Çelik Sektöründe 2016-12. Hafta’nın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2016-12. Hafta’nın Öne Çıkanları

Mısır Demir Çelik Sektörü İçin Doğal Gaz Fiyatlarını Düşürecek

Reuters tarafından yayımlanan bir habere göre, Mısır, demir ve çelik tesislerine yaptığı doğal gaz birim fiyat teklifini 7$’dan 4,5$’a düşürecek. Mısır’ın Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Tarek Kabil, yüksek doğal gaz fiyatları sebebiyle söz konusu tesislerin kapasite kullanım oranlarının %20’ye düştüğünü ve fiyat teklifinin sadece tam kapasite faaliyet gösteren tesislere sunulacağını belirtti. Reuters’e göre, Mısır’da petrol ve doğal gaz üretimindeki düşüşler tüketimin de artmasıyla birlikte, bir zamanlar enerji ihraç eden Mısır’ın enerji tedarikini sadece yerel sektöre yöneltmesine ve ülkenin net enerji ithalatçısı konumuna gelmesine sebep oldu. TÇÜD’nin tahminlerine göre, sözkonusu doğalgaz fiyat indiriminin, Mısır’da yerleşik üreticilerin maliyetlerini ton başına 30 $ azaltması bekleniyor. (SteelOrbis, TÇÜD Günlük Bülten, 11 Mart 2016 )

ArcelorMittal İran’da Çelik Tesisi Çalıştıracak; DRI Tesisi Kuracak

ArcelorMittal’in, beş yıllık bir süre için, İran uzun çelik üreticisi Bonab Çelik Sanayi Kompleksinin yönetimini üstleneceği bir anlaşma imzaladığı haber veriliyor. Anlaşmanın, inşaat demiri ve profil üreticisi Bonab’ın, ArcelorMittal'in global satış ağına erişimine imkan sağlayacağı ve aynı zamanda firmanın anlaşmada ArcelorMittal teknolojik bilgi birikiminin transferini şart koştuğu bildiriliyor.
Bonab için hammaddenin üretilmesi amacıyla; Bonab kardeş şirketi olan Mahan Sanayi ve Maden Geliştirme Şirketi’nin, ArcelorMittal ile ortaklaşa olarak, bir doğrudan indirgenmiş demir tesisi (DRI) kuracağı belirtiliyor. DRI tesisi için demir cevherinin Kerman eyaletindeki Mahan’ın kendi madenlerinden sağlanacağı ve planlanan yatırımların toplam değerinin 1 Milyar €’yu (1.01 Milyar $) aşacağı bildiriliyor. Anlaşmanın DRI hammaddesi olarak kullanılabilir demir cevheri yapmak için, ayrıca zenginleştirme ve peletleme tesislerinin yapımını içerip içermeyeceğinin belirsiz olduğu belirtiliyor.

Tebriz’in güneyinde Irak ve Türkiye sınırlarının yakınlarında yer alan, Bonab Çelik’in 2.5 milyon ton/yıl nihai ürün ve 800,000 ton/yıl kütük ürettiği ve daha önce sadece indüksiyon ocakları bulunan tesiste, 2014 yılında elektrik ark ocağının devreye alındığı ve Irak'a inşaat demiri ihracatının başladığı belirtiliyor. Bir süredir 1.5 mt/yıl kapasiteli DRI tesisinin yanında, orta ve ağır profil imalathanesi, ilave çelikhane ve kütük döküm ünitesi kurulmasının planlandığı ifade ediliyor.

ArcelorMittal'in İran’a girişini, Ocak ayında Danieli tarafından imzalanan İran'a çelik teknolojisi sağlayan ve bir demir cevheri peletleme tesisi kurulmasına yardımcı olan 5.7 milyar € değerindeki anlaşmanın takip ettiği bildiriliyor. Ayrıca Posco’nun, 1.6 mt/y kapasiteli kendi Finex demir yapımı teknolojisini kullanacak Kohan Diar Parsian Çelik projesinin %8 hissesini almayı kabul ettiği haber veriliyor. ( Kallanish, 10 Mart 2016, TÇÜD Günlük Bülten 11 Mart 2016 )

Cüruf Atıklar Yol Yapımında Kullanılacak
Doğal kaynakların azalması sebebiyle atıkken yan ürüne dönüştürülen cürufun ekonomiye kazandırılmasını amaçlanıyor. TOBB Türkiye Demir ve Demir Dışı Metaller Meclisi öncülüğünde yürütülen proje ile çelik üretimi sırasında elde edilen cüruf, yol yapımında kullanılacak. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, "Çelik Üretiminde Elde Edilen Cürufun Karayolu İnşaatında Kullanımı, Performansı ve Mevzuat Önerisinin Oluşturulması Projesi"ne ilişkin istişare toplantısı TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.
Proje hakkında ayrıntılı bilgilerin verildiği toplantıda, konu hakkında Karayolları Genel Müdürlüğü'nce hazırlanacak mevzuat kapsamındaki öneriler değerlendirildi. Projeyi yürüten Prof. Dr. Attila Dikbaş, projenin Karayolları Genel Müdürlüğünün de destekleri ile gelişim gösterdiğini dile getirdi. Dikbaş, doğal kaynakların azalması sebebiyle atıkken yan ürüne dönüştürülen cürufun ekonomiye kazandırılmasını amaçladıklarını kaydetti. Cürufun yol yapımında kullanımını güvenli ve sağlam bir alternatif olarak gördüklerini belirten Dikbaş, mevzuatta cüruf kullanımını özendirici unsurlar olması gerektiğinin altını çizdi.
Sektörün sorunları da tartışıldı;
Bu arada toplantıda sektörün yaşadığı sıkıntılara ilişkin de değerlendirmelerde bulunuldu. Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğe atıfta bulunarak değiştirilen ilgili tarifenin yarattığı sıkıntıları anlatan sektör temsilcileri, elektrik tarifesi ile sistem kullanım ve iletişim tarifesinde yapılan artışlara da dikkati çektiler.
TOBB Türkiye Demir ve Demir Dışı Metaller Meclisi Başkanı Veysel Yayan, Çin'den yapılan yüksek oranlı ithalat nedeniyle çelik sektörünün haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını belirterek, kar marjlarının her geçen gün düştüğüne işaret etti. Yayan, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) ile yapılan anlaşma gereği sektörün hiçbir şekilde devlet desteklerinden faydalanamadığını ve ekstra maliyetleri kaldırabilecek durumda olmadığını söyledi. ( Dünya, TÇÜD Günlük Bülten 07 Mart 2016 )
( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ