Çelik Sektöründe 2020 - 29. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  29. Haftanın Öne Çıkanları

Tosyalı Holding, Angola’da Türk Bayrağını Dalgalandırıyor

Demir-çelik sektörünün yurt dışındaki en önemli oyuncularından Tosyalı Holding, Afrika bölgesindeki varlığını artırmayı hedeflediği Angola’daki yatırımına hız verdi. Batı Afrika’da yer alan Senegal’daki ‘Tosyalı Ekonomi Bölgesi’ yatırımının ardından Angola’da Entegre Demir-Çelik projesini tekrar faaliyete geçirecek olan Tosyalı Holding, 1970 yılında faaliyetlerini durduran Cassinga Entegre Demir-Çelik Projesi’ni faaliyete geçirdikten sonra, demir cevherini çeliği dönüştürmek için gerekli süreci sağlamak için çalışmaları hızlandırdı. Tosyalı Holding’ten Angola’daki yatırımla ilgili yapılan açıklamada, “Afrika’daki yatırımlarımıza Angola’da devam ediyoruz. Projemizde yıllık 10 milyon ton demir cevheri işleyerek bölgenin çelik ihtiyacını karşılayacağız. Türkiye’nin çelikteki dünya markası olarak; Afrika’da Türk bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğiz” denildi. ( Tosyalı Holding, 11 Temmuz 2020 )

Kobe Steel Vale ve Mitsui ile CO2 Emisyonlarını Azaltmak İçin Bağlayıcı Olmayan Bir Anlaşma İmzaladı

Japonya merkezli çelik üreticisi Kobe Steel Ltd., ABD merkezli tamamına sahip olduğu bağlı kuruluşu Midrex Technologies, Inc’in (Midrex) Brezilyalı madenci Vale S.A. ve Japonya merkezli çelik üreticisi Mitsui & Co. ile küresel çelik sektörüne demir üretim çözümleri ve düşük karbondioksit emisyonlu ürünler sağlamak amacıyla bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Şirket çeliğin mevcut kaynaklar, imalat maliyetleri ve işlevsel esneklik konularında sahip olduğu avantajlarıyla birçok sektör açısından temel bir malzeme olduğunu belirtti. Ancak, çelik üretim sürecinde ortaya çıkan karbondioksit emisyonları iklim değişikliğini olumsuz yönde etkiliyor ve bu nedenle çelik sektöründe karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına yönelik talep dünya çapında artış gösteriyor. Kobe Steel, Midrex tesislerinin dünya çapında doğrudan indirgenmiş demirin (DRI) %60’ından fazlasını ürettiğini belirterek Midrex işleminin üretim sürecinde doğal gaz ya da kömürden üretilen gaz kullanması sebebiyle yüksek fırınlardan daha az karbondioksit salımı gerçekleştirdiğini ifade etti. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, Midrex işlemi bu girişimde önemli bir rol oynayacak. Kobe Steel bu şirketlerin de iş birliğiyle küresel çelik üretiminde karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. ( SteelOrbis, 14 Temmuz 2020 )

Erdemir TSE Covid-19 Güvenlikli Üretim Belgesi Alan İlk Entegre Tesis Oldu

OYAK Maden Metalürji Grubu şirketlerinden Erdemir, Türkiye Standartları Enstitüsü Covid-19 Güvenlikli Üretim Belgesi alan sektöründeki ilk entegre tesis olurken, grup şirketlerinden Erdemir Çelik Servis Merkezi’nin (Ersem) dört tesisinden biri olan Ersem Manisa da sektörde aynı belgeye sahip olan ilk şirket oldu. TSE “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” yayımladı ve kılavuzdaki şartları sağlayan şirketlere “TSE Covid-19 Güvenlikli Üretim Belgesi” vermek için denetim gerçekleştiriyor. ( SteeOrbis, 16 Temmuz 2020 )

ICRA: Hindistan’ın Çelik İhracatı Yerel Talep Arttığı İçin Sürdürülebilir Değil

Hindistan kredi derecelendirme kuruluşu ICRA tarafından yayımlanan bir rapora göre, Hindistan’ın çelik ihracatı yakın dönem için sürdürülebilir değil, çünkü yerel talep iyileşmeye başladı ve rupi değer kazandı. ICRA’ya göre, Hindistan’da 2020 yılının Nisan-Mayıs döneminde yerel talep %69 azaldığı için, söz konusu dönemde nihai mamul ihracatı %76 artışla 1,71 milyon mt oldu. Nisan-Mayıs döneminde Hindistan’ın yarı mamul ihracatı %281 ile keskin bir şekilde artarak 1,29 milyon mt seviyesinde gerçekleşti ve bu ihracatın %78’i Çin’e yapıldı. ICRA’nın yayımladığı rapora göre, söz konusu dönemde nihai mamul ve yarı mamul ihracatı toplandığında, Çin %48’e yakın bir payla Hindistan’ın en büyük ihracat rotası oldu. ICRA’nın tahminine göre Hindistan’ın ortalama ihracat geliri 357$/mt olurken, bu durum yarı mamul gibi düşük katma değerli ürünlerin sevkiyatına ve dolayısıyla ton başına gelirin düşük olduğuna işaret etti. Rapora göre, Nisan-Mayıs döneminde keskin bir şekilde düşen sıcak sac ihracat gelirine rağmen, toz demir cevheri fiyatlarındaki büyük düşüş yerel yüksek fırınlı üreticileri biraz rahatlattı. Öyle ki, NMDC’nin Mart ayında 2.860 INR/mt maden çıkışı seviyesindeki toz cevher fiyatları Mayıs ayında 1.960 INR/mt seviyesine inmişti. Buna rağmen ICRA, Hindistan’ın yüksek ihracat hacminin sürdürülebilir olmadığını düşünüyor. Hindistan’da çelik ihracatı, yerel çelik üreticilerinin yerel talep düşükken kalan stoklarını tüketmek ve tesislerini çalıştırmaya devam etmek için daha az kârlı fiyatlardan satış yapmayı tercih ettiği dönemlerde tercih ediliyor. Buna ek olarak, Hindistan’ın Nisan-Mayıs döneminde yerel çelik fiyatlarıyla ihracat fiyatları arasındaki fark, özellikle de sıcak sacda, Haziran ve Temmuz aylarında daraldı. Ayrıca, yerel çelik talebinin iyileşmeye başlaması ve yakın zamanda rupinin dolar karşısında güçlenmesi, önümüzdeki aylarda çelik ihracatının azalabileceğine işaret ediyor. ( SteeOrbis, 16 Temmuz 2020 )

TÇÜD: ABD’nin Tarifelere İlişkin Kararı Ticaret İlişkilerini İyileştirebilir

Türk üreticiler ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nin (CIT) 14 Temmuz tarihinde ABD Başkanı Donald Trump'ın 1962 tarihli Ticaretin Genişletilmesi Kanunu'nun 232. Maddesi uyarınca Türk çeliği ithalatına ek vergiler koyma kararının kanuna aykırı olduğuna hükmetti. Karar, ülkeler arasındaki ticari ilişkilere katkıda bulunabilir. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan S&P Global Platts’a yaptığı açıklamada, "ABD mahkemesinin son kararı, Türk çeliği ithalatına uygulanan ek vergilerin nesnel hukuk kurallarına aykırı olduğunu ve siyasi olarak motive edildiğini bir kez daha onayladı" yorumunda bulundu. Başkan Trump, ülkeler arasındaki siyasi gerginlik nedeniyle, Türkiye'nin 232. Madde çelik tarife oranını Ağustos 2018'de % 25'ten % 50'ye yükseltmişti. Türkiye'nin çelik tarife oranı daha sonra ülkeler arasındaki ilişkilerdeki bazı gelişmelerin etkisiyle Mayıs 2019'da % 25'e indirildi. Platts'a verdiği demeçte Yayan, "On aylık dönemde haksız olarak ödenen vergiler ABD mahkemesinin son kararının ardından iade edilmelidir" dedi. Yayan, daha önce Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından belirlenen ülkeler arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için bazı ülkeler ile olduğu gibi Türkiye’ye yönelik 232. Madde vergilerinin de kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi. Yayan, mahkeme kararının, Türk üreticilerin ve ABD'li ithalatçıların yeni işlemlerde başka bir tarife artışı konusundaki endişelerini de ortadan kaldırması nedeniyle, ülkeler arasındaki çelik ticaretinde iyileşme bekliyor. (Platts/TÇÜD, 17 Ağustos 2020 )

 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ