Çelik Sektöründe 2017 - 4.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 4.Haftanın Öne Çıkanları

Hindistan’ın Ulusal Çelik Politikası RINL-NMDC Birleşmesi İçin Politik Destek Sağlayacak

Hindistan Çelik Bakanlığı’ndan bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, kesinleşmesi ile birlikte Hindistan’ın Ulusal Çelik Politikası taslağı, demir cevheri üreticisi NMDC Limited’in ve çelik üreticisi Rasthriya Ispat Nigam Limited’in (RINL) birleşmeleri için güçlü politik destek sağlayacak. Söz konusu yetkili, Ulusal Çelik Politikası’nın, devlet tarafından işletilen çelik ve madencilik şirketlerinin temel faaliyetlerine odaklanarak, temel olmayan faaliyetlerini elden çıkarmalarını amaçladığını belirtti. Yetkili yaptığı açıklamasında, devlet tarafından işletilen şirketlerin özel entegre çelik üreticileri ile rekabet etmeleri gerektiğini, küçük nihai kullanıcıların gereksinimlerini karşılamaları gerektiğini ve aynı zamanda küresel çapta da rekabetçi olmak zorunda olduklarını, bu kapsamda, söz konusu şirketlerin temel faaliyetlerine odaklanmaları ve önemli olmayan faaliyetleri ellerinden çıkarmaları konusunda teşvik edileceklerini bildirdi. Bahsi geçen hükümet politikası uyarınca, RINL ve NMDC’nin birleşmesinin, NMDC’nin demir cevheri faaliyetlerine katma değer sağlayacağı ve RINL’in de uzun zamandır devam eden demir cevheri madeni arayışına son vereceği bildirildi. NMDC, Chhattisgarh’taki madenlerinden yıllık ortalama 30 milyon mt demir cevheri üretirken, RINL ise, kendine ait demir cevheri madeni olmadan güney liman kenti Vishakhapatnam’daki yıllık 6,3 milyon mt kapasiteli çelik tesisi işletiyor. ( SteelOrbis, 23 Ocak 2017)

Metalloinvest ve OMK Kütük Tedariki İçin Uzun Dönemli Anlaşma İmzaladı

Dünyanın önde gelen demir cevheri ve sıcak briketlenmiş demir (HBI) üreticilerinden olan Rusya merkezli Metalloinvest, Rus boru üreticisi United Metallurgical Company (OMK) ile kütük tedariki için uzun dönemli anlaşma imzaladığını duyurdu. Tedarik edilecek kütüklerin demir yolu tekerleği üretiminde kullanılacağı bildirildi. Anlaşmaya göre, Metalloinvest’in entegre çelik tesisi Ural Steel’de üretilecek olan 455 mm çapındaki yuvarlak kütükler OMK’nın bağlı kuruluşu Vyksa Steel Works’e sevk edilecek. Anlaşma 2027 yılına kadar devam edecek. ( SteelOrbis, 23 Ocak 2017 )

ThyssenKrupp, Çin’deki Yeni Otomobil Parçası Fabrikasına 32 Milyon Dolar Yatırım Yapacak

Alman şirketler grubu ThyssenKrupp’un, Çin’in Pinghu şehrinde yeni bir otomotiv parçası tesisi inşa etmeyi planladığını açıkladığı haber veriliyor. Firmanın, yeni tesise 32 milyon dolar yatırım yapmayı planladığı belirtiliyor. Tesisin inşasının bu yıl başlayacağı ve 2018 yılında söz konusu tesisin 5 milyon ton otomotiv parçası üretimi yapacağı, ayrıca yani fabrikanın, Avrupa, ABD, Japonya ve Kanada’da orijinal ekipman imalatçılarına ürün tedarik edeceği ifade ediliyor. ( Metal Bulletin, 25 Ocak 2017 )

US Steel Avrupa’daki Yatırımlarını Azaltabilir

US Steel Košice’nin sahibi yakın zaman içinde değişebilir. Slovakya'da 10.000 kişiye istihdam sağlayan US Steel, Slovakya'dan çekilmeyi düşünüyor. US Steel, Košice çelik tesisini 2016 yılının dördüncü çeyreğinde satmak istiyordu, ancak olası Çinli, Çek ve Rus alıcılar, çelik fiyatlarının düşüklüğünü gerekçe göstererek talep edilen fiyatı ödemeyi reddetmişti. Ancak, AB’nin Çin’den ithal çeliğe getirdiği vergilerin ardından çoğu çelik ürününün fiyatı yükselmeye başladığı için Košice çelik tesisinin fiyatı da anlaşma sağlanabilecek bir seviyeye yükselebilir. Ayrıca, Donald Trump’ın vergi indirimlerinde yapmayı vaat ettiği değişikliklerle birlikte US Steel, ABD sınırları içinde büyüme stratejisine yoğunlaşabilir. Trump, ABD'nin kurumlar vergisi oranını %35'ten %15'e düşürme sözü vermişti. Trump, ayrıca, yurtdışında faaliyet gösteren ABD şirketlerine %41 oranında kurumlar vergisi getirmeyi planlıyor. ( SteelOrbis, 25 Ocak 2017 )

Severstal İtalya’daki Bağlı Kuruluşunun Satışı İçin Anlaşma İmzaladı

Rus çelik üreticisi Severstal, İtalya’da bulunan çelik halat üreticisi bağlı kuruluşu Redaelli Tecna S.p.A’nın satışı için Avusturya merkezli Teufelberger Wirerope GmbH ile anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşmanın, şirketin Rusya’daki faaliyetlerine odaklanarak verimliliği artırma stratejisi kapsamında imzalandığı bildirildi. Petrol faaliyetleri, madencilik, teleferik sistemleri ve malzeme taşımacılığı gibi sistemlerde kullanılmak üzere çelik halat üreten Redaelli Tecna’nın 330 çalışanı bulunuyor. Şirket, 2015 yılında 91,7 milyon € gelir elde etti. Anlaşmanın, bu yılın ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. ( SteelOrbis, 25 Ocak 2017 )

Çin, 2016 Yılında 25 Milyon ton Paslanmaz Ham Çelik Üretimi Gerçekleştirdi

Çin Paslanmaz Çelik Konseyi’nin yayımladığı verilere göre, 2016 yılında Çin’in paslanmaz ham çelik üretimi % 15,7 (3,38 milyon ton) gibi rekor bir artış göstererek, 24,94 milyon tona sıçradığı haber veriliyor. 300 serisi paslanmaz ham çelik üretiminin, % 13,22 oranında artışla 12,69 milyon ton ile toplam üretimin yarısını teşkil ettiği, 200 serisi ham çelik üretiminin, %15,65 oranında artışla 7,32 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği ve söz konusu üretimin toplam paslanmaz ham çelik üretiminin % 30’unu oluşturduğu açıklanıyor. Geçtiğimiz yıl Çin’in, % 22,1 oranında yükselişle toplamda 4,85 milyon ton 400 serisi paslanmaz ham çelik üretimi gerçekleştirdiği, buna ek olarak Çin Paslanmaz Çelik Konseyi’nin yayımladığı verilerin, Çin’de görünür paslanmaz çelik tüketiminin %15,7 oranında artışla 18,84 milyon tona ulaştığını gösterdiği kaydediliyor. ( Metal Bulletin, 26 Ocak 2017 )

2016 Yılında, Dünya DRI Üretimi % 8 Oranında Azaldı

Dünya Çelik Derneği verilerine göre, 2016 yılında dünya DRI üretiminin% 7,8 oranında düşüşle, 58,6 milyon tondan 54 milyon tona gerilediği bildiriliyor. 2016 yılında en büyük DRI üreticisi, % 10,1 oranında artışla, 16,01 milyon ton üretim yapan İran olurken, ikinci büyük üretici konumundaki Hindistan’ın üretiminin % 12,2 oranında düşüşle, 14,25 milyon tona gerilediği kaydediliyor. Geçtiğimiz yılın Ocak ayının sonunda 35-37 $/ton aralığında bulunan Hindistan piyasasında DRI fiyatlarının, bugünlerde 227-230 $/ton seviyesinde seyrettiği ifade ediliyor. ( Metal Bulletin, 26 Ocak 2017 )

Hindistan’da Yerleşik Sail, Bhilai Tesisinde Dünyanın En Uzun Rayını Üretmeye Başladı

Hindistan’da yerleşik devlet güdümlü Sail’in, Bhilai çelik tesisinde bulunan yeni Universal Rail Mill’de (URM) ray üretimine başladığı haber veriliyor. Tesise toplamda 1,76 milyon dolar yatırım gerçekleştirildiği ve tesisin açılışının, Çelik Bakanı Shri Birender Singh tarafından yapıldığı aktarılıyor. Yeni tesisin, 130 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun tekli rayını üreteceğini belirten firmanın, yeni tesisin Bhilai’deki mevcut ray üretim kapasitesini artıracağını ve böylece toplam üretim kapasitesinin 2 milyon ton seviyesine yükseleceğini açıkladığı kaydediliyor. ( Metal Bulletin, 26 Ocak 2017 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi