Çelik Sektöründe 2021 - 28. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 28. Haftanın Öne Çıkanları 

EUROFER: Yüzde Elli Beş Hedefine Uygunluk Paketi, AB İklim Politikasını Değiştirmek İçin Adım Atıldığını Gösteriyor

Avrupa Çelik Derneği (EUROFER) yaptığı açıklamada yakın zamanda AB kurumları tarafından onaylanan AB İklim Yasası’nın, emisyonları 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla %55 oranında azaltma ve 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşma hedefini belirlediğini ve bu hedefin, iklim politikası alanında AB'yi açık ara dünyanın en iddialı bölgesi haline getirdiğini belirtti. Bu özel hedef, ilk olarak Aralık 2019'da Komisyon tarafından sunulan daha geniş kapsamlı Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın bir parçasını oluşturuyor. Yeşil Mutabakat, Avrupa'yı 2050 yılına kadar iklim açısından nötr ilk kıta yapmak, aynı zamanda Avrupa sanayisinin rekabet gücünü artırırken ve etkilenen bölgeler ve işçiler için adil bir geçiş sağlarken biyolojik çeşitliliği korumak, döngüsel bir ekonomi oluşturmak ve kirliliği ortadan kaldırmak için ayrıntılı bir vizyon ortaya koyuyor. Açıklamaya göre, söz konusu siyasi hedef, 14 Temmuz 2021'de Fit for 55 (% 55 hedefine uygunluk) paketi adı altında resmi olarak açıklanacak ve AB Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS), Sınırda Karbon Mekanizması’nın (CBAM), Enerji Vergisi Direktifi’nin (ETD) revizyonunun, Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Direktifleri’nde yapılan değişikliklerin yanı sıra enerji sektöründe metan emisyonlarının ve arazi kullanımından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması, ayrıca binek araçlara ilişkin kurallar ve alternatif yakıtlar dâhil bir dizi mevzuatla bütünleştirilecek. Bu nedenle Fit for 55 paketi, AB'nin tek seferde yayınladığı en önemli ve en büyük önlem gruplarından biri olarak tanımlanıyor. Açıklamada, etkin karbon kaçağı korumasına ve düşük karbon teknolojilerine (fark için karbon sözleşmeleri gibi risk azaltıcı araçlar aracılığıyla) destek sağlayan, yeşil çelik ve uygun fiyatlı, düşük karbonlu enerji için pazarlar yaratmak amacıyla talep yönlü önlemler uygulayan bir büyüme stratejisi olduğunu kanıtlandığı sürece, Avrupa çelik sanayiinin, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın hedeflerini ve Fit for 55 paketini desteklediği ifade edildi. AB çelik sektörünün hâlihazırda CO2 emisyonlarını 2018 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar %30 ve aynı zamanda 1990 yılına kıyasla %55 oranında azaltmayı hedeflediğinin altını çizen açıklamada, bu azalmanın, ancak Avrupa çelik şirketleri tarafından yönetilen çok sayıda gelişmiş karbonsuzlaştırma projesinin sağlam ve destekleyici bir AB çerçevesi kapsamına alınması durumunda başarılabileceği ifade edildi. Yeni, daha iddialı AB iklim hedefi ve artan karbon fiyatı ile karbon kaçağını etkili bir şekilde önlemenin her zamankinden daha önemli olduğunu vurgulayan EUROFER Avrupa çeliğinin yeşil ve sürdürülebilir geleceğe geçişi sırasında rekabetçi olmaya devam edebilmesini sağlamak için Fit for 55 paketinde mümkün olan en iyi çerçevenin oluşturulmasını sağlamak için çok çalışacağını açıkladı. ( TÇÜD, 12 Temmuz 2021 )

WV Stahl, AB'nin Yeni Finans Stratejisinin Çelik Sektörünü Destekleyeceğine Dair Garanti İstiyor

Alman Çelik Federasyonu WV Stahl’ın, AB'nin yeni sürdürülebilir finans stratejisinde çelik endüstrisinin yeşil dönüşümüne ilişkin bazı önemli hususların eksik olmasından endişe duyduğu aktarılıyor. Avrupa Komisyonu’nun (EC) Salı günü, finans stratejisi kapsamında Avrupa ekonomisinin sürdürülebilirliğe geçişinde özel yatırımları desteklemeye yönelik tedbirler hakkında güncel bilgiler yayınladığı ve WV Stahl Başkanı Hans Juergen Kerkhoff’un, stratejinin, çelik sanayiinin bu strateji kapsamında uygun desteği alacağını garanti edecek kanıtlardan yoksun olduğunu söylediği ifade ediliyor. Çelik sektörünün yeşil dönüşüm sürecinin kademeli olması nedeniyle her aşamada finansman desteği alması gerektiği bildiriliyor. Kerkhoff’un “Çelik firmaları yeşil dönüşüm projeleri hazırladı ve hayata geçirmek istiyor. Ancak, iklime zarar vermeyen çelik üretimi için vazgeçilmez olan doğrudan indirgeme teknolojisi, açıkça sürdürülebilir olarak sınıflandırılmazsa, dönüşüm tehlikeye girecek, ”dediği kaydediliyor. Bu yönleri kabul etmeden çelik sektörünün, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarında planlanan azalmayı gerçekleştiremeyeceğinden endişe duyulduğu, ayrıca, WV Stahl’ın, doğal gazın doğrudan indirgemede kullanılmasının, kademeli olarak yeşil hidrojen ile değiştirilinceye kadar sürdürülebilir olarak kabul edilmesinin de gerekli olduğunu söylediği belirtiliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 12 Temmuz 2021 )

MMK Türkiye’deki Elektrikli Ark Ocaklı Tesisinde Test Üretime Resmen Başladı

Rus MMK, Türkiye’de bulunun MMK Metalurji’nin, olumsuz piyasa koşulları nedeniyle 2012 yılında faaliyetlerini durdurduğu çelikhanesinde faaliyetlere yeniden başladığını resmen duyurdu. Şirketin, şu an elektrikli ark ocağında test üretimin ilk aşamasını uyguladığı ve ticari üretime de kısa bir süre içerisinde başlamasının beklendiği belirtildi. MMK’nın CEO’su Pavel Shilyaev elektrikli ark ocağında uygulanan testlere ilişkin, “MMK Metalurji’de üretime yeniden başlayabilmek için yaklaşık 40 milyon $ yatırım yaptık. Sıcak üretim hattımızı yeniden başlattıktan ve tam kapasite kullanım oranına ulaştıktan sonra yıllık yaklaşık 2 milyon mt sıcak sac üretmeyi planlıyoruz. Bu sayede, MMK Metalurji’nin AVFÖK’ü önemli ölçüde artış gösterecek,” dedi. Şirketin ayrıca, iç piyasada sıcak sac satışlarına çoktan başladığı belirtildi. Piyasa kaynakları, MMK Metalurji’nin, 30.000 mt olarak belirlenen Eylül ayı üretiminin neredeyse tamamını sattığını ifade etti. Tesisin bu yıl içerisinde 200.000-260.000 mt sıcak sac üretmesi ve önümüzdeki yıl tam kapasite kullanımına çıkması bekleniyor. MMK Metalurji’nin piyasaya geri dönmesinin Türkiye piyasasında önemli değişimlere yol açacağı düşünülüyor. Rusya merkezli şirket, geçtiğimiz yıllarda önemli bir sıcak sac ithalatçısı olmuştu ve ana şirketinden alım yapmıştı. Piyasa oyuncuları, şirketin kaplamalı çelik ihracatına ve genel piyasa koşullarına bağlı olarak aylık ortalama 40.000-80.000 mt alımı yapacağını tahmin ediyor. Kapasite kullanımının kademeli olarak artırılmasıyla birlikte üretimde herhangi bir sorun çıkmaması halinde, MMK Metalurji’nin ithalatı azaltıp sıcak sac satışını kendisinin yapması bekleniyor. Böylelikle holding şirket MMK’nın dış piyasalara satabileceğini ek sıcak sac hacmi olacak. Bir tüccar SteelOrbis’e yaptığı açıklamada, “Bir taraftan, Rusya ihracata vergi getirdiği için ihracatı önümüzdeki aylarda azalacak. Diğer taraftan, üreticiler iç piyasa tamamen dolduğu için iç piyasaya daha fazla tonaj kaydıramayacak. Bu nedenle, her türlü ihracat yapmaları gerekecek. MMK, sıcak sac üretimi bakımından Rusya’da lider,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis/Kallanish, 13 Temmuz 2021 )

ArcelorMittal Sestao Dünyanın İlk Tam Ölçekli Sıfır Karbon Salımı Yapan Çelik Tesisi Olacak

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal, İspanya hükümetiyle, Gijón’da yeşil hidrojen doğrudan indirgenmiş demir tesisi ve yeni hibrit elektrik ark ocağı inşasına 1 milyar €’luk yatırım için imzaladığı mutabakat anlaşmasının sonucunda, Sestao tesisinin dünyanın ilk tam ölçekli sıfır karbon salımı yapan çelik tesisi olacağını açıkladı. Yatırım, ArcelorMittal’in İspanya’daki faaliyetlerinden kaynaklanan karbon salımını, önümüzdeki beş yıl içinde 4,8 milyon mt’a kadar azaltacak. İspanya’da türünün ilk örneği olacak yeni doğrudan indirgenmiş demir tesisi ve elektrik ark ocağı 2025 yılının sonundan önce devreye girecek. Yeşil hidrojen doğrudan indirgenmiş demir tesisi 2,3 milyon mt kapasiteye, yeni hibrit elektrik ark ocağı ise 1,1 milyon mt kapasiteye sahip olacak. Gijón doğrudan indirgenmiş demir tesisi, iki elektrik ark ocağı için hammadde olarak kullanılmak üzere Sestao tesisine yaklaşık bir milyon mt doğrudan indirgenmiş demir tedarik edecek. Bu da, ArcelorMittal Sestao’nun 1,6 milyon mt çelik üreteceği ve dünyanın ilk tam ölçekli sıfır karbon salımı yapan çelik tesisi olacağı anlamına geliyor. ArcelorMittal, Gijón’daki doğrudan indirgenmiş demir ve elektrik ark ocağı kurulumlarına yapılan yatırımlara ek olarak Sestao’ya 50 milyon € yatırım yapacak. ( SteelOrbis, 14 Temmuz 2021 )

ArcelorMittal Brazil Yüksek Dayanımlı İnşaat Demirini Piyasaya Sunacak

Brezilyalı çelik üreticisi ArcelorMittal Brazil, inşaat sektörüne yönelik yeni yüksek dayanımlı inşaat demirinin testlerine başladığını duyurdu. CA50/S-AR olarak bilinen ürün, aralarında ArcelorMittal Long Carbon’un inşaat sektörüne yönelik inovasyon ve ürün geliştirme biriminin, São Paulo Üniversitesi ile ArcelorMittal’in ortak girişimi Catedra Construindo o Amanhã’nın ve Sürdürülebilir Yapılar için İnovasyon Merkezi’nin (CICS) bulunduğu pek çok kurum tarafından ortak geliştiriliyor. ArcelorMittal Brazil, yeni ürünün, inşaat sektöründeki belli başlı uygulamalarda beton kullanımını azaltıp çelik kullanımını artıracağını belirtti. Yeni inşaat demiri, São Paulo Üniversitesi’nin kampüsünde yer alan CICS Living Lab binasının inşasında kullanılacak. Şirket, yeni ürünle birlikte belirli durumlarda çelik kullanımının %20 azalabileceğini eklese de konuya ilişkin herhangi bir ayrıntı paylaşmadı. ( SteelOrbis, 14 Temmuz 2021 )

Nucor Sera Gazı Salımını Azaltmaya Yönelik Planlarını Duyurdu

Nucor Corporation, çelik üretim tesislerinin sera gazı salımını küresel ortalamaya kıyasla %77 azaltacak kapsamlı sera gazı salımı azaltma stratejisini duyurdu. Basın açıklamasında, “Mevcut karbon ayak izi bakımından dünyanın öncü şirketleri arasında yer almamıza rağmen Nucor olarak, üretim tesislerimizin karbon salımını Kapsam 1 ve 2 dahilinde 2030 yılına kadar %35 daha azaltmayı taahhüt ediyoruz,” sözlerine yer verildi. Şirket, söz konusu stratejisinde, 2015 yılında kabul edilen Paris İklim Anlaşması’nı baz alacağını belirtti. Nucor’un mevcut karbon salımının, dünya ortalaması 1,69’a ve entegre çelik üretiminin ortalaması 2,15’e kıyasla bir ton çelik başına 0,47 ton karbondioksit olduğu belirtiliyor. 2030 yılına kadar, Nucor’ın sera gazı yoğunluğu üretimin tamamının hurda beslemeli elektrik ark ocaklarında yapılmasıyla bir ton çelik başına 0,38 ton karbondioksit seviyesine düşürülecek. Şirket, hammaddelere ilişkin Kapsam 3 karbon salımını azaltmaya devam edeceğini ifade etti. 2030 yılından sonrası için karbon salımının daha da azaltılmasıyla tamamen sıfırlama hedefine ulaşılması taahhüt ediliyor. Nucor’un Başkanı ve CEO’su Leon Topalian konuya ilişkin, “Yeşil ekonomi çelik üzerine kurulu. Elektrikli ark ocaklı üretim yapan bir şirket ve Kuzey Amerika’nın en büyük geri dönüşümcüsü olarak, Nucor, sürdürülebilir çelik alanında başı çekiyor. Sera gazı yoğunluğumuz dünya ortalamasının 1/3’inden az ancak bunu daha da ileriye taşımaya kararlıyız. Çelik, ülkemizin ekonomisi için ana ürünlerden biri olmaya devam edecek. Nucor, iklim değişikliği hedeflerinin karşılanması için sürdürülebilir çelik üretimi yapılabileceğini kanıtlıyor,” şeklinde konuştu. ( SteelOrbis, 16 Temmuz 2021 )

 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi