Çelik Sektöründe 2019 - 14. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 14. Haftanın Öne Çıkanları


MATİL Test Laboratuvarı, 28 Ülkenin Çeliğini Türkiye’de Test Ediyor

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin ortakları arasında yer aldığı MATİL Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları AŞ (MATİL AŞ) 28 ülkenin çeliğinin analiz ve testlerini Türkiye’de yapıyor. Türkiye’nin 37,3 milyon ton çelik üretimi ile dünya sıralamasında 8. büyük üretici olduğuna dikkati çeken Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, 2018 yılında 210 ülkeye 15 milyar 554 milyon dolarlık çelik ihraç eden Türk çelik sektörü açısından MATİL AŞ’nin çok önemli bir görev üstlendiğine vurgu yaptı. MATİL AŞ’nin yurtdışında daha yüksek maliyetlerle yapılan test ve analizleri daha uygun şartlarda Türkiye’de yaptığı bilgisini veren Ertan, “MATİL AŞ sayesinde AB ülkeleri başta olmak üzere 121 ülkede akredite test ve analiz hizmeti alma olanağına sahip olduk” şeklinde konuştu. MATİL AŞ Proje ve İş Geliştirme Direktörü Fatih Şatır, "28 ülkenin çelik testlerini yapan hale geldik. Çelik üreticilerinin akredite test ve analizlerde yurtdışına bağımlılığını sona erdirdik. TAREKS kapsamında ithal çeliklerin uygunluk denetiminde yetkili kuruluş olduk. Kömür ve diğer katı yakıtların ithalat denetiminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı hizmet veriyoruz” bilgisini verdi. ( Dünya, 01 Nisan 2019 )

Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Yapılacak İthalatta Düzenleme

Kamu alımlarında sağlıktan inşaata, tarımdan sanayiye ve elektroniğe kadar çeşitli alanlarda kullanılan 761 eşya için "istisnai durumlar" dışında ithalat izin belgesi düzenlenmeyecek. Ticaret Bakanlığı’nın "Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Yapılacak İthalatta Alınacak İzin Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i 3 Nisan 2019 tarihli ve 30734 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle kamunun doğrudan alımlarında "yerli malı" ürünlerin tercih edilmesi ve ithali izne tabi 761 ürünün ithalinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Buna göre, Sanayi ve Teknoloji ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarınca düzenlenen kamu alımlarında "yerli malı olma" şartı bulunan 761 makine ve ekipman ile yapı malzemeleri için artık ithalat izin belgesi düzenlenmeyecek. Kamu tarafından doğrudan alımlarda ithalat izin belgesi verilmeyecek makine ve ekipmanlar arasında sağlıktan inşaata, tarımdan sanayiye, elektronikten ulaştırmaya kadar çeşitli alanlarda kullanılan malzemelerle eşyalar bulunuyor. Özel ve istisnai durumlarla teknik zorunluluklar dışında ithalat izin belgesi düzenlenmeyecek cihazlar listesinde, LCD/LED televizyonlar, lunapark oyuncakları, bazı motosikletler ve araçlar, fitness aletleri, aydınlatma cihazları, cam kesme ve delme makineleri, çelik kasa, ekmek dilimleme makinesinin yanı sıra böbrek taşı kırma cihazından diz kalça protezine, engelliler için akülü araçtan hemşire-doktor-görevli çağrı sistemine kadar sağlık sektöründen malzemeler yer alıyor. Nem ölçerler, tekstil baskı makineleri, trafik set ve malzemeleri (trafik seti, ilk yardım ve ecza çantaları), ayçiçeği kabuk ayırma makinesi, demir yolu makası, zeytin hasat makineleri, istisnai durumlar dışında ithalat izin belgesi düzenlenmeyecek ekipmanlar arasında bulunuyor. Söz konusu 761 eşyanın özel ve istisnai durumlar ile teknik zorunluluk gerektirdiği hallerde ithalatına Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce izin verilebilecek.

Tebliğin ekinde yer alan listede; - Demir çelikten dikişli borular ve bağlantı elemanları, - Demir ve çelikten dikenli teller, telden mensucat ve halatlar, - Demir ve çelikten sıhhi tesisat malzemeleri, - Demir ve çelikten sobalar radyatörler vb., - Demir ve çelikten sofra ve mutfak eşyası, - Demir veya çelikten çapalar filika demirleri ve bunların aksamı, - Demir veya çelikten depolar, sarnıçlar, küvler, fıçılar, variller, bidonlar, tüpler ve benzerleri, - Demir veya çelikten inşaat ve inşaat aksamı (köprüler, köprü aksamı, bent kapakları, kuleler, pilonlar, ayaklar, sütunlar, inşaat iskeleleri, çatılar, kapılar, pencereler ve bunların çerçeveleri ve kapı eşikleri, kepenkler, korkuluklar, parmaklıklar gibi) inşaatta kullanılmak üzere hazırlanmış demir veya çelikten saclar, çubuklar, profiller, borular, inşaat demiri ve benzerleri, - Demir veya çelikten küçük ve büyük çiviler iğneler, pünezler, oluklu ve yivli çivi vb., - Demir veya çelikten palplanşlar, kaynak yapılmış profiller, - Demir veya çelikten raylar, kontrraylar, dişli raylar, - Demiryolu makası, gibi ürünlere de yer verilmiş. ( TÇÜD/ AA, 04 Nisan 2019 )

Çinli Baofang, Grafit Elektrot Projesinin Açılışını Duyurdu

Çinli üretici Baofang Carbon Material Company’nin (Baofang) yeni projesinin açılışını resmi olarak duyurduğu belirtiliyor. Söz konusu projenin, 401,72 milyon dolarlık (2,7 milyar yuan) yatırımı öngördüğü ve grafit elektrot üretiminin yılda 100.000 ton seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği ifade ediliyor. Proje’nin, Gansu eyaletindeki Lanzhou şehrinin Ekonomik ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde yer aldığı ve elektrik ark ocakları için yılda 100.000 ton ultra yüksek güçlü grafit elektrot üretimi yapacağı kaydediliyor. Projenin inşaatının, 20 Şubat tarihinde başlatılması ve Haziran 2020’de devreye alınmasının planlandığı belirtiliyor. Baofang’in, Baosteel ve Fangda Steel Group’un 2018 yılında kurduğu ortak girişim olduğu vurgulanıyor. ( Kallanish, 04 Nisan 2019 )

Cezayirli Üretici Algerian Qatari Steel, Çelik Üretimine Mayıs-Haziran Döneminde Başlayacak

Cezayir’deki önemli çelik yatırımlarından biri olan Algerian Qatari Steel’in (AQS) kendi çelik üretim ünitesinde üretime başlamaya hazırlandığı, ancak firmanın kütük ithalatının kayda değer seviyelerde tutmasının beklendiği ifade ediliyor. AQS’nin, toplam 2,1 milyon ton/yıl kapasiteli elektrik ark ocağını Nisan sonunda devreye almayı planladığı ve buna ek olarak firmanın, 2,5 milyon ton/yıl kapasiteli DRI ünitesine yönelik çalışmaları devam ettirdiği kaydediliyor. Ekipmanların, Mayıs ayında kurulacağı ve üretime Haziran 2019’da başlanacağı bildiriliyor. Bununla birlikte AQS’nin, yılın ikinci yarısında çelik üretim kapasitesini iyi seviyelerde tutmasının beklendiği belirtiliyor. Buna karşılık firmanın uzun mamul üretimini arttırmayı planlaması nedeniyle, kütük ithalatının ayda en az 100.000 ton seviyesinde kalmasının beklendiği aktarılıyor. AQS’nin her biri 750.000 ton/yıl kapasiteli olmak üzere iki inşaat demiri tesisinin bulunduğu ve 500.000 ton/yıl kapasiteli filmaşin tesisinin üretime ise Nisan başında başlamasının beklendiği kaydediliyor. ( Metal Expert, 04 Nisan 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ