Çelik Sektöründe 2017 - 2.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 2.Haftanın Öne Çıkanları

Suudi Arabistan’da Yerleşik Rabigh Steel, 2017 Yılının İlk Çeyreğinde İnşaat Demiri Üretimine Başlayacak

Suudi Arabistan’da yerleşik Rabigh Steel’in, 2017 yılının ilk çeyreğinde inşaat demiri üretimine başlayacağı haber veriliyor. 350.000 ton kapasiteli yeni tesisin, Rabigh Sanayi Bölgesi’nde bulunduğu belirtiliyor. Planlanan ürün yelpazesine 8-36 mm inşaat demirinin de dahil olduğu ve tesisin mevcut durumda deneme üretimi yapmaya başladığı, buna ek olarak firmanın, inşaat demiri üretiminde kullanılacak olan kütüğü BDT’den tedarik etmeyi planladığı ifade ediliyor. Suudi Arabistan’da uzun mamul tüketimi, 9-10 milyon ton, toplam çelik üretiminin ise 12 milyon ton seviyesinde bulunduğu ve Ocak-Eylül döneminde ülkenin inşaat demiri ithalatının % 39 oranında artışla 207.000 ton seviyesinde gerçekleştiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 09 Ocak 2017 )

ArcelorMittal Kryvyi Rih İkinci Sürekli Döküm Hattı İçin Çalışmalara Başladı

Küresel çelik üreticisi ArcelorMittal'e bağlı Ukrayna merkezli ArcelorMittal Kryvyi Rih, büyük çaplı yatırım programı kapsamında ikinci sürekli döküm hattının ve yeni pota ocağının kurulumu için hazırlıklara başladığını duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, 100 milyon $ üzerinde yatırımla kurulacak olan yeni ekipmanın yıllık 1,4 milyon mt üretim kapasitesi olacak. Ekipmanların kurulumunun ise 2018 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. ( SteelOrbis, 09 Ocak 2017)

"Trump, İlk Olarak Çelik Silahını Çekecek"

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD ile iki numarası Çin’in 2017’de bir “ticari misilleme döngüsüne” düşebileceği belirtiliyor. Çin Bej Kitabı Baş Ekonomisti Derek Scissors’a göre Donald Trump, Beyaz Saray’a geçer geçmez elindeki ‘çelik silahının’ tetiğine basacak.

Dev iki ülke arasındaki misilleme sarmalının ilk hamlesi ABD’nin en büyük rakibi Çin çeliğine uyguladığı gümrük vergisini yükseltmesiyle gelecek. Washington-Pekin hattındaki ticari misilleme döngüsünün fitilinin Trump tarafından ateşleneceğini belirten Scissors, Amerikalı bir televizyon kanalına verdiği mülakatta konu hakkında önemli ipuçları verdi. İki ülke arasındaki ticari misilleme sarmalında Trump’ın ilk çelik silahını çekeceğini ifade eden Scissors, “Trump, Çin çeliğindeki gümrük tarifelerini yükselterek işe başlayabilir. Fakat Çin buna misillemeyle karşılık verecek. Ardından Trump’ın ekonomi kurmayları bundan hoşlanmayacak. Ve onlar da karşı misilleme yapacak. Böylece sarmal büyüyerek devam edecek” diyerek uyarıyor.

Scissors, “Akıllara ABD’nin hamlelerinden sonra Pekin yönetiminin Çin Komünist Parti Kongresi’nin de yapılacağı 2017’de nasıl bir karşılık vereceği sorusu geliyor. Kendilerini kontrol altında tutabilecekler mi? Pekin’in sermaye çıkışlarına neden olacağı ve diğer ülkeleri tahrik edebileceği için yuanda yeni bir devalüasyona gitmesi pek muhtemel görünmüyor” diye konuştu. 'En belirgin tehlike; ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı' Financial Times’ın Başyazarı Martin Wolf da “Bu yıl siyasi hamleler, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir. En belirgin tehlike ise; ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı. Bu savaşın olumsuz etkileri birçoğunun düşündüğünün aksine kısa vadeden ziyade uzun vadede ortaya çıkacak” diye yazdı. 8 Kasım’daki başkanlık seçiminde ipi göğüsleyen Trump, Çin’e karşı sert çıkışlar yapıp gözdağı veriyor.

Twitter hesabından paylaştığı mesajlarla Çin’i ağır eleştiren Trump, Tayvan Cumhurbaşkanı’yla telefonda konuşarak Pekin’i bir hayli öfkelendirdi. Trump henüz başkanlık koltuğuna oturmadan Çin ile ABD arasında ticari restleşme başladı. Washington yönetimi 23 Aralık’ta hazırladığı “kötü şirket ve pazarlar” listesine dünyanın e-ticaret devi Çinli Alibaba Group’un sahip olduğu platformda ‘sahte ürünler’ satıldığı gerekçesiyle ekledi. Alibaba Group Yönetim Kurulu Başkanı Michael Evans konu hakkında yaptığı açıklamada, “kararın somut gerekçelere dayanıp dayanmadığından veya mevcut siyasi iklimden etkilenip etkilenmediğinden kuşku duyduğunu” ifade etti. ABD’nin bu hamlesine Çin’in yanıtı gecikmedi. Pekin yönetimi, ABD’li otomobil üreticisi General Motors’a 29 milyon dolarlık antitröst cezası vererek karşı atağa geçti.

‘Büyük sopalar ABD’yi bekliyor’

Öte yandan Çin hükümetinin yayın organı olan Global Times gazetesi başmakalesinde Trump liderliğindeki ABD’nin bir ticaret savaşı çıkarmasının ağır bedeli olacağını yazdı.
ABD Ticaret Bakanlığı için seçilen milyarder Wilbur Ross ile Beyaz Saray Ticaret Konseyi Başkanı Peter Navarro tarafından Çin ticaretine karşı korumacılığın demir perdesinin çekileceği belirtilen makalede, “Çin Ticaret Bakanlığı’nın girişindeki bahçede çiçekler; binanın kapalı kapıları ardında da gizlenmiş büyük sopalar yer alıyor. Bunların her ikisi de Amerika’yı bekliyor. Yeni başkan, pervasızlığı, cehalet ve beceriksizliği nedeniyle kınanacak ve attığı adımların sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır” ifadeleri yer aldı.

Ticaret açığı rekor seviyelerde

ABD’nin Çin’e karşı rekor ticaret açığı bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret rakamlarına bakıldığında 2015’te 367,1 milyar dolarla rekor kıran açığın 2016’da 319,2 milyar dolara gerilediği görülüyor. ABD, 2016 yılı ticaret verilerine göre Çin’den 423,4 milyar dolarlık ithalata sadece 104,1 milyar dolarlık ihracatla karşılık verebildi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD’nin paslanmaz çelik ürünleri ithalatında aslan payı 534,4 milyon dolarla Tayvan’da. Tayvan’ı 509,1 milyon dolarla Güney Kore izlerken Çin 500,3 milyon dolarla üçüncü sırada. Dördüncü sıradaki Hindistan’ın (219,6 milyon dolar) ardından 110 milyon dolarla İtalya geliyor. (Dünya, 09 Ocak 2017 )

China Baowu Steel Group Resmi Açılışını Yaptı

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) raporlarından alınan bilgilere göre, Baosteel Group ve Wuhan Steel Group’un birleşmesinden meydana gelen yeni çelik devi China Baowu Steel Group’un, 1 Aralık tarihinde resmi açılışı yapıldı. Açılış seremonisi Şanghay’da hükümet yetkililerinin iştirakiyle gerçekleşti. Yeni şirketin toplam varlıklarının, 47,7 milyar dolarlık yıllık satış geliriyle 105,5 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. China Baowu Steel, 60 milyon tonu aşan ham çelik üretimiyle dünyanın en büyük ikinci çelik firması olacak. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 10 Ocak 2017 )

Hindistan’ın Çelik Üretimi, İç Piyasadaki Talepten Daha Hızlı Büyümeye Devam Ediyor

Hindistan’da yerleşik çelik tesislerinin, Aralık ayında üretim ve ihraç piyasasına yönelik satışları artırmaya devam ettikleri, öte yandan iç piyasada talebin yeterince toparlanamadığı ifade ediliyor. 2016 yılının Nisan-Aralık döneminde Hindistan’da faaliyet gösteren en büyük firmaların, kapasitelerini artırma yönünde bazı adımlar atmalarıyla ülkenin ham çelik üretiminin, % 10,5 oranında artışla 73,7 milyon tona yükseldiği; söz konusu dönemde SAIL’in nihai mamul üretiminin % 16, JSW Steel’in % 22 ve Tata Steel’in ise % 15 oranında artış gösterdiği kaydediliyor. Hindistan’da üretim kapasitesindeki artışın, iç piyasadaki talebin yavaşlamasıyla paralel olarak gerçekleştiği ve 2016 yılının 9 aylık döneminde çelik tüketiminin sadece % 3,3 oranında artışla 61,6 milyon tona ulaştığı bildiriliyor. Sonuç olarak Hindistan’da yerleşik başıca üreticilerin, çelik ihracatına ağırlık vermeye başladıkları, ihracatın %58 oranında artışla 5 milyon tona yükseldiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 10 Ocak 2017 )

CISA: Demir Cevheri Fiyatları Düşüş Eğiliminde

Çin Demir Çelik Birliği’nin (CISA) yayımladığı rapora göre, 31 Aralık itibarıyla Çin limanlarında ithal demir cevheri stokları aylık 3,66 milyon mt ve yıllık 18,31 milyon mt artışla 114,39 milyon mt seviyesine yükseldi. CISA’ya göre, 2016 yılının ocak-kasım döneminde Çin’in pik demir üretimi yıllık 2,36 milyon mt artışla 643 milyon mt olurken, Çin’in demir cevheri ithalatı ise yıllık 78,99 milyon mt artışla 935 milyon mt seviyesinde yer aldı. CISA tarafından yapılan açıklamaya göre, çevre koruma tedbirleri kapsamında Çin, çelik üretim kısıtlamaları uyguluyor ve Çin yeni yılı tatilinin yaklaşmasıyla birlikte demir cevheri talebinin düşmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde, Çin’de demir cevheri fiyatlarının düşüş eğilimine girerek dalgalı bir seyir izlemesi bekleniyor. (SteelOrbis, 10 Ocak 2017 )

Çin’in Hebei Eyaleti, Yeni Çelik Tesislerinin İnşasını Kısıtlayacak

Hebei eyalet hükümetinin, tesislerde yeni çelik ekipmanlarının inşası ile ilgili yeni kuralları yayımladığı, söz konusu kuralların, tesislerin çelik kapasitelerini genişletmelerini kısıtlayacağı haber veriliyor. Yeni kurallar kapsamında firmaların, 1 ton yeni kapasiteye karşılık, 1,25 ton eski kapasitelerini devre dışı bırakmaları gerekeceği ve eyalette revize edilmesi gereken sekiz projenin bulunduğu aktarılıyor. Firmaların tümünün, geçtiğimiz yıl hükümetten kapasite genişletmek için onay aldıkları, ancak mevcut durumda projelerini 1:1,25 oranı kuralına uygun hale getirene kadar inşaatları durdurmak zorunda kaldıkları kaydediliyor. Söz konusu yeni kısıtlamalardan etkilenen Shougang Jingtang Steel, Hebei Shijiazhuang Steel (HBIS’in alt kuruluşu), Tangshan Bohai Steel, Jinan Steel, Taihang Iron & Steel, Yongyang Steel, Xinxing Mould Pipe ve Hebei Tangshan Iron & Steel’in (HBIS’in alt kuruluşu), planlanan ekipmanlarının toplam kapasitesinin 20 milyon ton seviyesinde olduğu vurgulanıyor. (Metal Expert, 13 Ocak 2017 )

Ilva’nın Tunus’taki Varlıkları Satışa Çıkarıldı

İtalya’da yerleşik Ilva’nın, Tunus’ta bulunan çelik firmaları Ilva Maghreb ve Tunisacier’i satışa çıkardığı haber veriliyor. Ayrı ayrı ya da birlikte satışa sunulan Ilva varlıklarına yönelik tekliflerin, 28 Şubat tarihine kadar kabul edileceği ve firmaların satışının yılın ortalarına kadar gerçekleşmesinin beklendiği kaydediliyor. 200.000 ton kapasiteli Tunisacier’in, sıcak daldırma galvanizli sac ve elektrogalvanizli sac üretimi yaptığı, ayrıca firmanın üretiminin tamamının ihraç piyasasına yönelik olduğu ve başta İtalya, İspanya ve Fransa piyasalarına ürün tedarik ettiği bildiriliyor. ( Metal Bulletin, 13 Ocak 2017 )

Yeni Ulusal Çelik Politikası Taslağını Açıklayan Hindistan Çelik Sektörünün Yorumlarını Bekliyor

Hindistan, ulusal çelik üretimini yıllık 300 milyon mt'a çıkarmayı ve 2031 yılına kadar ithal koklaşabilir taş kömürüne olan bağımlılığı %50 azaltmayı hedefleyen yeni Ulusal Çelik Politikası taslağını açıkladı. Çelik sektörü paydaşlarından taslakla ilgili yorumlarını 23 Ocak’a kadar Çelik Bakanlığına iletmeleri istenerek, Ulusal Çelik Politikası taslağı kamuoyuna sunuldu. Taslakta, Hindistan çelik sektörünün hem nicelik hem de nitelik açısından, önemli hammaddelere erişiminin kısıtlı olması ve yerel koklaşabilir taş kömürü tedariğinin sınırlı olması bakımından dezavantajlı olduğuna, bu sebeple pik demir üreticileri ve yüksek fırın işletmecilerinin ciddi derecede koklaşabilir taş kömürü ithalatına bağımlı olduğuna dikkat çekildi. Ülkede kişi başına düşen çelik tüketiminin 61 kg olması ve bunun küresel ortalama olan 208 kg’dan çok daha düşük olması sebebiyle Hint çelik sektörünün önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğu belirtilen taslakta, önerilen yeni çelik politikasının amacının 2030-31 mali yılına kadar kişi başına düşen çelik tüketimini 160 kg’a çıkarmak olduğu vurgulandı. 2015-16 mali yılında Hindistan’ın ham çelik üretimi 89,77 milyon mt oldu. Taslakta, 2015 yılında Hindistan’ın çelik talebinin %5,3 artış gösterdiği ve Hindistan ekonomisinin dünyada çelik talebi artan tek büyük ekonomi olduğu hatırlatılırken, aynı yılda Çin'in çelik talebi %5,4 ve Japonya'nın çelik talebinin %7 düştüğü vurgulandı. ( SteelOrbis, 12 Ocak 2017 )



( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ