Çelik Sektöründe 2021 - 37. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 37. Haftanın Öne Çıkanları


AB Çelik Sanayii, IED İncelemesi Öncesinde Daha Sıkı Sera Gazı Emisyonu Kısıtlamaları İçin Hazırlanıyor

Çelik sanayii temsilcilerinin 8 Eylül'de, Avrupa Birliği çelik üreticilerinin, sera gazı emisyonlarını (GHG) belirli seviyelerle sınırlayamazlarsa gelecekte işletme izinlerinin kaldırılması riski ile karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyarıda bulunduğu bildiriliyor. Avrupa Komisyonu’nun, AB'deki çelik, metal, kimyasallar ve diğer temel sanayilere hava ve su emisyonları konusunda lisans veren Endüstriyel Emisyonlar Direktifi’ni (IED) kısa süre içinde gözden geçirmeye hazırlandığı bildiriliyor. Gözden geçirmenin, direktifin 2010'dan bu yana ilk revizyonu olacağı rapor ediliyor. Avrupa Çelik Derneği’nin (Eurofer) Endüstriyel Emisyonlar Çalışma Grubu Başkanı ve İsveç Çelik Sanayii Birliği Jernkontoret’in Temsilcisi Eva Blixt’in, son yıllarda iklim korumaya ve döngüsel ekonomiye artan vurguyla birlikte IED'nin, AB Yeşil Mütabakat (2019) ve bu yıl açıklanan “Fit for 55” iklim hedefleri ile tamamen uyumlu olması ve yeni bir “emisyon kontrolü katmanı eklemek” için daha da sıkılaştırılacağını belirttiği vurgulanıyor. Blixt’in, verdiği bir röportajda, Direktif’in güncellenmiş bir versiyonu için bir teklifin Ocak veya Şubat 2022'de kamuoyuna açıklanmasının beklendiğini söylediği kaydediliyor. Avrupa'daki yaklaşık 500 farklı çelik üretim ve işleme tesisi arasında olası değişikliklere ve direktifin AB'nin Emisyon Ticareti Sistemi ile bağlantılarına yönelik tartışmaların şimdiden başladığını kaydettiği belirtiliyor. Blixt'e göre, çelik sektörünün ana endişelerinden birinin, IED'nin “işletme izinlerinin doğrudan sera gazı emisyonu için emisyon sınır değerlerini içermeyeceğini” belirten mevcut 9.1 Maddesi’ndeki olası değişiklikler olduğu aktarılıyor. Bununla birlikte, çelik sektörü emisyonlarının hâlihazırda bir pazara dayalı bir araç olarak kabul edilen ETS tarafından yönetiliyor olsa bile, IED revizyonunun, tesislerin işletme izinlerinin verilmesi için bir ön koşul olarak sera gazı emisyonlarına bağlayıcı sınırlar getirmek için söz konusu maddeyi silebileceğini veya değiştirebileceğini söylediği vurgulanıyor. Blixt'in direktifin revizyonunun, sektördeki enerji kullanım türleri ve seviyelerine ilişkin yeni bağlayıcı gereklilikleri de içerebileceğini söylediği ifade ediliyor. (Platts, 13 Eylül 2021 )

Vale 2023 Yılına Kadar “Yeşil” Demir Briket Üretecek

Brezilyalı madenci ve demir cevheri üreticisi Vale, demir cevherinden ve teknolojik topaklama solüsyonundan “yeşil” briket üretmeyi planladığını duyurdu. Şirket, 2023 yılına kadar, Tubarao tesisinde yer alan 1 ve 2 No’lu peletleme tesislerinde ve Vargem Grande tesisinde, söz konusu ürünü üreteceğini belirtti. Vitoria peletleme tesislerinin, yeşil briket üretimine ayrılacağı ve önümüzdeki 20 yıllık süreçte 185 milyon $ yatırım yapılacağı bildirildi. Vale’nin, başlangıçta, yeşil briket üretiminin yıllık 7 milyon mt olmasının beklendiği, sonrasında ise karbon salımının daha da azaltılması amacıyla üretimin yıllık 50 milyon mt’un üzerine çıkarılacağı ifade edildi. Yeşil briketin yanma gerektirmeden kuru işleme yönteminden geçtiği ve böylelikle daha az enerji tükettiği söyleniyor. Şirketin, karbon salımını azaltma stratejisinin bir parçası olan yeşil briketle birlikte, partikül, gaz, kükürt dioksit ve azot dioksit salımı yanında üretim sürecinde su tüketimi de azaltılacak. ( SteelOrbis, 13 Eylül 2021 )

ArcelorMittal, Liberya Hükümetiyle Madencilik Operasyonlarının Genişletilmesi İçin Anlaşma İmzaladı

Lüksemburg merkezli dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Liberya hükümetiyle Maden Geliştirme Anlaşması imzaladığını açıkladı. Anlaşma, şirketin Liberya’daki madencilik ve lojistik operasyonlarını genişletmeyi amaçlıyor. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, ArcelorMittal’in bağlı kuruluşu ArcelorMittal Liberia, birinci kalite demir cevheri üretimini önemli ölçüde artırarak yılda 15 milyon mt’a çıkaracak ve üretimi yılda 30 milyon mt’a kadar genişletebilecek. İnşaat aşamasında 2000’den fazla kişilik istihdam yaratılması bekleniyor. Şirketin açıklamasına göre, işleme, demir yolu ve liman tesislerini kapsayan genişleme projesi, Batı Afrika’daki en büyük madencilik projelerinden biri olacak. Projeyi tamamlamak için gereken sermayenin yaklaşık 800 milyon $ olması bekleniyor. Proje, yeni bir konsantrasyon tesisinin inşasını ve 2023 yılının sonunda beklenen ilk konsantreyle madencilik operasyonlarının önemli ölçüde genişletilmesini içeriyor. ( SteelOrbis, 14 Eylül 2021 )

Eurofer, Avrupa'nın Yeşil Geçişinde Çelik Sektörünün Önemini Yineledi

Avrupa Çelik Derneği’nin (Eurofer), politika yapıcıları bir kez daha, 2030 yılına kadar 1990 yılına kıyasla emisyonları %55 oranında azaltma hedefinde çelik sanayiini desteklemek için Yeşil Mutabakat kapsamında doğru koşulların ve girişimlerin hayata geçirilmesini sağlamaya çağırdığı bildiriliyor. Eurofer’in, AB'nin iklim hedeflerine ulaşması için sektörün önemine de vurgu yaptığı belirtiliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in 15 Eylül'de yaptığı Birliğin Durumu konuşmasının ardından Eurofer’in, AB yasa koyucularını iklim geçişinde çelik sektörüne tam destek sağlamaya çağırdığı bir bildiri yayınladığı; özellikle, uygun fiyatlı düşük karbonlu enerjiye (elektrik ve hidrojen), yeşil teknolojiler için yatırım desteğine ve etkin karbon kaçağı korumasına erişim istediği ifade ediliyor. Eurofer Genel Direktörü Axel Eggert’in, "Salgın, stratejik özerkliğin tüm sektörlerde çok önemli olduğunu gösterdi. AB jeopolitik, iklim, ekonomik ve sosyal hedeflerine ancak çelik sektörü sağlıklı olduğunda ulaşabilir," dediği vurgulanıyor. Eurofer’in, 2030 yılına kadar sınırda karbon vergisi (CBAM) uygulanmasını içeren Fit for 55 paketinin doğru uygulama sürecinin önemini vurguladığı aktarılıyor. Avrupalı şirketlerin diğer ülkelere kıyasla maliyet dezavantajının daha da kötüleşmesinin, özellikle karbon fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında, yerli imalat sanayiini tehdit edebileceği kaydediliyor. Mevcut karbon fiyatının, bir ton CO2 başına 60 €’yu aştığı ve bu seviyenin, 2020'nin aynı dönemine kıyasla iki kattan fazla artış gösterdiği vurgulanıyor. Eurofer, çelikle ilgili bir Avrupa yeşil mutabakatını görüşmek üzere von der Leyen'i çelik sanayii CEO'larıyla buluşmaya çağırıyor. Eggert’in "Avrupa çeliğini yanlışlıkla veya diğer politikaların istenmeyen zararı olarak riske atmamalıyız, çünkü bu, önümüzdeki yıllarda Birliğin Durumu’nu riske atabilir. Bunun yerine AB, küresel dekarbonizasyon lideri olabilecek çelik sanayii fırsatını kullanmalıdır," dediği aktarılıyor. ( Metal Expert/Kallanish, 16 Eylül 2021 )

EUROFER: Fit For 55 İklim Hedeflerine Ulaşmak İçin Önemli

Avrupa Çelik Birliği (EUROFER), Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Anlaşma’nın bir parçası olan Fit for 55 (%55 hedefine uygunluk) paketinin doğru koşulları ve teşvikleri uygulaması halinde, Avrupa çelik sektörünün 2030 yılına kadar karbon salımını 1990 yılına kıyasla %55 oranında azaltma hedefine ulaşabileceğini belirtti. Avrupa çelik sektörü, iklim geçişinde tam destek sağlamak için AB’li yetkililerden, özellikle elektrik ve hidrojen olmak üzere uygun fiyatlı düşük karbonlu enerjiye erişim ile temiz teknolojiler için yatırım desteği sağlamasını ve karbon kaçağını etkili bir şekilde önlemesini istiyor. EUROFER’e göre, artan iklim hedefleri ile geçen yıl ikiye katlanan ve son iki yılda üç katına çıkan karbon fiyatları, güçlü karbon kaçağı önlemleri gerektiriyor. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, Fit for 55 paketi yeni 2030 iklim hedefini gerçekleştirmek amacıyla AB Emisyon Ticaret Sistemi revizyonunu, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasını, Enerji Vergisi Yönergesi’nin revizyonunu ve Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Yönergeleri’nde yapılacak değişiklikleri içeriyor. ( SteelOrbis, 17 Eylül 2021 )

JISRI: Japonya’nın Hurda İhracatı Türkiye Gibi Daha Uzak Mesafelere Ulaşacak

Japon çelik hurda ihracatçılarının, Çin'in ithalat pazarlarındaki değişiklikleri yakından takip etmenin yanı sıra, Türkiye gibi daha uzak ülkelere sevkiyatlarını artırmalarının beklendiği haber veriliyor. 15 Eylül'de Tangshan'da düzenlenen 13. Çin Uluslararası Metal Geri Dönüşüm Konferansı’nda, Japonya Demir Çelik Geri Dönüşüm Enstitüsü (JISRI) Başkanı Hiroyuki Ito’nun, Japonya'nın gelecekte Doğu Asya dışındaki ülkelere hurda ihraç etmekten başka seçeneği olmayacağını söylediği kaydediliyor. Mevcut durumda Japonya'nın en büyük müşterisi olan Güney Kore'nin gelecekte çelik hurdada kendi kendine yeterli hale gelmesi ve hatta net ihracatçı haline gelmesi bekleniyor. Orta vadede Hindistan, Bangladeş ve Pakistan’ın, Güney Kore'nin yerini doldurarak Japonya’nın hurda ihracat hacimlerini tüketeceği belirtiliyor. Bu eğilim doğrultusunda, JISRI ve Japon hükümetinin, daha büyük gemileri yanaştırmak için yeni liman altyapısını teşvik ettiği bildiriliyor. Ayrıca, birden fazla limanda tek bir büyük gemiye yükleme yapılmasının da mümkün olduğu aktarılıyor. Bu durumun, daha uzun mesafeli ticarette yüksek navlun maliyetleriyle başa çıkmaya yardımcı olacağı ifade ediliyor. Çin'in ithalat talebi konusunda ise Ito’nun, H2 kalite ve kıyılmış hurda dahil olmak üzere eski hurda kabul edilmediği sürece herhangi bir artış beklemediğini, ayrıca Çin'in ihtiyaç duyduğu yüksek saflıkta hurdanın, düşük üretim ve güçlü iç talep nedeniyle şu anda büyük miktarlarda ihraç edilemediğini belirttiği kaydediliyor. JISRI’nın, 2020 yılında Japonya'nın toplam çelik hurda ihracatının %54,9'unu ağır ergitme hurdasının oluşturduğunu ve bunu bushelling ve kıyılmış çelik hurdasının izlediğini de sözlerine eklediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 17 Eylül 2021 )

MMK Üretimde Kullanılacak Çevreci Projeler Üzerinde Çalışacak

Rusya merkezli MMK, SMS Group GmbH ile ekolojik alanda iş birliği yapmak için mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşma beş yıl sürecek ve taraflar karbon salımını azaltmak için karbonsuzlaştırma teknolojilerini inceleyecek. Özellikle doğrudan demir indirgeme ve elektrolitik yöntemleriyle yüksek verimlik sunan hidrojen üretimi teknolojileri incelenecek. Taraflar, MMK’nın karbon salımını azaltmak ve çevresel durumunu iyileştirmek için teknolojik kullanıma yönelik bazı kararlar verecek ve gerekli araştırma sürecini yürütecek. Açıklamaya göre, söz konusu alandaki projeler şirketlerin iş birliği sonucunda oluşturulacak. ( SteelOrbis, 17 Eylül 2021 )

ThyssenKrupp İtalyan Paslanmaz Çelik Üreticisi Acciai Speciali Terni’yi Arvedi Group’a Sattı

ThyssenKrupp, yaklaşık 2.700 kişi istihdam eden İtalya merkezli paslanmaz çelik üreticisi Acciai Speciali Terni’yi (AST), İtalyan çelik üreticisi Arvedi Group’a sattığını duyurdu. Geçtiğimiz haftalarda, Arvedi Group yanında İtalyan haddeci Marcegaglia ve Çinli çelik üreticisi Baosteel de teklif veren şirketler arasında yer almıştı. Almanya, İtalya ve Türkiye’deki satış organizasyonlarını da kapsayan satış işlemine yönelik olarak tarafların, satış fiyatının açıklanmaması konusunda mutabık kaldığı öğrenildi. İşlemin, ThyssenKrupp AG’nin Denetleme Kurulu’nun onayına ve birleşme tesciline tabi olduğu belirtildi. Satış işleminin, 2022 yılının ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. Ayrıca, ThyssenKrupp, AST Group’ta azınlık payı alma olasılığını değerlendirdiğini, konuya ilişkin detayları, satışın tamamlanmasına yakın masaya yatıracaklarını söyledi. Arvedi Group’un Kurucusu ve Başkanı Giovanni Arvedi, “Arvedi Group olarak, ürün gamını başarılı bir şekilde oluşturarak konumumuzu daha da güçlendirdik. Söz konusu devralım, İtalyan ekonomisi açısından stratejik bir hamle olmakla birlikte yeni ve heyecan verici atılımlara doğru attığımız ilk adımı da temsil ediyor. ThyssenKrupp’un, AST’de azınlık payı almayı düşünmesi, devamlılığın teminatı ve şirketimizin, uzmanlığı ile yeteneklerine duyduğu güvenin bir göstergesi,” yorumunu yaptı. Yaklaşık 3.500 kişi istihdam eden Arvedi’nin ana faaliyet alanı, birinci kalite çelik üretim ve işleme sektörü olarak biliniyor. İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Giancarla Giorgetti, konuya ilişkin, “Bakanlık olarak, süreci dikkatle ve takdirle yakından takip ettik. Çıkan olumlu sonuçtan oldukça memnuniyet duyuyoruz. Elde edilen sonuç, İtalya menşeli çeliğin güçlendirilmesi ve yeniden piyasaya sürülmesi bakımından önemli bir adımı temsil ediyor,” diyerek, Acciai Speciali Terni’nin, İtalyan şirketler grubu tarafından devralınmasını memnuniyetle karşıladığını vurguladı. ( SteelOrbis/Kallanish/Metal Expert, 17 Eylül 2021 )

Tata Steel, Hindistan'ın İlk Karbon Yakalama Tesisini Devreye Aldı

Tata Steel’in, günde 5 ton karbon yakalama tesisini devreye alarak, Hindistan'ın karbon dioksiti doğrudan yüksek fırın gazından çıkaran karbon yakalama teknolojisini benimseyen ilk çelik şirketi haline getirdiği haber veriliyor. Çelik şirketinin, döngüsel karbon ekonomisini desteklemek için yakalanan CO2'yi tesiste yeniden kullanacağı belirtiliyor. Projenin, Londra merkezli Carbon Clean'ın teknolojik desteği ile yürütüldüğü kaydediliyor. Tata Steel Genel Müdürü TV Narendran’ın, “Küresel olarak ve özellikle Hindistan gibi büyüyen bir ülkede çelik sanayiinin sürdürülebilirliği, CO2'nin yakalanması ve kullanılması için ekonomik çözümler bulmamız çok önemli,” dediği bildiriliyor. (Kallanish, 17 Eylül 2021 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi