Çelik Sektöründe 2016-28. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-28. Hafta’nın Öne Çıkanları

Baosteel ve Wugang Ortak Yeniden Yapılandırma Projesini Açıkladı

Çin’de yerleşik Baosteel ve Wuhan Iron & Steel’in (Wugang), Pazar günü ortak bir yeniden yapılandırma stratejisi ile ilgili görüşme halinde olduklarından dolayı hisse senedi satışlarını askıya aldıklarını açıkladıkları, ayrıca iki firmanın birleşeceği yönündeki duyumların ise her iki firma tarafından inkâr edildiği kaydediliyor. Ancak söz konusu haberin, iki firmanın devlet yönetiminde büyük bir çelik üretim tesisi kurma olasılığını güçlendirdiği vurgulanıyor. Her iki firmanın da Şanghay Borsası’nda hisse senedi satışlarını 5 gün süreyle durdurduklarının bildirdikleri, firmaların yeniden yapılandırma projesinin henüz belirlenmediğini ve söz konusu projenin düzenleyici makam onayına tabi olacağını belirttikleri rapor ediliyor. Baosteel Group ve Wugang’ın, 2015 yılında 60.71 milyon ton ham çelik üretimiyle, 47.75 milyon ton ham çelik üretimi yapan Hebei Iron and Steel’i geride bıraktıkları, ancak 2015 yılında 97.14 milyon ton ham çelik üretimi yapan ArcelorMittal’in gerisinde kaldıkları ve iki firmanın birleşmesi durumunda Çin’de yerleşik en büyük çelik üreticisi konumuna yükselmenin yanı sıra, yüksek kalite yassı ürün piyasasında baskın bir konum elde edecekleri haber veriliyor. ( Kallanish, 27 Haziran 2016 )

Çin’de İflas Oranı Artarken, Yeniden Yapılandırma Yavaşladı

Yüce Divan’ın verilerine göre, Çin mahkemelerinin, 2016 yılının ilk çeyreğinde iflas başvurularının %52.5 oranında artışla 1.028’e yükseldiği, buna ek olarak Çin’in, sürdürülemeyecek durumda olan firmalardan desteğini çekmeye başlaması üzerine iflas davalarının arttığı, ancak Çin’de kapasite fazlalığı olan sanayilerde yeniden yapılandırma sürecinin yıllar alacağı haber veriliyor. İflas yasasının, piyasadan çekilmek isteyen firmalara yardımcı olacağı ve çelik sektörü gibi sanayilerde yeniden yapılandırma sürecine katkıda bulunacağı, ancak her iflas davasının da firmaların piyasadan tamamen çıkmasını gerektirmediği belirtiliyor. Sözkonusu durumun en iyi örneğinin Haixin Iron and Steel olduğu, firmanın yeni sahibinin Haixin’in borçlarını ödedikten sonra, firmanın yılda 5 milyon ton çelik üretim kapasitesini yeniden aktif hale getirdiği bildiriliyor. Yüce Divan’ın, mahkemelerin iflas etmiş firmaların tasfiye edilmesini sağlayacak birleşmelere sıcak bakmamaları gerektiğini belirttiği ifade ediliyor. ( Kallanish, 27 Haziran 2016 )

Ali Pandır: Ilva İhalesi Konusunda Henüz Karar Vermedik

Bloomberg HT tarafından yayımlanan bir habere göre, Piyasa Hattı programında Hande Demirel'in sorularını yanıtlayan Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, Taranto merkezli İtalyan çelik üreticisi Ilva’nın özelleştirme sürecindeki ihale kapsamında şirketin İtalya’daki tesislerini incelediklerini, ancak satış ihalesine girme konusunda henüz bir karar vermediklerini söyledi. Pandır, bu konudaki araştırmalarının sürdüğünü ve ayrıca farklı fırsatlara bakmaya devam edeceklerini belirtti. Bununla birlikte, bu yılın ikinci çeyreği ile ilgili olarak Pandır, performansın beklentilerin üzerinde olduğunu ifade etti. Fiyatların bu sene şubat ayından sonra daha iyi seviyeye geldiğini söyleyen Pandır, ikinci çeyrekte daha iyi bir finansal performans beklediklerini ve aynı zamanda şirketin AVFÖK’ünün %15’in üzerinde olmasını beklediklerini açıkladı. ( SteelOrbis, 27 Haziran 2016 )

Hindistan’da yerleşik JSW Steel, Yılda 10 Milyon Ton Kapasiteli Tesisinin İnşaatı İçin İzin Aldı

Hindistan’da faaliyet gösteren en büyük çelik üreticilerinden biri olan JSW Steel’in, Jharkhand’da yerleşik yılda 10 milyon ton çelik üretim kapasiteli tesisinin inşaatı için Hindistan Çevre Bakanlığı’ndan izin aldığı, ancak piyasa oyuncularının, firmanın borçları olmasından dolayı, tesisin inşaatının yakın zamanda başlayabileceğini düşünmediklerini belirttikleri rapor ediliyor. JSW Steel’in, 2005 yılından bu yana 10 milyon ton kapasiteli bir çelik üretim tesisi açma planlarını açıklamakta olduğu, firmanın Haziran ayı başında projeyi hayata geçirmek için Hindistan Çevre Bakanlığı’ndan izin aldığı bildiriliyor. Ayrıca, firmanın sözkonusu proje için toplamda 5.2 milyar dolar yatırım planladığı bildiriliyor. Ancak söz konusu iznin, firmanın borçlarının olmasının kapasite genişleme planlarını baltaladığından dolayı, tesisin inşaatına başlanması için yeterli olmayacağı, buna ek olarak JSW Steel’in Hindistan hükümetine 7.4 milyar dolar borçlu olduğu kaydediliyor. ( Metal Expert, 28 Haziran 2016 )

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) Kapasite Fazlalığını Azaltma Hedefini Açıkladı

26 Haziran tarihinde Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Xu Shaoshi’nin, Çin’in 2016 yılında ham çelik üretim kapasitesini 45 milyon ton seviyesinde azaltmayı planladığını açıkladığı belirtiliyor. Çin’in, 13. beş yıllık planı uyarınca, 2020 yılına kadar kapasite fazlalığını 100- 150 milyon ton seviyesinden azaltmayı hedeflediği, ayrıca NDRC’nin 30 vilayete ve tüm büyük devlet güdümlü tesislere kapasite kapatma görevi verdiği, buna ek olarak sözkonusu kapasite kesintilerinin 180.000 çelik işçisinin işten çıkarılmasına sebep olacağı haber veriliyor. Hebei vilayetinin, 2016 yılında çelik üretim kapasitesini 14.22 milyon ton seviyesinde azaltmayı planladığı, Zhejiang vilayetinin 4 milyon ton kapasite kapatacağı ve Wuhan Iron and Steel’in ise 4.82 milyon ton kapasite fazlalığını azaltmayı hedeflediği kaydediliyor. ( Kallanish, 28 Haziran 2016 )

Yunnan Vilayeti, 2018 Yılına Kadar Ham Çelik Kapasitesini 4.5 Milyon ton Azaltacak

Çin’in Yunnan vilayetinin, ham çelik kapasitesini 2018 yılına kadar 4.53 milyon ton seviyesinde kısmayı planladığını duyurduğu, ayrıca vilayetin 2018 yılına kadar ham çelik üretim kapasitesini maksimum 25 milyon tonla sınırlayacağını açıkladığı rapor ediliyor. Çin’in büyük sanayilerde kapasite fazlalığı ile mücadele edeceği yönünde vaatte bulunduğu ve Şubat ayında, 3 ile 5 yıllık süre zarfında çelik kapasitesini 100- 150 milyon ton azaltacağını açıkladığı kaydediliyor. ( SteelGuru, 30 Haziran 2016 )

CDP Ilva’nın Satış İhalesi İçin Arvedi Konsorsiyumuna Katılım Kararını Açıklayacak

Reuters’da yer alan bir habere göre, İtalyan yatırım şirketi Cassa Depositi e Prestiti (CDP), İtalyan çelik üreticisi Ilva’nın satış ihalesine İtalya merkezli Arvedi ve İtalyan şirket Delfin’le birlikte katılıp katılmayacağına dair kararını yarın açıklayacağını duyurdu. Bununla birlikte Türk çelik üreticisi Erdemir’in ise ihaleden çekildiği bildirildi. Reuters, konuya yakın bir Türk kaynaktan aldığı bilgiyle Erdemir’in ihale için teklif sunmayacağını doğruladığını aktardı. Bununla birlikte, geçtiğimiz hafta Bloomberg HT’de katıldığı bir programda Erdemir CEO’su Ali Pandır ise Ilva’nın tesislerini ve şirket bilgilerini araştırdıklarını, ancak elde edilen bilgilerin teklif sunmak için yeterli olmadığını söyledi. 21 Haziran’da İtalyan medya kaynakları, Erdemir ve Arvedi’nin Delfin ve Cassa Depositi e Prestiti (CDP) ile birlikte Ilva’nın satış ihalesine katılmayı planladıklarını açıklamıştı. ( SteelOrbis, 30 Haziran 2016 )

ArcelorMittal ve Marcegaglia Ilva İçin Teklif Sundu

Küresel çelik devi ArcelorMittal, İtalyan çelik şirketi Marcegaglia ile birlikte, İtalyan çelik üreticisi Ilva’nın satış ihalesi için teklif sunduğunu duyurdu. Teklif, son teknoloji kullanarak Ilva’nın çevresel performansının geliştirilmesi ve Avrupa standartlarına getirilmesi, şirketin kapasite kullanım oranının artırılması ve yıllık 4,8 milyon mt seviyesinde yer alan ham çelik üretim seviyesinin 2020 yılına kadar 6 milyon mt’un üzerine çıkarılması, şirketin en az üç yüksek fırınının faaliyet göstermesinin sağlanması, büyük bir sermaye harcamaları programı ile şirketin varlık kapasitesinin artırılması, karlılığın artırılması, sağlık ve güvenlik performansının geliştirilmesi ve yeni yüksek katma değerli ürün çeşitlerinin geliştirilmesi gibi konuları kapsıyor. ArcelorMittal Avrupa Yassı Ürünler birimi CEO’su Geert Van Poelvoorde, Marcegaglia ile birlikte, ilk olarak en az üç yüksek fırının faaliyette kalmasına odaklandıklarını ve amaçlarının ürün yelpazesini geliştirerek kalite ve verimliliğin artırılması olduğunu ifade etti. Van Geert, uzun vadede ise piyasa talebine göre üretim hacminin artırılmasına odaklanacaklarını belirtti. ( SteelOrbis, 1 Temmuz 2016 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi