Çelik Sektöründe 2016-11. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-11. Hafta’nın Öne Çıkanları


ÇİB Başkanı Ekinci: Çelik Sektörünün Sorunları Ortak Akıl İle Aşılabilir

Türk çelik sektörü geçen yıl ihracat ve üretimde yaşadığı kayıpların 2016 yılında minimuma indirmek için bir araya geldi. Çelik İhracatçıları Birliği organizasyonuyla buluşan sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri sorunlarını dile getirdi. Sorunların çözümü için izlenmesi gereken stratejilerin tartışıldığı toplantıda, ortak komiteler kurulması kararı alındı. Toplantının ev sahipliğini üstlenen Çelik İhracatçıları Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörünün geleceği için ortak akılla hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Toplantı boyunca gündeme gelen tüm sorunların çözümü için ortak hareket kararı alan sektör temsilcileri, konularla ilgili çalışmalar yürütmesi için komiteler belirledi. Sorunların çözümü için faaliyetlerine devam eden Ticaret Önlemleri, İletişim ve Ticaret Geliştirme Komitelerine ek olarak sektörün durumunu ortaya koyacak SWOT Analizi, Çelik ve Çelik Ürünleri Mutabakat ile Mevzuat Komiteleri kurulmasına karar verildi.
Toplantının açılışını yapan ve moderatörlüğünü üstlenen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörünün mevcut durumunu ortaya koymak, sektörümüzün gerek üretim gerekse ihracatını engelleyen sorunları ve bu sorunların çözümü için izlenecek yolları belirlemek amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. Namık Ekinci sözlerine şu şekilde devam etti: "Sektörümüz 2015 yılını başta sektörel sorunlar olmak üzere küresel piyasalardaki olumsuz ekonomik ve siyasi koşullar nedeniyle oldukça zor bir şekilde tamamladı. Bu sorunlara bir de yurtiçindeki birçok olumsuz şartlar da eklendiğinde ihracat ve üretimimiz beklentimizin çok altında kaldı. Çelik İhracatçıları Birliği olarak olumsuz sürecin 2016 yılında devam etmemesi, sektörümüzün bu sorunları en az zararla atlatabilmesi ve kayıplarımızın telafisi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Türk çelik sektörünün gelişimine katkı sağlayacak raporlar hazırlıyor, MATİL şirketimiz ile Çelik Test ve Araştırma Merkezi kurulması projemizi yürütüyor, teknik eğitim faaliyetleri düzenliyor ve ticari heyetler organize ediyoruz. Sektörümüzün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve temsilcileri, Ekonomi Bakanlığı'ndan katılımcılarımızla bir araya geldiğimiz bu sektör buluşmamızda da bunlardan bir tanesi. Sektör temsilcilerimizin görüş ve önerilerine her zaman açığız. Türk çelik sektörümüzün yeni yılda her zamankinden daha güçlü ve istikrarlı bir yapıya kavuşması için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Şirketlerin menfaatleri açısından değil, Türk çelik sektörünün geleceği için olaylara bakmalıyız. Sektörümüz çok zor durumda ve ortak menfaatlere göre hareket etmezsek bu durum sektörün sonunu getirebilir. Bu nedenle sektörümüzü artık tekrar ayağa kaldırmak için birlik olma vakti gelmiş, hatta geçmeye başlamıştır.” ÇİB, 26 Şubat 2016

Çin, Kömür ve Çelik Sektörlerinde 1,8 Milyon İstihdam Azaltacak

Çin Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, endüstriyel kapasite fazlalığının azaltılması yönündeki çalışmalar kapsamında, kömür ve çelik sektörlerinde, toplam istihdamın % 15’ine tekabül eden 1,8 milyon kişinin işine son verileceği bildiriliyor. Söz konusu istihdam azaltımı takvimi ile ilgili herhangi bir bilgi vermeyen Çin Hükümeti’nin, bu açıklama ile, büyümedeki yavaşlama ve kamu kuruluşlarındaki istihdamın şişmesi konusunda yapılacakların büyüklüğünü gösteren rakamlar açıkladığı kaydediliyor. Çin İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yapılan açıklamada, 1,3 milyon kişi kömür sektöründe ve 500.000 kişi çelik sektöründe olmak üzere, 1,8 milyon kişinin işini kaybedebileceği vurgulanıyor. Çin kamu verilerine göre, kömür ve çelik sektörlerinde 12 milyon kişi istihdam ediliyor. Çin Hükümeti’nin, söz konusu iki sektörde işten çıkartacağı 1,8 milyon kişinin başka alanlara yerleştirilmesine ve sosyal güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasına, 15,3 milyar dolar tutarında fon tahsis edeceği, ayrıca iflas eden kuruluşlar ve borçların yeniden yapılandırılması konularında da bu fonların kullanılacağı ifade ediliyor. ( Reuters, 29 Şubat 2016 )

POSCO İran’da Entegre Çelik Tesisi Kurmak İçin Anlaşma İmzaladı

Güney Koreli çelik üreticisi Pohang Iron and Steel Co. (POSCO), İranlı çelik üreticisi Pars Kohan Diar Parsian Steel Inc. (PKP) ile İran’da, POSCO’nun çevreye uyumlu FINEX ve enerji tasarrufu sağlayan CEM (sürekli döküm ve haddeleme tesisi) teknolojileri ile kurulacak olan entegre çelik tesisi için anlaşma imzaladığını duyurdu. Yaklaşık 1,6 milyar $ yatırımla kurulacak olan yeni tesisin yıllık üretim kapasitesinin 1,6 milyon mt seviyesinde olması bekleniyor. POSCO ve PKP aynı zamanda söz konusu yeni tesisten elde edilecek atık gazın değerlendirilmesini içeren atık gaz santrallerinin kurulması için de mutabakat anlaşması imzaladı. Bu kapsamda elde edilen atık gaz yeni tesise ve İran’daki Chava Har serbest bölgesine elektrik ve su tedarikinde kullanılacak. ( SteelOrbis, 01 Mart 2016 )

Shandong Iron & Steel Çin’de otomotiv kalitesi çelik üretimi için yeni projeye başlıyor

Çin’in Shandong eyaletinin Rizhao kıyı bölgesinde yeni, yüksek kaliteli yassı çelik üretim kompleksi inşa edilecek. Yeni üretim tesisleri ile, Shandong Iron & Steel esas olarak otomotiv sanayiindeki müşterilere beş milyon ton sıcak şerit ve iki milyon ton kaplamalı soğuk şerit tedarik edecek.

Yaptırımların kaldırılması sonrasında, İran İtalyan Danieli Grubu ile 5,7 milyar Euro hacminde bir anlaşma imzaladı.
Roma’da Danieli Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gianpietro Benedetti tarafından imzalanan anlaşmalar ile ortak bir yatırım yapılması ve İran’da kurulacak tesislerin ve ekipmanın tedariki öngörülüyor.
“Persian Metallics” adı verilen 2 milyar Euro tutarındaki ortak yatırım bir grup uluslararası ve İranlı yatırımcı tarafından yapılıyor.
The Persian Metallics Projesi demir cevheri ve enerji kullanarak 6 milyon ton / yıl pelet üretecek. Peletler bugün çelik üretiminde en çevreci ve rekabetçi yöntem olarak elektrik ark ocaklarında kullanılacak sünger demiri (DRI) üretmek için kullanılacak.
Çeşitli İranlı şirketler tarafından çelik ve alüminyum üretmek üzere gerekli ekipman ve tesisin tedariki için 3,7 milyar Euro değerinde anlaşmalar imzalanacak. ( 2 Şubat , 2016, Matthew Moggridge )

( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )

www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ