Çelik Sektöründe 2024 - 21. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 21. Haftanın Öne Çıkanları


Arcelormittal'den Yenilenebilir Enerji ve Hidrojen İçin Uluslararası Rekabetçi Fiyat Çağrısı

Çelik üreticisi ArcelorMittal’in, Almanya'nın karbon nötr çelik üretimine başarılı bir şekilde geçiş yapabilmesi ve uzun vadede yeterli miktarlarda yenilenebilir enerjiler ve hidrojen için uluslararası rekabetçi fiyatlar sağlanması gerektiğini belirttiği kaydediliyor. ArcelorMittal’in 17 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada, gerekli ekonomik politika çerçevesinin Almanya ve AB tarafından daha hızlı bir şekilde oluşturulması gerektiğini söyleyerek net bir sanayi politikası çağrısında bulunduğu aktarılıyor. Şirket tarafından, rekabetçi enerji fiyatlarının Almanya'daki üretimi karbonsuzlaştırma yönündeki nihai yatırım kararında önemli bir faktör olduğunu belirtilerek, “Bremen ve Eisenhüttenstadt'taki yassı çelik tesislerinde planlanan karbonsuzlaştırma projeleri için Alman hükümetinin AB onaylı fon taahhüdüne ve kaydedilen önemli ilerlemelere rağmen, şirket özellikle yüksek enerji ve hidrojen maliyetleri nedeniyle zorluklarla karşı karşıya,” şeklinde açıklamalarda bulunulduğu kaydediliyor.

Diğer taraftan, ArcelorMittal’in, karbon nötr pik demir üretiminin rekabetçi kalması için hidrojen fiyatının yaklaşık 2 Euro/kg olması gerektiğini, ancak hidrojen fiyatlarının 7-9 Euro/kg arasında olduğunu ve  yüksek elektrik fiyatları nedeniyle elektrik ark ocaklarının uzun vadede ekonomik olarak işletilmesinin zor olduğunu belirttiği aktarılıyor. 2050'ye Kadar Karbon Nötr ArcelorMittal’in, 2030 yılına kadar Avrupa'daki karbon emisyonlarını %35 azaltmayı ve 2050'ye kadar küresel olarak karbon nötr üretime ulaşmayı hedeflediği, Şubat ayında Alman hükümetinin, Bremen ve Eisenhüttenstadt'ta elektrik ark ocaklı iki tesis ve Bremen'de bir doğrudan indirgeme tesisi inşaası kapsamında 1.3 milyar Euro destek açıkladığı bildiriliyor. ArcelorMittal Almanya CEO'su Thomas Bunger’in Şirketin, yeşil hidrojen kullanmanın 2030 yılına kadar yılda 6.3 milyon mt'den fazla karbon tasarrufu sağlayabileceğini ve her iki tesiste de 3.4 milyon mt karbonu azaltılmış çelik üretebileceğini söylediği ve “Üretimimizi karbonsuzlaştırmak en öncelikli hedefimiz, ancak mevcut maliyetler ve enerji ile hidrojen için gelecekteki fiyat tahminleri önemli bir zorluk oluşturuyor. Maliyetleri azaltmaya yönelik bir sanayi politikası, bizim ve tüm endüstrinin başarısı için kritik öneme sahip” dediği kaydediliyor. (Eurometal.net & Platts, 20 Mayıs 2024 )

Tosyalı Hatay’da Cüruf Geri Kazanım Tesisi Kuracak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirme raporları kapsamında, Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.’nin Hatay’da gerçekleştirmeyi planladığı cüruf geri kazanım tesisi projesine yönelik çevresel etki değerlendirmesinin gerekli olmadığına karar verildi. Yatırım maliyeti 85,14 milyon TL olan proje kapsamında kurulacak tesis yıllık 1,2 milyon mt üretim kapasitesine sahip olacak. Projeye göre, tesise getirilen cüruf geçici olarak depolanmasının ardından geri kazanım tesisinde kırma-eleme işlemlerine tabi tutularak geri kazanım işlemi gerçekleştirilecek ve daha sonra geri kazanılan ürün tesis dışına nakledilecek. Buna ek olarak tesiste 30 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. ( SteelOrbis, 20 Mayıs 2024 )

Hint JSW Steel Limited Dolvi Tesisinin Kapasitesini Yıllık 5 Milyon Mt Daha Artıracak

Hint çelik üreticisi JSW Steel Limited CEO’su Jayant Acharya, Maharashtra eyaletinde yer alan Dolvi çelik tesisinin üretim kapasitesinin yaklaşık 2,28 milyar $ yatırımla mevcut yıllık 10 milyon mt’dan yıllık 15 milyon mt seviyesine çıkarılacağını belirtti. Böylelikle önümüzdeki üç yıl içerisinde şirketin toplam sermaye harcamasının yaklaşık 7,71 milyar $ seviyesinde yer alacağını ifade eden Acharya, bu sayede toplam çelik üretim kapasitesinin Vijayanagar, Jharsuguda ve Bhushan Power and Steel Limited tesislerinde devam eden kapasite artırım projeleriyle birlikte yıllık 42 milyon mt seviyesine ulaşacağını aktardı. ( SteelOrbis, 21 Mayıs 2024 )

Kobe Steel Karbonsuzlaşmayı Hızlandırmak İçin Yeni Elektrik Ark Ocağı İnşa Edebilir

Reuters’ın yayımladığı bir habere göre Japon çelik üreticisi Kobe Steel, karbondan arındırma stratejisi doğrultusunda Kakogawa şehrinde bulunan iki yüksek fırınından birinin yerine bir elektrik ark ocağı inşa etmeyi düşünüyor. Olumlu karar alınması halinde, yüksek kaliteli çelik ürünleri üretecek ocak, 2030 yılından sonra inşa edilecek ve şirketin karbondan arındırma çalışmalarının hızlanmasına katkı sağlayacak. Öte yandan şirket, çelik ve enerji üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu azaltmak için önümüzdeki üç yıl içinde 300 milyar JPY (1,92 milyar $) yatırım yapmayı planlıyor. Ancak Kobe Steel’in CEO’su Yoshihiko Katsukawa, asıl harcamaların 2027 yılının Mart ayından sonra yapılacağını belirtti. ( SteelOrbis, 22 Mayıs 2024 )

Tosyalı Algerie İlk Konsantre Demir Cevheri Üretim Biriminin İnşasına Başladı

Yerel basında çıkan haberlere göre Türk çelik üreticisi Tosyalı Holding’in bağlı kuruluşu Cezayirli çelik üreticisi Tosyalı Algerie, Bechar’ın kuzeyinde kurulacak Toumiat çelik kompleksinin ilk konsantre demir cevheri üretim biriminin inşasına başladı. Söz konusu birimin inşası iki yıl içinde tamamlanacak. Yıllık 1 milyon mt konsantre demir cevheri üretim kapasitesine sahip olacak yeni birim, Tindouf’ta yer alan Gara-Djebilet madenlerinin demir yataklarının değerlenmesine olanak tanıyacak. Buna ek olarak SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere geçtiğimiz yıl Tosyalı Algerie, devlete ait Feraal ile Gara Djebilet madenlerinde yıllık 500.000 mt üretim kapasitesine sahip demir cevheri zenginleştirme tesisi kurmak için mutabakat anlaşması imzalamıştı. ( SteelOrbis, 24 Mayıs 2024 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ