Çelik Sektöründe 2017 - 3.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 3.Haftanın Öne Çıkanları

Tosyalı-Toyo, Baharda Ticari Üretime Başlayacak

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın, Tosyalı-Toyo’nun Mart ya da Nisan ayından ticari üretime geçeceğini açıkladığı ve 2016 yılının Aralık ayında 1,2 milyon ton kapasiteli tesisin test üretimine başladığı haber veriliyor. 650 milyon dolarlık yatırımın, Tosyalı Holding ve Japon kalaylı teneke üreticisi Toyo Kohan’ın 51/49 ortak teşebbüsü olduğu ve Osmaniye’de bulunan söz konusu tesisin, kalaylı teneke, soğuk haddelenmiş, sıcak daldırma galvanizli ve boyalı çelik üreteceği açıklanıyor.

Röportajında tesisin, aynı zamanda Türkiye’nin 500 milyon dolarlık ithalatını ikame edeceğini ifade eden Fuat Tosyalı’nın, Türkiye’nin 250.000-300.000 ton kalaylı teneke ithal ettiğini ve Tosyalı- Toyo’nun, söz konusu talebin tamamını karşılayacağını açıkladığı aktarılıyor.

Buna ek olarak Fuat Tosyalı’nın, Cezayir yatırımındaki DRI tesisinin Mart ayından itibaren kademeli bir şekilde devreye alınacağını dile getirdiği; Cezayir’de yerleşik söz konusu tesisin bünyesinde, 2,5 milyon ton kapasiteli doğrudan indirgenmiş demir (DRI), 1,25 milyon ton kapasiteli elektrik ark ocağı, 900.000 ton kapasiteli inşaat demiri tesisi ve 700.000 ton kapasiteli çubuk ve filmaşin tesisini barındırdığı bildiriliyor. Elektrik ark ocağı ve inşaat demiri tesisinin, 2015 yılında devreye alındığı, filmaşin tesisinin de aynı yıl faaliyete başladığı vurgulanıyor.

İskenderun Körfezi’ndeki Tosyalı Port ve yine İskenderun’da ithal kömüre dayalı 1.300 megavatlık enerji yatırımı ile Tosyalı Holding’in 2017 yılında iki dev yatırımını daha hayata geçireceği kaydediliyor. ( Kallanish, 16 Ocak 2017 )

Yassı Çelikte 'Çin' Sıkıntısı

Yassı çelik alanında yerli ürün oranını yükseltmek adına yapılan yeni yatırımlara karşın bu alanda sürekli artan ithalat yerli firmaları rekabette zorluyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinin (TÇÜD) verilerinden derlenen bilgilere göre, toplam rulo halinde sıcak haddelenmiş sac ithalatı 2011-2015 döneminde yüzde 48 artarak 4 milyon 657 bin tona yükseldi. Rusya 2015 sonu itibarıyla en fazla ithalat yapılan ülke olurken, bu ülkeden yapılan dış alım 5 yılda yüzde 66 artarak 1 milyon 501 bin tona çıktı.

Bu dönemde en önemli artış ise Çin'den yapılan ithalatta gözlendi. Bu ülkeden 2011 yılında sıcak haddelenmiş sac ithalatı yapılmazken 2015'te yapılan ithalat miktarı 520 bin ton oldu. Böylece Çin, Türkiye'nin en fazla ürün ithalatı yaptığı üçüncü ülke konumuna geldi. İthalatta ön plana çıkan ülkelerden Ukrayna'dan ise 2015'te 433 bin ton civarında ürün satın alındı. Bu ülkeden yapılan ithalat 5 yılda yüzde 30 azalmasına karşın Ukrayna, 2015 sonu itibarıyla en fazla ithalat yapılan dördüncü ülke konumuna geldi. Soruşturma talebinin sonucu bekleniyor Sıcak haddelenmiş sac ithalatında yaşanan artış, bu alanda yapılan yerli yatırımları olumsuz etkilerken firmalar, söz konusu ürün ithalatına karşı önlem alınmasını istiyor.

Bu kapsamda, Türkiye'nin önde gelen çelik üreticileri arasında yer alan Çolakoğlu Metalurji, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi, İskenderun Demir ve Çelik ile Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi firmaları, Çin, Rusya ve Ukrayna'dan yapılan ithalata yönelik yaklaşık 6 ay önce yaptıkları damping ve telafi edici vergi soruşturması talebinin sonuçlanmasını bekliyor.

"Haksız rekabetten zarar görüyoruz"

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, dünyadaki kapasite ve arz fazlalığının sonucunda büyüyen dampingli ihracatın yaptığı tahribatın çelik sektörünün göstergelerini olumsuz yönde etkileyeme devam ettiğini söyledi. Son yıllarda çelik ithalatındaki hızlı yükselişin 15 yıl aranın ardından Türkiye'nin net ithalatçı pozisyonuna gelmesine neden olduğunu anlatan Yayan, "Artan dampingli, devlet destekli ve kalitesiz çelik ithalatı, Türk çelik sektörünün üretim ve ihracatını baskı altında tutarken, karşı karşıya kaldığı haksız rekabetten zarar görmesine neden olmaktadır." dedi. Türkiye'nin, piyasasını korumakta geç kalmasının dünyada kendine pazar bulmakta zorlanan dampingli ürünlerin Türkiye'ye yönelmesi sonucunu doğurduğunu belirten Yayan, dampingli ve devlet destekli çelik ithalatına kapatılan her pazarın, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı ithalat tehdidinin boyutunun büyümesine neden olduğunu ifade etti. Yayan, "Dünya çelik üretiminin yarısını yapan ve dünyaya Türkiye'nin toplam çelik üretiminin 4 misli civarında çelik ihraç eden Çin'in, maliyetlerin altında seyreden satış politikaları, dünya genelinde fiyat seviyelerini aşağı çekmekte ve devlet yardımından yararlanamayan Türkiye gibi pazarlardaki üreticileri tahrip etmektedir." değerlendirmesinde bulundu. (AA/Memleket/Haber7/Yeni Akit, 15 Ocak 2017 )

SAIL'e Bağlı Bhilai Steel Plant İlk 130 Metrelik Ray Sevkiyatını Yapacak

Hint çelik üreticisi Steel Authority of India Limited’a bağlı Chhattisgarh eyaleti merkezli Bhilai Steel Plant’ten (BSP) bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, tesis önümüzdeki iki gün içinde ilk 130 metrelik ray sevkiyatını gerçekleştirecek. Geçen yılın kasım ayından bu yana BSP'nin yeni evrensel ray tesisinde (URM) denemeler ve üretim yapıldığını belirten yetkili, hükümet tarafından yönetilen teknik danışmanlık firması RITES’in ilk parti üretim için üretim sürecine yönelik denetlemesini tamamladığını ve tesisten ilk sevkiyatın iki gün içinde yapılacağını açıkladı. Hindistan hükümetine bağlı Indian Railways’in tek ray tedarikçisi olan BSP, yetkilinin tek parça halinde 130 metrelik ray üreten dünyanın ilk tesisi olduğunu iddia ettiği URM'ye 176 milyon $ yatırım yaptı. BSP yetkilisine göre, URM’nin yıllık kapasitesi ilk aşamada 1,2 milyon mt olacak, ardından birkaç yıl içerisinde 7 milyon mt seviyesine çıkarılacak. ( SteelOrbis, 16 Ocak 2017 )

Algerian Qatari Steel, 2018 Yılında Cezayir’in İnşaat Sektörünü Destekleyecek

Cezayir’in, Algerian Qatari Steel’in (AQS), devreye alınmasıyla 2018 yılına kadar inşaat demiri üretiminde yeterlilik sağlamayı hedeflediği, söz konusu durumun ülkedeki inşaat sektörünü güçlendireceği ve sonuç olarak ithalata bağımlılığını azaltacağı haber veriliyor. Algerian Qatari Steel’in Jijel’de bulunan Bellara çelik tesisinin, 2018 yılının Mayıs ayında üretimin ilk safhasına başlayacağı ve sözkonusu safhada tesisin, DRI teknolojisiyle 2 milyon ton uzun mamul, 1.5 milyon ton inşaat demiri ve 500.000 ton filmaşin üretimi yapacağı kaydediliyor. 2018 yılının ikinci yarısında Algerian Qatari Steel’in, ham çelik üretimini 4 milyon ton seviyesine çıkarmasının beklendiği bildiriliyor. Hükümetin inşaat, yol, demiryolu ve havalimanı alt yapılarını kalkındırmayı hedeflediği 5 yıllık yatırım planı (2015-2019) kapsamında Cezayir’de inşaat demirine yönelik talebin sürdürülebilir olacağı, bu nedenle Bellara tesisinin, sözkonusu yeni kalkınma projelerini destekleyeceği ve Cezayir’in giderek artan çelik tüketimine katkıda bulunacağı aktarılıyor. Bunun yanı sıra, iç piyasadaki yeni çelik kaynağının, en büyük tedarikçileri İspanya, İtalya ve Çin olan ithal ürün miktarını azaltacağı, böylece Cezayir’in ithalata bağımlılığının hükümetin politikalarından destek alarak azalacağı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 17 Ocak 2017 )

Hindistan Devlet Projelerinde Yerli Çelik Kullanımını Zorunlu Hale Getirmek İçin Yeni Bir Politika Oluşturuyor

Hindistan Çelik Bakanlığı'ndan bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Hindistan hükümeti, ülkede devlet tarafından finanse edilen tüm altyapı ve inşaat projelerinde yerli çelik kullanımını zorunlu hale getirecek bir politika oluşturmak için çalışma başlattı. Çelik Bakanlığı’nın, hükümet tarafından yapılan altyapı çalışmaları ve inşaat projelerine dahil olan tüm diğer bakanlıklarla görüşmelerini tamamladığını belirten yetkili, ithal çelik ürünleri yerine yerel çelik kullanımını teşvik edecek bir politika oluşturulacağını açıkladı. Hükümetin Hint çelik üreticilerine yardım etmek için uyguladığı ithalat koruma önlemlerinin geçici olduğuna dikkat çeken yetkili, hükümetin uzun vadede yerel çelik üreticilerine sağlayabileceği sürdürülebilir tek korumanın yerel çelik üretimini artıracak bir politika oluşturması olduğunu ve önerilen politikanın bu yönde atılmış bir adım olduğunu açıkladı. (SteelOrbis, 18 Ocak 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ