Çelik Sektöründe 2016-30. Hafta’nın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2016-30. Hafta’nın Öne Çıkanları

İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan Hayatını Kaybetti

Bir süredir kanser tedavisi gören ve 8 Temmuz Cuma günü akşam saatlerinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan, memleketi Kütahya’nın Gediz ilçesinde toprağa verildi. 61 yaşında hayata gözlerini yuman İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan’ın cenazesi, Cumartesi günü saat 17.00’da İSDEMİR’de düzenlenen törenin ardından memleketi Gediz ilçesine getirildi. İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan’ın cenazesi, Gediz Ulu Camii'nde kılınan cenaze namazını müteakip Gediz Şehir Mezarlığında toprağa verildi. 25 Temmuz 2003 tarihinde İSDEMİR A.Ş. Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Özhan, 2012 yılından bu yana İSDEMİR’de genel müdür olarak görev yapıyordu. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği olarak, merhuma Allahtan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere, İsdemir ve Erdemir camiasına ve Türk çelik sektörüne başsağlığı diliyoruz. ( Milliyet/TÇÜD, 11 Temmuz 2016 )

Türkiye’de Yerleşik Atakaş, Soğuk Haddelenmiş Sac Tesisinde Asitlenmiş Sac Üretti

Türkiye’de yerleşik çelik üreticisi Atakaş’ın, yeni 1,2 milyon ton kapasiteli soğuk haddeleme tesisindeki sürekli asitleme hattında ilk sac üretimini yaptığı ifade ediliyor. Maksimum işleme hızı dakikada 200 metre olan söz konusu asitleme hattının, 1.5-5 mm kalınlığında ve 600-1.550mm genişliğinde şerit işleme için tasarlandığı bildiriliyor. ( Kallanish, 5 Temmuz 2016 )

G20, Küresel Kapasite Fazlalığı ile Mücadele Edecek

G20 toplantısına eşbaşkanlık yapan Çin Ticaret Bakanı Gao’nun, G20 Ticaret Bakanları’nın Şanghay’da 9-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen toplantı sonrasında, çelik ve diğer sanayilerdeki kapasite fazlalığının küresel bir mesele olduğu ve sözkonusu meseleyi çözüme kavuşturmak için ilişkileri güçlendirme, işbirliğini geliştirme ve gerekli önlemleri alma hususlarında mutabık kaldıklarını açıkladığı haber veriliyor. G20 üyelerinin, küresel çelik kapasite fazlalığı sorununu ele almak amacıyla, 8-9 Eylül tarihlerinde düzenlenecek OECD Çelik Komitesi Toplantısı’na katılacakları ve küresel kapasite ile ilgili bilgi paylaşımlarının yapılması amacıyla bir Küresel Forum oluşturulup oluşturulamayacağını görüşecekleri bildiriliyor. Buna ek olarak, Brüksel’de 18 Nisan tarihinde düzenlenen bir önceki OECD toplantısında küresel kapasite fazlalığı ile ilgili anlaşma sağlanamadığı belirtiliyor. ( Metal Expert/SteelFirst, 13 Temmuz 2016 )

Baosteel, Kapasitesini 2016-2018 Yılları Arasında 9,2 Milyon Ton Azaltmayı Planlıyor

Çin’in Doğusunda yerleşik Baosteel Group’un, 2018 yılının sonuna kadar üretim kapasitesini 9,2 milyon ton oranında azaltmayı, ancak 8,9 milyon tonluk yeni kapasite kurmayı planladığı, böylece 2018 yılı sonuna kadar kapatılan net kapasitenin 300.000 tonda kalacağı haber veriliyor. Salı günü firmanın web sitesinde duyurduğu söz konusu plan uyarınca, Baosteel’in Şanghay’da yerleşik Luojing tesisindeki 150 tonluk 3 adet konverterini devre dışı bırakacağı ve konverterlerin bu yılın sonuna kadar kapatılmasının öngörüldüğü kaydediliyor. Aynı dönemde Baosteel’in 100 tonluk elektrik ark ocağını da kapatacağı vurgulanıyor. Baosteel’in 2017 yılında 420 metre küplük yüksek fırınını, iki adet 50 tonluk konverterinin yanı sıra firmanın alt kuruluşu olan Nantong tesisindeki 100 tonluk elektrik ark ocağını ve Baosteel’in bir başka alt kuruluşu olan Guangdong Shaoguan Iron & Steel tesisindeki 90 tonluk elektrik ark ocağını kapatacağı bildiriliyor. Buna ek olarak firmanın, 2018 yılının sonuna kadar 750 metre küplük yüksek fırınını, bir adet 2.500 metre küplük yüksek fırınını, iki adet Argon oksijen dekarbürasyon fırınını, iki adet 150 tonluk konverterini ve iki adet 100 tonluk elektrik ark ocağını devre dışı bırakmayı planladığı belirtiliyor. ( MetalExpert/Kallanish/SteelFirst, 13 Temmuz 2016 )

AB ve Çin, Kapasite Fazlalığı ile Mücadele Etmek İçin Çalışma Grubu Oluşturacak

AB ve Çin’in, 12-13 Temmuz tarihlerinde Pekin’de düzenlene 18. İkili Zirve’de, Çin’deki üretim fazlalığı sorununa çözüm bulmak amacıyla bir çalışma grubu oluşturma kararı aldıkları ve söz konusu işbirliğinin AB’nin, yılın sonunda Çin’e piyasa ekonomisi statüsü verme kararı üzerinde etkili olmasının öngörüldüğü haber veriliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, söz konusu zirvede Çin ile Avrupa Birliği’nin çelik üretim fazlalığı ile ilgili görüşmelerin yapılacağı bir çeşit çelik platformu kurduklarını belirttiği rapor ediliyor. Çin Başbakanı Li Keqiang’ın çelik kapasite fazlalığı sorununu çözmeye kararlı olmasına rağmen, Eurofer’in, Çin’in DTÖ taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle, AB yetkililerini Çin’i piyasa ekonomisi statüsünü kabul etmeme konusunda uyardığı belirtiliyor. (Kallanish/Metal Expert, 14 Temmuz 2016 )

İran'da 12 Sektöre Yatırım Fırsatı

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya arasında iki yıldır süren müzakerelerin ardından 14 Temmuz 2015'te imzalanan nükleer anlaşmayla, son 6 aydır İran'a uygulanan ekonomik ve mali yaptırımlar da kademeli olarak kaldırılmaya başladı ve ülke uluslararası yatırımcı için dikkati çeken bir pazar haline geldi. Ülkenin özellikle enerji sektörü için cazip bir pazar olduğu ancak bankacılık ve hukuk sistemindeki düzenlemelerin geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde hazırlanan, ‘Ambargo Sonrası İran Ekonomik ve Ticari Etki Analizi' raporuna göre, İran'da yabancı yatırımcılara 12 farklı sektörde yatırım fırsatı sağlanıyor. İran İslam Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Tahiriyan Ferd, yabancı şirketlerin ve yatırımcıların İran pazarında yer almasının KOEP'in bir sonucu olduğunu belirterek, “İran turizm, sanayi, enerji, yol ve bina, ulaştırma, hava filosunun modernizasyonu ve altyapı alanlarında büyük şirketlerin yatırımlarını beklemektedir.” dedi. DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül de “İran'da para yok' deniyor. İran borcu olmayan bir ülke. Ambargolardan dolayı İran'ın 150 milyar dolar bankalarda tutulan parası var. Petrol fiyatları 50 dolarlara doğru tırmanmaya başladı. Bunların hepsi ülkenin ekonomisini canlandıracak.” diye konuştu. ( Zaman, 14 Temmuz 2016 )

Evraz Nizhny Tagil Tesisi’nde Yeni Yüksek Fırın Kuracak

Rus madencilik ve çelik üretim şirketi Evraz Group, Nizhny Tagil’deki bağlı kuruluşu Evraz NTMK’nın yeni bir yüksek fırın kuracağını duyurdu. Şirket, olumsuz piyasa koşullarına rağmen çelik üretiminin geliştirilmesi için yatırımlarına devam ettiğini belirtti. Yeni kurulacak olan 7 No’lu yüksek fırının onarım için kapatılması planlanan 6 No’lu yüksek fırın için alternatif olması planlanıyor. Şirket 7 No’lu yüksek fırının Evraz NTMK’nın pik demir üretiminin yıllık 5 milyon mt seviyesinde tutulmasına olanak sağlayacağını ifade etti. Yıllık 2,5 milyon mt pik demir üretim kapasitesine sahip olan yeni yüksek fırında kullanılacak son teknolojinin ise çevreye olan etkinin azaltılmasına ve çalışma koşullarının geliştirilmesine yardımcı olması amaçlanıyor. Yeni yüksek fırın için yapılacak yatırımların ise 170 milyon $’ı geçmeyeceği belirtildi. ( SteelOrbis, 15 Temmuz 2016 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ