Çelik Sektöründe 2024 - 04. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2024 - 04. Haftanın Öne Çıkanları


Thyssenkrupp, DRI Birimi İçin Onay Aldı

17 Ocak'ta Thyssenkrupp’un, karbondan arındırma projesinin ilk inşaat aşaması için Düsseldorf bölge hükümetinden erken onay aldığı belirtiliyor. Proje, şirketin CO2 yoğunluklu çelik üretiminin iklim dostu teknolojilerle değiştirilmesini amaçlayan tkH2Steel dönüşüm konseptinin bir parçası olarak iki eriticili bir DRI tesisinin devreye alınmasını içeriyor. Açıklamada belirtildiği üzere girişimin, doğalgaz kullanımıyla yaklaşık % 10, hidrojen kullanımıyla ise % 20 oranında CO2 emisyonu tasarrufu sağlaması öngörülüyor. 1,8 milyar € tutarındaki projenin 2026 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor. Tesisin nominal üretim kapasitesinin 2,5 milyon ton/yıl olacağı bildiriliyor. Thyssenkrupp’un, CO2 emisyonunu 2030 yılına kadar 6 milyon ton azaltmayı planladığı; bu seviyenin, emisyonlarının %30'undan fazlasına tekabül ettiği aktarılıyor. Şirket 2045 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. (Metal Expert, 22 Ocak 2024 )

İsveçli H2GS, 6,5 Milyar € Finansman Aldı

İsveç'in yeni inşa edilecek fosilsiz çelik üreticisi H2 Green Steel’in (H2GS), düşük CO2'li çelik projesi için büyük bir yatırım sağladığı ve toplamda şirketin 6,5 milyar € tutarındaki finansmanı güvence altına aldığı haber veriliyor.  H2GS’nin, 22 Ocak'ta proje finansmanı için 4,2 milyar € elde etmek üzere nihai borç finansmanı anlaşmaları imzaladığı; anlaşmanın, ayrıca açıklamada belirtildiği gibi daha önce duyurulan özsermayeyi de 2,1 milyar €'ya çıkardığı aktarılıyor. Ayrıca şirketin, AB İnovasyon Fonu'ndan 250 milyon € tutarında hibe aldığı vurgulanıyor. H2 Green Steel’in, 2020'de duyurulan, İsveç'in Boden kentinde fosilsiz çelik üretimine yönelik 2,5 milyar € tutarında yeni bir proje olduğu belirtiliyor. Proje, esas olarak LKAB'den gelen DR peletleriyle beslenecek bir DRI tesisi, bir EAO, bir sıcak haddeleme tesisinin yanı sıra son işlem operasyonları olan devasa ölçekli bir yeşil hidrojen tesisinin inşasını içeriyor. Yeşil demir ve hurdanın yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji kullanımıyla birleşiminin, geleneksel BF bazlı üretim süreciyle karşılaştırıldığında CO2 emisyonlarının %90'dan fazla azaltılmasını sağlayacağı belirtiliyor. ( Metal Expert, 23 Ocak 2024 )

WV Stahl: Alman Çelik Sektörünün Elektrik İhtiyacı Karbondan Arındırma Çabalarıyla Artacak

Almanya çelik federasyonu Wirtschaftsvereinigung Stahl (WV Stahl) Alman çelik sektörünün karbondan arındırma için öneme sahip hidrojen elektrolizine yönelik ek elektrik ihtiyacının 2030 yılında 48 TWh olacağını belirtti. Kasım ayında uygulamaya konan elektrik fiyatı destek paketinin kaldırılmasıyla özellikle elektrik ark ocaklarında nispeten düşük emisyona sahip çelik üreten Alman şirketler yılın başından bu yana elektriğe her zamankinden daha fazla para ödüyor. Düşük karbonlu çelik üretimi için özellikle yenilenebilir olmak üzere elektriğe ihtiyaç duyulduğundan hidrojen bazlı doğrudan indirgeme işlemi için gelecekte 4-5 kat daha fazla elektriğe ihtiyaç duyulacak. Bu nedenle WV Stahl rekabetçi elektrik fiyatlarına yönelik acilen bir çözüm sunulması gerektiğini belirtti. (SteelOrbis, 24 Ocak 2024 )

UK Steel: Elektrik Ark Ocağına Geçiş Çelik Sektörünün Ürün Portföyünü Sınırlamayacak

İngiltere merkezli ticaret birliği UK Steel elektrik ark ocağına dayalı çelik üretimine geçişin artık ülkenin tüm çelik kalitelerini üretme kapasitesini sınırlamasının beklenmediğini belirtti. Elektrik ark ocakları hammadde karışımının yönetimiyle daha önce yalnızca yüksek fırınlarda imal edilebilen çeşitli çelik ürünleri üretebiliyor. İngiltere’de elektrik ark ocağıyla faaliyet gösteren üreticilerin tüm çelik kalitelerini üretmesi tarihsel olarak zorlu bir süreçti ancak çelik üreticileri teknolojik ilerlemeler sayesinde ve pik demiri veya doğrudan indirgenmiş demiri farklı miktarlarda karıştırarak bu zorlukları bertaraf ediyor, hurda kalıntılarını seyreltebiliyor ve ürün portföyünü önemli ölçüde genişletebiliyor. Ayrıca hurda tedarikine uygulanan sıkı kontroller ve hurda ayırmaya yönelik geliştirilen teknoloji elektrik ark ocağında kullanılan hammadeler arasında istenmeyen elementlerin bulunmasını önlüyor. Öte yandan SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Hindistan merkezli çelik üreticisi Tata Steel Limited’in bağlı kuruluşu Tata Steel UK yüksek fırınları kapatarak Port Talbot tesisini karbondan arındırma planını sürdürüyor. Konuyla ilgili olarak UK Steel’in Genel Direktörü Gareth Stace, “Bu açıklama düşük çelik talebi, gerileyen fiyatlar ve artan maliyetlerle çelik piyasasının mevcut durumunda faaliyet göstermenin zorluğunu ortaya koyuyor. İngiltere çelik sektörü kritik bir dönüm noktasında. Güçlü, dayanıklı, düşük karbonlu bir ekonomi inşa etmek için yerel bir çelik sektörüne ihtiyacımız var ancak sektör karbondan arındırma çalışmalarını on yıldan biraz daha uzun bir sürede tamamlama yolunda ciddi zorluklarla karşı karşıya. Önümüzdeki birkaç yıl geleceğimizi belirleyecek ve hükümetin İngiltere çelik sektörünü destekleme vaadini sürdürmesi gerekiyor. Rekabetçi elektrik fiyatları sunma, kamunun yeşil çelik alımlarını artırma ve İngiltere çelik sektörünü destekleyen bir ticaret rejimi sağlama taahhütlerini hızlandırma zamanı geldi,” dedi. ( SteelOrbis, 24 Ocak 2024 )

Hindistan, Çelik Üretiminde Hurda Payını 2047 Yılına Kadar Yüzde 50'ye Çıkarmayı Hedefliyor

Hindistan'ın Birlik Bakanı Jyotiraditya Scindia, hükümetin çelik üretim sürecinde hurdanın payını 2047 yılına kadar yüzde 50'ye çıkarmayı amaçladığını açıkladı. Kalküta'daki 11. Uluslararası Malzeme Geri Dönüşüm Konferansında konuşan Scindia, "Bakanlığımızın 2047 vizyonuna göre önümüzdeki 25 yıl içinde hurda yüzdesi yüzde 50, geri kalanı ise yüzde 50 demir cevheri olacak." dedi. Scindia, çelik üretiminde hurda kullanımının daha az kirletici ve yeşil çelik girişimine uygun bir adım olduğunu vurgulayarak, bu hedefin doğal kaynak kullanımını azaltmanın yanı sıra emisyonu da yüzde 25 oranında düşürebileceğini belirtti. Bakan, çevre dostu hurda geri dönüşüm merkezlerinin önemine işaret ederek, ülkede 25 milyon tona yakın hurda üretildiğini ve gelecekte daha fazla hurdaya ihtiyaç duyulacağını söyledi. Scindia, çelik sektörünün zor bir sektör olduğunu ancak hurda kullanımının bu alandaki olumsuz etkileri azaltabileceğini ifade etti. Hindistan, 25 milyon tona yakın hurdayı üretirken, 5 milyon tona yakın hurdayı ise ithal ediyor. ( SteelRadar, 25 Ocak 2024 )

Baosteel Zhanjiang, Yılda 1 Milyon Ton Kapasiteli DRI Tesisini Faaliyete Geçirdi

Çinli Baosteel Zhanjiang Iron & Steel’in (China Baowu Group'un bir parçası), teknoloji sağlayıcısı Danieli tarafından bildirildi üzere Guangdong eyaletinde doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisi kurduğu bildiriliyor.   Yeni tesisin, Danieli ve Tenova tarafından geliştirilen Energiron Zero Reformer teknolojisini kullanarak doğal gaz, kok gazı ve hidrojen kullanarak yılda 1 milyon tona kadar DRI üretebileceği belirtiliyor. ( GMK Center, 25 Ocak 2024 )

Tata Steel Hollanda, Türkiye'deki Boyalı Kaplama İşletmesini Kapatacak

Tata Steel Hollanda (TSN), temel işlerine odaklanmak amacıyla Türkiye'de bulunan bir sac kaplama şirketi olan yan kuruluşu Tata Steel İstanbul Metal Sanayi'yi (TSIM) kapatıyor. Boya hattı ve servis merkezini bünyesinde barındıran TSİM'in kapatılması kararı, Türkiye'deki üretim potansiyelinin sınırlı olması ve piyasada artan rekabet, fiyat dalgalanmaları ve zayıf talep gibi orta ve uzun vadede devam edecek değişikliklerden kaynaklanıyor.  Şu anda büyük ölçekli karbondan arındırma stratejisini geliştiren TSN, temel operasyonlara odaklanmayı tercih ediyor. Adapazarı merkezli tesisin kapatılması sürecinin, önümüzdeki birkaç hafta içinde kademeli olarak gerçekleşeceği ve 90 kişinin işten çıkarılmasına yol açacağı anlaşılıyor. ( Metal Expert, 26 Ocak 2024 )



( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ