Çelik Sektöründe 2016-37. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-37. Hafta’nın Öne Çıkanları

Hindistan Hükümet Projeleri İçin Yalnızca Sertifikalı Çelik Ürünü Kullanılmasını Zorunlu Kıldı

Hindistan hükümetinden bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Hindistan Çelik Bakanlığı, hükümetin altyapı projelerini yöneten yetkili birimlere yolladığı yazıda söz konusu projelere sadece Hindistan Standartlar Bürosu (BIS) tarafından onaylanmış çelik ürünlerinin tedarik edilmesinin zorunlu hale getirildiğini belirtti. Yapılan bildirimde, yalnızca sertifikalı çelik ürünleri kullanılmasının kaliteli bir altyapı oluşturmadaki öneminin altı çizilirken, ikincil çelik üreticilerinin çoğunun kalite kontrolünü sağlayacak teknolojisinin olmadığı vurgulandı ve hükümet projelerine bu üreticilerden yapılan ürün tedariklerinin Çelik Bakanlığı’na bildirilmesi istendi. Çelik Bakanlığı, daha önce de alaşımlı ve alaşımsız 30 çelik ürünü için zorunlu kalite sertifikasını mecbur kılmış ve bu listedeki yerel veya ithal ürünlerin sertifikasız ve BIS logosu olmadan satılmasını yasaklamıştı. (SteelOrbis, 29 Ağustos 2016 )

Çin’de Yerleşik Çelik Üreticilerinin Kârı Artarken, Kapasite Kapatma Faaliyetleri Yavaşladı

2015 yılında zarar den Çin’de yerleşik çelik üreticilerinin, 2016 yılının ilk yarısında kârlarının arttığı, yüksek fiyatların ve iç piyasadaki talebin kısmen toparlanmasının tesisleri desteklediği, ancak kapasite fazlalığını azaltma faaliyetlerini zorlaştırdığı aktarılıyor. Yılın ilk yarısında mali sonuçlarını açıklayan 19 büyük çelik firmasından, 13 tanesinin kârının arttığı ya da kâra döndüğü, ayrıca firmalardan sekizinin kârını iki katına çıkardığı ve söz konusu 19 firmanın, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 235 milyon dolarlık net zarara kıyasla, 344 milyon dolar net kâra ulaştığı kaydediliyor. Söz konusu kâr artışının Şubat ayının sonu, Mart ayının başında fiyatların iç piyasadaki tüketimin artması nedeniyle yükselmesine dayandırıldığı, buna ek olarak Çinli tedarikçilerin, küresel çapta anti-damping soruşturmalarının yaygınlaşmasına rağmen ihracat miktarını artırdıkları haber veriliyor. Diğer taraftan kârın artmasının, Çin hükümetinin çelik sektöründeki üretim fazlalığına yönelik mücadelesine engel teşkil ettiği, Çin’de yerleşik firmaların çoğunun borç batağında olmaları nedeniyle, geçtiğimiz yılın sonunda üretim faaliyetlerini durdurdukları, ancak 2016 yılının ilk yarısında yüksek marjların cazip gelmesiyle birlikte üretime yeniden başladıkları bildiriliyor. ( Metal Expert, 29 Ağustos 2016 )

Baosteel ve Wugang Taneleri Yönlendirilmiş Silikon Çelik Projesi Başlattı

Baoshan Iron and Steel ( Baosteel) ve Wuhan Iron and Steel’in ( Wugang), yeni bir tür taneleri yönlendirilmiş silikon çelik (GOES) ürünü geliştirmek için bir proje başlattıkları, ayrıca çelik üreticilerinin, söz konusu üründen yıllık 120,2 milyon dolara kadar kazanç elde edebileceklerini öngördükleri haber veriliyor.

Söz konusu projenin, elektrik üretimi ve elektrik naklinin stratejik sektörler olması nedeniyle Çin’in Ulusal Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklendiği, projenin amacının elektrik naklinde taneleri yönlendirilmiş silikon çeliğin etkinliğini artırmak olduğu, buna ek olarak Baosteel’in, elektrik nakil şebekesindeki taneleri yönlendirilmiş silikon çeliğinin, yeni geliştirilecek ürünle değiştirilmesi durumunda, her yıl boşa harcanan 110 milyar kilovat saat elektriğin tasarruf edilebileceğini öngördüğü kaydediliyor.

 Ayrıca söz konusu miktarın Çin’de bulunan Üç Boğaz Barajı’ndaki üretimin %127’sine tekabül edeceği ve aynı zamanda yeni uygulamanın karbon emisyonunu 110 milyon ton azaltacağı bilgisi veriliyor. Baosteel ve Wugang’ın, 16 Temmuz tarihinde ortak yeniden yapılandırma yapacaklarını açıkladıkları ve her iki firmanın da taneleri yönlendirilmiş silikon çelik üretiminde kilit üretici konumunda bulundukları bildiriliyor. ( Kallanish, 29 Ağustos 2016 )

Temmuz Ayında Orta Doğu’da DRI Üretimi, BAE’deki Toparlanmaya Rağmen Düştü

Dünya Çelik Derneği verilerine göre, 4 Orta Doğu ülkesinde doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretiminin iki ay üst üste düşüş gösterdiği, Temmuz ayında söz konusu 4 ülkenin DRI üretiminin %4 oranında azalışla 2,23 milyon tonda kaldığı ifade ediliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin DRI üretiminin, ikinci çeyrekteki düşük performansın ardından, Temmuz ayında % 16 oranında artışla 356.000 tona ulaştığı, ayrıca Temmuz ayının ülkenin DRI üretiminin 300.000 tonun üzerine çıktığı ikinci ay olduğu, buna ek olarak BAE’nin ham çelik üretiminin %1 oranında düşüşle 280.000 tonda kaldığı ve sözkonusu düşüşün DRI ihracatı yapıldığına işaret ettiği rapor ediliyor.

Bölgedeki en büyük DRI üreticisi konumunda bulunan İran’ın DRI üretiminin, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla değişmeyerek 1,25 milyon tonda sabit kaldığı, ülkenin ham çelik üretiminin %6 oranında artışla 1,35 milyon tona yükselmesinin, hammadde olarak hurdanın kullanıldığını gösterdiği belirtiliyor. Suudi Arabistan’ın en büyük DRI üreticisi olan Sabic’in üretiminin, Temmuz ayında %18 oranında düşüşle 420.000 ton seviyesine gerilerken, ham çelik üretiminin % 15 oranında düşüşle 400.000 tonda kaldığı, bunun yanı sıra doğalgaza dayalı DRI üretiminin, enerji teşviklerinin azalması nedeniyle rekabet gücünü giderek yitirdiği haber veriliyor. 

Temmuz ayında Katar’ın DRI üretiminin % 16 oranında düşüşle 200.000 tona gerilerken, ham çelik üretiminin de %15 oranında azalışla 200.000 ton seviyesine düştüğü, diğer taraftan Ocak-Temmuz döneminde Orta Doğu’nun DRI üretiminin, İran’ın üretimi yüksek olması nedeniyle 15,23 milyon tonda kaldığı kaydediliyor. Diğer taraftan Mısır’ın DRI üretiminin, Temmuz ayında Ezz Steel’in Ain Sokhna DRI tesisinde üretimi artırmasıyla birlikte %9 oranında artışla 245.000 tona yükseldiği, bunun yanı sıra ülkede ham çelik üretiminin %20 oranında azalışla 340.000 tona gerilediği ve sözkonusu durumun aynı ayda hurda ithalatında düşüş yaşandığına işaret ettiği bilgisi veriliyor. Buna ek olarak 2016 yılının ilk yedi aylık döneminde İran’ın 9,16 milyon ton DRI üretimiyle, 8,19 milyon ton DRI üretimi yapan Hindistan’ı geride bıraktığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 29 Ağustos 2016 )

BMI: Çin’de Kömür ve Çelik Kapasite Fazlalığını Azaltma Faaliyetlerinin Başarıya Ulaşması İçin Daha Çok Yolu Var

Araştırma şirketi BMI Research’ün, 2016 yılının ilk yarısında yerel hükümetlerin işbirliği yapmadıklarından kömür ve çelik sektöründeki kapasite kapatma faaliyetlerinin yavaş ilerlemesi nedeniyle, Çin’in arz yanlı reformlarının gerçekleşmesinin zaman alacağını belirttiği rapor ediliyor. Çin Komünist Partisi’nin, 13. 5 Yıllık Planı’nda kapasite fazlalığını azaltma faaliyetlerine öncelik verildiği ve Şubat ayının başında Çin Devlet Konseyi’nin, 3 ila 5 yıllık dönemde kömür üretimindeki kapasite fazlalığını 500 milyon ton seviyesinde azaltmayı, buna ek olarak önümüzdeki 5 yıl içerisinde çelik üretim kapasitesini 100 - 150 milyon ton arasında kapatılacağını vaat ettiği kaydediliyor.
Ancak, Temmuz ayının sonunda Çin’in Ulusal Kalkınma & Reform Komisyonu (NDRC) ve Sanayi & Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’nın, kömür sektöründe 2016 yılı kapasite fazlalığını azaltma hedefinin sadece %38’ine ulaşıldığı, çelik kapasite kapatma hedefinin ise sadece %47’sinin gerçekleştirildiği belirttikleri haber veriliyor NDRC’nin istatistiklerine göre, Hunan ve Jiangsu eyaletlerinin kömür sektöründe hedeflerinin % 80’ine ulaştıkları, diğer taraftan Beijing, Hubei, Shaaxi, Gansu ve Xinjiang eyaletlerinin kapasite fazlalığını azaltma hedeflerinin sadece yarısını gerçekleştirebildikleri, bunun yanı sıra Zhejiang eyaltinin çelik sektöründeki kapasite kapatma hedefine ulaştığı, ancak Hubei ve Liaoning eyaletlerinin hedeflerinin sadece %10-35’ine eriştikleri bildiriliyor.

BMI’nin söz konusu yavaşlamayı, devlet politikasına yön verenlerin, kömür ve çelik sektöründe baskın olan devlet güdümlü firmaların verimliliğini yükseltmelerine neden olan ve istihdam sağlama gibi sosyal unsurları ön plana çıkartan Çin ekonomisinin yavaşlamasına bağladığı belirtiliyor. Ayrıca araştırma şirketinin raporuna göre Çin hükümetinin kapasite fazlalığını azaltma taahhütlerinin arkasında durmasını ve söz konusu hususta elinden geleni yapmasını beklediği, bunun yanı sıra eyaletlerin kapasite kapatma oranlarındaki düzensiz dağılım göz önünde bulundurularak ülkenin bu alandaki hedeflerine erişebilmesi için işbirliği gerektiğini vurguladığı aktarılıyor. Diğer taraftan Çin hükümetinin yılın ikinci çeyreğinde kapasite kapatma faaliyetlerine hız verdiği ve söz konusu durumun BMI tarafından olumlu olarak değerlendirildiği vurgulanıyor. ( Metal Bulletin, 29 Ağustos 2016 )

SMA:ABD’de Yerleşik Çelik Üreticileri İçin Kapasite Fazlalığı Hala Büyük Bir Sorun Teşkil Ediyor

Haksız ithalatın yerli ekonomiyi baskı altına alması nedeniyle, ABD’de yerleşik çelik üreticileri için kapasite fazlalığının ciddi bir sorun teşkil ettiği, ticari davaların ithalatın azalmasına yol açtığı, ancak kapasite fazlalığının ABD çelik sanayii için hala önem arz etmeye devam ettiği ifade ediliyor. ABD Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Tracy Porter’ın, ABD piyasalarının çeşitli ülkelerden yapılan her ürün kategorisinden ithalata maruz kaldığını, ayrıca Amerikalı çelik üreticilerinin, işgücünün ve ilgili çevrelerin küresel kapasite fazlalığından oldukça zarar gördüklerini dile getirdiği kaydediliyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD), küresel kapasite fazlalığının, 700 milyon ton seviyesine ulaştığını ve Çin’deki kapasite fazlalığının söz konusu miktardaki payının 425 milyon ton olduğu bildiriliyor. Amerika Demir ve Çelik Enstitüsü’nün (AISI), Temmuz ayında ABD’nin ithalatın bir önceki aya kıyasla %12,4 oranında düştüğünü, bunun yanı sıra ABD Ticaret Bakanlığı’nın anti-damping soruşturmasının nihai sonuçlarını açıklamadan önce sıcak haddelenmiş sac ithalatının, bir önceki aya kıyasla % 48 oranında artış gösterdiği aktarılıyor. Temmuz ayında CRC ve HDG ithalatının sırasıyla %7 ve % 2,1 oranında arttığı ve bunun sonucunda piyasadaki olumlu elverişli koşullara rağmen, düşük fiyatlı ithalat nedeniyle piyasa oyuncularının fiyatları aşağı çekmek durumunda kaldıkları, ancak Ocak-Temmuz döneminde çelik ithalatının % 25 oranında düşüşle 13,8 milyon tonda kaldığı belirtiliyor. (Metal Expert, 01 Eylül 2016 )

Alacero Çin’in Devlet Tarafından Yönetilen Şirketler İçin Yaptığı Reforma Karşı

Latin Amerika Çelik Üreticileri Birliği Alacero, Çin’in devlet tarafından yönetilen şirketler için yaptığı reformun, çelik piyasasını olumlu etkilemeyeceğini açıkladı. Alacero başkanı Rafael Rubio’ya göre, söz konusu reform Çin hükümetinin talimatları, kontrolü ve teşvikleri ile yapılmaya devam edilecek ve ülke piyasa ekonomisi sayılmamayı sürdürecek. Alacero, daha önce defalarca Çin’e piyasa ekonomisi statüsü verilmemesi gerektiğini vurgulamıştı. Rubio, Çin’in 26 Temmuz’dan beri yaptığı reform çalışmalarını kısmi ve bütünlükten yoksun olarak niteledi. ( SteelOrbis, 01 Eylül 2016 )

Dünya Çelik Derneği Başkanı Wolfgang Eder, Avrupa’da Çelik Kapasitesinin Azaltılması Yönünde Çağrıda Bulundu

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) Başkanı Wolfgang Eder’in, Avrupa çelik sanayiinin kapasite fazlalığı ve fiyat baskısından muzdarib olması nedeniyle, AB’de çelik üretim kapasitesinin azaltılması yönünde çağrıda bulunduğu haber veriliyor.

AB’nin toplam kapasitesinin, yıllık 200 milyon tonu aştığı, ancak bölgede yılda sadece 150-170 milyon tona ihtiyaç duyulduğu, sözkonusu durumun en az 30-40 milyon ton kapasite fazlalığına işaret ettiği ve bu hususta Wolfgang Eder’in, piyasanın talebe göre kapasite ayarladığı 1900’lü yıllarda olduğu gibi Avrupa çelik sanayiinde üretimin azaltılması gerektiğini düşündüğü kaydediliyor. Eder’in, 2008 yılındaki ekonomik krizden bu yana Avrupa çelik sanayiinin kapasite fazlalığı ve fiyat baskısıyla mücadele etmekte olduğunu, buna ek olarak 2015 yılında Çin’in iç piyasada talebin zayıflaması üzerine ihracat faaliyetlerini artırmasıyla söz konusu durumun daha da kötüleştiğini ve Çin çıkışlı düşük fiyatlı ithalata karşı koyabilmek adına Avrupa Komisyonu’nun birçok anti-damping soruşturması açtığını dile getirdiği aktarılıyor.

Avrupa Komisyonu’nun, Ağustos ayının başında Çin ve Rusya çıkışlı CRC ithalatına nihai geriye dönük vergi uyguladığı, buna ek olarak Çin çıkışlı ağır levha ve HRC ithalatına yönelik geçici anti-damping vergilerinin, Kasım ayının ortalarında açıklanmasının beklendiği, ayrıca Brezilya, İran, Rusya, Ukrayna ve Sırbistan menşeli HRC ithalatına yönelik incelemenin geçici sonuçlarının 2017 yılının Nisan ayında açıklanacağı belirtiliyor. Wolfgang Eder’in, sözkonusu ticari davalara rağmen, bölgedeki ekonomi toparlanana kadar Avrupa çelik sanayinde sürdürülebilir bir iyileşmenin görülemeyeceğinin altını çizdiği bilgisi veriliyor. ( Metal Bulletin, 02 Eylül 2016 )

Sırbistan’da Yerleşik Hesteel Serbia Iron & Steel llc Belgrade Üretimini Artırdı

Sırbistan’da yerleşik tek çelik üreticisi olan Hesteel Serbia Iron & Steel Ilc Belgrade’ın (eski Zelezara Smederavo), bu yaz sac üretimini neredeyse beş katına çıkardığı, firmanın yeni yönetiminin, 2018 yılında tesisin tam kapasite çalışmasını planladığı ifade ediliyor. 2016 yılının Haziran-Temmuz döneminde tesisin sıcak ve soğuk haddelenmiş sac üretimini 81.000 tondan 102.000 tona yükselttiği, Ağustos ayında söz konusu iki aylık üretim miktarını geride bırakarak 126.000 ton seviyesine ulaşacağının öngörüldüğü, buna ek olarak mevcut durumda tesiste toplamda 2,1 milyon ton kapasiteli iki adet yüksek fırın, 2,2 milyon ton kapasiteli bazik oksijen fırınının yanı sıra sıcak ve soğuk haddeleme tesislerinin ( sırasıyla 2,4 milyon ton ve 1,6 milyon ton kapasiteli) bulunduğu haber veriliyor. 18 Nisan 2016 tarihinde tesisin tek alıcısı olan Hebei Iron & Steel’in, söz konusu tesisin 52 milyon dolarlık satın alım kontratını imzaladığı, 30 Haziran tarihinde tesisin tamamen Hebei Steel’e devredildiği, ayrıca firmanın galvanizleme tesisinin inşasına ve tesisin çevreye uygunluğunu sağlamak için 300 milyon dolar seviyesinde yatırım yapmayı planladığı aktarılıyor. Bunun yanı sıra yeni yatırımcının, tesisin mevcut çalışanlarını koruyacağı ve üretimini 2015 yılındaki seviye olan 875.000 tondan 2017 yılında 1,8 milyon ton, 2018 yılında ise 2,1 milyon tona yükseltmeyi planladığı rapor ediliyor. Öte yandan Avrupa Komisyonu’nun, HRC ticari davasına Sırbistan’ı da dahil etmesi nedeniyle, tesisin yeni yönetiminin üretim artışı planlarını yeniden gözden geçirebileceği bildiriliyor. (Metal Expert, 02 Eylül 2016 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ