Çelik Sektöründe 2022 - 45. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 45. Haftanın Öne Çıkanları


Suudi Arabistan, Küresel Dekarbonizasyon Hedeflerine Liderlik Etmeyi Planlıyor

Suudi Arabistan'da karbon nötr olma eğiliminin geliştiği, Krallığın muazzam hidrokarbon potansiyelinin bilinmesine rağmen, bu alanda trend belirleyici olmayı hedefleyen bir dekarbonizasyon stratejisi izlemeye devam ettiği belirtiliyor. Suudi Arabistanın, dünyanın planlanan en büyük Karbon Yakalama ve Depolama (CCS) merkezini oluşturma planını duyurduğu, anlaşmanın ulusal petrol devi Suudi Aramco ile Enerji Bakanlığı arasında imzalandığı, CCS'nin merkezinin Jubail sanayi kentinde yer alacağı, işletmenin 2027 yılında devreye gireceği, ilk aşamada yıllık 9 milyon ton CO2 çıkarabilecek ve depolayabileceği belirtiliyor. Karbon yakalama ve kullanmaya yönelik iki pilot projenin daha olduğu kaydediliyor. Çevre, su ve tarım bakanı Abdulrahman Al-Fadley’in “Suudi Arabistan ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde çevresel önlemler alıyor. Küresel bir topluluk olarak, kapsamlı bir şekilde çalışmalı ve paralel olarak birden fazla eylem gerçekleştirmeliyiz. Suudi Arabistan'da çevre politikamızdaki boşlukları belirleyen ve doğaya dayalı çözümler bulmaya çalışan net bir stratejimiz var” dediği kaydediliyor. Buna karşılık, Suudi Arabistan Madencilik Şirketinin (Ma'aden), Ras Al Khair Sanayi Şehrindeki fosfat kompleksinde bir CO2 yakalama tesisi inşa etmek ve işletmek için Gulf Cryo ile 20 yıllık bir anlaşma imzaladığı belirtiliyor. Tesisin, Ma'aden'in üç amonyak tesisinden yılda 300.000 tonluk CO2 emisyonu yakalayacağı bildiriliyor. Bu gelişmeler dikkate alındığında Krallığın, Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki karbon nötrlük trendinin öncülerinden biri olarak kabul edildiği, 2035 yılına kadar yılda 44 milyon ton CO2 çıkarmayı, kullanmayı ve depolamayı hedeflediği ve bu sürecin 2060 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma yönündeki iddialı hedefe doğru aşama kaydedeceği bekleniyor. Yerel çelik ve sanayi sektörlerinin, yeşil enerjinin ne zaman yaygın olarak kullanılacağı konusunda net bir fikrinin bulunmadığı, ancak; üretim süreçlerinde hidrojenin kullanılmasının planlandığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 15 Kasım 2022 )

Worldsteel: Karbonsuzlaşma İçin Daha Verimli Çelik Kullanımı En Önemli Konulardan Biri

14-18 Kasım tarihlerinde Malezya’da düzenlenen Güneydoğu Asya Demir ve Çelik Enstitüsü (SEAISI) Çelik Konferansı ve Fuarı’nda karbonsuzlaşma ve buna yönelik çözümler ele alınan en önemli başlıklar arasındaydı. Dünya Çelik Birliği (worldsteel) Genel Müdürü Dr. Edwin Basson bu konuyu yorumlayarak, çelik sektörünün karbonsuzlaştırılması için daha verimli çelik kullanımının kapasiteleri hammaddelerin geri dönüşümüne çevirmekten daha önemli olduğunu söyledi. Dr. Basson’a göre nihai çelik ürünlerin kullanım süresi ortalama 40 yıl, ama bu süre gelecekte 45 yıla çıkarsa 20 milyar karbondioksit emisyonu ertelenmiş olacak. Ayrıca yüksek mukavemetli çelikler, çeliğin başka ürünlerle karıştırılarak kullanımı gibi çözümler çelik ürünlerin ömrünü uzatabileceğini, İnşaat, ulaşım ve enerji sektörlerinin hızla geliştiği Pekin, Bangkok, Dubai ve İstanbul gibi büyük, tek merkezli şehirlerde çelik kullanımının daha fazla olacağını söyleyen Dr. Basson, çelik tüketimindeki artışın aynı zamanda konut dışı inşaat ve altyapı sektörleri ile enerji tedarikine bağlı olacağını ifade etti. Dr. Basson, çelik kapasitelerini daha yeşil bir üretime geçirmenin bir gereksinim olduğunun ve 2030 yılından sonra yüksek fırınların değiştirilmesinin daha da önemli olacağının altını çizerek karbonsuzlaşma için; “hurda kullanılarak yapılan elektrik ark ocaklı üretim, H2 ve DRI kullanılarak yapılan elektrik ark ocaklı üretim ve karbon yakalama ve ayrıma yönetimiyle yapılan yüksek fırın + bazik oksijen fırın üretimi” olmak üzere üç önemli süreç olduğunu söyledi. İklim değişimi ve karbonsuzlaşma gerekliliği gibi megatrendlerin tüm dünyayı etkilediği görülse de bu durum ASEAN bölgesinde gelişmiş ülkelere kıyasla daha farklı. Dr. Basson’a göre, “Asya şu anda kendi yolunu arıyor”. Öte yandan McKinsey & Company şirketinden Dr. Karel Eloot’a göre ASEAN hükümetlerinin ekonomik büyüme ve karbonsuzlaşma açısından bir denge sağlaması gerekiyor. Öyle ki, bölgede sadece Malezya ve Vietnam 2050 yılına kadar sıfır karbon salımı hedeflediğini açıkladı. ASEAN bölgesinin ham çelik üretiminde gözlenen son artışla birlikte, bölgenin kendi ihtiyaçlarını daha iyi karşıladığı ve çelik ithalatını azalttığı görülüyor. Fakat aynı zamanda, kapasite fazlası problemi baş gösteriyor. Özellikle yüksek fırın veya bazik oksijen fırınlı tesislerin geniş çaplı kapasite yükseltme planları olduğu düşünüldüğünde bu sorun daha da dikkat çekiyor. Konferansta gerçekleştirilen panelde SEAISI Genel Sekreteri Yeoh Wee Jin, “Herkes yeşil üretime geçerken biz (Güneydoğu Asya) geçemiyoruz. Karbonsuzlaşma enerji sektörüyle başlıyor ve biz Singapur hariç tüm ASEAN ülkelerinde kömür kullanımının arttığını görüyoruz,” dedi. (SteelOrbis, 15 Kasım 2022 )

TÇÜD/Yayan: Sektörümüz Dizlerinin Üzerine Çökmek Durumunda Kaldı

Bloomberg HT yayınına katılan TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, "Sektörümüz dizlerinin üstüne çökmek durumunda kaldı. Şu anda kapasite kullanım oranlarımız yüzde 75 seviyelerinden yüzde 60’ın altına düştü” dedi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Çelik sektöründe enerji ile ilgili olarak biraz ertelenen bir zam eğilimi vardı; fakat daha sonraki uygulamalar neticesinde özellikle Ağustos ayında bir anda yüzde 50’nin üzerinde bir zamla karşı karşıya kaldık. Bu bizim sektörümüzdeki bütün dengeleri alt üst etti”. Bloomberg HT yayınına katılan Yayan, "Bu tarihten itibaren hem ihracatımızda ciddi bir düşüş meydana geldi hem de ithalatımız arttı. Bu durum bizim rekabet gücümüzün azalmasından dolayı gerçekleşti. Enerji maliyetleri, tüm maliyetlerimiz içinde yüzde 7-8 paya sahipti. Şu anda ise son yapılan zamlarla bu oran yüzde 28-30 civarına yükseldi. Bizde 700 dolar civarında olan maliyetler başka ülkelerde 570-580 dolar civarında” şeklinde konuştu. Yayan “Eylül ayında ihracatımızda yüzde 31 düşüş yaşandı. Bu olağanüstü bir gerileme. Biz enerjide bazı sektörlerin kayıplarını gidermek için bazı önlemler alınması gerektiğini anlıyoruz. Diğer sektörlerin maliyetlerini biz kaldırmak durumunda kaldığımız zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Sektörümüz dizlerinin üstüne çökmek durumunda kaldı. Şu anda kapasite kullanım oranlarımız yüzde 75 seviyelerinden yüzde 60’ın altına düştü” dedi. ( BloombergHT, 15 Kasım 2022 )

ASEAN Fabrikaları Karbon Nötr Çelik Üretimini Değerlendiriyor

ASEAN çelik üreticilerinin, karbon nötr çelik üretim teknolojilerini benimsemeden önce rekabet güçlerini değerlendirmelerinin gerekeceği ifade ediliyor. Güney Doğu Asya Demir ve Çelik Enstitüsü (SEAISI) konferansında, ASEAN fabrikalarının söz konusu teknolojilere adaptasyon konusunu tartıştığı kaydediliyor. SEAISI genel sekreteri Yeoh Wee Jin'e göre, yeşil çeliğin yaklaşık %30-40 daha pahalı olacağı, bu nedenle Yeoh’un, delegelere “"Bu duruma hazır mısınız?" diye sorduğu belirtiliyor. ASEAN çelik endüstrisinin, Avrupa ve ABD'deki emsalleri kadar gelişmiş olmadığı, Yeoh’un, bölgenin, gelecekte sanayi yatırımlarını baskılayacak düşük fiyatlı ithalata duyarlı olduğunu gözlemlediği ifade ediliyor. Yedi üye ülkesi olan SEAISI’nin (Endonezya, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland, Vietnam) - dekarbonizasyon konusunda farkındalık yaratmayı ve SEAISI üyelerinin uyum sağlayabilmek için benimseyebilecekleri belirli yollara ilişkin bir eylem planı oluşturmayı hedeflediği belirtiliyor. Şu ana kadar yalnızca Singapur'un karbon vergisi azaltmayı taahhüt ettiği, bu nedenle SEAISI’nin, üyelerine sınırlar arasındaki karbon vergisi farklılıklarını vurgulayacağı kaydediliyor. Aynı zamanda, geçtiğimiz hafta sonu, ASEAN çelik endüstrisi üyelerinin, bölgedeki yüksek fırınlara yatırım yapmayı planlayan yabancı yatırımcılar konusunda görüşme gerçekleştirdikleri, bir kaynağın, "Bölgesel hükümetler karbon nötr politikalar için baskı yapmaya başladı “ dediği aktarılıyor. Çeşitli üye ülkelerdeki sanayi firmalarının, kendi hükümetlerine çelik üretimindeki ciddi oranlardaki kapasite aşımını vurguladıkları, şimdi ise onları yüksek fırın projelerinin yüksek karbondioksit (CO2 ) emisyonları hakkında bilgilendirmeyi planladıkları belirtiliyor. McKinsey'in kıdemli ortağı Dr. Karel Eloot'a göre, 2030'a kadar açıklanan çelik yatırım projelerinin, Malezya’ya 14,9 milyon ton, Endonezya'ya 8,2 milyon ton, Vietnam'a 7,5 milyon ton ve Filipinler’e 14,9 milyon ton olmak üzere, dört ana ASEAN ülkesi için yaklaşık 46 milyon ton/yıl tutarında olduğu ve yeni genişleme projelerinin %90'ının Çinli yatırımcılar tarafından desteklendiği belirtiliyor. Eloot’un delegelere, ASEAN çelik üreticilerinin kendileri için uygun olan düşük CO2'li çelik teknolojisi fırsatlarını belirlemeleri gerektiğini söylediği, bu ifadenin daha uzun vadeli dekarbonizasyon hedeflerine ulaşmak için enerji verimliliğinin iyileştirilmesini, yeşil enerji kaynaklarının benimsenmesini ve teknolojik değişiklikleri vurguladığı belirtiliyor. ( Kallanish, 16 Kasım 2022 )

Beltrame Sıfır Emisyonlu Çelik Üretmeye Başladı

İtalya merkezli uzun çelik üreticisi AFV Beltrame Group’un, düşük CO2'li çeliğe yönelik mevcut pazar talebini karşılamak için geliştirilen net sıfır Chalibria çelik markasının piyasaya sürüldüğünü duyurduğu bildiriliyor. Üretim süreci için şirketin, neredeyse karbon nötr ergitme atölyesi, haddehaneler ve nakliyeler için Bağımsız Sertifikasyon Kuruluşu RINA'nın sertifikasını aldığı belirtiliyor. Şirketin, azaltılamayan CO2 emisyonları için gönüllü olarak karbon kredisi alımı yaptığı kaydediliyor. Beltrame’nin, “Uluslararası sera gazı standartlarına uygun olarak Chalibria, müşterilerimizin dolaylı emisyonları azaltmalarına ve Kapsam 3 için satın alınan mallar kategorisinde eşdeğer bir azalma raporlamasına olanak tanıyor,” açıklaması yaptığı ifade ediliyor. Şu anda, şirketin emisyonlarının, ton çelik başına 570 kg CO2 seviyesinde olduğu ve bu seviyenin, Avrupa elektrikli ark ocağı (EAF) ile çelik üretimi emisyonlarının ortalamasına kıyasla %15 daha düşük olduğu kaydediliyor. AFV Beltrame, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını %40 oranında azaltmayı planlıyor. (Metal Expert, 17 Kasım 2022)

Outokumpu, Karbon Ayak İzi Verilerini Alıcılarla Paylaşmaya Başladı

Outokumpu’nun, müşterilerine Avrupa'daki fabrikalarında üretilen ürünlerle ilgili belirli karbon ayak izi verilerini sağlamaya başladığı ve şirketin, müşterilerin karbon emisyonlarını daha da azaltmalarına yardımcı olmak amacıyla bu tür verileri sağlayan ilk paslanmaz çelik tedarikçisi olduğu aktarılıyor. Firmanın kullandığı modelin, üretim verilerinin sürekli takibine dayandığı ve bu modelin, aynı zamanda şirketin karbon ayak izi azaltma çabalarına tam şeffaflık getirdiği belirtiliyor. ( Kallanish, 17 Kasım 2022 )

Outokumpu Paslanmaz Çelik Üretimine Odaklanmak İçin Arjantin’de Bulunan Bağlı Kuruluşunu Satacak

Finlandiya merkezli paslanmaz çelik üreticisi Outokumpu, merkezi pazarlarda en yüksek kalitede paslanmaz çelik üretimine odaklamaya ve dünya çapında dağıtım ağları geliştirmeye yönelik küresel stratejisi çerçevesinde, Arjantin’de bulunan bağlı kuruluşu Outokumpu Fortinox’u Arjantin merkezli ticari elektronik ve otomobil parçaları üreticisi Mirgor’a satacağını açıkladı. Fortinox, Outokumpu ürünlerinin Arjantin, Paraguay ve Bolivya’daki tek distribütörü olarak faaliyetlerine devam edecek. Satışın en geç 24 Kasım tarihine kadar tamamlanması bekleniyor. ( SteelOrbis, 17 Kasım 2022 )

Bingöl’de Kurulacak Olan Peletleme Tesisinin Erdemir’in İthalatının Yüzde 85’ini Karşılayacak

Bloomberg HT’ye konuk olan Ermaden Genel Müdür Halil Yıldırım, Erdemir’in iştiraki Ermaden'in işlettiği Bingöl maden sahasında 550 milyon dolarlık peletleme tesisinin kurulması hakkında soruları yanıtladı. Yıldırım, Ermaden’in demir cevheri üretiminin yüzde 34'ünü, talebin ise yüzde 12'sini karşıladığını belirttiği konuşmasında, Bingöl’de kurulacak olan peletleme tesisinin Erdemir’in ithalatının yüzde 85’ini karşılayacağını söyledi. Tesis yatırımının finansmanı için çalıştıklarını açıklayan Yıldırım, “Hedefimiz 2023’te temeli atıp peletleme tesisini 36-42 ayda bitirmek. Peletleme tesisinde kuruluş aşamasında 2 bin kişi çalışacak.” dedi. Bingöl peletleme tesisinin 600 milyon dolar ithalatı önleyeceğinin altını çizen Yıldırım, tesisin ömrü boyunca yaklaşık 20 milyar dolarlık ithalatı önceleyeceğini belirtti. ( İnşaat Noktası/BloombergHT, 18 Kasım 2022 )

Tosyalı-Toyo Soğuk Haddeleme Tesisinin Kapasitesini Artıracak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirme raporları kapsamında, çelik üreticisi Tosyalı Holding ve Japonya merkezli çelik üreticisi Toyo Kohan’ın bağlı kuruluşu olan Türk çelik üreticisi Tosyalı-Toyo’nun Osmaniye’de gerçekleştirmeyi planladığı soğuk haddeleme tesisi kapasite artışı projesine yönelik çevresel etki değerlendirmesinin gerekli olmadığına karar verildi. Yatırım maliyeti 3,37 milyar TL olan proje kapsamında planlanan kapasite artışının ardından tesisin yıllık toplam üretim kapasitesi 1,5 milyon mt’dan 2,1 milyon mt’a yükselecek. Tosyalı-Toyo kapasite artışıyla iç ve dış tedarikçilerden alınan sıcak bobinleri işleyerek ürettiği asitlenmiş sac, teneke soğuk sac, galvanizli sac ve boyalı sacı satışa sunacak. ( SteelOrbis, 18 Kasım 2022 )



 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ