı çelik üretimi için yeni bir hat kurulup üretim kapasitesi yıllık 2,2 milyon mt’a çıkarılacak. Rio de Janeiro eyaletinde yer alan Barra Mansa tesisine yapılacak 1,3 milyar BRL’lik (253,41 milyon $) yatırımla da tesisin üretim kapasitesi 500.000 mt yükselecek. 1$ = 5,13 BRL ( SteelOrbis/Kallanish, 06 Mayıs 2024 )

Çolakoğlu Metalurji İkinci Yeniden Tavlama Fırınını Devreye Aldı

Fransa merkezli makine üreticisi Fives Group üretim kapasitesini yükseltmek ve artan çelik talebini karşılamak amacıyla çelik üreticisi Çolakoğlu Metalurji’nin ikinci yeniden tavlama fırınını devreye aldığını açıkladı. İlk yeniden tavlama fırını da Fives Group tarafından kurulmuştu. Saatte maksimum 450 ton kapasiteyle 40 tona kadar slabı yeniden tavlama kapasitesine sahip olan Stein Digit@l Furnace® teknolojisi üretim performansını iyileştiriyor. Fırın 2023 yılının başında kuruldu. Çolakoğlu Metalurji’nin sıcak şerit tesisinin Üretim Mühendisi Sercan Bahadır, “Şirketin ikinci fırın yatırımı kararı piyasadaki büyümeye dayanıyor. Ayrıca mevcut fırında yaşadığımız bazı sıkıntılar sıcak şerit tesisi için bir darboğaz yaratıyordu,” dedi. ( SteelOrbis, 06 Mayıs 2024 )

Nippon Steel, US Steel Satın Alımının Tamamlanmasını Erteledi

Nippon Steel Corporation’un (NSC), resmi web sitesinde US Steel'in (USS) devralımının tamamlanmasının bu yılın sonlarına ertelenmesini beklediğini duyurduğu kaydediliyor. NSC tarafından açıklanan değişikliklere göre, USS işleminin bu yılın üçüncü veya dördüncü çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Söz konusu zaman çizelgesinin, bu yılın ikinci veya üçüncü çeyreğinde daha önce beklenen tamamlanma süresinden daha geç olduğu kaydediliyor. Anlaşmanın, NSC ve USS’nin, Adalet Bakanlığı'nın USS'nin Nippon Steel tarafından satın alınmasına ilişkin incelemesiyle bağlantılı olarak ABD Adalet Bakanlığı'ndan ek bilgi ve belgesel materyaller için talep alması sebebiyle ertelendiği ifade ediliyor. Şirket, USS devralımını tamamlama konusunda kararlılığını sürdürüyor ve "Nippon Steel, ilgili yetkililerin incelemesinde tam işbirliği yapmaya devam edecek ve işlemi tamamlamaya kararlı olacak," diyor. ( Kallanish, 06 Mayıs 2024 )

Rus Uzmanlar Çelikhane Konverter (BOF) Gazlarından Hidrojen Üretimi İçin Yenilikçi Bir Teknoloji Geliştirdi

Moskova Enerji Mühendisliği Enstitüsü uzmanları, metalürjik süreçlerin bir yan ürünü olan BOF gazlarından hidrojen üretmek için yenilikçi bir teknoloji geliştirdi.  Üniversitenin basın servisi tarafından bildirilen bu keşif, hidrojen üretim maliyetinde önemli bir düşüş ve çevresel etkide azalma vadediyor.  Yeni teknolojinin özü, BOF gazlarına doğal gaz eklenerek sıcaklıklarının düşürülmesi ve hidrojen içeren gaz üretilmesidir. Sıfır atık ilkesine dayanan bu yöntem, enerjinin verimli kullanılmasını sağlıyor ve sera gazı emisyonlarını azaltıyor. Hesaplamalar, yılda 10 milyon ton BOF çeliği üreten bir çelik tesisinin metre küp başına en fazla 7 ruble (yaklaşık 0,076 USD) üretim maliyetiyle 92 bin tona kadar hidrojen üretebileceğini gösteriyor. Bu aynı zamanda sera gazı emisyonlarını da yılda 947 bin ton azaltabilir. Reaktörün benzersiz bir özelliği de metalürjik üretim atıklarının geçici bir katalizör olarak kullanılması ve daha sonra, teknolojik sürece geri döndürülmesidir. Enstitü rektörü Nikolay Rogalev, "Bu yeni gelişme, iki önemli görevi çözebilir. Bunlar, ağır sanayinin karbon ayak izini azaltmak ve yeni, uygun fiyatlı bir hidrojen üretim teknolojisi yaratmak," dedi. ( SteelRadar, 06 Mayıs 2024 )

 



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ