Çelik Sektöründe 2020 - 27. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  27. Haftanın Öne Çıkanları

AB’nin Çelik Soruşturması Türkiye İçin “Dert Değil”

Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük yatırımlarının başında gelen Cezayir’deki çelik fabrikasına imza atan Tosyalı Holding’in yurtdışından elde ettiği gelirler, Türkiye’deki cirosuna yaklaştı. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2019 yılını yurtdışı yatırımları da dahil olmak üzere 4 milyar dolar ciro ile tamamladıklarını söyledi. Haftalık İngilizce yayımlanan Dünya Executive TR Monitor’un “Türkiye’nin Çelik Kralı” başlıklı kapak haberine göre Tosyalı Holding'in, Cezayir’deki tesisi 5 yıl içinde 8 milyon ton kapasite ve 5 milyar dolar ciroya ulaşacak. Tosyalı Holding’in Afrika için bir sonraki hedefi ise Batı Afrika’nın giriş noktası olan Senegal ve Angola.

Holding ayrıca yurtdışından işlenmiş demir cevheri ithalatını azaltmak için İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyar dolarlık tesis kuracak. Tosyalı’ya göre yeni tesis devreye girdiğinde yıllık 1 milyar dolarlık ithalatı ikame edecek ve 1.000 kişi istihdam edecek. Fuat Tosyalı, Tosçelik’in sektörün karbon ayak izi en düşük “yeşil çelik” üretimini gerçekleştirdiğini de söylüyor.

New York Borsası’na kote Amerikalı ortağı Harsco ile ortak kuracağı tesis ile yıllık ortalama 1,2 milyon ton cüruf atığı ekonomiye kazandırmayı planlayan Tosyalı, Osmaniye OSB'de üretim tesisinin çatısına da Avrupa’da tek seferde kurulan en büyük güneş enerjisi santralini kurdu. Tosçelik ERW Boru Profil’in Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim tesisinin çatısına kurulan güneş 200 bin metrekarelik tesis dünyanın en büyük ilk 5 çatı tipi güneş enerji santralinden biri. Avrupa Birliği’nin Türk çeliğine yönelik anti-damping soruşturmasını da değerlendiren Fuat Tosyalı’ya göre sektörün bugüne kadar yaptığı pazar çeşitlendirmeleri bu tür korumacılık hamlelerine karşı büyük bir denge unsuru oluyor. Tosyalı, “Artık Türk çeliği, Bermuda’dan Nepal’e, Bruney’den Bahamalar’a kadar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor” diyor.

Türkiye’nin 37 milyon ton civarındaki üretimiyle dünyada 8’inci, Avrupa’da ise 2’nci büyük üretici olduğuna dikkat çeken Tosyalı, Avrupa’daki en büyük rakip olan Almanya ile aramızdaki farkın ise sadece 5 milyon ton olduğunu hatırlatıyor. Tosyalı’ya göre yakın gelecekte kıta Avrupası’nda liderliği üstlenebiliriz.

Hedefte Senegal ve Angola var

Kuruluşu 1952 yılına dayanan Tosyalı Holding’in Türkiye’nin global demir çelik üreticisi olarak, 3 farklı kıtada, 25 iştirak ve 10 bine yakın çalışanı var. Yıllık 6 milyon tonu aşan üretim rakamıyla Türkiye ve dünyada önemli bir konuma sahip şirketin hedefi “demir-çelik üretiminde bir dünya markası yaratmak.” Fuat Tosyalı, küresel büyümeye en büyük fırsatları sunan Afrika’dan başlamış. Büyüme planlarını TR Monitor’e şu sözlerle anlatıyor: “Yol haritamızda 3 ana başlık bulunuyor: Yatırım, globalleşme ve sürdürülebilirlik. Tosyalı Holding’in İskenderun ile başlayan yatırım hamlesi, Osmaniye, Karadağ ve Cezayir’in ardından şimdi de Batı Afrika’nın giriş kapısı olan Senegal ve Angola ile devam ediyor. Yurt içinde ve dışında yatırımlarımızı ve istihdam atağımıza nefes almadan devam ediyoruz.”

Yurtdışı cirosu Türkiye’ye yaklaştı

Holdingin yurt dışındaki en önemli projesinin başında Cezayir’de yer alan Tosyalı Algerie var. Toplam dört faz olarak planlanan ve son faz yatırımının başladığı proje tamamlandığında toplam yatırım tutarı 6 milyar doları aşacak. “Burada şu an ulaştığımız ciro 2 milyar dolara ulaştı” diyen Tosyalı, tüm fazların tamamlanmasıyla birlikte, 5 yıl içinde yıllık 8 milyon tonun üzerinde üretim kapasitesine ulaşacaklarını ve 5 milyar dolar ciro hedeflediklerini söylüyor. Holdingin yurtdışındaki bir diğer şirketi Karadağ’da bulunan Tosçelik Niksic Special Steel. 2012 yılında Tosyalı Holding bünyesine katılan bu şirketin yenilenme çalışmaları tamamlanarak üretime geçilmiş durumda. Tosyalı, “Avrupa’daki bu yatırımın da sağladığı güçle bugün yurt dışında kurulu şirketlerimizin toplam cirosu Türkiye cirosuna yaklaştı” diyor. ( Dünya, 29 Haziran 2020 )

Voestalpine Üç Ülkenin Demir Yolu Piyasasındaki Konumunu Güçlendiriyor

Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine, Fransa’daki demir yolu makası tesisi SEI.L’in (Societe d’Equipement Industriel.Lietaert) satın alımının yanı sıra, Çin ve Arjantin’deki ortaklıkları aracılığıyla demir yolu sektöründe uluslararası üretim kapasitelerini artırarak bu üç ülkenin demir yolu piyasasındaki konumunu güçlendiriyor. SEI.L’in satın alımı ile birlikte, Fransa hükümeti tarafından yönetilen demir yolu şirketi SNCF’nin (Société nationale des chemins de fer français) ana tedarikçisi haline geldiğini belirten şirket Fransa’nın on yıl içinde demir yolu altyapı sektörüne önemli yatırımlar yapacağını bildirdi. Voestalpine’in son dönemde yaptığı bu satın alımlar şirketin demir yolu altyapı sektöründeki rekabet gücünü artırmasını sağlayacak. ( SteelOrbis, 30 Haziran 2020 )

KARDEMİR'de Hedef Dünyada 'İlk 100'e Girmek

Türkiye'nin ilk ağır sanayisi olan, ERDEMİR ve İSDEMİR gibi entegre demir çelik fabrikalarının da kurulmasında rol aldığı için "Fabrikalar Kuran Fabrika" unvanını taşıyan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), dünyanın ilk 100 demir-çelik şirketi arasına girmeyi hedefliyor. Temeli 1937'de atılan ve 2 yıl gibi kısa sürede faaliyete başlayan, 58 yıl boyunca devlet teşekkülü olarak faaliyetlerini sürdürdükten sonra 1994 yılında ekonomik önlemler planı kapsamında özelleştirilen KARDEMİR, yaptığı milyarlarca dolar yatırımla birçok uzun mamulde Türkiye'nin tek üreticisi oldu.

Otomotiv ve savunma sanayisine kattığı ürünlerle ürün yelpazesini genişleten KARDEMİR, işletmeye aldığı ve alacağı yeni yatırımlar ile yılda 3,5 milyon ton üretim kapasitesine yaklaştı. Demir yolu rayı ve ağır profil üretiminde tek milli marka olan KARDEMİR, ülkenin stratejik yatırımlarından biri olan demir yolu tekerini de üretti. KARDEMİR, dünyada üretilen yaklaşık 1,8 milyar ton yıllık çelik üretimi içinde yaklaşık 38 milyon ton ile yer alan Türkiye'ye, 2,5 milyon ton üretimiyle önemli katkı sağlıyor.

"Türkiye'nin geleceği için uyum içinde çalışmaktayız"

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan, fabrikanın Türkiye için önemli olduğunu, ülkenin 2023 hedefleri doğrultusunda yerli ve milli üretime de çok büyük katkılar sağladığını söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele edilen bu günlerde bile durmadan çalıştıklarını anlatan Yolbulan, "Birçok alanda Türkiye'nin tek üreticisi olmuş KARDEMİR, demir yolu, otomotiv ve savunma sanayisine kattığı ürünlerle yelpazesini genişletmiştir. Yeni yatırımlar ile 3,5 milyon ton üretim kapasitesine ulaşarak, dünyanın ilk 100 demir-çelik şirketi arasına girmeyi hedeflemekteyiz." diye konuştu. Yönetim kurulu üyeleri, diğer tüm çalışanları ve Karabük halkı ile bir aile olduklarını vurgulayan Yolbulan, "Yönetim kurulumuzda yer alan bağımsız üyelerimiz ile birlikte KARDEMİR'in ve Türkiye'nin geleceği için uyum içinde çalışmaktayız. Ülkenin kalkınmasında ve büyümesinde 83 yıldır katkı sunan sektörün lokomotifi KARDEMİR, yine aynı bilinçle yoluna devam etmektedir. KARDEMİR, Türkiye için önemlidir. Üretmeye, istihdam sağlamaya ve bu ülkeye katma değer yaratmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. ( AA, 30 Haziran 2020 )

ThyssenKrupp’un Acciai Speciali Terni Tesisinin Altı Talibi Var

Alman ThyssenKrupp’a ait İtalyan çelik üreticisi Acciai Speciali Terni’nin (AST) CEO’su Massimiliano Burelli yerel basına bir açıklama yaparak, AST’nin altı teklifçinin dikkatini çektiğini belirtti. SteelOrbis’in daha önceden bildirdiği gibi ThyssenKrupp, büyük bir yeniden yapılandırma planı açıklayarak Terni merkezli tesisi satışa koydu ve tesise bir alıcı veya ortak arıyor. Yaklaşık on gün önce, İtalya’nın en büyük çelik işleme şirketi Marcegaglia Group’un yöneticileri, İtalya’nın Umbrio bölgesindeki yerel enstitülerle AST’ye olan ilgileri hakkında konuşmak için görüşmüştü. Bununla birlikte Burelli, şirketle Marcegaglia’nın ve Ilva’dan sonra İtalya’nın en büyük yassı ürün üreticisi olan Cremona merkezli Arvedi Group’un dışında iki yabancı şirketin de ilgilendiklerini bildirdi. Ayrıca, “duyduğumuz kadarıyla” iki yabancı şirket daha tesise olan ilgilerini bildirmek için hazırlık yapıyor. AST CEO’su, ihale sürecinde herkesin eşit şansı olduğunun ve kimsenin avantajlı bir konumda başlamayacağının altını çizdi. Burelli AST’nin, salgın krizi ve otomotiv ile ev aletleri sektöründeki yavaşlama dolayısıyla Nisan, Mayıs ve Haziran ayları satışlarında düşüş kaydettiğini açıkladı. (SteelOrbis, 01 Temmuz 2020 )

Celsa İngiltere Hükümeti İle Kredi Anlaşması Yapacak

Basında yer alan haberlere göre, Cardiff merkezli çelik üreticisi Celsa Steel UK South Wales faaliyetlerini finanse etmek amacıyla önümüzdeki günlerde İngiltere hükümeti ile 30 milyon £ değerinde bir kredi anlaşması imzalayacak. Çelik üreticisi, bu anlaşma ile yeni bir koronavirüs İngiltere hükümeti fon programından destek alan ilk büyük İngiliz şirket olacak. Bu fon Corona virüsü salgını döneminde zor durumda olan ve İngiltere ekonomisi için büyük öneme sahip şirketlere veriliyor. Celsa krediyi alabilmek için idari ödemelerin sıkı bir şekilde kontrol edilmesi, karbon emisyonlarının azaltılması ve iş gücü ile ilgili bazı taahhütler vermesi gerekecek. Şirket Cardiff’te 400 kişiye iş imkanı sağlayan şirket yılda yaklaşık 1,2 milyon mt çelik üretimi gerçekleştiriyor. Ayrıca, SteelOrbis tarafından daha önce de belirtildiği üzere, Hindistanlı çelik üreticisi Tata Steel de Port Talbot faaliyetlerini finanse etmek amacıyla aynı fon programından 500 milyon £ değerinde devlet kredisi almaya çalışıyor. ( SteelOrbis/Metal Expert, 02 Temmuz 2020 )

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi