Çelik Sektöründe 2020 - 7. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  7. Haftanın Öne Çıkanları


Çelikte Çin'in Geri Kalacağı Pazarlardaki Talebi Türkiye Karşılayabilir

Koronavirüs salgını sebebiyle çelik sektöründe Çin'in geri kalacağı pazarlardaki talebi Türkiye karşılayabilir. Koronavirüsünün yarattığı etki ile Çin'in çelik sektörü nezdinde aktif olduğu pazarlarda payının düşmesinin muhtemel olduğunu kaydeden Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, bu durumun Türkiye için avantaj oluşturabileceğini söyledi.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Çin'de yaşanan koronavirüs salgının çelik sektörüne olası etkileri ile ilgili bir açıklama yaptı. Çin'in dünya çelik sektörünün en büyük oyuncusu olduğuna işaret eden Aslan, koronavirüs salgını sebebiyle yeni yıl tatilinin 2 Şubat tarihine kadar uzatıldığını, buna ek olarak da Çin'in birçok eyaletinde faaliyet gösteren firmaların 9 Şubat'a kadar kapalı olacağına ilişkin açıklamalar yapıldığını hatırlattı. Aslan, bu gelişmelere istinaden Çin'de üretim, tüketim ve ihracata yönelik düşüşlerin görülmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Çin'in 2019 yılında yüzde 8,3'lük artış ile 1 milyar tona yakın seviyede sıvı çelik üretimi gerçekleştirdiğini kaydeden Aslan, şöyle devam etti: "Buna karşılık Çin çelik ihracatında son altı yılın en düşük performansını gösterdi ve üretimini daha çok ülke içinde gerçekleştirdiği yatırımlarında kullandı. Çin'in geçmiş yıllarda olduğu gibi agresif bir ihracat politikası yürütememesinin nedeni ihracat pazarlarında karşı karşıya kaldığı ilave vergilerin dışında navlun maliyetinin yüksek olmasıdır. Ancak buna rağmen Çin hala dünyanın en büyük çelik üreticisi, tüketicisi ve de ihracatçısı konumundadır."

Çin'in payının düşmesi Türkiye için avantaj oluşturabilir Çin'in etki alanı olarak nitelendirebilecek Güneydoğu Asya bölgesine ihracatı azaldığında Türkiye'nin söz konusu bölgeye ihracatının dönemsel olarak arttığına dikkat çeken Aslan, "Nitekim son dönemde Türk çelik sektörünün Güneydoğu Asya Bölgesi'ne ihracatında önemli artış yaşandı. Koronavirüsünün yarattığı etki ile Çin'in çelik sektörü nezdinde aktif olduğu pazarlarda payının düşmesi muhtemeldir. Bu durum Türkiye için avantaj oluşturabilir." dedi. Türk çelik sektörünün ürün kalitesi, rekabetçi fiyatı ve coğrafi konum avantajı nedeniyle talebe hızlı yanıt verebilmesi bakımından dünyanın hemen hemen her ülkesi tarafından tercih edildiğini vurgulayan Aslan, şöyle devam etti: "Bu bakımdan Çin'in virüs sebebiyle geri planda kalabileceği pazarlardaki talepleri Türk çelik sektörünün karşılaması mümkündür. Koronavirüs salgını etkisiyle Çin'in çelik ihracatında yaşanabilecek olası bir düşüşün sektörümüze etkisinin zaman içerisinde ortaya çıkabileceğini düşünmekle birlikte ihracatımıza önemli bir katkısının olacağını öngörmüyoruz." ( ÇİB, 10 Şubat 2020 )

MPI: Çin’in Çelik Tüketimi Corona Virüsü Nedeniyle 2020’de Azalacak

Çin Metalürji Sanayi Planlama ve Araştırma Enstitüsü (MPI) tarafından yapılan bir tahmine göre, Corona virüsü yeterli tıbbi malzeme ile etkili bir şekilde önlenebilir ve kontrol edilebilirse, Çin’in ekonomik büyümesi 2020 yılında %5,9’a ulaşacak. Eğer etki devam ederse, bu ekonomik büyüme 2020 yılında %5,8 oranında kalabilir. Bununla birlikte, virüs mutasyona uğrarsa, etki çok daha uzun serecek ve bu da 2020 yılı için yaklaşık %5,6 oranında daha düşük bir ekonomik büyümeye yol açacak. MPI, 2020 yılında Çin’in çelik tüketiminin Corona virüsü kaynaklı üç ekonomik senaryoya bağlı olarak yıllık bazda %0,9, %2,9 veya %5,3 düşüş göstererek sırasıyla 885 milyon mt, 869 milyon mt veya 848 milyon mt’a düşmesi bekleniyor. Ayrıca MPI, virüsün etkisi 2003 yılındaki SARS salgınının etkisinden daha güçlü olacağından, çelik tüketiminin daha büyük ölçüde kötüleşme olasılığının yüksek olduğunu ve Çin’in çelik tüketiminin yıllık bazda %2,9-5,4 oranında düşerek 848-869 milyon mt olabileceğini belirtti. Sonuç olarak, 2020 yılında Çin’de çelik tüketimi, inşaat sektörü, makine sektörü, otomobil sektörü, enerji sektörü, gemi inşa sektörü ve konteyner sektörü de dahil olmak üzere başlıca son kullanıcı piyasalar olumsuz yönde etkileneceği için 26- 47 milyon mt aralığında düşecek. Bununla birlikte, ev aletleri sektörü ve demir yolu sektörü büyük olasılıkla kayda değer bir hızda büyüyecek. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, MPI’nın Aralık ayında yayımlanan tahmininde, Çin’in çelik tüketim hacminin, 2019 yılındaki %7,3 artışı takiben 2020 yılında yıllık bazda %0,6 düşeceği belirtilmiş. ( SteelOrbis, 11 Şubat 2020 )

ArcelorMittal Italia, Levha Üretimine Yeniden Başlamaya Hazırlanıyor

ArcelorMittal Italia’nın, Taranto'daki levha tesisini yeniden başlatma hazırlıklarının devam ettiğini doğruladığı belirtiliyor. Tesisin, yerli ve yabancı siparişleri gerçekleştirmek için Şubat ayının ikinci yarısında pazara geri döneceği bildiriliyor. Taranto'daki 1,5 milyon tonluk haddehanede üretimin daha önce 10 Şubat'ta başlamasının planlandığı rapor ediliyor. ArcelorMittal Italia sözcüsünün ArcelorMittal ve Roma arasındaki 6 Mart'a kadar ertelenen anlaşmaya rağmen planların devam ettiğini doğruladığı kaydediliyor. Şirketin planlanan dört haftalık faaliyet boyunca 30.000 ton seviyesinde kadar levha üreteceği ve daha sonra en az iki hafta daha piyasadan ayrılacağı bildiriliyor. ArcelorMittal Italia’nın, yatırımcı ve İtalyan hükümeti arasındaki çatışmaların artması nedeniyle Ağustos 2019'da levha üretimini durdurduğu hatırlatılıyor. ( Metal Expert, 13 Şubat 2020 )

ArcelorMittal Florange Kok Tesisini Kapatmayı Planlıyor

ArcelorMittal France, 2030 yılına kadar karbon ayak izini %30’dan fazla azaltma amacı doğrultusunda, 2022-2023 yılları arasında Florange’deki kok tesisini kapatmayı planladığını açıkladı. ArcelorMittal, özellikle otomobil sektöründeki durgun piyasa koşulları, artan karbondioksit maliyetini, Avrupa dışından gelen çelik ithalatından kaynaklanan baskıyı ve haksız rekabeti, planlanan kapanışın nedeni olarak belirtti. Şirket, şu anda Florange tesisinden ithal ettiği kok ihtiyacını azaltmak için Dunkirk tesisine yatırım yapacak. ( SteelOrbis, 13 Şubat 2020 )

Barrett Steel British Steel’in Dağıtım Merkezlerini Almayı Planlıyor

İngiltere merkezli çelik üreticisi Barrett Steel, Çin merkezli Jingye’nin British Steel’i satın alımı tamamlandıktan sonra birkaç dağıtım merkezini satın almayı planladığını açıkladı. Barrett Steel, Cheadle ve Edinburgh’daki ofislerin yanı sıra Wolverhampton, Dartford, Newcastle ve Scunthorpe gibi British Steel Metal Merkezlerini almayı umuyor. Barrett Steel, görüşmelerin halen sürdüğünü, Jingye ve Barrett arasındaki satışın ancak British Steel ile Jingye arasındaki satış onaylandıktan sonra tamamlanacağını belirtti. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği gibi, geçen yıl Kasım ayında Çinli inşaat demiri üreticisi Jingye mali açıdan kötü durumda olan British Steel’i satın almak üzere prensipte anlaşmış ve üretimi yılda 2,5 milyon mt’dan 3 milyon mt’un üzerine çıkarmayı planladığını açıklamıştı. ( SteelOrbis, 13 Şubat 2020 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ