Çelik Sektöründe 2021 - 12. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 12. Haftanın Öne Çıkanları 

Çin, 2021'de Gerçek Çelik Üretimini Azaltmak İçin İlk Katı Önlemleri Açıkladı

Hebei eyaletinin çelik üretiminin yarısından fazlasını oluşturan Çin'in en büyük çelik üretim şehri Tangshan’ın, yerel çelik üreticilerine yıl sonuna kadar sürecek önemli üretim kısıtlamaları getirerek hava kirliliğini azaltmak için, ciddi önlemler açıkladığı bildiriliyor. Pazar katılımcılarına ve Çinli medya kaynaklarına göre şehir yetkililerinin, Shougang Qian'an Steel Company ve Shougang Group'a ait Shougang Jingtang United Iron and Steel hariç tüm yerel yüksek fırına dayalı çelik üreticileri için üretim azaltımını içeren bir taslak plan yayınladığı kaydediliyor. Yedi çelik fabrikasının 20 Mart'tan 30 Haziran'a kadar üretimlerini %50'ye varan oranda kısması gerekeceği ve bunun ardından, gerekli üretim kesintilerinin yılın geri kalanında % 30'a düşürüleceği ifade ediliyor. Bu yedi üretici arasında, Mart ayının başlarındaki çevresel kısıtlamalar sırasında yüksek üretim seviyesini koruyan ve ani denetimlerle tespit edilen dört üreticinin (Hegang Tanggang Stainless Steel, Tangshan Jinma Iron and Steel, Tangshan Chunxing Special Steel ve Tangshan Donghua Iron and Steel) mevcut olduğu rapor ediliyor. Diğer üç çelik üreticisinin Tangshan Songting Steel, Tangshan Medium ve Heavy Plate ve Hebei Xinda Iron and Steel Group olduğu belirtiliyor. Şehirdeki geri kalan 16 çelik üreticisinin, 20 Mart - 31 Aralık tarihleri arasında üretimini % 30 düşüreceği aktarılıyor. Tangshan yönetiminin, Çin'in en kirli şehirlerinden biri olduğu için 2021'de çelik sektöründen kaynaklanan emisyonlarını % 40 azaltmak gibi iddialı bir hedefinin olduğu ve bu durumun çelik fabrikalarının operasyonları üzerinde öncekine göre çok daha sıkı kontrol gerektireceği ifade ediliyor. Pazar kaynakları, Tangshan'ın planını katı bir şekilde uygularsa bu yıl en az 20 milyon ton ham çelik üretimini etkileyeceğini tahmin ediyor. (Metal Expert, 22 Mart 2021 )

Çin'in Ham Çelik Üretiminin 2025‘te Zirve Yapması Bekleniyor

Çin'de hükümete danışmanlık yapan bir kuruluş, Çin'de 2025 yılında ham çelik üretiminin 1,16 milyar ton ile zirve yapacağını açıkladı. Çin Metalurji Sanayi Planlama ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Li Xinchuang, ülkenin ham çelik üretiminin 1,16 milyar ton ile zirveye ulaşacağını ve sanayide emisyon kısıntılarının en üst düzeye geleceğini açıkladı. Li, Pekin'de bir sanayi konferansında yaptığı değerlendirmede, "Üretim rakamları sadece bir tahmin, ama bir trend" dedi. 2030'da çelik sektöründe karbon emisyonu zirvesinden yüzde 30 düşmesinin beklendiği ve sanayinin 420 milyon ton emisyon kısma hedefinin hatırlatan Li, "Hedef çok zorlu, Devlete ait imalathaneler öncülük etmeli" dedi. (Dünya, 22 Mart 2021 )

Salzgitter ve BP Alman Hidrojen Altyapısı İçin İşbirliği Yapacak

Yedi şirketten oluşan bir konsorsiyumun, 2024 itibariyle Almanya'da yeşil hidrojen için üretim, nakliye, depolama ve endüstriyel alımları içeren bir sınır geçiş altyapısı kurmayı hedeflediği bildiriliyor. Projenin, BP, Salzgitter Flachstahl, kimya şirketi Evonik, şebeke operatörleri Thyssengas, Nowega ve OGE ve RWE tarafından başlatılacağı belirtiliyor. Şirketlerin tümünün, GET H2 hidrojen inisiyatifinde yer aldığı rapor ediliyor. Çelik üreticisinin yaptığı açıklamada, konsorsiyumun Kuzeybatıdaki Lingen'den Ruhr üzerindeki Gelsenkirchen'e ve Hollanda sınırından Salzgitter'e bir ağ kurmak istendiğini belirttiği kaydediliyor. Yeşil hidrojenin üretiminin, nakliyesi, depolanması ve endüstriyel kabulünün, 2024 ve 2030 yılları arasında birkaç adımda birleştirileceği ve ortakların, IPCEI (Ortak Avrupa Çıkarının Önemli Projesi) programı kapsamında finansman için bir ilgi beyanı sundukları ifade ediliyor. Rafinerilerde, çelik üretiminde ve diğer endüstriyel ihtiyaçlarda yeşil hidrojen kullanarak projenin, CO2 emisyonunu 2030 yılına kadar 16 milyon ton seviyesinde önleyebileceği belirtiliyor. (Kallanish, 23 Mart 2021 )

Türk Çeliği İçin Fırsat Uzakdoğu’da!

Talep artışına eşlik eden fiyatlardaki yükselişin bir süre daha devam etmesi beklenirken, ABD ve AB pazarındaki kısıtlayıcı tedbirlerden rahatsız olan Türk çelik üreticileri için Uzakdoğu pazarı önemli fırsatlar sunuyor. Bu coğrafyada en önemli pazarlar olarak ise Hong Kong ve Singapur öne çıkıyor. SteelOrbis 2021 Bahar Konferansı & 84. IREPAS Toplantısı, İÇDAŞ'ın Platin sponsorluğunda yapıldı.

IREPAS Başkanı Murat Cebecioğlu, Çin kaynaklı rekabet zayıf olduğu sürece Türkiye’nin Uzakdoğu’ya satış yapmaya devam edeceğini, Hong Kong ve Singapur’un Türkiye çıkışlı inşaat demiri için başlıca ihracat rotaları olduğunu ifade etti. Türkiye çıkışlı inşaat demirinin diğer önemli iki pazarı İsrail ve Yemen olurken, Orta ve Güney Amerika da düzenli pazarlar haline geliyor. Cebecioğlu Çin’in yerel piyasaya odaklanmasıyla Türkiye’nin Uzakdoğu satış fırsatlarından yararlanmaya devam edeceğini belirtti. Asya piyasalarındaki kapasite artışlarını yorumlayan Cebecioğlu, Malezya ve Endonezya çıkışlı ürünlerin de Afrika'ya satıldığını, ancak bu ülkelerin çoğunlukla kendi bölgelerinde satış yaptıklarını, bu nedenle şimdiye kadar Türkiye'nin ihracatını etkilemediklerini ifade etti.

Asya’nın kapasitesine önemli yatırımlar yapılıyor

Son aylarda Asya’da kapasite artışına yönelik önemli yatırımlar dikkat çekiyor. Özellikle ASEAN bölgesinde dikkat çeken bazı projeler şöyle:

• Endonezyalı PT Krakatau Steel ve Güney Koreli POSCO arasındaki ortak girişimin ikinci aşaması, 3 milyon ton kapasite ile 2025 yılında başlayacak.

• PT Gunung Raja Paksi Steel, Endonezya'nın Batı Java bölgesinde yılın ikinci çeyreğinde 1,5 milyon ton kapasiteli yeni bir yüksek fırını devreye alıyor.

• Çin, Hebei Bishi Group, 2020/21 yılında Endonezya'nın Orta Java bölgesindeki Kendal'da 3,0 milyon ton kapasiteli entegre bir çelik fabrikası inşa etmeyi planlıyor.

• Malezya'nın Sarawak Eyaleti’nde Samalaju'daki WenAn Iron and Steel projesinin 10 milyon ton uzun ve yassı ürün entegre çelik üretim kapasitesine sahip olması bekleniyor.

• Uzun ürün çelik üreticisi ve yassı ürünlerde işini genişleten Malezya Oriental Shield, Megasteel'in varlıklarını devraldı ve Megasteel'in durdurulan faaliyetlerini yeniden başlatmayı planlıyor. Entegre tesis, yılda 3,0 milyon ton yassı ürün üretim kapasitesine sahip.

• Çin'den Panhua Group, Filipinler'in Misamis Oriental bölgesinde entegre bir tesis kurmayı düşünüyor. Üç fazda toplam 10 milyon ton kapasiteli çelik slab, galvanizli rulo ve renkli kaplamalı rulo üretecek. Baowu'nun bu yatırımda Panhua Grubu'na katılmayı araştırdığına dair raporlar var.

• Formosa Ha Tinh, Vietnam'ın Ha Tinh eyaletindeki en büyük yabancı yatırımlardan biri. Yaklaşık 6 milyon ton yassı ve yaklaşık 1,5 milyon ton uzun mamul üretmek için yıllık 7,5 milyon ton kapasiteli 2 yüksek fırın işletiyorlar. Her aşaması kapasiteyi 7,5 milyon ton artıracak 2 genişletme projesi planlanıyor. ( Dünya, 23 Mart 2021 )

Çin’in Çelik Sektöründeki Büyüme 2021-2025 Döneminde Zirveye Ulaşacak

Çin Elektronik Bilgi Endüstrisi Araştırma ve Geliştirme Kurumu’nun Malzeme Endüstrisi Araştırma Birimi Yöneticisi Xiao Jinsong, 18 Mart tarihinde Pekin’de gerçekleştirilen bir forumda, “Çelik, kimya, demir dışı metal ve inşaat malzemeleri dahil olmak üzere hammadde endüstrileri temel endüstrilerdir ve ülke ekonomisine önemli bir destek sağlamaktadır. Söz konusu endüstrilerin faaliyet geliri, 2019 yılında toplam sanayi gelirlerinin %31’ini oluşturmuştu. Ancak, hammadde endüstrilerinin gelirindeki büyüme 2021-2025 döneminde yavaşlayacak ve muhtemelen zirveye ulaşacak,” şeklinde konuştu. Xiao’ya göre, Çin’de 22 çelik ürünü kategorisinden 17’si tamamıyla kendine yeterli olurken, Çin’in ham çelik üretimi dünyadaki toplam üretimin %53,3’ünü oluşturuyor. 2016-2020 döneminde Çin, eski teknolojili150 milyon mt çelik kapasitesini planlanan tarihinden iki yıl önce ortadan kaldırdı. Xiao, önümüzdeki beş yılda Çin’in çelik sektörü endüstriyel kümelenmesinin daha da artacağını söyledi. Çin, endüstrinin iyileştirilmesi ile çelik sektörünün geliştirilmesini destekleyecek ve örneğin Çin’in merkezinde bir çelik endüstrisi merkezi gibi, hammadde imalatına yönelik bir sanayi merkezi inşa edecek. Çin aynı zamanda, karbondioksit salımına yönelik araştırmalar yapacak ve bir zaman çizelgesi oluşturacak. Buna ek olarak, enerji tasarrufunu teşvik edecek ve karbon salımının azaltılmasına yönelik önlemler uygulayacak. ( SteelOrbis, 24 Mart 2021 )

Metalloinvest: Küresel Yeşil Çelik Sektörü, Rusya’da Yeni Sıcak Briketlenmiş Demir Tesisinin İnşasıyla Daha da İlerleyecek

Global Iron Ore 2021 uluslararası konferansındaki sunumu sırasında, Rusya merkezli önde gelen küresel demir cevheri ve sıcak briketlenmiş demir (HBI) üreticisi Metalloinvest’in Strateji ve Satın Alma Direktörü Yuri Gavrilov, 2030 yılına kadar elektrik ark ocağında üretilen çeliğin toplam çelik üretimi içindeki payının %21’den %37’ye çıkmasının beklendiğini belirtti. Bu tür değişiklikler, yüksek kaliteli silisli çelik talebinin artması, hurda kalitesinin düşmesi ve çevre gereksinimlerinden kaynaklanacak. Yuri Gavrilov, “2024 yılına kadar, Kursk bölgesinde, Metalloinvest ile yakın teknolojik iş birliği içinde faaliyet gösterecek olan dünyanın en büyük sıcak briketlenmiş demir tesislerinden biri inşa edilecek,” dedi. Yıllık kapasitesi 2 milyon mt’un üzerinde olacak olan yeni tesis, küresel sektörün daha ekolojik teknolojilere geçmesini sağlayacak karbon içermeyen metalürji prensiplerine göre tasarlandı. Andrey Varichev Mikhailovsky GOK, yeni tesise yüksek kaliteli demir cevheri tedarik edecek. Ayrıca, bağımsız olarak veya ilgili ortaklarla iş birliği yapılarak bir çelik eritme tesisinin inşa edilmesine yönelik beklentiler var, bu da doğrudan indirgenmiş demirin yeni bir elektrik ark ocağına tedarik edilmesini sağlayacak. Sonuç olarak, tüm potansiyel çevresel gereklilikler doğrultusunda tam döngü kontrolünün sağlanması ve ürünlerin nakliye maliyetlerinin düşmesiyle sürdürülebilir bir yüksek kaliteli çelik üretimi başlatılabilir. Metalloinvest’in, pelet ve sıcak briketlenmiş demir olmak üzere yüksek marjlı mamul üretimindeki büyümeye odaklanarak konsantre kalitesini iyileştirmeye devam ettiği söyleniyor. Şirket, birinci kalite pelet, sıcak briketlenmiş demir ve doğrudan indirgenmiş demirin yeşil metalürjinin geleceği olduğuna inanıyor. Şu anda şirket, Andrey Varichev Mikhailovsky GOK’ta demir cevheri ürünlerinin kalitesini iyileştirmeyi ve özellikle üretim hacimlerini artırmayı amaçlayan bir program yürütmeye devam ediyor. 2020 yılında Metalloinvest yeni bir ticari ürün olan birinci kalite demir cevheri pelet üretimine başladı. Mikhailovsky GOK’un pelet üretimi için yıllık 17 milyon mt’a kadar yüksek kaliteli konsantre üretecek olan konsantre zenginleştirme tesisinin inşası 2022 yılında tamamlanacak. ( SteelOrbis, 24 Mart 2021 )

HYBRIT, 2026'da Fosilsiz DRI Tesisi Kuracak

İsveçli çelik üreticisi SSAB, madencilik şirketi LKAB ve enerji şirketi Vattenfall’ın, yeşil çelik üretimi için HYBRIT girişiminde ilerleme kaydettikleri ve Kuzey İsveç'te fosil içermeyen sünger demir üretimi için dünyanın ilk fabrikasını kurmayı planladıkları ifade ediliyor. Resmi açıklamaya göre tarafların, Gallivare'de, LKAB'ın madencilik üretim ve işleme tesisinin çok yakınında, fosil içermeyen DRI pilot tesisinin kurulmasıyla yeşil teknolojilerinin sanayileşmesini başlatmak istedikleri belirtiliyor. Pelet üretimi ile entegre edilecek 1,3 milyon ton/yıl kapasiteli pilot tesisinin 2026 yılında faaliyete geçmesinin beklendiği rapor ediliyor. Şirketlerin, "yeşil" sünger demir üretimini 2030 yılına kadar 2,7 milyon tona çıkarmayı ve bunu rekabetçi yeşil çelik üretimi sağlamak amacıyla SSAB’nin tesislerine tedarik etmeyi planladığı rapor ediliyor. Açıklamada “İşlemde hâlihazırda sıcak olan peletin kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufu sağlayacaktır. Bunun da ötesinde, demir cevherindeki oksijeni gidermek için hidrojen gazı kullanılacağından, taşımacılıkta ağırlığın % 30'u ortadan kalkacak, " ifadelerinin yer aldığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 25 Mart 2021 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi