Çelik Sektöründe 2024 - 22. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 22. Haftanın Öne Çıkanları


SEAISI: ASEAN Ülkelerinin Emisyonu Yüksek Fırın Yatırımlarıyla 2028’e Kadar Artacak

Güney Doğu Asya Demir ve Çelik Enstitüsü (SEAISI), ASEAN-6 ülkelerindeki çelik talebi tahmini ve kapasite artışına ilişkin bir açıklama yayımladı. Buna göre SEAISI, ASEAN-6 ülkelerinin çelik talebinin 2024 yılında yaklaşık 78 milyon mt’a, 2025 yılında ise 80 milyon mt’a ulaşacağını öngörüyor. Enstitü, inşası devam eden veya teklif edilen büyük ölçekli çelik projeleriyle bölgedeki toplam kapasitenin 2029-2030 yıllarına kadar 184,5 milyon mt seviyesine çıkacağını tahmin ediyor. ASEAN bölgesinde yüksek fırın yatırımları artıyor. Hükümetler karbon yakalama, kullanma ve depolama sistemleri olmadan bu tür yatırımları teşvik etmeye devam ederse ASEAN çelik sektörünün daha fazla karbon yoğun hale geleceği görülüyor. 2028 yılına kadar yüksek fırın-bazik oksijen fırını, çelik üretiminin %59’unu oluşturarak ASEAN çelik sektörünün karbon emisyonunun artmasına yol açacak. Böylece yüksek fırın-bazik oksijen fırınından kaynaklanan emisyonlar söz konusu yıla kadar toplam emisyonun %84’üne karşılık gelecek. ( SteelOrbis, 27 Mayıs 2024 )

Tosyalı Küresel Varlığını Artırmak İçin 1,5-2 Milyar $ Yatırım Planlıyor

Reuters’ta yayımlanan bir habere göre, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, şirketin küresel varlığını genişletmek için yıllık 1,5-2 milyar $ yatırım yapmayı ve sıvı çelik üretim kapasitesini beş yıl içinde 14 milyon mt’dan 20 milyon mt’a çıkarmayı planladığını belirtti. Şirket, söz konusu genişleme için Afrika ve Suudi Arabistan’a odaklanırken, Avrupa ve ABD’de potansiyel devralım ve ortaklık fırsatlarını değerlendirecek. Tosyalı Holding’in Suudi Arabistan’da yıllık 4 milyon mt üretim kapasiteli entegre çelik tesisine yaklaşık 5 milyar $ yatırım yapmayı hedeflediğini kaydeden Fuat Tosyalı, şirketin ayrıca Senegal’de bir çelik tesisi ve haddehane için 200 milyon $ yatırım yapacağını belirtti. Bununla birlikte, yeşil çelik üretimine öncelik veren Tosyalı’nın yakın zamanda, Avrupa ve ABD’de hidrojen anlaşmaları imzalayabileceği ifade edildi. ( SteelOrbis/Reuters, 27 Mayıs 2024 )

US Steel Keetac’ta Doğrudan İndirgenmiş Pelet Tesisini Devreye Aldı

US Steel, Minnesota merkezli Keetac kompleksinde yeni inşa ettiği doğrudan indirgenmiş pelet tesisinde faaliyetlere başladığını duyurdu. Kapasitesi yıllık yaklaşık 4 milyon mt seviyesinde yer alan tesis, doğrudan indirgenmiş pelet veya yüksek fırın kalite pelet üretimi yapacak. Bu sayede şirket, değişen piyasa koşullarına adapte olabilecek. US Steel CEO’su David Burritt, inşası 2022 yılında başlayan projenin geçtiğimiz yılın Aralık ayında planlanandan önce tamamlandığını ifade etti. 150 milyon $ yatırım yapılan doğrudan indirgenmiş pelet tesisi, şirketin karbon salımını azaltmasına katkı sağlayacak. ( SteelOrbis/Kallanish/Metal Expert, 27 Mayıs 2024 )

Ferrexpo ve Salzgitter DR Peleti İçin Anlaşma İmzaladı

Ferrexpo ve Salzgitter, düşük karbonlu çelik üretimi için yüksek kaliteli doğrudan indirgeme (DR) peletinin tedariğine yönelik bir mutabakat anlaşması imzalamış bulunuyor. Ukraynalı madencilik şirketi Ferrexpo ve Alman çelik üreticisi Salzgitter, 2016'dan beri birlikte çalışıyor. Ferrexpo'nun DR peletinin, Salzgitter'in çelik üretimini kademeli olarak hidrojen bazlı proseslere ve teknolojilere dönüştürdüğü SALCOS programının bir parçası olarak kullanılacağı bildiriliyor. SALCOS kullanılarak yapılan çelik üretimi, çok yüksek kalitede demir cevheri peleti gerektiriyor. Çelik üreticisi, mutabakat anlaşmasının, Salzgitter'in Ferrexpo’nun ürününün yüksek kalitesine ve bulunabilirliğine olan güvenini gösterdiğini belirtiyor. ( Kallanish, 27 Mayıs 2024 )

Tosyalı Algerie Yeni Yassı Mamul Tesisinde Slab Üretimine Başladı

Çelik üreticisi Tosyalı Holding, Cezayirli bağlı kuruluşu Tosyalı Algerie’nin yassı mamul üretim tesisini devreye aldığını açıkladı. Tosyalı Algerie’nin ülkenin yassı mamul ihtiyacını tamamen yerel üretimle karşılamaya yönelik dört fazlı yatırımı kapsamındaki tesis, Cezayir sanayisinin entegrasyonuna ve hidrokarbon dışı ihracat gelirlerinin artmasına katkı sağlayacak.  Yıllık 2,2 milyon mt kapasiteli tesis slab üretimine başlarken, soğuk haddeleme tesisi ve galvanizleme hatlarının da önümüzdeki yıl devreye alınması bekleniyor. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere yatırımın dördüncü fazı tamamlandığında Tosyalı Algerie, 7,5 milyon mt’u entegre maden tesisinden olmak üzere, 8,5 milyon mt yassı ve uzun mamul üretim kapasitesine sahip olacak. ( SteelOrbis/Kallanish/GMK Center, 28 Mayıs 2024 )

Güney Avustralya Küresel Çelik Sektörünün Karbonsuzlaşmasında Önemli Bir Rol Oynayabilir

Rotterdam Limanı ve Monash Üniversitesi tarafından ortak yürütülen bir çalışma, Güney Avustralya eyaletinin küresel çelik sektörünün karbonsuzlaşmasına öncülük etme bakımından avantajlı bir konumda olduğunu ortaya koydu. Çalışma, eyaletteki yeşil demir ve çelik üretiminde kullanılan manyetit cevheri rezervlerinin bolluğuna, yüksek miktarda yenilenebilir enerji üretimi yapıldığına ve hükümetin yeşil hidrojen, enerji ve maden kaynaklarına yönelik yatırımlarına dikkat çekti. Tüm bunların yanında elektrik ağı ve limanları sayesinde Güney Avustralya’nın küresel çelik üretiminin karbonsuzlaşmasında önemli bir oynayabileceği ifade edildi. Ayrıca bu doğrultuda eyalet hükümetinin Güney Avustralya’da 10 yıl içerisinde hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir tesisi kurulma seçeneklerinin araştırılması için bu yılın Haziran ayında şirketlerden niyet mektubu toplamaya başlayacağı da öğrenildi. Doğrudan indirgenmiş demirin karbon salımında %85’e varan düşüş sağlayabileceği belirtiliyor. ( SteelOrbis, 28 Mayıs 2024 )

Tenova Tata Steel Nederland’e Son Teknoloji Çelik Üretim Hattı Tedarik Edecek

Techint Group’un metal ve madencilik sektörlerine yönelik yenilikçi çözümler alanında faaliyet gösteren şirketi İtalya merkezli Tenova, Hint çelik üreticisi Tata Steel’in bağlı kuruluşu Tata Steel Nederland’e son teknolojiye sahip yeni bir çelik üretim hattı tedarik edeceğini açıkladı. Çevresel etkiyi en aza indirecek şekilde tasarlanacak olan hat, Tata Steel’in IJmuiden tesisinde inşa edilecek. Anlaşma, Tenova’nın Consteel® ve Consteerrer® ile donatılmış 3 milyon mt kapasiteli elektrik ark ocağının yanı sıra, elektrik ark ocağından gelen sıvı metalin mevcut operasyonel özellikleri karşılayacak kaliteye dönüştürülmesi için gerekli olan pota fırını gibi ekipmanları da içerecek. ( SteelOrbis, 28 Mayıs 2024 )

Cleveland-Cliffs, Rus NLMK'nın ABD Tesislerini Satın Almak İçin Görüşmelerde Bulunuyor

Konuya yakın kaynaklara göre Cleveland-Cliffs Inc., Rusya'nın en büyük çelik üreticisi Novolipetsk Steel PJSC'nin ABD Midwest varlıklarını satın almak için görüşmelerde bulunuyor.  Cliffs'in, NLMK ile olası bir anlaşmaya ilgi duyduğunu belirten kaynakların, Cliffs'in bir gizlilik anlaşması imzaladığını söyledikleri belirtiliyor. Indiana ve Pensilvanya'daki çelik tesislerinden oluşan varlıkların potansiyel bir satışta 500 milyon dolardan fazla değere gelebileceği anlaşılıyor. Müzakerelerin başarılı olması halinde, Cliffs'in, geçen Aralık ayında Japon Nippon Steel Corp. tarafından 14,1 milyar $'lık devralım ilan eden United States Steel Corp.'u satın alma girişiminin başarısız olmasından bu yana, satın alma bakımından ilk hamlesi olacağı ifade ediliyor. Kaynaklar, Cliffs ile NLMK arasındaki görüşmelerin, bir ihtimal gecikebileceğini, hatta bozulabileceğini ifade ediyor. Rusya'nın Lipetsk kentinde bulunan NLMK'nın bir temsilcisi yorum yapmayı reddederken, Cliffs'in bir temsilcisi de yorum yapmaktan kaçındığı rapor ediliyor. ( Financial Post, 29 Mayıs 2024 )

Çin Devlet Konseyi: Çin Çelik Kapasitesi ve Üretim Tonajını Kontrol Altında Tutmaya Devam Edecek

Çin Devlet Konseyi, ülkenin çelik kapasitesini ve üretim tonajını kontrol altında tutmayı hedefleyen 2024-2025 Enerji Tasarrufu ve Karbondan Arındırma Eylem Planını açıkladı. Bununla birlikte Çin demir ve çelik kapasitesini yenilemek, makine, dökme ve ferroalyaj için kullanılan yeni demir ve çelik kapasitelerini sınırlandırmak ve düşük kaliteli uzun mamul üretim kapasitesinin artmamasını sağlamak için sıkı bir şekilde denetim yapacak. Eylem planı kapsamında yeni inşa edilen ya da genişletilen çelik eritme projelerinin A seviyesinde enerji verimliliği ve çevre performansı sağlaması gerekecek. Öte yandan 14. Beş Yıllık Plan döneminin (2021-2025) ilk üç yılında enerji tasarrufu ve karbondan arındırma hedeflerine ulaşamayan bölgelerde geriye kalan iki yıl boyunca yeni çelik kapasitesine izin verilmeyecek. ( Mysteel / SteelOrbis, 30 Mayıs 2024 )

Rusya’da EAO'ya Dayalı Çelik Üretimi Ayrı Bir Endüstri Haline Getirilebilir

Metalurji komitesi toplantısının ardından Novostal-M temsilcilerinin, Rusya'nın elektrik ark ocağı (EAO) bazlı metalurjiyi ayrı bir endüstri haline getirmeyi düşündüğünü ifade ettikleri bildiriliyor. Resmi açıklamada, “Önümüzdeki altı ayın ana görevi, EAO çelik üretimini ayrı bir sektör haline getirmek olacak. Bu, sektörün daha dengeli düzenlenmesine olanak sağlayacak,” deniyor. Şirkete göre kararın, özellikle bu segment için vergi kanununda daha esnek değişikliklerin yanı sıra, döviz kuru ihracat vergilerinde bağımsız ayarlamalara da olanak tanıyacağı ayrıca, bu tür değişikliklerin metalurji işletmelerine yeni devlet desteği önlemleri sağlanmasını mümkün kılacağı bildiriliyor. Rusya Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2025'ten itibaren vergi mevzuatında değişiklik yapılmasını önermiş bulunuyor. Rus işletmelerinin, gelir vergilerinde artışla karşı karşıya kalabilecekleri aktarılıyor. Yetkililer, döviz kuruna dayalı ihracat vergilerini iptal etme seçeneğini değerlendiriyor. Filmaşin ve inşaat demiri satışlarına uygulanan ihracat vergilerinin kaldırılmasına ilişkin görüşme sürüyor. ( Metal Expert, 31 Mayıs 2024 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ