Çelik Sektöründe 2022 - 31. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 31. Haftanın Öne Çıkanları 

 

Acciaierie d'Italia 1 Milyar € Tutarında Devlet Yardımı Alabilir

Acciaierie d'Italia’nın, enerji krizi sırasında işletmeleri desteklemeyi amaçlayan "aiuti bis" adlı özel bir program çerçevesinde İtalyan hükümetinden 1 milyar €'ya kadar mali yardım alabileceği bildiriliyor. Kararname taslağına göre Roma’nın, İtalyan işletmelerini ve çalışanlarını desteklemek için 17 milyar € tahsis edeceği, bununla birlikte Acciaierie d'Italia'ya yapılacak yardımın henüz belirtilmediği, ancak kaynakların, tutarın 0,5 milyar €'dan 1 milyar €'ya kadar olabileceğini söyledikleri belirtiliyor. Invitalia aracılığıyla tahsis edilecek fonların, likidite sorunu yaşayan İtalyan çelik üreticisini desteklemeyi amaçladığı vurgulanıyor. Haziran ayındaki MISE toplantısında, Ekonomi Bakanı Giancarlo Giorgetti’nin, şirketin mevcut mali zorlukların üstesinden gelmesine ve 2022'de hedeflenen 5,7 milyon ton çelik üretim seviyesine ulaşmasına yardımcı olacağına söz verdiği kaydediliyor. Sendikaların daha sonra hükümetin, üretici için 1 milyar €'luk finansmanı garanti etmeye çalışacağını söyledikleri ifade ediliyor. Acciaierie d'Italia CEO'su Lucia Morselli’nin medyaya ArcelorMittal'in Taranto'nun gaz maliyetlerinin karşılanmasına yardımcı olmak için 300 milyon € sağlamaya söz verdiğini açıkladığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 08 Ağustos 2022 )

Klöckner, Nucor’un Yeni Tesisine Levha Üretimi İçin Yatırım Yapıyor

Almanya merkezli Klöckner & Co., ABD’li Nucor Cooperation ile olan işbirliğini ve ABD pazarındaki konumunu genişletmek amacıyla şirketin Brandenburg, Kentucky’de bulunan yeni çelik tesisinin yerleşkesinde bir kalın levha işleme tesisi inşa etmek için yatırım yapacağını açıkladı. Yeni kalın levha işleme tesisinin 2023 yılının üçüncü çeyreğinde devreye alınması planlanıyor. Söz konusu yatırımın tüm tedarik zinciri için sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlerin geliştirilmesini sağlamak ve daha yüksek katma değerli hizmet yelpazesini genişletmek üzere tasarlandığı bildirildi. Buna ek olarak, yılın ilk altı ayında şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde kaybedilen 301 milyon € net kâra kıyasla 323 milyon € net kâr elde ederken, satış gelirleri yıllık %18,8 artışla 5 milyar € seviyesinde yer aldı. Açıklamaya göre Klöckner ortalama çelik fiyatlarının yükseleceği beklentisiyle 2022 yılının tamamında satışlarının önemli ölçüde artacağını tahmin ediyor. ( SteelOrbis, 08 Ağustos 2022 )

Severstal, Yeni Çubuk Haddeleme Tesisini İnşa Etmeye Devam Ediyor

Severstal’in, uzun ürün segmentinde, tesis 170’in inşasını öngören projeyi uygulamaya devam ettiği belirtiliyor. Şirketin, uzun ürünlerden yüksek marjlı metal eşya ürünlerine ve kullanımdan kaldırılmış ekipmana kadar üretim zincirinde daha fazla entegrasyon sağlamayı amaçladığı kaydediliyor. Severstal’e bağlı Cherepovets Iron & Steel Works’ün (CherMK), yeni çubuk haddehanesinin ana teknolojik birimlerinden biri olan ısıtma fırınını yenilemeye başladığı ve fırını sonbaharda ısıtmaya almayı, inşaat ve devreye alma çalışmalarını 2022'nin sonuna kadar tamamlamayı ve üniteyi 2023'te başlatmayı hedeflediği bildiriliyor. Tasarım kapasitesinin yılda 1 milyon ton'a ulaşacağı belirtiliyor. Yeni tesisin, filmaşin ve yuvarlak çubuk (5,5-32 mm) ile A500 inşaat demiri (8- 16 mm) üreteceği; daha önce CherMK’nın, İtalyan ekipman tedarikçisi Danieli'den ana teknolojik ekipmanın temini için bir sözleşme imzaladığı bildiriliyor. ( Metal Expert, 09 Ağustos 2022 )

IEEFA: Yeni Teknolojiler, DRI İçin Gereken Demir Cevheri Kalitesini Düşürebilir

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü'ne (IEEFA) göre, yeni teknolojilerin düşük karbonlu çelik üretiminde daha düşük kaliteli demir cevherlerinin kullanılmasını sağlayabileceği belirtiliyor. Doğrudan indirgenmiş demire (DRI) dayalı üretimin, çelik üretim sürecinde karbon emisyonlarını azaltmak için ana teknolojilerden biri olarak görüldüğü ve bu yönüyle kanıtlandığını belirten danışmanlık şirketi McKinsey'e göre DRI’nın, mevcut durumda küresel çelik üretiminin yaklaşık % 5'ini oluşturduğu ve DRI'nın hidrojene dönüştürülmesi veya karbon yakalama, kullanım ve depolama teknolojileri ile güçlendirilmesinin diğer yöntemlere göre daha kolay olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte, mevcut DRI üretiminin, tenör (Fe) içeriği % 67 veya üzeri olan düşük katışıklı demir cevheri gerektirdiği, bu nedenle, önde gelen madencilik firması BHP’nin, DRI bazlı üretimin küresel çelik talebini karşılamak için genişlemesine izin verecek yeterli miktarda yüksek kaliteli demir cevheri bulunmadığından, dünyada çelik üretiminin büyük çoğunluğunun, 2050'de hala yüksek fırınlarda yapılacağını öne sürdüğü kaydediliyor. IEEFA'ya göre DRI kalitelerinin, küresel demir cevheri ihracatının sadece % 4'ünü oluşturduğu bildiriliyor. Bununla birlikte bazı şirketlerin, DRI üretiminde daha düşük tenörlü cevherlerin kullanılmasını sağlayabilecek yeni teknolojileri araştırdıkları; Alman üretici Thyssenkrupp’un, DRI’yı bazik oksijen fırınına (BOF) göndermeden önce ergiten bir tozaltı ark ocağı (SAF) kurmayı planladığı aktarılıyor. BOF’un, bir elektrik ark ocağından daha fazla kirlilik içeren materyalleri işleyebileceği ve şirketin DRI modüllerinde yüksek fırın kalitesinde demir cevheri kullanmasına imkân tanıyacağı kaydediliyor. ArcelorMittal’in de indirgeyici olarak hidrojen kullanmayı planladığı Fransa'daki Dunkirk tesislerini karbondan arındırmak için SAF teknolojisinin kullanımını incelediği belirtiliyor. IEEFA'ya göre, DRI işleminde daha bol miktarda bulunan toz cevher kullanımını sağlayan bir başka teknolojinin, hidrojen bazlı akışkan yataklı indirgeme olduğu açıklanıyor. Bu yöntemle toz cevherin, herhangi bir peletleme veya aglomerasyon olmaksızın demir üretmek için bir dizi reaktörde indirgenebileceği, bunun da daha pahalı olan peletlerle beslenen DRI üretimine kıyasla maliyet açısından rekabetçi olduğu anlamına geldiği ifade ediliyor. IEEFA, bu tür teknolojilerin DR kalite cevher eksikliğinin yüksek fırın üretiminden DRI'ya geçişi sınırlayacağı fikrine meydan okuduğunu belirttiği vurgulanıyor. ( Argus/Kallanish, 10 Ağustos 2022 )

Hint Jindal Stainless Hisar Limited Yeşil Hidrojen Tesisi Kuracak

Hint paslanmaz çelik üreticisi Jindal Stainless Hisar Limited, karbon salımını yıllık yaklaşık 2.700 mt azaltmak amacıyla yeşil hidrojen tesisi kuracağını duyurdu. Şirket, yeşil hidrojen tesisi için Hygenco India Private Limited ile iş birliğine gittiğini ve ülkenin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yeşil hidrojen kullanan ilk paslanmaz çelik üreticisi olacağını ifade etti. Jindal Stainless İdari Yöneticisi Abhyuday Jindal, “Yeşil hidrojen imalat sektöründe termal enerjiden temiz enerjiye geçişimizi hızlandıracak ve bu sayede enerji tasarrufuna yönelik net sıfır karbon salımı hedefimize ulaşmaya devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı. ( SteelOrbis, 11 Ağustos 2022 )

 

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ