Çelik Sektöründe 2020 - 8. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  8. Haftanın Öne Çıkanları


AHMSA ve Ternium Mexico’nun İlk Çeyrekte Birleşmesi Bekleniyor

Milenio tarafından yayımlanan habere göre, Meksikalı entegre çelik üreticisi Altos Hornos de Mexico (AHMSA) ve Ternium Mexico’nun ilk çeyreğin sonuna kadar birleşmesi bekleniyor. AHMSA Şubat ayında, şirketin mali durumunu düzeltecek herhangi bir alım satım ya da ortak girişim dahil olmak üzere şirket varlıklarını satın almak isteyen kuruluşlarla yapılan müzakereleri sürdürdüklerini açıklamıştı. AHMSA tarafından yapılan son açıklamaya kadar, Meksikalı çelik üreticisi söylentileri reddetmişti. Milenio’da yayımlanan haberde, AHMSA’nın yönetim kurulu başkanı Alonso Ancira’nın hissedarı olacağı bir şirket birleşmesi yapılacağı ya da AHMSA’nın Ternium Mexico’ya satılacağına dair söylentiler olduğu belirtildi. Piyasa analistleri, birleşmenin AHMSA-Ternium Mexico şirketlerine yeni ABD-Meksika-Kanada ticaret anlaşması kapsamında rakipleri ile rekabet etme açısından yarar sağlayacağını belirtiyor. Birleşmenin ardından Ternium Mexico bazı çelik ürünleri ithal etmek zorunda kalmayacak. Satın alım değerinin 3-4 milyar $ aralığında olması bekleniyor. (SteelOrbis, 17 Şubat 2020 )

Nucor Berkeley Tesisi İçin 300 Milyon $’lık Bir Genişletme Projesi Planlıyor

Nucor, şirketin önümüzdeki iki yıllık süreyi kapsayan milyar dolarlık sermaye harcama planının bir parçası olarak, South Carolina eyaletinde bulunan Berkeley tesisi için 300 milyon $ değerinde bir genişletme projesi planlıyor. Gelecek beş yıl içinde en az 50 kişiye tam zamanlı iş imkanı sağlayacak genişletme projesi kapsamında, arazi ve bina inşaatı işlerine yaklaşık 40 milyon $, ekipmanlara ise 260 milyon $ harcanacak. Yerel basında yayımlanan haberlere göre, Berkeley İl Meclisi’nin Mali Komitesi bu hafta şirketin genişletme planına ilişkin vergi muafiyeti uygulama kararı aldı. Genişletme projesinin detaylarına ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. Soğuk sac ve profil üretimi yapan Nucor Berkeley tesisine 2013 yılında daha kaliteli ve farklı incelik ve kalınlıklarda çelik ürünler üretmesi için 135 milyon $ yatırım yapılmıştı. ( SteelOrbis, 17 Şubat 2020 )

Jingye, British Steel’de İş Gücünü %10 Azaltacak

British Steel’i devralmak için teklif veren Jingye Group’un, devralınan firmanın Scunthorpe tesisinde devralma sırasında kapanırken 400 kişiyi işten çıkarmaya hazırlandığı kaydediliyor. Daily Telegraph'a göre Jingye’nin, çalışanlara güncellenmiş şartlar ve koşulları detaylandıran yeni sözleşmeler göndermeye başladığı, ancak işgücünün % 10'unun teklif almayacağı bildiriliyor. Yeni sözleşmelerin, geçen ay Scunthorpe merkezli çelik devinin satışının tamamlanması için büyük bir adım olarak görülen sendikalar ile çalışanların ödemeleri için şartlar ve koşullar üzerinde anlaşma sağlandıktan sonra gönderildiği ifade ediliyor. Jingye’nin, Kasım ayında Hükümet ile British Steel'i satın almak için şartlı bir anlaşmaya vardığı ve şirketi dönüştürmek ve geleceğini güvence altına almak için 1,2 milyar GBP'lik bir yatırım paketi sözü verdiği, öte yandan çalışan sayısının azaltılmasının, Jingye'nin kurtarma planının önemli bir parçası olarak görüldüğü aktarılıyor. ( Daily Telegraph/SteelGuru, 18 Şubat 2020 )

GFG Alliance Hindistan Çelik Pazarına Girdi

Küresel endüstri lideri ve uluslararası endüstri ve metal grubu Liberty House'un ana kuruluşu olan GFG Alliance, holdingin Hindistan’da sahip olduğu ilk çelik kapasiteleri haline gelen Adhunik Metaliks Ltd and Zion Steel Ltd'nin stratejik alımını tamamladığını açıkladı. Resmi açıklamaya göre devralım anlaşmasının değeri 4,25 milyar INR (60 milyon $) oldu. Odisha'da bulunan Adhunik Metaliks, yüksek fırınla üretim yaparken, aynı zamanda yılda 500.000 mt çelik üretim kapasitesine sahip bir elektrik ark ocağı da bulunuyor. İki tesisin çelik haddeleme kapasitesi yıllık 400.000 mt seviyesinde yer alıyor. Bununla birlikte SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, şirketin başlıca odak noktası uzun ürün üretimi. Söz konusu tesislerde üretilen ürünleri otomotiv, enerji, mühendislik ve petrol ve gaz sektörlerinde kullanılıyor. GFG Alliance CEO’su Sanjeev Gupta, “Bugün, Adhunik Metaliks'in satın alınması ve dünyanın en hızlı büyüyen ve en canlı çelik pazarlarından biri olan Hindistan'a girişimiz küresel çelik stratejimizde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Greensteel modeli aracılığıyla yerel piyasaya hizmet etmek üzere rekabetçi ve sürdürülebilir bir faaliyet yaratılacak,” dedi. Şirketin Greensteel modeli, çelik geri dönüşümünü düşük karbon ve yenilenebilir güç kaynakları ile birleştirerek çelik tesislerini yenilemeyi amaçlıyor. Tesisler tekrar faaliyete alındıktan sonra, Hindistan’daki kapasiteler GFG Alliance'ın tüm çelik faaliyetlerini bünyesinde barındıran Liberty Steel Group'a entegre edilecek. ( SteelOrbis, 19 Şubat 2020 )

Tosyalı, Cezayir’de Yassı Üretimine Hazırlanıyor

Kaynaklardan alınan bilgiye göre, Tosyalı’nın 2022 yılına kadar yassı ürün üretimini hedeflediği ve Cezayir'deki fabrikasındaki üretim yelpazesini genişleteceği bildiriliyor. Şirketin, hem Cezayir piyasası için hem de ihracat için uzun mamul üretimine odaklandığı belirtiliyor. Cezayir birimindeki ham çelik üretimi 2018'de 2,2 milyon tona ulaşırken, 2019'da bu rakamın neredeyse 3 milyon tona yükseldiği ifade ediliyor. Şirketin, 2022 yılında, ilk etapta üretim kapasitesi 2 milyon ton/yıl seviyesinde sıcak haddelenmiş yassı mamul üretimine başlamasının beklendiği kaydediliyor. (Kallanish, 20 Şubat 2020 )

Celsa Birleşik Krallık’ta Yeni Hurda Tesisi Kurmayı Planlıyor

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İspanya merkezli ve Birleşik Krallık’ta faaliyetleri olan çelik üretim grubu Celsa’nın, yerel yönetimlere Rotherham yakınlarında yeni bir kesme işleme tesisi kurmayı planladığını bildirdiği aktarılıyor. Yeni tesisin, 75.000 ton/yıl seviyesine kadar demirli hurda işleme ve depolama kapasiteli olacağı ve hurdaların daha sonra Galler'de Cardiff yakınlarındaki Celsa'nın elektrik ark ocağı bazlı çelik üretim tesisine taşınacağı kaydediliyor. 2003 yılından bu yana Cardiff tesisini işleten Celsa’nın, inşaat sektörü için yaklaşık 1,2 milyon ton/yıl nihai mamul üretip, teslim ettiği bildiriliyor. Avrupalı EAO merkezli çelik üreticilerinin çoğunun son yıllarda operasyonlarını daha yukarı yönlü olarak entegre etmek için büyük yatırımlar yaptıkları, aynı zamanda ergitme operasyonları sağlamak için giderek daha fazla hurda işleme tesisini kontrol etmeyi amaçladıkları vurgulanıyor. Özellikle Celsa’nın, son on yılda İspanya ve Polonya'daki hurda işleme sektöründeki varlığını önemli ölçüde artırdığı belirtiliyor. Her yıl 8 milyon ton demir hurdasının ergittiğini belirten Celsa’nın, Avrupa'nın en büyük demir hurda geri dönüştürücüsü olduğu ifade ediliyor. ( Kallanish, 21 Şubat 2020 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ