Çelik Sektöründe 2019 - 16. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 16. Haftanın Öne Çıkanları

Fortescue CEO’su Elizabeth Gaines: Çin’in Ham Çelik Üretiminin 2019 Yılında % 3-4 Büyümesi Bekleniyor

Dünyanın dördüncü en büyük demir cevheri tedarikçisi Fortescue Metals Group’un (FMG), hükümet teşvikleri talebi artırırken, ekonomik yavaşlamaya rağmen Çin’in çelik üretimindeki büyümenin sürmesini beklediği ifade ediliyor. FMG CEO'su Elizabeth Gaines’in, müşteriler ve diğer önemli kaynaklar ile yapılan görüşmelere dayanarak Fortescue’nun, bu yıl Çin'de ham çelik üretiminde % 3-4 oranına artış öngördüğünü belirttiği kaydediliyor. Ayrıca Gaines’in, Çin’in Avrasya’da liman, otoyol ve demiryolu inşa edilmesi için önderlik ettiği Kemer ve Yol Girişimi’nin yanı sıra, hükümetin yurtiçinde altyapı geliştirmeye daha fazla odaklanmasının da çelik ve dolayısıyla demir cevheri talebini desteklediğine değindiği aktarılıyor. Gaines’in, Çin ekonomisini baskılamakta olan ABD ile ticaret savaşının, Çin çelik sektörü üzerinde doğrudan bir etkisinin olmadığını, Çin'de üretilen çeliğin yurt içinde tüketildiğini ve ABD'ye çok az miktarda ihraç edildiğini, ancak ticaret savaşının çelik sektörüne bazı dolaylı etkileri olabileceğini ifade ettiği vurgulanıyor. Dünya ham çelik üretiminin yarısını oluşturan Çin’in, geçtiğimiz yıl % 10 artışla 928 milyon ton ham çelik ürettiği kaydediliyor. (SteelGuru, 15 Nisan 2019 )

Küresel Çelik Talebi, Yavaşlayan Ekonomik Ortamda Büyümeye Devam Ediyor

Dünya Çelik Derneği’nin (worldteel) bugün yayımladığı Nisan 2019 Kısa Vadeli Görünüm Raporu’nda (SRO), küresel çelik talebinin, 2019 yılında geçtiğimiz yıla kıyasla % 1,3 artışla 1.735 mt seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. 2020 yılında ise talebin, % 1 artışla 1.751,6 mt seviyesine yükseleceği öngörülüyor.

Görünümü yorumlayan worldsteel Ekonomi Komitesi Başkanı Al Remeithi, 2019 ve 2020 yılında küresel çelik talebinin büyümesi beklenirken, büyüme oranlarının yavaşlayan küresel ekonomi ile birlikte daha ılımlı seviyelerde gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Al Remeithi, ticaret ortamındaki belirsizliğin ve mali piyasalardaki volatilitenin henüz azalmadığını, söz konusu durumun görünüme aşağı yönlü risk teşkil edebileceğini vurguladı.

Çelik talebindeki büyüme hâlâ olumlu

SRO’ya göre, 2018 yılında küresel çelik talebi, 2017 yılına kıyasla hafif bir yavaşlama ile % 2,1 oranında (Çin’de kapatılan indüksiyon ocaklarına göre revize edildikten sonra) arttı. 2019 ve 2020 yılında talebin, daha az elverişli bir ekonomik ortamda büyümeye devam etmesi bekleniyor. Rapora göre, Çin’in yavaşlaması, yavaşlayan küresel ekonomi, ticari önlemlerden kaynaklı belirsizlikler ve çoğu bölgedeki siyasi durum iş güveninde ve yatırımda olası bir azalmaya işaret ediyor.

Çin çelik talebi, hükümet teşvikleri nedeniyle güçlü seyrediyor

Raporda, Çin çelik talebi, ekonomik yeniden dengeleme ve ticari gerginliğin birleşik etkisinin, yatırımların ve üretim performansının yavaşlamasına yol açması nedeniyle yavaşlamaya devam ediyor. Rapora göre, ılımlı devlet teşviklerinin, 2018 yılında ekonomik yavaşlamanın hızını kestiği göz önünde bulundurularak hükümetin 2019 yılında çelik talebini arttırması beklenen teşvik seviyesini yukarı çekmesi muhtemel görünüyor. Çin’in çelik talebinin, 2019 yılında % 1 artışla 843,3 milyon tona yükselmesi beklenirken, 2020 yılında talebin teşviklerin etkisinin azalması ile %1 azalışla 834,9 milyon tona ineceği tahmin ediliyor.

Gelişmiş ülkelerde çelik talebi zayıf ticaret ortamına tepki gösteriyor

Raporda, gelişmiş ekonomilerde çelik talebinin, 2017 yılında kaydedilen % 3,1 oranındaki büyümenin ardından, 2018 yılında % 1,8 artış gösterdiği belirtildi. Rapora göre, talebin daha da yavaşlayarak ve kötüleşen ticaret ortamını yansıtarak 2019 yılında % 0,3 ve 2020 yılında % 0,7 seviyesinde artması bekleniyor.

Diğer taraftan rapora göre, Türkiye ekonomisi, çelik talebinde daralmaya neden olan Ağustos 2018’de yaşanan döviz krizine hâlâ tepki göstermeye devam ediyor. Söz konusu durumun, 2020 yılında bir miktar dengelenmeyle birlikte 2019'da devam etmesi bekleniyor. Türkiye’nin çelik talebinin, 2019’da % 4,9 azalışla 29,1 milyon tona düşeceği, 2020 yılında ise % 8 artışla 31,4 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. ( TÇÜD, 17 Nisan 2019 )

Avrupa Komisyonu, ArcelorMittal Tesislerinin Liberty Tarafından Devralınmasını Onayladı

Avrupa Komisyonu’nun, Liberty House’un ArcelorMittal’in Avrupa’daki bazı çelik varlıklarını satın almasına yeşil ışık yaktığı bildiriliyor. Böylece Liberty’nin Avrupa, Birleşik Krallık ve Avusturya’daki faaliyetlerini tek bir şirket altında birleştireceği ifade ediliyor. Satın alımın, bu yıl Haziran ayından önce tamamlanmasının beklendiği ve satın almanın tamamlanmasının ardından Liberty’nin Avrupa’daki üçüncü en büyük çelik üreticisi ve Çin dışındaki en büyük on çelik üreticisinden biri olacağı vurgulanıyor. Liberty’nin, ArcelorMittal’in İtalya’daki Ilva tesisini satın almadan önce satılığa çıkardığı pek çok tesisi satın almaya hazırlandığı belirtiliyor.
Söz konusu tesislerin, ArcelorMittal Ostrava (Çek Cumhuriyeti), ArcelorMittal Galati (Romanya), ArcelorMittal Üsküp (Kuzey Makedonya), ArcelorMittal Piombino (İtalya), ArcelorMittal Dudelange (Lüksemburg), ArcelorMittal Liège’deki sıcak galvanizleme hatları ve Tille’deki üç hat (Belçika) olduğu kaydediliyor. Liberty’nin, ayrıca ArcelorMittal CLN Distribuzione Italia'dan dört yassı ürün servis merkezi satın almaya karar verdiği bildiriliyor. Buna ek olarak Liberty’nin, onay alması ile çelik mühendisliği ve madencilik işinin çoğunu tek bir işletmeye entegre edeceğini açıkladığı aktarılıyor. (Kallanish, 18 Nisan 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ