Çelik Sektöründe 2020 - 6. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  6. Haftanın Öne Çıkanları


Kardemir’den Demir Yolu Sektörüne Yeni Ürün

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş (KARDEMİR), rayların beton travers ile bağlantısını sağlayan ray klipsi imalatına uygun 38Si7 kalitesinde kangal üretimine başladı. Şirketten yapılan açıklamada, katma değeri yüksek yeni ürün geliştirme çalışmaları kapsamında, mevcut ürün çeşitliliğini artırarak otomotiv, savunma, makine imalat sanayi ve demir yolu sektörüne yönelik vasıflı çelikler üretmeye devam edildiği bildirildi. Açıklamada, "Demiryolu sektöründe kullanılan ve rayların beton travers ile bağlantısını sağlayan ray klipsi imalatına uygun, 38Si7 kalite kangal deneme üretimlerini Çubuk ve Kangal Haddehanesinde başarıyla tamamlayan şirketimiz, ilgili kalitede seri üretimlere başlamıştır. Ağırlıklı olarak ithalat yoluyla tedarik edilen 38Si7 kalitesindeki kangal üretimlerinin şirketimizde gerçekleştirilmesi ile ülkemizin cari açığının azaltılmasına katkı verildiği gibi, uluslararası pazarlara ihracat da yapılacaktır" denildi. ( HaberTürk, 04 Şubat 2020 )

Tarım Diyarı Hatay Çelik İhracatında Sanayi Kentlerini Solladı

Türkiye'de turunçgil, pamuk, zeytin ve bazı meyve sebzelerin üretiminde üst sıralarda yer alan Hatay, geçen yıl 2018'e göre çelik ihracatını yüzde 1,27 artırarak 1 milyar 658 milyon dolarlık dış satım yaptı. Geçen sene İstanbul'un ardından çelik dış satımında 1 milyar 658 milyon 83 bin dolarla ikinci sırada yer alan Hatay, 2018'e göre çelik ihracatını yüzde 1,27 artırarak bu alanda Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli gibi kentlerin iki katından fazla döviz girdisi sağladı. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, bölgenin "lokomotif" sektörlerinden demir çelik sanayisinin oluşturduğu katma değerin önemine değinen Yılmaz, şöyle konuştu: "Hatay, İskenderun bölgesinde demir çelik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız, ham çelik üretiminde önemli başarılar göstermiştir. Ayrıca yassı çelik üretiminde Hatay'ı Türkiye genelinde ilk sıraya taşımıştır. Önümüzdeki günlerde de İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarının tamamlanmasının ardından sektörün güçleneceği, üretim, istihdam ve ihracat kapasitesinin artacağı da tahmin edilmektedir. Bölgemizin, yapılacak yeni yatırımlarla daha da gelişeceğine, yerli ve milli üretime katkı sağlayacağına ve ülkemizin uluslararası alandaki rekabet gücünü artıracağına inanıyoruz."
 (AA, 04 Şubat 2020 )

Üç Hebei Merkezli Fabrika İçin Kapasite Yenileme Planları Durduruldu

Çin’in Hebei eyaleti Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bölümü, Tangshan Songting Iron and Steel Company, Hebei Xinda Iron and Steel Group ve Tangshan Xinbaotai Iron and Steel kapasite yenileme planlarının durdurulduğunu açıkladı. Çin’in Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’nın (MIIT) açıklamasına göre, 24 Ocak 2020’den itibaren ve Çin’in hiçbir bölgesinde kapasite yenileme planları açıklanamayacak ve yeni çelik projeleri yürütülemeyecek. Ayrıca yapım aşamasında olan projelerin de durdurulması ve Bakanlık tarafından talep edilen düzeltmelerin yapılması gerektiği ifade edildi. Tangshan Songting Iron and Steel Company, 1,33 milyon mt demir eritme kapasitesine eş değer olmak üzere 1.500 metreküp yüksek fırın inşa etmeyi planladı. Hebei Xinda Iron and Steel Group, 1,15 milyon mt çelik üretim kapasitesine eş değer olacak şekilde 100 mt’luk bir konvertör inşa etmeyi planlamıştı. Tangshan Xinbaotai Iron and Steel, 1,1 milyon mt demir eritme kapasitesi ve 0,8 milyon mt çelik üretim kapasitesine eş değer 1.080 metreküp yüksek fırın ve 60 mt'luk konvertörü devre dışı bırakmayı ve bu kapasiteleri Jilin eyaleti merkezli Jilin Henglian Precision Casting Technology Co., Ltd.'e devretmeyi planlamıştı. Şirketlerin 30 Nisan 2020’ye kadar Bakanlığa bilgi vermesi gerekiyor, ancak o zaman bazı projelere inşaatın devam etmesi için yeşil ışık yakılabileceği bildiriliyor. (SteelOrbis, 05 Şubat 2020 )

Çelik Üreticileri 2020'de Üretim Artışı Bekliyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, sektördeki gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türk çelik sektörünün geçen yıl, spekülatif kur atakları ve saldırılarıyla ekonomide yaratılan tahribatın izlerinin silinmesine yönelik çabalara yoğunlaştığını söyledi. ABD'nin ve AB'nin çelik ürünleri ithalatına karşı aldığı koruma tedbirlerini ve bu durumun sektöre olumsuz etkilerini hatırlatan Yayan, "Geleceğe ilişkin belirsizlikten en fazla çelik sektörü etkilendi ancak 2020 yılının, Türk çelik sektörü açısından daha iyi olacağını ümit ediyoruz. Sektörün 2020'de negatiften pozitife dönüşü ve reel bir üretim artışı sağlayacağını değerlendiriyoruz. “diye konuştu. Veysel Yayan, çelik ürünlerinin kullanıldığı beyaz eşya, inşaat, otomotiv gibi tüketim alanlarının yüksek faiz gibi nedenlerle taleplerinin ertelenebilir olduğuna dikkati çekerek,

"Talepte erteleme söz konusu olunca yurt içi tüketim, 2018 yılının ikinci yarısında yüzde 40 civarında düştü. Bu 2018 yılına yüzde 20'lik bir düşüş olarak yansıdı, 2019 yılına bu yüzde 40 civarındaki düşüşlerle girdik. Bu durum 2019 yılının ilk aylarında da devam etti ve bizim çelik üretimimize olumsuz yansıdı." değerlendirmesinde bulundu.

"Tedbirler sahada sonuçlarını gösteriyor"

Türk çelik sektörünün yurt içi tüketimin azalmasıyla ihracata yöneldiğini ancak bunun da üretim rakamlarına olumlu yansımadığı ifade eden Yayan, şunları kaydetti: "Alınan istikrar tedbirleri 2019 yılının ikinci yarısından sonra sahada sonuçlarını göstermeye başladı ve temmuz ayında yüzde 17,6 düşüş olan tüketimde kasım ayında olağanüstü artış oldu. Bunda bankaların, otomotiv, inşaat ve beyaz eşya gibi sektörlerde tüketici gruplara sağladığı düşük faizli krediler ile devletin sağladığı satın almayı kolaylaştıran birtakım vergilerden vazgeçme şeklindeki uygulamaların da etkisi oldu. Tüketimde kasımda yüzde 40,7, aralıkta ise yüzde 66,8'lik bir artış oldu."

Sektörün 2019 karnesi

Nihai mamul çelik tüketimi 2019'da bir önceki yıla kıyasla yüzde 15,4 azalışla 26 milyon tona, üretimi ise yüzde 12,9 düşüşle 33,7 milyon tona geriledi. Yurt içi çelik tüketimi 2019'un son çeyreğinde yüzde 33,4 artış gösterdi. Çelik ihracatı miktar açısından 2019'da bir önceki yılın seviyesini koruyarak 22 milyon ton, değer olarak ise yüzde 8,8 azalarak 16,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, ithalat miktar bazında yüzde 12,5 azalışla 12,7 milyon ton, değer bazında yüzde 19,4 azalışla 10,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Sektörün 2018'de yüzde 138 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2019'da yüzde 156'ya yükseldi. Öte yandan küresel ham çelik üretimi, 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artışla 1,9 milyar tona ulaştı. Çin, 2019 yılındaki 966,3 milyon tonluk üretimiyle ilk sıradaki yerini korurken, Türkiye 33,7 milyon ton ham çelik üretimiyle 8'inci sırada yer aldı. ( AA/Dünya/Milliyet, 06 Şubat 2020 )

ArcelorMittal: Avrupa’da Talebin 2019 Yılındaki Kayıplarını Kısmen Telafi Etmesi Bekleniyor

ArcelorMittal tarafından yayınlanan son görünüme göre, 2020 yılında Avrupa'da görünür çelik talebinin, 2019'daki kayıplarını kısmen telafi edeceği belirtiliyor. Şirketin, talebin 2019'da % 4'ün üzerinde bir daralma sonrasında, 2020'de % 1- 2 oranında bir artış göstermesini beklediği ifade ediliyor. Görünümün, görünür talebin% 1,2 artmasını bekleyen Eurofer tarafından yayınlanan son tahminle uyumlu olduğu aktarılıyor. 2019’un, özellikle Avrupa'da, ArcelorMittal için zor bir yıl olduğu; şirketin, 2018'de 1,6 milyar doların üzerinde kâr elde etmesinin ardından, Avrupa’da 1,1 milyar doların üzerinde zarar ettiği kaydediliyor. Şirketin Avrupa'daki tesislerinde ham çelik üretiminin 600.000 tonun üzerine azalışla 43,9 milyon tona gerilediği, sevkiyatların ise 1,3 milyon ton artışla 42,3mt seviyesinde gerçekleştiği aktarılıyor. ( Kallanish, 07 Şubat 2020 )

CISA: Corona Virüsü Yılın İlk Çeyreğinde Çelik Sektörünü Etkileyecek

Çin Demir Çelik Birliği (CISA), Corona virüsü salgınının, yılın ilk çeyreğinde yoğun olmak üzere çelik sektörünün faaliyet performansını olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Özellikle Corona virüsünün son kullanıcı sektörler üzerindeki olumsuz etkileri çelik üretimi sektöründeki etkilerden daha büyük olurken, hammadde ve nihai çelik fiyatlarında düşüşe neden olacak. Bununla birlikte, orta dönemde, Corona virüsü salgınının bitmesi veya yavaşlamasıyla, Çin ekonomik büyümeyi istikrarlı hale getirmek için önlemler aldığından çelik endüstrisi daha iyi performans gösterecek. Sonuç olarak, CISA, ikinci çeyrekte çelik endüstrisinin faaliyet performansının daha iyi olacağını tahmin ederken, piyasa oyuncularını da kapasite kullanım oranını artırmamaya ve stok seviyelerini yükseltmeye davet etti. Teyit edilen Corona virüs vakaları çoktan 28.000’i aştı ve ölü sayısı 563’e yükseldi. Çin’de 20’den fazla bölge tatil dönemini 9 Şubat’a kadar uzattı ve hükümet virüsün daha hızlı yayılmasını önlemek için ulaşımda sınırlamalar getirdi. Kaynaklara göre, Çin’deki çoğu inşaat faaliyeti önümüzdeki hafta da başlamayacak. ( SteelOrbis, 07 Şubat 2020 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ