Çelik Sektöründe 2019 - 27. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 27. Haftanın Öne Çıkanları


AB Çelik Piyasası Oyuncuları Karbon Emisyonu İkilemini Vurguladı

Amsterdam'da düzenlenen Kallanish Steel Markets Europe konferansında ve geçtiğimiz hafta Brüksel'deki Avrupa Çelik Günü'ndeki tartışmalara göre, AB'li çelik üreticileri, 2017 yılının ortasından bu yana CO₂ tahsisat maliyetlerinin sürekli arttığını gördüklerini dile getirdikleri ifade ediliyor. AB karbon ithalat vergisinin uygulanması olasılığı da dâhil olmak üzere pek çok çözümün masaya yatırıldığı belirtiliyor. CO₂ tahsisat fiyatlarının, 2013-2017 arasındaki dönemde kaydedilen 5 €/ton seviyesine kıyasla % 400 civarında bir artışla 25 €/ton (28,5 $/ton) seviyesinde yer aldığı bildiriliyor. EUROFER Başkanı Geert Van Poelvoorde’ye göre, söz konusu yüksek maliyetlerin Avrupalı çelik üreticilerinin kârlılığına zarar verdiği kaydediliyor. Poelvoorde’nin, şirketlerin CO₂ tahsisatı almak zorunda kaldıkları her bir ton çeliğin ek marjinal maliyetinin şu anda 45 €/ton olduğunu hesapladığı aktarılıyor. SteelConsult International'dan Giles Calis’in, ortalama CO₂ emisyon maliyetlerinin 2019'un ilk yarısında 12 €/tona yükseldiğini hesapladığı, ilerleyen dönemde sorunun daha da kötüleşmeye devam edeceğini ve Avrupa'da çelik üreticilerinin karlılığını vuracağını belirttiği kaydediliyor. Amsterdam'da bir araya gelen katılımcıların, çözümün Avrupa tesislerinde yeni yatırımların finansmanını sürdürmek için de kullanılabilecek bir sistem olan AB ithalatı için bir karbon vergisi olabileceği konusunda hemfikir oldukları vurgulanıyor. İleride, Avrupa çelik sektörünün karbon ayakizini azaltmak için bir dizi yeni teknik çözümün kullanıma sunulmasının ve uygulanmasının beklendiği, ancak bunların en erken 2030 yılından önce önemli bir etkiye sahip olmayacağı belirtiliyor. Salzgitter CEO’su Heinz Jörg Fuhrmann’ın, EUROFER’in geçtiğimiz hafta Brüksel’de düzenlediği Avrupa Çelik Günü’nde Avrupa çelik endüstrisinin, CO₂ emisyonlarının 2050 yılına kadar % 80 oranında azalmasına yol açabilecek çok çeşitli teknolojik çözümler geliştirdiğini, ancak AB çelik şirketlerinin, küresel rekabet ortamında öncelikle AB'nin eşit şartlarda rekabet etmelerini sağlamasına ihtiyaç duyduklarını ifade ettiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 01 Temmuz 2019 )

Liberty ArcelorMittal’in Avrupa Varlıklarının Alımını Tamamladı

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu Liberty Steel, ArcelorMittal’in yedi Avrupa ülkesinde bulunan yedi çelik tesisi ve beş servis merkezinin devralımını tamamladığını açıkladı. 740 milyon $’lık anlaşmanın, geniş ürün gamıyla ve 18 milyon mt’un üzerinde haddeleme kapasitesiyle Liberty Steel’i, Çin hariç küresel boyutta en büyük 10 üreticiden biri yapacağı belirtiliyor. 14.000 kişi istihdam eden yedi tesis, Çek Cumhuriyeti’ndeki Ostrava, Romanya’daki Galati entegre çelik tesislerinin yanı sıra, Üsküp (Kuzey Makedonya), Piombino (İtalya), Dudelange (Lüksemburg) ve Belçika, Liege yakınlarındaki haddehanelerden oluşuyor. Servis merkezleri ise Fransa ve İtalya’da bulunuyor. GFG Yönetim Kurulu Başkanı Sanjeev Gupta, “Söz konusu tesisler, hammaddeden yüksek katma değerli nihai mamule kadar tam entegre değer zincirine sahip sürdürülebilir çelik faaliyetleri oluşturma yolundaki küresel çelik stratejimizin önemli bir parçası olacak”, şeklinde konuştu. Liberty’den yapılan açıklamada, yıllık haddeleme kapasitesi 10 milyon mt’un üzerinde olan bu tesislerin Avrupa’da inşaat ve altyapı ürünleri, otomotiv, havacılık, enerji, sanayi ekipmanları, tüketici ürünleri ve iş makinaları gibi birçok sektöre çelik tedarik edeceği belirtildi. Liberty Steel, bu tesislerden yapılacak satışları önümüzdeki 3 yıl içinde %50 oranında artırmayı hedeflediğini söylerken, orta vadede şirketin daha esnek bir üretim profiliyle daha yüksek kalite çelikleri üretme imkanlarını araştıracağı ifade edildi. ( SteelOrbis, 02 Temmuz 2019 )

OECD: Küresel Çelik Üretim Kapasitesi 2021 Yılına Kadar 88-110 Milyon Ton Kadar Artabilir

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) küresel çelik üretim kapasitesinin, hâlihazırda devam etmekte olan kapasite genişletme projeleri ve dönem için planlananlar projeler kapasite kapatılmadan gerçekleştirilirse, 2019 ve 2021 yılları arasında yaklaşık % 4-5 veya 88-110 milyon ton artabileceğini belirttiği haber veriliyor. OECD'nin raporuna göre, küresel nominal çelik üretim kapasitesinin, 2017 yılına göre % 0,3 veya yaklaşık 6 milyon ton azalışla 2.234 milyon ton olarak gerçekleştiği bildiriliyor. Bununla birlikte, mevcut durumda yapım aşamasında olan ve 2019-2021 döneminde devreye alınabilecek küresel çapta 88 milyon ton brüt çelik üretim kapasitesi ilaveleri ile söz konusu durumun önümüzdeki üç yıl içinde değişebileceği değerlendiriliyor. Ayrıca, aynı dönemde olası bir başlangıç için planlama aşamasında olan 22 milyon ton ilave kapasitenin daha bulunduğu rapor ediliyor. Asya ve Orta Doğu’da, şu anda devam etmekte olan 53 milyon ton ve 25 milyon ton ilave kapasite ve önümüzdeki üç yıl içinde tamamlanması planlanan 10 milyon ton ve 2,7 milyon tonluk kapasitelerin toplam çelik üretim kapasitesindeki artışa önemli katkı sağlayacağı belirtiliyor. Avrupa'da, toplamda 4,1 milyon ton kapasiteli bazı projelerin de devam etmekte olduğu ifade ediliyor. OECD'nin tahminlerine göre, küresel çelik piyasasında 500 milyon tonu aşan mevcut kapasite fazlalığı göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu rakamların rahatsız edici olduğu belirtiliyor. OECD’nin, "Küresel aşırı kapasite bağlamında, politika yapıcıların çelik endüstrisinde gerçekleşen yatırımları ve kapanışları yakından izlemeye devam etmeleri önemli olacak" dediği vurgulanıyor. (Metal Expert, 03 Temmuz 2019 )

Baowu Steel, 2021 Yılında 100 Milyon Ton Kapasiteye Ulaşmayı Planlıyor

Çin'in en büyük çelik üreticisi Baowu Steel Group'un (Baowu), 2021 yılında 100 milyon ton/yıl hedefine, diğer üreticilerin satın alınması ve gelecekte kapasitelerinin genişlemesi ve modernizasyonu yoluyla ulaşmayı hedeflediği ifade ediliyor. Çelik devinin, orta büyüklükte bir Çinli çelik üreticisini devralmayı planladıklarını açıkladığı belirtiliyor. Şirket başkanı Chen Derong’un, Baowu'nun Orta Çin'de faaliyet gösteren orta ölçekli çelik üreticisi Chongqing Iron and Steel'i (Chonggang) devralmayı planladığını açıkladığı bildiriliyor. 2018 yılının başlarında, Baowu'nun % 25 hissesine sahip olduğu Siyuanhe fonunun, Chonggang'in finansal yeniden yapılandırma sürecini tamamladığı aktarılıyor. O zamandan bu yana üreticinin finansal ve operasyonel sonuçlarını geliştirdiği rapor ediliyor. Söz konusu varlığın, 2018 yılında, % 55,1 artışla 6,38 milyon ton ham çelik ve % 56,5 artışla 6,11 milyon ton işlenmiş çelik ürettiği ifade ediliyor. Devralmanın tamamlanması halinde Baowu’nun, Chonggang’ın kapasitesini 10 milyon ton/yıl seviyesine yükseltmeyi planladığı kaydediliyor. Baowu’nun yakın zamanda rakibi Magang Group’un (Magang) % 51 hissesini aldığı, sonuç olarak, şirketin toplam çelik üretim kapasitesinin 90 milyon tonu bulduğu vurgulanıyor. Geçtiğimiz yıl Baowu’nun, 67,4 milyon ton, Magang’ın ise 19,6 milyon ton ham çelik ürettiği ve Baowu’nun, sadece çelik üretim kapasitesini artırmakla kalmadığı, aynı zamanda iki şirkette üretilen ürün türlerinin çok farklı olması nedeniyle üretim portföyünü de genişlettiği ifade ediliyor. Ayrıca, çelik üreticisinin planlarına göre, yüksek kaliteli çeliğin 100 milyon tonluk üretimin % 80'inden fazlasını oluşturacağı açıklanıyor. Çinli çelik devinin dünyanın en büyük çelik üreticisi olmak için kapasitesini artırmaya devam etmesinin beklendiği; ülke dışında, özellikle Güney Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yeni kapasiteler başlatmayı planladığı ve bunun 2025 yılına kadar gerçekleşmesi bekleniyor. (Metal Expert, 03 Temmuz 2019 )

G20 Liderleri Çelik Fazla Kapasite Forumu İçin Görev Süresini Uzatamadı

Dünyanın en büyük ekonomilerinin liderleri, 28-29 Haziran tarihlerinde Osaka'da yapılan zirvede, Çelik Kapasite Fazlalığı Küresel Forumu (GFSEC) için görev süresini uzatma konusunda anlaşamadıkları ve çelik endüstrisi katılımcılarının anlaşmaya sonbaharda varılabileceğini umdukları belirtiliyor. Avrupa Çelik Derneği Eurofer ve Alman yetkililer de dahil olmak üzere ilgili tarafların, GFSEC üyelerini forum görevini Kasım 2019’un ötesine uzatmaya çağırsalar da G20 Osaka zirvesinde herhangi bir anlaşma sağlanamadığı ifade ediliyor. Eurofer Genel Direktörü Axel Eggert’in daha önce forumun hâlihazırda sonuç getirdiğini, ancak çelik kapasitesi fazlalığının hala büyük seviyelere kaldığını belirttiği kaydediliyor. OECD'ye göre küresel çelik kapasitesi fazlalığının hala en az 550 milyon ton olduğu, hala sürecin başında olduklarını ve GFSEC’in görev süresinin uzatılmasına açıkça ihtiyaç olduğunu vurguladığı aktarılıyor. Alman Çelik Federasyonu WV Stahl, görev süresinin üç yıl daha uzatılmasını beklediğini ve bu nedenle toplantı sonuçlarının hayal kırıklığına yol açtığını belirttiği bildiriliyor. WV Stahl Başkanı Jurgen Kerkhoff’un küresel çelik endüstrisinde, fazla kapasite sorununun çözülmediğini, buna ek olarak, Avrupa sanayiinin dünya çapında artan korumacılığa maruz kaldığını ifade ettiği belirtiliyor. Forum üyelerinin uzatma konusunda yine de bir fikir birliği sağlayabilecekleri rapor ediliyor. G20 liderlerinin açıklamasına göre, GFSEC tarafından bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi not ederken, GFSEC üyelerinden ilgili Bakanlardan, Forum çalışmalarını ilerletme yolları hakkında 2019 yılı sonbahar dönemine kadar bir fikir birliğine varmalarının istendiği vurgulanıyor. GFSEC’in, 2016 yılında çelik sektöründe küresel kapasite fazlalığı sorununu çözmek için kurulduğu ve o zamandan beri, özellikle aşırı kapasiteye karşı savaşmak için temel prensiplerin tanımlanması şeklinde bir miktar ilerleme kaydettiği bildiriliyor. Aynı zamanda, bazı üyelerin çelik sektöründe gerçek reformların olmayışı ve sürece bağlılık eksikliği ile ilgili eleştirilerinin de mevcut olduğu kaydediliyor. ( Metal Expert, 04 Temmuz 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ