Çelik Sektöründe 2016-38. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-38. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çin ve Brezilya’da Yerleşik Firmalar, Çelik Alanında Ortaklık Anlaşması İmzaladı

Brezilya hükümetinin, Brezilya ve Çin’de yerleşik firmaların, işbirliğini geliştirmek ve yatırımları artırmak için Şanghay’da düzenlenen bir toplantıda ortaklık anlaşması imzaladıklarını açıkladığı ifade ediliyor. Brezilya hükümetinin, söz konusu toplantıyı, Çin’in Hangzhou kentinde 4-5 Eylül tarhileri arasında düzenlenen G20 Zirvesi öncesinde yapılmasını teşvik ettiği, iki ülke arasındaki ortaklık anlaşması kapsamında, Çin’de yerleşik CBSteel’in, Brezilya’nın Maranhão eyaletinde bir çelik üretim tesisi açmak için 3 milyar dolar yatırım yapacağı ve söz konusu projenin 5.000 kişiye istihdam sağlayacağı aktarılıyor. CBSteel’in, Brezilya’da 3 milyon ton kapasiteli ve her biri 1,5 milyon ton kapasiteli iki çelik üretim fabrikasından oluşan bir tesis inşa etmeyi planladığı, ayrıca 2015 yılının ilk yarısında Çin’de faaliyet gösteren yatırım şirketi Beijing Huiquan’ın, Maranhão eyaletinin hükümetiyle sözkonusu projeyle ilgili bir Mutabakat Anlaşması imzaladığı belirtiliyor. Ortaklık anlaşması kapsamındaki diğer projelerin inşaat, uçak imalatı ve petrol alanlarında gerçekleştirileceği bilgisi veriliyor. ( Metal Bulletin, 05 Eylül 2016 )

Atakaş Temmuz Ayında Sıcak Daldırma Galvanizli Rulo Satışına Başladı

Piyasa kaynaklarından alınan bilgiye göre, İskenderun merkezli Atakaş şirketler grubu, yerel piyasada sıcak daldırma galvanizli rulo satışına başladı. Atakaş bu sene yaz başında, soğuk haddeleme tesisindeki yeni sürekli asitleme hattında ilk ruloyu ürettiğini açıklamıştı. Yeni hatta 1,5 mm ve 5 mm arasındaki kalınlıklarda ve 600 mm ve 1.550 mm arasındaki genişliklerde şerit üretiliyor. Yıllık 1,2 milyon mt kapasiteli soğuk haddeleme tesisi için ise şirket 2014 yılında yatırımlarına başladığını bildirmişti. ( SteelOrbis, 05 Eylül 2016 )

G20 Global Çelik Fazlalığı ile Mücadele Taahhüdünde Bulundu

Çin’de bir araya gelen G20 liderleri, birlikte çalışarak, yıllardır düşük çelik fiyatları ile global endüstrinin cezalandırılmasına ve Çin ile diğer büyük üreticiler arasında tansiyonun yükselmesine neden olan kapasite fazlalığı konusunda birlikte çalışma taahhüdünde bulundu. 

Beyaz Saray’dan yapılan bir açıklamada, G20 zirvesinde liderlerin çelik ve diğer sanayi sektörlerinde kapasite fazlalığı sorununu ve bunun çözümü için ortak hareket edilmesi gereğini kabul ettikleri ifadelerine yer verildi. G20 zirvesinde büyük çelik üreticisi ülkelerin liderleri, daha fazla bilgi paylaşımı yanında, global kapasite fazlalığının çözümüne yönelik global bir forum oluşturularak, daha fazla işbirliğinin sağlanması çağrısında bulundu. 

Çelik sektöründeki ve diğer sanayilerdeki fazla kapasite sorununun global bir konu olduğunun ve ortak bir çalışma gerektirdiğinin farkında olunduğuna dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, “Liderler ayrıca devlet yardımları ve hükümetlerden yada hükümet destekli kurumlardan yapılan diğer teşviklerin piyasa dengelerini bozduğunu ve bu yönüyle global kapasite fazlalığına katkıda bulunduğuna dikkat çekmektedirler. Liderler, yaşanmakta olan problemin çözümüne yönelik gerekli adımları atabilmek, piyasa yapısını güçlendirmek, uyumu kolaylaştırmak için, üye ülkeler arasındaki iletişim ve işbirliğinin arttırılması taahhüdünde bulunmuşlardır” Çin’de bir araya gelen G20’nin temel konuları arasında ticaret yer alırken, düşük fiyatlı Çin menşeli çeliğin dünyaya akın ettiği ve ABD ile Avrupa’daki çelik sanayinin istihdamını tehdit eder noktaya ulaştığı yönünde açıklamalara sahne olduğu belirtiliyor. Sonuç bildirgesinde, kapasite fazlalığı ile ilişkili olarak Çin tek başına kullanılmazken, kapasite fazlalığının global bir sorun olduğu vurgulanmasına karşılık, ABD ve Avrupalı yetkililer, Çin’deki kamuya ait tesislerin sorunun kaynağı olduğunu açık bir şekilde dile getirdi. 

Dünyada istihdamı tehdit eden, bazı ülkelerde çelik üretimini bitiren Çin’in uygulamalarına karşı, ABD ithalat vergilerini % 500’lere kadar çıkarttı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe yaptığı açıklamada, “Piyasa devlet yardımları ve diğer destek önlemleri ile bozuluyor. Asıl problem budur”dedi. Avrupa ve ABD’li liderler, dünyadaki düşük fiyatlardan Çin’in artan ihracatının sorumlu olduğunu ve Çin’in ürünlerini dünya piyasalarında dampingli sattığını iddia ederek, kapasite kapatılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi. ( The Hindu, Reuters, 06 Eylül 2016 )

Global Çelik Grupları, G20 Kapasite Fazlalığı Görüşmeleri Konusunda “Temkinli İyimser”

Dünyanın farklı bölgelerinden 9 uluslararası çelik derneğinin, Çin’de gerçekleştirilen G20 zirvesi toplantısının sonuçları konusunda temkinli bir iyimserlik içerisinde oldukları bildiriliyor. Grup tarafından yapılan açıklamada, “Global çelik kapasitesindeki fazlalığın çelik sektörü üzerindeki olumsuz etkilerinin G20 Hükümetleri liderleri tarafından fark edilmiş olmasını görmekten memnuniyet duyduk. Bu önemli bir ilk adım, ancak bunun arkasından hükümetler tarafından fazla kapasitenin kapatılmasına, devlet yardımlarına son verilmesine, piyasa dengelerin bozan uygulamaların önüne geçilmesine ve benzer piyasa koşullarının hakim olduğu bir piyasa ortamı hazırlanmasına imkan sağlayacak somut politika eylemleri gelmeli” denildiği haber veriliyor. 5 Eylül 2016 tarihinde, G20 ülkelerinin OECD tarafından çelik sektöründeki kapasite fazlalığı ile ilgili olarak oluşturulacak foruma katılım sağlama konusunda karar aldıkları, ayrıca Hükümet liderlerinin bu alanda “daha fazla bilgi paylaşımı ve işbirliği” çağrısında bulundukları belirtiliyor. Söz konusu uluslar arası dernekler tarafından yapılan açıklamada, “Büyük çelik üreticisi bütün ülkelerin içerisinde yer alacağı güçlü bir global forum oluşturulması, bu hafta Paris’te yapılacak olan OECD Çelik Komitesi toplantısının en önemli sonuçlarından birisi olacaktır” ifadelerine yer verildiği kaydediliyor. ( Metal Bulletin, 07 Eylül 2016 )

Dünya Çelik Sektöründe Ticaret Yavaşlıyor; Koruyucu Tedbirler Artıyor

OECD çalışmalarına göre, son yıllarda dünya çelik üretim ve ticarindeki büyümede ciddi bir yavaşlama gözleniyor. 2014 yılında % 13 oranında artışla, 310 milyon tona ulaşan dünya çelik ihracatı, 2015 yılında yalnızca % 1 oranında artışla, 313 milyon tona yükseldi. 2016 yılının ilk 4 aylık dönemine ilişkin yıllıklandırılmış veri, 305 milyon ton civarında ihracat işaret ediyor. Önceki yıllarda bir miktar daha yüksek olan dünya çelik ihracatının, üretim içerisindeki payı, 2016 yılında % 16 seviyesine geriledi. 2015 yılında 111 milyon ton çelik ihracatı yapan Çin’in, dünya çelik ticareti içerisindeki payını % 36 seviyesinde seyrediyor. Japonya’nın çelik ihracatı 41 milyon ton civarında sabit seyrederken, ihracatında keskin bir daralma yaşayan AB’nin, 2016 yılı için yıllıklandırılmış ihracatı 28 milyon tonu işaret ediyor. İhracatındaki gerileme ile birlikte, AB’nin dünya çelik ticareti içerisindeki payı 2009 yılındaki % 14 seviyesinden, % 9’a geriledi. İthalata bakıldığında, 2016 yılının ilk aylarında, 6 büyük çelik ithalatçısı ülkeden 4’ünün (AB, Kore, Çin, Japonya) ithalatında artış yaşandı. Özellikle AB’nin ithalatının, dünya çelik ticaretindeki payı % 19 seviyesine kadar çıkmış olması dikkat çekti. Artan ticaret, pek çok ekonomide koruyucu tedbirleri de tetiklerken, en çok başvurulan yöntemler arasında anti-damping, telafi edici vergi soruşturmaları ve korunma önlemleri öne çıkıyor. DTÖ verilerine göre, dünyada yürürlükte bulunan 1632 ticari korunma önleminde en büyük pay % 26 ile çelik ürünlerine ait bulunuyor. Mevcut durum itibariyle dünya üzerinde yürürlükteki toplam anti-damping önlemlerinin % 25 civarındaki kısmı, telafi edici vergi önlemlerinin% 44’ü ve korunma önlemlerinin % 32’si çelik ürünlerini hedefliyor. Yaygın olarak kullanılan ithalatı kısıtlayıcı 3 uygulamadan, anti-damping en fazla başvurulan yöntem olarak ilk sırada yer alıyor. Mevcut durum itibariyle, çelik sektöründe yürürlükteki anti-damping önlemlerinin % 31’i Çin’i , % 11’i Güney Kore’yi, % 9’u Tayvan’ı, % 4’ü Japonya’yı hedefliyor. Anti-damping önlemine en fazla başvuran ülkeler arasında ise, % 21 ile ABD ilk sırada yer alıyor. ABD’yi Kanada, Avustralya ve AB takip ediyor. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 8 Eylül 2016 )

Türkiye’de Yerleşik Tat Metal, İkinci Galvanizleme Hattının Temelini Attı

Türkiye’de yerleşik yassı çelik tesisi Tat Metal’in, 6 Eylül tarihinde ikinci galvanizleme hattının temelini attığı haber veriliyor. Ereğli’de bulunan yeni galvanizleme hattının, 450.000 ton kapasiteli olduğu ve söz konusu yeni hatla birlikte Tat Metal’in HDG üretim kapasitesinin, 800.000 ton seviyesine ulaşacağı aktarılıyor. Galvanizleme hattında 3mm kalınlığında, 1.300 mm genişliğinde ve maksimum 600g/m2 kaplamalı HDG üretimi yapılacağı, ayrıca söz konusu hattın hedef sektörünün, otomotiv sektörü olduğu kaydediliyor. Tat Metal’in yeni galvanizleme hattında üretime, 2017 yılının sonuna kadar başlamayı planladığı ifade ediliyor. ( Metal Bulletin, 08 Eylül 2016 )

Çinli CBSteel Brezilya Tesisinde Uzun Ürün Üretecek

Yayımlanan bir açıklamaya göre, Çinli CBSteel, Brezilya’nın Maranhao eyaletinde kuracağı tesiste öncelikle filmaşin ve inşaat demiri üretecek. Brezilyalı yetkililer geçen hafta, Çin’in, çelik servis merkezi ve yatırım şirketi China Brazil Xinnenghuan International Investment Co Ltd (CBSteel) üzerinden Maranhao eyaletinin Bacabeira şehrinde 3 milyar $ değerinde bir çelik tesisi kurmayı planladığını açıklamıştı. Medyada yer alan bilgilere göre, CBSteel öncelikle projenin ilk aşaması için 3,5 milyar $ yatırım ve daha sonra 4,5 milyar $ daha yatırım yapacak. Tesis tamamlandığında yıllık kapasitesi 10 milyon mt olacak. Birinci aşamada, tesisin yıllık 3 milyon mt kapasiteyle faaliyet göstermesi ve yalnızca filmaşin üretmesi bekleniyor. İkinci aşamada ise, tesis inşaat demiri üretmeye başlayacak. Tesise yapılacak toplam yatırımın 8 milyon $’ı bulması bekleniyor. Medyada yer alan bilgilere göre, CBSteel öncelikli olarak yapacağı 3,5 milyar $’lık yatırımı tek başına yapacak ancak, Brezilyalı madenci ve demir cevheri üreticisi Vale’nin de projeyi takip ettiği ve projeye ortak olabileceği konuşuluyordu. Vale, CBSteel’e demir cevheri tedarik etmek için, şirketle mutabakat anlaşması imzaladığını açıklamıştı. CBSteel’in 3,5 milyon $’lık yatırımı, özel bir limanı ve tesisin inşaatında çalışacak işçilere sağlanacak yerleşim yerini de içeriyor. Maranhao eyaleti, daha önce petrol üreticisi Petrobras'ın Bacabeira’da kuracağı tesis projesinin hayata geçirilememesi sebebiyle, CBSteel’in projesine ihtiyatla yaklaşıyor. Yetkiliye göre, PPMAI, hiçbir yerel paslanmaz çelik üreticisi BIS Standartlarına göre üretim yapmadığı için son kullanıcıların paslanmaz çelik için sertifika istemesinin boşa bir çaba olduğunu belirtti. Diğer yandan, kalite kontrol düzenlemesini destekleyen ve paslanmaz çelik üreticilerini temsil eden Hindistan Paslanmaz Çelik Geliştirme Kurumu (ISSDA), BIS, söz konusu sertifika sürecini yönetmek için yeterli donanıma sahip olduğu için paslanmaz çelik kullanıcılarının argümanlarının geçersiz olduğunu ifade etti. ( SteelOrbis, 08 Eylül 2016 )

Ilyich Iron & Steel Çelik Kapasitesini Artıracak

Ukraynalı madencilik ve çelik üretim grubu Metinvest, bağlı kuruluşu Ilyich Iron & Steel Works of Mariupol'un büyük çaplı yenileme projesi başlattığını ve bu kapsamda 150 milyon $ civarında yatırımla yeni bir sürekli döküm hattı kuracağını duyurdu. Şirket yeni hatla birlikte verimliliği artırmayı, maliyetleri azaltmayı, çelik ürünlerinin kalitesini artırmayı ve Mariupol'de çevresel iyileştirmeler yapmayı hedefliyor. Bu sene eylül ayında kurulumuna başlanması planlanan yeni hattın 2018 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Yeni iki bantlı sürekli döküm hattını İngiltere merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi Primetals Technologies'in bağlı kuruluşu olan Primetals Technologies Austria GmbH tedarik edecek. Tamamlanması ile birlikte yeni hattın yıllık olarak 2,5 milyon mt slab üretim kapasitesine sahip olacağı belirtildi. ( SteelOrbis, 08 Eylül 2016 )

Dünya Çelik Kapasitesindeki Büyüme Yavaşlayacak

Geçtiğimiz 10 yılda, istikrarlı bir artış eğilimi içerisinde olan global çelik talebi, son yıllarda hızlı bir yavaşlama eğilimi gösteriyor. 2015 yılında, dünya çelik kapasitesinin 2 milyar 368 milyon tona ulaştığı gözleniyor. Söz konusu seviye, 2015 yılından itibaren yıllık ortalama %5,7 oranında büyümeyi ifade ediyor. Ancak 2014- 2015 yıllarında, dünya çelik kapasitesindeki büyüme, yıllık % 2 seviyesinde kalmış bulunuyor. Kapasite artışındaki yavaşlamanın önümüzdeki 2 yıl boyunca devam etmesi bekleniyor. Son 10 yılda, dünya çelik üretim kapasitesinde meydana gelen artışın önemli bir kısmı, dünya çelik üretim kapasitesinin % 72 oranındaki kısmına sahip olan OECD dışındaki ekonomilerde yaşandı. 2016-2018 döneminde, OECD ekonomilerinin kapasitesinin sabit kalması beklenirken, global çelik üretim kapasitesinin 58 milyon ton artışla, 2 milyar 426 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor. 2018 yılına kadar, Asya’nın kapasitesinin 34 milyon ton artış göstereceği ve dünya kapasitesindeki toplam artışın % 59’unu teşkil edeceği tahmin ediliyor. Asya’nın ardından en fazla kapasite artışı 15,9 milyon ton ile Asya’da bekleniyor. OECD verilerine göre, zorlu piyasa koşulları nedeniyle, dünya çelik sektöründe kapasite artışı 2014 yılından bu yana ciddi oranda yavaşladı. 2012-2015 döneminde % 19 oranında kapasite artışı gerçekleştiren OECD dışındaki ülkelerin toplam kapasitelerinin, 2016-2018 döneminde toplamda yalnızca % 3,4 oranında artış göstermesi bekleniyor. OECD verilerine göre, 2007 yılında 250 milyon ton seviyesinde bulunan dünya çelik sektöründeki kapasite fazlalığı, 2008 yılında 320 milyon ton ve 2009 yılında 530 milyon ton seviyesine yükseldi. 2016 yılı itibariyle ise, dünya çelik sektöründeki kapasite fazlalığı 720 milyon ton civarında seyrediyor. (Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 09 Eylül 2016 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ