Çelik Sektöründe 2019 - 28. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 28. Haftanın Öne Çıkanları


Unesid, İspanya Çelik Sanayii İçin Hükümetin Ek Taahhütlerde Bulunması Gerektiğini Belirtti

İspanya Çelik Şirketleri Birliği (Unesid) Genel Direktörü Andres Barcelo’nun, İspanyol çelik endüstrisinin bugün hem iç hem de uluslararası sorunlardan muzdarip olduğunu ve bu sorunların üstesinden gelmek için hükümetin ek taahhütlerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladığı ifade ediliyor. İspanya çelik sektörünün ana iç sorunlarından birinin, baskı altındaki otomotiv endüstrisi ve altyapıdaki kamu yatırımlarının yetersizliği, diğer bir konunun ise, Almanya ve Fransa gibi diğer AB ülkelerine kıyasla yüksek enerji maliyetleri olduğunu belirten Andres Barcelo’nun enerji sorununun daha da kötüye gittiğini ve İspanyol çelik endüstrisinin rekabetçiliğini etkilediğini vurguladığı aktarılıyor. Yerel çelik üreticilerinin rekabetçiliğini arttırmak için birlik başkanının, hükümeti kirlilikle ilgili özerk toplulukların düzenlemelerini birleştirmeye, demiryolu yük taşımacılığını teşvik etmeye ve kamyon yükünü 44 tona çıkarmaya, bu sayede maliyetleri ve emisyonları yarıya indirmeye çağırdığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 08 Temmuz 2019 )

Hindistan’ın Çelik Üretimi 2021 Yılına Kadar 128 Milyon Mt’a Çıkacak

Hindistan hükümeti, yerel çelik üretiminin 2021 yılına kadar 128,6 milyon mt’a çıkmasını, yerel çelik tüketiminin ise 2030 yılına kadar 140 milyon mt olmasını bekliyor. Yerel çelik üretimindeki büyümede inşaat sektörü, altyapı ve otomotiv sektörlerinin başı çekeceği belirtildi. Ulusal ekonomik durumu inceleyen ve önümüzdeki dönem için bir yol haritası belirleyen ekonomik araştırmaya göre, 2018-19 mali yılında Hindistan’da hem çelik üretiminin yıllık %3,3 artışla 106,56 milyon mt olduğu belirtiliyor. (SteelOrbis, 05 Temmuz 2019 )

Hindistan’ın Hurda Tüketimi 2030’a Kadar Yılda 70-80 Milyon Mt’a Çıkacak

Hindistan Parlamentosu’na sunulan ekonomik araştırmaya göre, Hint otomotiv endüstrisinin 2030 yılına kadar yıllık 70-80 milyon mt hurda tüketmesi bekleniyor. Hurda otomobil politikası olmadan, ülkede hurda jenerasyonu ve işlenmesinin parçalı bir şekilde yürütüldüğü, bu yüzden de Hindistan’ın her yıl 6-7 milyon mt hurda ithalatı yaptığı belirtiliyor. Hindistan’da bir otomobilin kullanım süresi ortalama 6-8 yıldan 3-5 yıla indi. Böylece, önümüzdeki 6 yıl içinde 21,8 milyon adet aracın kullanım ömrünü tamamlayacağı, bunun da 10 milyon mt hurda jenerasyonu anlamına geleceği tahmin ediliyor. Karayolları Bakanlığı’nın otomobillerin zorunlu olarak hurdaya çıkarılması politikasını askıya aldığı hatırlatılırken, bunun yerine araç kayıt masraflarını ve eski araçlar için ruhsat yenileme ücretini artırarak belli bir yaşın üstünde araç sahibi olmanın maliyetini artırmanın alternatiflerini aradığı bildiriliyor. ( SteelOrbis, 05 Temmuz 2019 )

Demir Cevheri Fiyatı Düşmeye Devam Etti

Demir cevheri fiyatının Cuma günü, yavaşlayan ticari faaliyetler, düzelen arz ve Çinli yetkililerin hammadde fiyatlarındaki keskin yükselişi inceleyecekleri yönündeki açıklamaları ile düşmeye devam ettiği belirtiliyor. Avustralya çıkışlı % 62 tenörlü toz cevher fiyatının 5 $/ton düşüşle cfr 116,5 $/ton seviyesine gerilediği ve Dalian Emtia Borsası’nda vadeli sözleşmelerin günlük 5,6 $/ton değer kaybettiği ifade ediliyor. Piyasanın, Çin Demir ve Çelik Derneği'nin (CISA) hükümete normal demir cevheri piyasasında normal düzeni korumak için daha güçlü bir soruşturma ve denetim yapılmasını yönündeki başvurusundan da etkilendiği kaydediliuor. Piyasa oyuncularına ve yerel basına göre, ülkenin birkaç büyük çelik üreticisinin demir cevheri fiyatındaki artışı araştıracağı bildiriliyor. (Metal Expert, 08 Temmuz 2019 )

Avustralya Çıkışlı Koklaşabilir Kömür Fiyatında Düşüş Hızlandı

Avustralya çıkışlı koklaşabilir kömür fiyatındaki düşüşün, artan arz ve yumuşayan talep nedeniyle Temmuz ayının başında ivme kazandığı belirtiliyor. Daha önce de olduğu Çinli alıcıların fob bazında bağlantı yapmaya yanaşmadıkları, ancak Avustralyalı tedarikçilerden gelen fiyat tekliflerinin Temmuz sevkiyatı için fob 185-188 $/ton aralığından geldiği ve söz konusu aralığın bir önceki haftaki fob 192- 195 $/ton seviyesine kıyasla 7 $/ton daha düşük olduğu ifade ediliyor. ( Metal Expert, 08 Temmuz 2019 )

CISA: Bu Yılın İkinci Yarısında Nihai Mamul Fiyatları Kısıtlı Bir Aralıkta Dalgalı Seyir İzleyecek

Çin Demir Çelik Birliği’nin (CISA) Başkan Yardımcısı Qu Xiuli , Şanghay’da gerçekleşen 4. Uluslararası Çelik Ürünler Konferansı’nda yaptığı açıklamada, demir cevheri fiyatlarının sürekli artış kaydetmesinin beklenmediğini ve makul seviyelere ineceğini belirterek, Çin’de nihai mamul fiyatlarının bu yılın ikinci yarısında kısıtlı bir aralıkta dalgalı seyir izlemesinin beklendiğini söyledi. CISA verilerine göre, bu yılın ilk beş ayında Çin’in ham çelik üretimi yıllık %10,2 artışla 400 milyon mt seviyesinin üzerine çıkarken, ülkede inşaat demiri ve filmaşin fiyatları yassı mamul fiyatlarına göre daha fazla yükseldi. Öte yandan, aynı dönemde CISA üyesi çelik üreticilerinin brüt karı yıllık bazda %18,15 düşerek 85,5 milyar RMB (12,5 milyar $) oldu. Qu’ya göre, Çin’de son kullanıcılardan gelen çelik talebinin hem karlılıklarının azalmış olmasından dolayı hem de çevre koruma önlemlerinden dolayı azalması bekleniyor. Bu gelişmelerden dolayı bu yılın ikinci yarısında Çin’den nihai mamul fiyatlarının bu yılın ikinci yarısında kısıtlı bir aralıkta dalgalı seyir izlemesi bekleniyor. (SteelOrbis, 08 Temmuz 2019 )

On Birinci Kalkınma Planı'nda Ana Metal Sanayii

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı’na göre, ana metal sanayiinde üretim yapısının vasıflı ürünler üretebilecek şekilde geliştirilmesi, yüksek katma değerli ürün çeşitliliğinin artırılması ve atıl kapasiteye yol açmadan cevhere dayalı üretim yönteminin payının artırılması temel amaçtır. Demir-çelik sektöründe ihracatın ve ihraç pazarlarının genişletilmesi, standart dışı kalitesiz ürün ithalatının engellenmesi, savunma sanayii, demiryolları, mega projeler ve nükleer santraller gibi stratejik alanlarda kullanılan çelik türlerinin kalite ve ebat bazında yurt içi tedarik zincirinin geliştirilmesine ve girdi tedarikinin güvence altına alınmasına önem verilecektir. ( AA, 09 Temmuz 2019 )

Çin İthal Demir Cevheri Fiyatlarındaki Artışın Nedenlerini Araştıracak

Çin Demir Çelik Birliği’nin (CISA) Başkan Yardımcısı Qu Xiuli, Şanghay’da gerçekleşen 4. Uluslararası Çelik Ürünler Konferansı’nda yaptığı açıklamada, bu yılın ilk yarısında demir cevheri fiyatlarında görülen hızlı yükselişlerin ülkede ilgili bakanlıklar ve komisyonların ilgisini çektiğini belirtti. Çin’in fiyatlardaki artışın sebeplerini soruşturacağını ifade eden Xiuli, bu konuda keyfi fiyat artışları ve tekelcilik gibi yasadışı davranışlar görülmesi halinde ciddi önlem alacaklarını söyledi. Xiuli, ülkenin önde gelen çelik üreticileri olan Baowu, Ansteel, Shougang, Hebei Iron and Steel, Jiangsu merkezli Shagang, Hunan Valin Steel ve Shandong Iron and Steel şirketleriyle demir cevheri piyasasını konuşmak için bir araya geldiklerini belirterek, ithal cevher piyasasının arz ve fiyatlandırma mekanizması gibi temel konularını araştırmak için Baowu öncülüğünde bir takım oluşturduklarını ifade etti. ( SteelOrbis, 10 Temmuz 2019 )

Tosyalı'dan Dünya Üretim Rekoru

Türkiye'nin küresel demir çelik üreticisi Tosyalı Holding bünyesinde, Cezayir’de üçüncü fazı devreye giren Tosyalı Algerie, sadece 8 ay içinde üretimde bir rekora imza attı. Şirket, Cezayir'deki yatırımı Tosyalı Algerie ile birlikte önemli bir dünya rekoruna imza atmayı başardı. 2018'in kasım ayında dünyanın en büyük DRI modülünün de devreye alındığı Tosyalı Algerie, sadece 8 ayda günlük 7 bin 700 ton DRI üretim rakamına ulaşarak bir dünya rekoruna imza attı. Dünyanın 3 farklı kıtasında 20'yi aşkın tesisle yatırım ve üretimine devam eden Tosyalı, yüksek teknolojili çelik ürünlerinde Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırma vizyon ve stratejisiyle faaliyetini sürdürüyor. Tosyalı Holding'in Kuzey Afrika'daki Cezayir tesislerinde üçüncü faz yatırımı geçen yıl devreye alınmıştı.

2025 HEDEFİ: DÜNYADA İLK 50 ARASINA GİRMEK

Sadece sekiz ay gibi kısa bir sürede, kendi kategorisinde dünya rekoru kırmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bu üretim rakamı, ülkemize daha fazla değer katmak adına koyduğumuz hedeflere inançla ve kararlılıkla yürüdüğümüzün en büyük kanıtıdır. Ülkemizde ve yurtdışında hammaddeden nihai boru üretimine kadar aynı çatı altında yapılanmış tek şirketiz. Yurt dışındaki yatırımlarımızla Türkiye’nin demir çelik sektöründeki gücünü küresel arenada da hissedilebilir şekilde ortaya koyuyoruz. Tosyalı Iron Steel Industry Algerie, 4 milyon ton sıvı çelik kapasitesiyle bugün Cezayir’in en büyük çelik üreticisi konumunda. Sadece bu yıl 150 bin ton ihracat yapmayı planlıyoruz; 2020’de ise işletmeye alınacak liman ve konveyör bandının oluşturacağı lojistik imkanlar sayesinde, bu rakamın yıllık 600 bin ton seviyesine çıkarılmasını hedefliyoruz. Sırf bu rakamlar bile içinde bulunduğumuz her coğrafyanın istihdam, ekonomi ve ihracatına önemli katkı sağladığımızın göstergesi” diye konuştu.

CEZAYİR'İN EN BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU

Tosyalı Algerie, 500 milyon dolar ödenmiş sermayesi ve 1 milyar 200 milyon doları aşan özkaynağıyla Cezayir’in en büyük sanayi kuruluşu konumunda olmayı sürdürüyor. Ülkenin bu alandaki ithalatını ikame etmekle kalmayıp, aynı zamanda Cezayir’i pazarda ihracatçı bir oyuncuya dönüştüren Tosyalı Algerie bünyesinde dördüncü faz için de kollar sıvanmış durumda. Tamamlandığında 4,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 6 milyon ton yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşecek Tosyalı Algerie için gerçekleşecek toplam yatırım da 6 milyar doları aşacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde toplam üretim kapasitesinin 8 milyon tonu, Tosyalı Algerie’nin cirosunun 5 milyar doları aşması planlanıyor. ( NTV, 11 Temmuz 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ