Çelik Sektöründe 2024 - 27. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 27. Haftanın Öne Çıkanları  


POSCO Pilot Hidrojenli Çelik Üretim Tesisini Faaliyete Geçirdi

Güney Kore'nin en büyük çelik üreticisi POSCO’nun, fosil yakıtlar yerine hidrojenle çalışan bir pilot çelik üretim tesisinin açılışını yaptığı haber veriliyor. Bu şekilde Güney Koreli şirket, karbon nötr olma hedeflerine doğru ilerliyor.  Pohang fabrikasındaki pilot tesis, günde 24 ton ergimiş demir üretim kapasitesine sahip ve ton başına 400 kg karbon salıyor; söz konusu seviye, mevcut fosil yakıt bazlı çelik fabrikalarından önemli ölçüde daha düşük kalıyor. Şirket, yenilenebilir enerjiye geçiş sonrasında tesisin, karbonsuz hale gelmesini bekliyor. Üretim prosesinde HyREX hidrojen indirgeme prosesi kullanılıyor. Projeden sorumlu POSCO Kıdemli Başkan Yardımcısı Bae Jin-Chang’ın, "Karbon nötrlüğü çelik sektörü için bir engel değil, bir fırsattır," dediği aktarılıyor. Şirketin, Nisan 2024'te HyREX pilot tesisinde ergimiş demir üretmeyi başardığı; bu tesisin, o dönemde proses sonrası kaliteyi iyileştirmek ve ek teknolojiler geliştirmek için onarımlardan geçtiği kaydediliyor.  Posco, saatte 36 ton demir üretim kapasitesine sahip tam ölçekli HyREX çelik tesisinin inşaatına 2025 yılı başlarında başlamayı planlıyor ve 2027 yılında tamamlanmasını planlanıyor. Şirket, 2040 ve 2050 yılına kadar hidrojen bazlı üretime geçmek için bu süreci kullanarak yılda 2,5 milyon ton çelik üretmeyi amaçlıyor. ( GMK Center, 01 Temmuz 2024 )

Tata Steel, Kalinganagar'ın Kapasitesini Yıllık 13 Milyon Tona Çıkaracak

Hindistan'ın ikinci büyük çelik üreticisi Tata Steel’in, amiral gemisi tesisi Kalinganagar'ın kapasitesini daha da genişletme planlarını duyurduğu belirtiliyor. Şirket, bu mali yılda genişlemenin önceki aşamasıyla rekabet etmeyi hedefliyor. Tata Steel'in yıllık raporunda, daha fazla ayrıntı vermeden, Tata Steel'in Kalinganagar çelik tesisindeki çelik üretim kapasitesini 13 milyon ton/yıl'a çıkarmakla ilgilendiğinin belirtildiği kaydediliyor. Bu mali yılda tesise 5 milyon ton/yıl ilave ederek 8 milyon ton ham çelik üretimi hedefleniyor. Tata Steel’in, 2018 yılında Kalinganagar çelik tesisinde kapasite genişletme projesine başladığı anlaşılıyor. ( Metal Expert, 01 Temmuz 2024 )

Emirates Steel Arkan Karbonsuzlaşmaya Öncülük Eden Beş Çelik Şirketi Arasında

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yayımladığı son makalesinde, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başlıca çelik üreticisi ve piyasa lideri Emirates Steel Arkan’ın (ESA) karbonsuzlaşma çalışmalarını takdir ettiğini açıkladı. Böylelikle WEF, ESA’yı Brezilyalı entegre çelik üreticisi Aço Verde do Brasil, bir diğer Brezilyalı üretici Gerdau, İspanya merkezli yeşil çelik üreticisi Hydnum Steel ve Avustralya merkezli Green Steel of Western Australia (GSWA) gibi karbonsuzlaşmaya öncülük eden ilk beş küresel çelik üreticisi arasına dahil etti. ESA, doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisinde karbon yakalamak amacıyla 2016 yılında BAE merkezli karbon yakalama şirketi Al Reyedah ve Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) ile güçlerini birleştirmişti. Ayrıca SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere şirket, Abu Dhabi Future Energy Company PJSC (Masdar) ile MENA bölgesinin ilk yeşil hidrojen projesini geliştireceğini de açıklamıştı. Ürün portföyünde düşük karbonlu yeşil çelik ürünleri bulunan BAE’li çelik üreticisi, 1 No’lu DRI tesisinde elektrikli proses gaz ısıtıcısı testi gibi karbonsuzlaşma teknolojilerine yönelik yatırımlara devam ediyor. ( SteelOrbis, 01 Temmuz 2024 )

Blastr Green Steel Ultra Düşük Karbonlu Çelik Değer Zinciri İçin Belçikalı Lhoist İle İş Birliği Yapacak

Norveçli karbonsuz çelik geliştiricisi Blastr Green Steel, karbonsuz çelik üretimine yönelik ölçeklendirilebilir karbonsuz değer zinciri oluşturmak ve Finlandiya’nın Inkoo kentindeki ultra düşük karbonlu çelik tesisine gelecekte kireç taşı ile dolomitik kireç taşı teminin değerlendirilmesi için Belçika merkezli Lhoist ile ortaklık anlaşması imzaladığını duyurdu. Kireç taşı ve dolomitik kireç taşı, çelik üretimi açısından önemli hammaddeler olarak değerlendiriliyor. İş birliği doğrultusunda tarafların Blastr’ın çelik tesisine yönelik nihai yatırım kararına bağlı olarak söz konusu hammaddelerin tedariki için sözleşme imzalamayı hedeflediği belirtildi. Bununla birlikte Lhoist’un Blastr Green Steel’e kireç taşı ve dolomitik kireç taşı seçmesi, bu hammaddeleri çelik üretiminde kullanması için teknik destek vereceği ifade edildi. Ayrıca Belçikalı şirketin Blastr’ın çelik tesisine tedarik sağlayacak bir terminalin inşa edileceği yatırım projesini değerlendirmeye alacağı da eklendi. Öte yandan açıklamada, Lhoist’un LEVEL|GREEN® markası altındaki düşük karbonlu kireç taşı ve dolomitik kireç taşı kullanımının Norveçli çelik şirketinin karbon salımında bir metrik ton başına 50 kg’lık düşüş sağlayabileceği de vurgulandı. Blastr’ın ultra düşük karbonlu çelik tesisinin üretim kapasitesi yıllık 2,5 milyon mt seviyesinde yer alacak. ( SteelOrbis, 03 Temmuz 2024 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ