Çelik Sektöründe 2021 - 35. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 35. Haftanın Öne Çıkanları

Mercedes, SSAB'den Yeşil Çelik Aldı

Mercedes-Benz, İsveçli çelik üreticisi SSAB ile CO2 içermeyen çelik için bir ortaklık başlattığı ve bu anlaşmanın yeşil çelik tedarik zincirine giden yolda önemli bir adım olduğunu vurguladığı belirtiliyor. Ortakların, yeşil çeliği araçlara mümkün olduğunca çabuk entegre etmek için rotayı belirlediği kaydediliyor. CO2 içermeyen çelikten yapılan gövde kabukları için ilk prototip parçalarının önümüzdeki yıl için şimdiden planlandığı belirtiliyor. Mercedes-Benz’in, emisyonları hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde azaltmayı hedeflediğini ve on yılın sonunda şirketin tamamen elektrikli çalışmaya hazır olacağını açıkladığı aktarılıyor. En geç 2039 yılına kadar, yeni binek araç filosunun tedarikçi ağı da dahil olmak üzere tüm değer zinciri boyunca CO2 nötr hale gelmesi planlanıyor. (Metal Expert/Kallanish, 02 Eylül 2021 )

Emirates Steel Yeni Sıcak Sac Tesisi İçin Tata Consulting Engineers İle Anlaşma İmzaladı

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates Steel, MENA bölgesinde türünün ilk örneği olan yeni tam otomatik sıcak sac tesisi için Abu Dabi’de bulunan Tata Consulting Engineers Ltd. ile genel tasarım anlaşması imzaladığını açıkladı. 10 ay sürecek olan anlaşmanın amacı, projenin tüm aşamalarını değerlendirmek ve analiz etmek, lojistik ve çevre konularını tartışmak, en son teknik ve çözümleri tanımlamak. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Emirates Steel en son yüksek kaliteli ürün portföyünü genişletecek yeni yassı çelik mamul tesisini inşa etme planlarını açıklamıştı. Yeni tesis tamamlandığında, şirketin yıllık üretim kapasitesini 5 milyon mt’un üzerine çıkaracak. Ayrıca, en son teknolojilerle donatılan yeni tesis, bölgedeki en düşük karbon ayak izine sahip tesis olacak. (SteelOrbis, 03 Eylül 2021 )

Türk Üreticiler BDT ve Hindistan'dan HRC İthalatına Karşı Önlem İstiyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Türkiye'nin toplam çelik tüketiminde ithalatın payının %48'e ulaştığını vurgulayarak, boru üreticileri gibi nihai ürün ihracatçılarını, çelik ithalat vergilerinden muaf tutan dâhilde işleme rejimi (DİR) kapsamında özellikle Rusya, Ukrayna ve Hindistan'dan yapılan söz konusu ithalatın sınırlandırılması için önlem alınması gerektiğini söyledi. 2 Eylül'de bir sektör kaynağından edinilen bilgiye göre, şu anda Türk üreticiler tarafından bu konuda bir dosyanın hazırlandığı bildiriliyor. TÇÜD yayınladığı basın bülteninde "Türk üreticiler küresel koruma önlemleri nedeniyle ihracat pazarlarında zorluklarla karşılaşsa da, ithalatın Türk çelik tüketimindeki payı önemli ölçüde artıyor. Söz konusu ithalat sadece çelik sektörüne değil, Türkiye ekonomisine de zarar vermeye başladı," ifadelerine yer verdi. MMK'nın kısa süre önce Türkiye'deki 2 milyon mt sıcak haddelenmiş sac tesisini yeniden faaliyete geçirdiğine ve bazı Türk üreticilerin yeni kapasitelerini 2022'den itibaren devreye alacaklarına dikkat çeken TÇÜD, özellikle Rusya, Ukrayna ve Hindistan'dan yapılan HRC ithalatına karşı bir an önce önlemler alınması gerektiğini söyledi. En son TÇÜD verilerine göre, Türkiye’nin yılın ilk yedi ayında 3,2 milyon mt HRC ithal ettiği ve bunun 2,5 milyon tonluk kısmının Rusya, Ukrayna, Hindistan ve Çin'den geldiği vurgulanıyor. Ocak-Temmuz döneminde Rusya'dan yapılan ithalat %89,6 artışla 1,3 milyon mt'a, Ukrayna'dan yapılan ithalat ise %108 artışla 675.000 mt'a yükselirken, Türk alıcıların da bu dönemde Hindistan'dan % 5000 artışla 315.000 mt sıcak sac ithal ettikleri görülüyor. ( Platts, 03 Eylül 2021 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi