Çelik Sektöründe 2021 - 38. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2021 - 38. Haftanın Öne Çıkanları

Çin, Hurda Sektörü Beş Yıllık Planını Yayınladı

Çin Metal Hurda Tüketimi Derneği’nin, geçen hafta Tangshan'da düzenlenen üyelik toplantısında Çin'in demirli hurda endüstrisi için 14. Beş Yıllık (2021-2025) Kalkınma Planı’nı onayladığı ve yayınladığı ifade ediliyor. Resmi belgeye göre, Çin'in hurda arzının 2020'de 260 milyon tona ulaştığı ve bunun 233 milyon tonunun çelik sanayii tarafından tüketildiği bildiriliyor. Geçtiğimiz yıl, Çin'in toplam ham çelik üretiminde hammadde olarak hurda oranının, 2020 sonu için belirlenen %20 hedefini aşarak %21,8 ile rekor seviyeye ulaştığı ve 478 onaylı işleme tesisinde toplam hurda işleme kapasitesinin 2020 sonu itibariyle 130 milyon ton/yıl seviyesinde olduğu kaydediliyor.

Çelik sanayiinin gelişiminin karbon emisyonlarını azaltma yönünde olması sebebiyle, çelik şirketlerinin hurda tüketimini artırarak emisyonları azaltabilecekleri, ancak, sıkı yerli hurda arzı ve elektrik ark ocağı kapasitesinin geliştirilmesinin önündeki engellerin, hurda tüketimindeki artışı engelleyen önemli faktörler olmaya devam ettiği vurgulanıyor. Çin'in hurda kullanım oranının hala uluslararası ortalamanın altında kaldığı, hurda işleme kapasitesinin standardizasyon derecesinin düşük ve çelik hurda sanayiinin vergi yükünün yüksek olduğu belirtiliyor. 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın, ilgili hedefleri belirlediği ve hurda sanayiinin verimli gelişimini teşvik etmek için önerilerde bulunduğu aktarılıyor.

CAMU'nun yayınladığı planın, beş yıllık çelik planına uygun olarak, 2025 yılı sonuna kadar %30'luk bir hurda kullanım oranı hedeflediği belirtiliyor. Standart işleme kapasitesinin 2025 yılında 200 milyon ton/yıl seviyesine ulaşması planlanıyor. 2025'in sonunda, cüruf kullanımının %85'e, yüksek fırın cüruf kullanımının ise %90'a ulaşması gerektiği aktarılıyor. Belgede ayrıca, hükümetin hurda sektörü için KDV iadelerini %30'dan %70'e yükseltmesi gerektiğinin öne sürüldüğü ifade ediliyor. CAMU Başkan Yardımcısı Li Shubin’in, üyelik toplantısında vergi sorununun yakında çözülmesi gerektiğini söylediği kaydediliyor. ( Kallanish, 20 Eylül 2021 )

Tata Steel Ljmuiden Tesisi İçin Hidrojen Kullanımına Yatırım Yapacak

Hint çelik üreticisi Tata Steel, Hollanda’da bulunan lJmuiden tesisi için hidrojen kullanımını benimseyerek tamamen sürdürülebilir bir gelecek hedeflediğini ve bu konuda ayrıntılı bir değerlendirme yapmayı planladığını açıkladı. Değerlendirme, gelecekte yatırım yapılacak bir veya daha fazla elektrik ark ocağında çeliğe dönüştürülmeden önce, doğal gaz veya hidrojen kullanarak demir üretebilen doğrudan indirgenmiş demir teknolojisini içeriyor. Şirket, 2030 yılına kadar karbon salımını yılda beş milyon mt azaltmayı hedefliyor ve bunu başarmak için hidrojen kullanımı veya karbon yakalanması ile depolanması da dahil olmak üzere çeşitli teknolojik seçenekleri araştırıyor. (SteelOrbis, 20 Eylül 2021 )

Salzgitter Flachstahl Beyaz Eşya Üretimi İçin BSH Hausgeräte GmbH’ye Yeşil Çelik Tedarik Etti

Almanya merkezli çelik üreticisi Salzgitter Group, bağlı kuruluşu Salzgitter Flachstahl GmbH’nin bu ay Almanya merkezli BSH Hausgeräte GmbH’ye yeşil çelik tedarik ederek BSH’nin karbon salımını %66’dan fazla azaltmasını sağladığını açıkladı. Düşük karbonlu çelik, başlangıçta BSH’nin Polonya’da bulunan Lodz tesisindeki çamaşır makinesi üretiminde montaj parçaları için kullanılacak. Düşük karbonlu çelik kaliteleri, Peine elektrik ark ocaklı tesisinde ve Salzgitter’deki galvanizleme tesisinde üretiliyor. Salzgitter Flachstahl Satış Direktörü Phillip Meiser, “Yeşil çelik şerit, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerimizden her zamankinden daha fazla ilgi görüyor. Bu zamanda düşük karbon ayak izine sahip ürünleri tedarik etmek onlar için önemli. Ürün portföyünü genişletmek, kısa vadeli karbondan arındırma stratejimizin önemli bir parçası. Hedefimiz, 2025 yılına kadar SALCOS - Salzgitter Düşük Karbonlu Çelik Üretimi kapsamında yaklaşık iki milyon mt yeşil çelik üretmek,” dedi. ( SteelOrbis, 21 Eylül 2021 )

ArcelorMittal Sıfır Karbon Salımıyla Çelik Üretimine Geçiş İçin Catalyst Programına Yatırım Yapacak

Lüksemburg merkezli ArcelorMittal, Bill Gates tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Breakthrough Energy’nin Catalyst programına önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyon $ yatırım yapacağını açıkladı. ArcelorMittal’in yatırımı, bu yılın başında başlatılan XCarb™ inovasyon fonu aracılığıyla yapılacak. Breakthrough Energy, dünyanın 2050 yılına kadar net sıfır karbon salımına ulaşması için ihtiyaç duyduğu teknolojileri ölçeklendirmeyi amaçlıyor. Bu yılın başında piyasaya sürülen Catalyst, şirketlerin ve hükümetlerin yeni nesil temiz teknolojileri nasıl finanse edebilecekleri, üretebilecekleri ve yaygın olarak benimsenmesini sağlayabileceklerine yönelik yeni bir model. Program başlangıçta dört karbonsuzlaştırma teknolojisine odaklanacak: doğrudan hava yakalama, yeşil hidrojen, uzun süreli enerji depolama ve sürdürülebilir havacılık yakıtı. Öte yandan, ArcelorMittal, sıfır karbon salımıyla çelik üretimine geçişi destekleme ve hızlandırma potansiyeline sahip teknolojiler geliştiren şirketlere yatırım yapmayı planlıyor. Bugüne kadar şirket, fosil yakıtların yerini almak için güneş ışığını kullanmaya odaklanan yenilenebilir bir enerji şirketi olan Heliogen’e 10 milyon $ ve enerji depolama teknolojisinin geliştirilmesi üzerinde çalışan Form Energy’ye 25 milyon $ yatırım yaptı. (SteelOrbis/Metal Expert, 22 Eylül 2021 )

Nucor 2,7 Milyar $’lık Yeni Sac Tesisine Yönelik Arazi Araştırmalarına Başladı

Nucor tarafından yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu’nun, modern sac üretim tesisinin inşasına yönelik arazi araştırmalarına onay verdiği belirtildi. Yapılan basın açıklamasında, yeni tesisin, Ortabatı ve Kuzeydoğu piyasalarındaki müşterilere hizmet verecek bir noktaya inşa edileceği ve bölgede bulunan rakiplere kıyasla karbon izinin önemli ölçüde düşürüleceği söylendi. Yaklaşık 2,7 milyar $ yatırımla hayata geçirilecek yeni sac üretim tesisinin, yıllık 3 milyon ton üretim kapasitesi bulunacak. Sıcak sac üretimi yapılacak tesiste, tandem soğuk haddeleme, tavlama ve iki adet galvanizleme hattı sayesinde işleme faaliyetleri de yapılabilecek. Galvanizleme hattı, inşaat faaliyetlerine yönelik üretim hattı yanında otomobil sektörüne yönelik üretim hattını da kapsayacak. Gerekli izinlerin ve onayların alınmasını takiben inşaatın 2 yıl sürmesi bekleniyor. ( SteelOrbis, 22 Eylül 2021 )

Nucor Çubuk Tesisinde Yeni Bir Çelikhane İnşa Edecek

ABD’li çelik üreticisi Nucor Corporation tarafından yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu’nun, ülkenin batısında yer alan üretim tesislerinden birinde, yeni bir çelikhane inşa edilmesine onay verdiği belirtildi. 100 milyon $ yatırımla 2024 yılında faaliyete geçmesi ve 140 kişiyi tam zamanlı istihdam etmesi beklenen yeni çelikhanenin üretim kapasitesi yıllık 600.000 ton olacak. Şirketin, ABD’nin çeşitli bölgelerinde yer alan ve inşaat demiri, sıcak çubuk, yuvarlak, ticari profil, yapısal profil, U profil ile filmaşin dahil olmak üzere pek çok ürünü üreten 15 çubuk tesisi bulunuyor. Nucor’un çubuk üretim kapasitesi yıllık yaklaşık 9,5 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Söz konusu tesislerden dördünün, vasıflı çelik ve filmaşin üretimine yoğunlaştığı ifade edildi. Nucor üretimli ürünler, tarım, otomotiv, inşaat, enerji, mobilya, makine, metal yapı, demir yolu, eğlence ekipmanları, gemi inşası, ağır kamyon ve çekici sektörleri gibi pek çok sektör ile piyasaya hitap ediyor. Yeni çubuk tesisiyle birlikte Nucor pazardaki pozisyonun korurken, ülkenin batısındaki müşterilerden gelecek talep artışını da karşılamayı bekliyor. ( SteelOrbis, 22 Eylül 2021 )

AISI: ABD'de Yeni Çelik Kapasiteleri Pazar Odaklı Bir Eğilim

Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü CEO'su Kevin Dempsey'in, ABD'de en az 6 milyon short tonluk yeni elektrik ark ocağı kapasitesinin eklenmesinin, Amerikan çelik sanayiinin piyasa güçlerine tepki veren geniş eğiliminin bir parçası olduğunu belirttiği kaydediliyor. Yerli üreticiler US Steel ve Nucor’un, geçtiğimiz hafta, 2024 yılında ABD yassı haddeleme kapasitesine her biri 3 milyon st ilave edecek olan yaklaşık 3 milyar dolarlık projeyi duyurdukları, ayrıyeten, BlueScope’un, Delta, Ohio'daki kapasite ilavesinin akabinde, fazladan 500.000 ton daha eklemeyi düşündüğünü açıkladığı ifade ediliyor. Dempsey’in, özel bir röportajda, "Bu, bence, tamamen piyasaya dayalı olan ABD çelik sanayiinin doğal işleyişinin bir parçası. ABD çelik sanayiinin bu kadar rekabetçi olmasının nedenlerinden biri de üretilen ton başına çelik açısından enerji verimliliği ve düşük karbon emisyonları açısından lider olmasıdır," yorumunda bulunduğu aktarılıyor. Dempsey’in, çelik sanayiinin kapasite karışımını ayarlama ve gerektiğinde eski kapasiteyi devre dışı bırakma yeteneğinin, Çin gibi merkezi olarak planlanmış ekonomilere kıyasla belki de en büyük gücü olduğunu sözlerine eklediği bildiriliyor. (Kallanish, 23 Eylül 2021 )

Çemtaş Yeni Denge Çubuğu Hattını Devreye Aldı

Bursa merkezli çelik üreticisi Çemtaş, MAN şirketi için yeni denge çubuğu üretim hattının deneme üretimlerinin tamamlandığını ve hattın devreye alındığını açıkladı. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, Çemtaş’ın çelikhanesi yıllık 193.204 mt ve haddehanesi yıllık 207.360 mt üretim kapasitesine sahipken, şirketin yıllık denge çubuğu üretim kapasitesi ise 4.547 mt seviyesinde yer alıyor. Şirket ayrıca, denge çubuğu üretim hattı yatırımının gerçekleştirildiği ve toplam sabit yatırım tutarı 78,5 milyon TL olan Yatırım Teşvik Belgesi’nin süresinin 21 Eylül 2025 tarihine kadar uzatılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuru yaptı. ( SteelOrbis, 24 Eylül 2021 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ