Çelik Sektöründe 2022 - 48. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2022 - 48. Haftanın Öne Çıkanları


Küresel Pazarın 2023'ün İkinci Yarısında Toparlanması Bekleniyor

30 Kasım'da İstanbul'da düzenlenen 17. Çelik Piyasasında Yeni Ufuklar konferansına 600'den fazla katılımcı katıldı. Dünya Çelik Birliği'nin (worldsteel) açıklamasına göre, küresel pazar 2023'ün ikinci yarısında toparlanacak. Çin'deki otomobil sektörü ve tedarik zincirindeki gelişmeler çelik sektörünü olumlu yönde etkileyebilir. Dünya yeni bir dönüşüm dönemine giriyor. Çelik kullanan endüstriler ve çelik talebinin yapısı değişecek. Çelik endüstrisinin küresel dönüşümünde yapabileceği şey, beklenen büyümeyi sağlamak için hurda kullanmaktır. Yüksek fırınların en az üçte birini doğrudan indirgenmiş demir (DRI) çelik tesislerine dönüştürmek ve üretimde yeşil hidrojen ve biyoyakıt kullanmak geleceğin trendleri olacaktır. Sonuç olarak, tüm değer zinciri daha yeşil üretime geçmelidir. ( İnşaat Noktası, 05 Aralık 2022 )

Habaş Soğuk Haddehane Tesisi İçin Onay Aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirme raporları kapsamında, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstri A.Ş’nin İzmir, Aliağa’da gerçekleştirmeyi planladığı soğuk haddehane tesisi projesine yönelik çevresel etki değerlendirmesinin gerekli olmadığına karar verildi. Söz konusu proje 9 adet ana ünite ve 4 adet yardımcı üniteden oluşacak. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, yıllık 1,65 milyon mt kapasiteye sahip olacak tesise yapılacak yatırımın maliyeti 460 milyon TL seviyesinde yer alıyor. Bu bedelin büyük bir kısmını makine ile ekipmanın oluşturması bekleniyor. Tesisin otomotiv sektöründe kullanılmak üzere 400.000 mt galvanize soğuk mamul, inşaat sektöründe kullanılmak üzere 350.000 mt galvanizlenmiş soğuk mamul, 90.000 mt galvanizlenmiş sıcak mamul ve 900.000 mt soğuk mamul üretmesi planlanıyor. ( SteelOrbis, 05 Aralık 2022 )

Dillinger ve Saarstahl, Yeşil Dönüşüme 3.5 Milyar €'luk Yatırımı Onayladı

Saarstahl ve Dillinger'in oluşturduğu bir holding şirketi olan Alman StahlHolding-Saar'ın (SHS) yöneticilerinin, şirketin yeşil dönüşümüne yönelik büyük bir yatırımı onayladığı, kamu finansmanı konusunda bir karar beklediği kaydediliyor. SHS’nin, önümüzdeki sekiz yıl boyunca çelik üreticisinin karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlayan devasa projenin ilk aşamasını başlatmak için 3,5 milyar Euro'luk bir yatırım kullanacak. Söz konusu yatırımın yükü şirketin tek başına taşıyamayacağı kadar büyük olduğundan, SHS projesine devam etmek için kamu finansmanının gerektiği bu yüzden üreticinin AB hükümetinden yeşil ışık beklediği aktarılıyor. Dönüşüm projesinin ilk aşamasında SHS’nin, 2027'den itibaren yılda 3,5 milyon CO2 azaltılmış çelik üretmeye başlamayı ve karbon emisyonlarını 4,9 milyon ton azaltmayı planladığı kaydediliyor. 2027 yılına kadar şirketin, Saarstahl'ın Volklingen tesisine yeni bir EAF ve Dillinger tesisinde, EAF ve DRI tesisi kurmayı planladığı, ikinci aşamada ise (2045'e kadar), yıllık yaklaşık 1,2 milyon kapasiteli üçüncü bir EAF ekleneceği belirtiliyor. ( Metal Expert, 05 Aralık 2022 )

POSCO, Avustralya'da Yeşil Hidrojen ve Çelik Üretimine 40 Milyar $ Yatırım Yapacak

Güney Koreli POSCO’nun, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşma hedefi doğrultusunda Avustralya'da yeşil hidrojen ve çelik üretiminin geliştirilmesine yönelik büyük bir yatırım yapmayı planladığı aktarılıyor. 1 Aralık'ta POSCO CEO'su Jeong-woo Choi’nin , gelecekteki ortak çevre dostu projeleri görüşmek üzere Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile bir araya geldiği, firmanın, resmi açıklama ile güneş veya rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından 2040 yılına kadar 1 milyon ton yeşil hidrojen üretimini geliştirmeyi hedeflediği ve hidrojenin HBI üretimi için kullanılacağı aktarılıyor. Avustralya projelerine toplam 40 milyar dolar olacağı planlanan yatırımların 28 milyar dolarının yenilenebilir enerji ve su elektrolizinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere hidrojen üretimine, 12 milyar dolarlık kısmının ise yeşil çelik üretimine ayrılmasının planlandığı kaydediliyor. Choi’nin, "Hidrojenli çelik üretimi için gerekli olan hidrojeni güvence altına almamız için Avustralya'yı yatırım açısından en önemli ülke olarak görüyoruz. Yatırımlarımızı Avustralya'da yenilenebilir enerji, hidrojen ve yeşil çelik dahil olmak üzere çeşitli alanlarda da artırmayı planlıyoruz."dediği aktarılıyor. Diğer taraftan, POSCO’nun, Eylül ayında Hindistan'ın ikinci en büyük yenilenebilir enerji şirketi Greenko ile Hindistan'da yenilenebilir enerji ve pompalanan su enerjisi üretimi yoluyla yeşil hidrojen üretimini teşvik etmek için bir mutabakat anlaşması imzaladığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 05 Aralık 2022 )

Primetals ve Tata Steel Karbonsuzlaştırma İçin İşbirliği Yapıyor

Primetals, Tata Steel'e mühendislik ve teknoloji alanlarında destek verecek. Dekarbonizasyon alanında işbirliği yapmaya karar veren Primetals Technologies ve Tata Steel, bu amaçları doğrultusunda bir uzlaşı belgesi imzaladı. 2045 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak isteyen Tata Steel, Primetals Technologies'den mühendislik ve teknoloji konularında alacağı destekle hedefine ulaşmayı planlıyor. Tata Steel'in planları arasında, Birleşik Krallık ve Hollanda'da bulunan çelik fabrikalarında düşük karbonlu teknolojilere geçiş ile 2050 yılına kadar Avrupa'da sıfır CO2'li çelik üretme hedefi bulunmaktadır. ( İnşaat Noktası, 05 Aralık 2022 )

Hint Essar Group 1,48 Milyar $ Yatırımla Yıllık 14 Milyon Mt Kapasiteli Pelet Tesisi İnşa Edecek

Hint Essar Group tarafından yapılan açıklamada Odisha eyaletinde yaklaşık 1,48 milyar $ yatırımla ihracata yönelik üretim yapacak yıllık 14 milyon mt kapasiteli pelet tesisi inşa etmeyi planladığını belirtti. Proje kapsamında Keonjhar’da toz cevher zenginleştirme tesisi kurulacak ve Paradip liman kentinde yer alan pelet tesisi 250 kilometre uzunluğundaki sulu taşıma hattı ile Keonjhar demir cevheri madenlerine bağlanacak. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere, Essar Group kendisine ait liman ve lojistik varlıklarının Hint çelik üreticisi ArcelorMittal Nippon Steel Limited’e (AMNS) devrini de içeren yaklaşık 25 milyar $’lık bir anlaşma imzalamıştı. AMNS önceden iflas kurtarma yoluyla eski adıyla Essar Steel’i devralmıştı. ( SteelOrbis, 05 Aralık 2022 )

Hint Jindal Stainless Odisha’da Paslanmaz Çelikpark’ın İnşasına Başladı

Hint çelik üreticisi Jindal Stainless Limited (JSL) Odisha’da ‘paslanmaz çelikparkının’ inşasına başladığını duyurdu. 185 milyon $ yatırımla önümüzdeki altı yıllık süre zarfında iki aşamada inşa edilecek olan paslanmaz çelik parkı 100 nihai mamul işleme ve katma değerli sanayi birimleri dahil olmak üzere sektöre ekosistem sağlayacak. 271 dönümlük bir araziye kurulacak park aracılığıyla nihai mamul üretimine yönelik kesintisiz hammadde akışı sağlanacak. Paslanmaz çelikparkı ile birlikte şirketin otomotiv, tarım, bina & inşaat, boru, sanayi malları, tüketim malları ve mutfak aletleri gibi pek çok sektördeki konumu güçlenecek. Ülkenin en büyük paslanmaz çelik üreticisi olan ve üretim kapasitesi 1,9 milyon mt seviyesinde yer alan JSL, Jajpur ile Hisar tesislerini işletiyor. JSL daha önceden Jajpur tesisinin eritme kapasitesini yıllık 2,9 milyon mt seviyesine çıkardığını duyurmuştu. (SteelOrbis 07 Aralık 2022 )

Varlık Fonu'nun Kardemir Hissesi Alım İşlemi Tamamlandı

Türkiye Varlık Fonu'nun Kardemir'in yüzde 4,4'üne ilişkin hisse alım işleminin tamamlandığı duyuruldu. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre Türkiye Varlık Fonu Kardemir sermayesi içinde yer alan 50,29 milyon nominal değere sahip A grubu paylarının sahibi haline geldi. Salı günü yapılan açıklamada Varlık Fonu ile Kardökmak AŞ'nin Kardemir sermayesi içinde yer alan 31,99 milyon TL nominal değere sahip A grubu payları ile Karabük Çelik Yapı İmalat Montaj İnşaat Nakliyat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Kardemir sermayesi içinde yer alan 18,29 milyon TL nominal değere sahip A grubu paylarının 5 Aralık tarihinde Borsa kapanış fiyatı olan pay başına 13,05 TL bedel üzerinden Borsa dışında satın alınmasına yönelik anlaşmaya varıldığı belirtilmişti. Söz konusu işlemin toplam büyüklüğü 656,34 milyon TL olarak kaydedildi. Kardemir'de A grubu hisseler, yönetim kurulu açısından önem taşıyor Kardemir A hisseleri, 11 koltuklu yönetim kurulunun 4 koltuğunu sağlıyor. Diğer hisselerden B Grubu 1, D grubu ise 2 yönetim kurulu üyesi veriyor. Şirkette 4 de bağımsız yönetim kurulu üyesi bulunuyor. ( Bloomberg HT, 07 Aralık 2022 )

Hidrojen, Dekarbonizasyon Umut Vaat Ederken Zorluklar Sunuyor

Kallanish'in 7 Aralık'ta ev sahipliği yaptığı “Çelik Üretimi için Hidrojen” webinarında söz alan konuşmacıların, küresel çelik endüstrisini hidrojenle karbondan arındırmanın mümkün olduğunu ancak bu sürecin kolay olmayacağını ifade ettikleri aktarılıyor.

Kallanish Index Services genel müdürü Steve Randall’ın, küresel çelik endüstrisinin küresel emisyonların yaklaşık %6-7'sini oluşturduğuna dikkat çektiği ve bu emisyonları tamamen hidrojenle ortadan kaldırmanın, kapasite ve maliyet açısından oldukça zor olacağını söylediği aktarılıyor. Nel Hydrogen CEO'su Håkon Volldal’ın ise kapasite sorununa karşı yeni nesil kapasitenin artırılması ile mücadele edilebileceğini ve teknoloji geliştikçe maliyetlerin azalacağını ifade ettiği, diğer taraftan Nel'in Norveç'teki Herøya tesisinin, şu anda 500 megavat olan kapasitesini ikiye katlama sürecinde olduğu aktarılıyor.

SSAB'nin Sürdürülebilir Ticaret ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Thomas Hörnfeldt’in fosilsiz çeliğin endüstriyel sürecin son aşamalarına doğru geleneksel çelikle aynı olduğunu ifade ettiği ve ham çelik üretim sürecinde karbon emisyonlarının atılmasının devrim niteliğinde olduğunu vurguladığı kaydediliyor. ArcelorMittal İklim Değişikliği Teknik Direktörü Stéphane Tondo’nun, 2030 yılına kadar AB çelik üretiminin büyük kısmının karbondan arındırılacağını tahmin ettiği, ancak bunun için hem yeşil enerjiye, hem de elektrolizör kapasitesine büyük yatırımlar gerekeceğinin altını çizdiği aktarılıyor. Şu anda üretilen 157 milyon tonun yaklaşık %60'ının ( 94 milyon ton ) hidrojen prosesine dönüşüm için uygun olduğu aktarılıyor. Dönüşümün, 37-60 GW elektrolizör kapasitesi, 296 terawatt-saat yeşil elektrik ve yaklaşık 180 milyar Euro (189,38 milyar $) gerektireceği belirtiliyor. Tondo’nun, böylesine büyük bir hedefin, karşılanabilir, kullanılabilir ve istikrarlı bir hidrojen arzı sağlamak için yeni politikalara ihtiyaç olduğunu söyleyerek mevcut düzenlemenin, çelik sektörü için istikrarlı hidrojen tedariki sağlanmasına yardımcı olmadığını vurguladığı aktarılıyor. ( Kallanish, 08 Aralık 2022 )

Arcelormittal, Karbon Yakalama Projesine Başladığını Duyurdu

ArcelorMittal’in, Ghent tesisinde karbon yakalama ve yeniden kullanım projesi olan “Steelanol”u başlattığı duyuruluyor. LanzaTech ile işbirliği içinde gerçekleştirilen Steelanol projesinde, karbon açısından zengin atık gazlarını etanole dönüştürmek için biyokatalizör ve LanzaTech tarafından sağlanan son teknoloji karbon geri dönüşüm teknolojisini kullanılacağı belirtiliyor. Projenin, halihazırda AB'nin Ufuk 2020 Programı, Avrupa Yatırım Bankası ve Belçika hükümetinden alınan destekler de dahil toplam 200 milyon Euro'luk yatırım gerektirdiği aktarılıyor. Diğer taraftan ArcelorMittal’in, Ghent'teki entegre tesisinde kömür yerine hammadde olarak sürdürülebilir biyokütleyi kullanmak üzere tasarlanmış olan “Torero” projesini güncelleyerek, CO2 emisyonlarını yılda 112.500 ton azaltmayı ve kapasitesini önümüzdeki iki yıl içinde ikiye katlamak için projeye ikinci bir reaktör eklemeyi planladığı kaydediliyor. Firmanın 35 milyon Euro ayrılması planlanan proje için 2023'ün ilk çeyreğinde faaliyete geçmeyi planladığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 09 Aralık 2022 )

 


 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ