Çelik Sektöründe 2019 - 29. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 29. Haftanın Öne Çıkanları


KARDEMİR Otomotiv ile Bütünleşmeyi Hedefliyor

Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (KARDEMİR), otomotiv sanayisi ile bütünleşmesi ve iyi bir tedarikçi konumuna gelmesinin şirketin stratejik bir hedefi olduğu bildirildi. KARDEMİR’den yapılan açıklamada, sürdürülebilir şekilde üretimin yapılmasını sağlamak ve sektördeki yerlileştirmeye katkı vermenin en öncelikli konulardan biri olduğu ifade edilerek, şunlar kaydedildi: “ Son yıllarda yapılan çalışmalarla otomotiv sanayi ülkemizin en büyük ihracatçı sektörü haline geldi. Şirketimizin otomotiv sanayimizle bütünleşmesi ve iyi bir tedarikçi konumuna gelmesi şirketimiz için stratejik bir hedeftir. Bu nedenle, savunma sanayisi gibi otomotiv sanayisi için de şirketimizde bir çalışma grubu oluşturuldu. Ar-Ge Müdürlüğünce, mevcut alt yapımız ve ürün çeşitliliğimizle otomotiv sanayisine hangi ürünleri tedarik edebileceğimizi, mevcut ve gelecekteki projelerinde kullanılacak çelik ürünleri üretebilmek için nelerin yapılabileceği üzerinde çalışılıyor” denildi. ( Dünya, 16 Temmuz 2019 )

Mega Projelerde Yerli Çelik Hedefi

11. Kalkınma Planı'na göre, savunma sanayi, demir yolları, mega projeler ve nükleer santraller gibi stratejik alanlarda kullanılan çelik türlerinde yurt içi tedarik zincirinin geliştirilmesi sağlanacak. Yakın mesafe yolcu ve araç taşımacılığında kullanılan gemilerin tam elektrikli gemilere dönüştürülmesi için program başlatılacak. Savunma sanayi, demir yolları, mega projeler ve nükleer santraller gibi stratejik alanlarda kullanılan çelik türlerinde yurt içi tedarik zincirinin geliştirilmesi hedefleniyor. AA muhabirinin 11. Kalkınma Planı'ndan (2019-2023) derlediği bilgilere göre, tekstil-giyim-deri, metalik olmayan mineral ürünler, ana metal, gemi inşa ve mobilya sanayi öncelikli imalat sanayi sektörleri arasında gösterildi. Plana göre, demir çelik sektöründe ihracatın ve ihraç pazarlarının genişletilmesi, standart dışı kalitesiz ürün ithalatının engellenmesi, savunma sanayi, demir yolları, mega projeler ve nükleer santraller gibi stratejik alanlarda kullanılan çelik türlerinin kalite ve ebat bazında yurt içi tedarik zincirinin geliştirilmesine ve girdi tedarikinin güvence altına alınmasına önem verilecek. Özellikle alüminyum sektöründe havacılık, savunma ve otomotiv sanayi için gerekli olan yüksek alaşımlı, ısıl işlemle mukavemeti artırılmış, katma değeri yüksek ürünlerin yerli üretilebilmesine yönelik Ar-Ge ve yatırım faaliyetleri özendirilecek. Tam elektrikli gemiler gelecek Deniz teknolojileri ve gemi yan sanayinin rekabet gücünün artırılması amacıyla da "Deniz Teknolojileri ve Sanayisi Teknik Komitesi" kurulacak. Yakın mesafe yolcu ve araç taşımacılığında kullanılan gemilerin çevre ve enerji dostu tam elektrikli gemilere dönüştürülmesine yönelik program başlatılacak. Mobilya sanayisinde ise katma değerin artırılması amacıyla tasarım ve markalaşma kapasitesinin geliştirilmesi ve sektörün en büyük problemlerinden birisi olan kayıt dışılığın azaltılması için çalışma yapılacak. Metalik olmayan mineral ürünler sektörünün ihtiyaçları çerçevesinde gerekli bölgelerde ulaşım altyapısının geliştirilmesi, yerli ve yenilikçi ürünlerin kullanımının kamu düzenlemeleriyle önceliklendirilmesi sağlanacak. İthalatla karşılanan refrakter malzeme ve ileri seramik ürünlerine yönelik Ar-Ge ve yatırımlar desteklenecek. ( AA/Hürriyet, 16 Temmuz 2019 )

EUROFER, 2019 Yılında Görünür Çelik Tüketiminde Düşüş Bekliyor

Avrupa Çelik Üreticileri Birliği (EUROFER) tarafından yayımlanan Ekonomi ve Çelik Piyasalarının Görünümü 2019 Üçüncü Çeyrek Raporu’na göre, AB 28 görünür çelik tüketimi, 2019 yılının ilk çeyreğinde % 2,5 düşüşle 42,6 milyon ton oldu. Dağıtım zincirindeki stok oluşumunun, 2018 yılının aynı çeyreğine kıyasla düşük seviyede gerçekleşmesi nihai çelik kullanımındaki olumsuz eğilimi daha da artırdı. EUROFER’e göre, bu yılın başında çelik talebinde görülen olumsuz eğilim, AB'deki yerel çelik üreticilerini olumsuz etkiledi. 2019 yılının ilk çeyreğinde, AB üreticilerinden AB pazarına yapılan yerel teslimatların, 2018 yılının aynı dönemine göre % 4 oranında düştüğü, bu arada, üçüncü ülkelerden ithalatın, % 1 azalışla 10 milyon tona gerilediği ve AB çelik talebinin % 23,6'sını oluşturduğu belirtildi. EUROFER, toplam ithalattaki genel eğilimin, mevcut kota modaliteleri ve yönetimi çerçevesinde izin verilen bireysel ürün ithalatındaki çarpıcı gelişmeleri gizlediğini ifade etti. Rapora göre bu durum, özellikle Türkiye ve Çin tarafından bazı ürünlerde, durgun AB çelik piyasasını bozan, stok oluşturma ve ithalat yoğunluğu dâhil olmak üzere kota tüketimi için bir akın yarattı. Raporda en çok etkilenen ürünler otomotiv uygulamaları için kullanılan metalik kaplamalı saclar, inşaat demiri ve filmaşin olarak sıralandı. Öte yandan, EUROFER mevcut korunma önlemlerinin tasarımındaki ve işleyişindeki kusurların, AB çelik piyasasının gerçeğini yansıtmamakta olduğunun altını çizdi. Pazarın, nihai çelik kullanımındaki olumsuz gelişmeler arasında sıkışıp kaldığını, devam eden ve ciddi boyuttaki küresel kapasite fazlalığı bağlamında ABD’nin Section 232 ithalat vergisi tarafından tetiklenen ithalat sapması tehdidi ile karşı karşıya bulunduğunu vurguladı. EUROFER, 2019 yılında görünür çelik tüketiminde %0,6 oranında düşüş bekliyor. EUROFER’e göre, 2020'de piyasa koşullarının ılımlı bir şekilde iyileşmesi beklense de, ithalat bozulmalarına ilişkin riskler, AB çelik pazarının istikrarını tehdit etmeye devam ediyor. Şubat ve Temmuz 2019'daki % 5'lik artışın ardından, Temmuz 2020'den itibaren korunma kotasındaki % 5'lik artışın, 2020'de % 1,1 olması beklenen reel çelik tüketimindeki büyüme ile bir kez daha paralel olmayacağı vurgulandı. Bu nedenle, rapora göre AB pazarı, üçüncü ülkelerden yapılan ithalat tarafından istikrarsızlaştırılma riski ile karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte, nihai çelik kullanımındaki hafif artışın, 2020'de görünür tüketimin % 1,4 oranında belirgin bir artışa yol açması bekleniyor. ( TÇÜD, 19 Temmuz 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi