Çelik Sektöründe 2017 - 11.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 11.Haftanın Öne Çıkanları

Çinli Çelik Üreticileri Şirket Birleşmelerini Artırmaya Hazırlanıyor

Çin’de devlet güdümlü ve özel çelik firmalarının, önümüzdeki yıllarda çelik sanayinde şirket birleşmeleri için hazırlık yapmakta oldukları, Çin’in, en büyük 10 çelik üreticisinin toplam üretimdeki payını, 2016-2020 yılları arasında % 35’den % 60’a yükseltmeyi hedeflediği duyuruluyor. Çin Kamu Varlıkları Denetim ve Yönetim Komisyonu (SASAC) Direktörü Xiao Yaqing’in, basın açıklamasında 2017 yılında çelik, kömür, termal enerji ve ağır ekipman sektörlerinde şirket birleşmelerinin başlıca odak noktası olduğunu açıkladığı kaydediliyor. Finansal kuruluşların, kapasite fazlalığı yaşanan bir sektör olması bakımından çelik sanayiine kredi verme konusunda giderek daha da katı bir tutum sergiledikleri ve bankaların, kapasite kapatma hedeflerine erişememiş olan firmalara sağlanan kredi kolaylıklarını geri çekmeleri yönünde talimat aldıkları bildiriliyor. Jianlong Group Başkanı Zhang Zhixiang’ın, Çin’de toplam yıllık kapasiteleri 100 milyon tonu geçen 300’den fazla çelik üreticisinin faaliyet göstermekte olduğunu ve Jianlong Group’un sanayide şirket birleşmelerini teşvik etmek için yeni bir yatırım fonu kurmaya hazırlandığını açıkladığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 13 Mart 2017 )

Hindistan Çelik Bakanlığı Çelik Tesislerine Daha Ucuz Doğal Gaz Sağlamayı Amaçlıyor

Hindistan hükümetinden üst düzey bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Hindistan Çelik Bakanlığı doğal gaz kullanan küçük ve orta ölçekli doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesislerinin de tek doğal gaz fiyatı politikası kapsamına alınması için diğer bakanlıklarla birlikte çalışıyor. Petrol ve Doğal Gaz Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ilerlediğini belirten yetkili, tek doğal gaz fiyatı politikasının çelik ve ulaşım sektörlerini de kapsayabileceğini belirtti. Gübre imalat sektöründe kullanılan tek doğal gaz fiyatı politikası, daha düşük olan yerli üretim doğal gaz fiyatı ile daha yüksek olan ithal doğal gaz fiyatının ortalamasını alarak, şirketlere söz konusu ortalama fiyat üzerinden yakıt sağlıyor. Böylece, şirketlere tek bir fiyat üzerinden doğal gaz sağlanmış oluyor. Yetkili, çok yakın bir süre içinde benzer bir fiyat politikasının, doğal gaz kullanan çelik tesislerine de sunulacağını açıkladı. Yetkili, ayrıca, çelik sektörüne sunulacak yeni doğal gaz fiyatı düzenlemesinin yeni Ulusal Çelik Politikasının uygulanması açısından çok önemli olduğunu belirtti. Yeni çelik politikası, koklaşabilir taş kömürü ithalatına bağımlı olan yüksek fırınların faaliyetlerinin azaltılmasına alternatif olarak, ülke çapında doğal gaz kullanan çelik üretim tesislerinin teşvik edilmesini planlıyor. ( SteelOrbis, 13 Mart 2017 )

Rus Şirket İskenderun Teknik Üniversitesi İle İşbirliği Yapıyor

Rus MMK Metalurji şirketi İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ile Ar-Ge ve bilimsel işbirliğini geliştirme protokolü imzaladı. MMK Metalurji, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ile Ar-Ge ve Bilimsel İşbirliğini Geliştirme Protokolünü MMK Metalurji CEO'su Denis Kvasov ve İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli imzaladı. MMK Metalurji CEO'su Kvasov, Rektör Dereli'nin nezdinde bu işbirliğinin ortaya çıkmasında emeği geçen tüm İSTE yönetimine teşekkür ederek "MMK Metalurji, Rusya'da yerleşik OJSC MMK Group'un iştirakidir. Ana şirketimiz 85 yıl önce kurulmuş, Rusya'nın en önemli demir çelik üreticilerinden biridir. Rusya'nın Magnitogorsk şehrinde kurulu işletmede taşeronları ile birlikte 50 bin kişi çalışıyor" dedi. Kvasov, MMK'nın 85 yıl önce demir ve çelik üretimine başladığı yıllarda aynı şehirde Magnitogorsk Teknik Üniversitesi'nin de kurulduğunu hatırlattığı konuşmasında şunları söyledi: "Şu anda MMK üst yönetiminde görev almakta olan tüm çalışanlar bu üniversiteden mezun kişilerdir. Bu durumda ana firmamız üniversite ile işbirliğini sürekli canlı ve etkin kılmaktadır. Rusya'daki fabrikamızda kurulun olan teknoloji merkezinde Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları üniversite ile koordinasyon halinde sürdürülüyor. Şu anda imzaladığımız bu protokol ile Türkiye'de de MMK Metalurji olarak başta İSTE olmak üzere üniversiteler ile benzer işbirliğinin sağlanacağına inanıyorum." İSTE Rektörü Dereli ise İSTE olarak yeni kurulan bir üniversite olduklarını, fakat sanayi işbirliğini en öncelikli işlerinden kabul ederek MMK Metalurji ile Ar-Ge ve Bilimsel İşbirliğini Geliştirme Protokolünü imzaladıklarını belirtti. Rektör Dereli, "Bu protokol ile MMK Metalurji ve İSTE'nin birçok ortak projenin gerçekleştirilmesinin önünün açılacağına inanıyorum. MMK Metalurji'nin ana firmasında var olan teknoloji ve Sanayi-Üniversite işbirliği modellerinin Türkiye sanayisine de aktarılmasının gerekiyor" diye konuştu. ( Hürriyet, 11 Mart 2017 )

Çemtaş Kapasite Artışı İçin Çevre İzni Aldı

Bursa merkezli Çemtaş Çelik Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Çemtaş), çelikhane ünitesinde yapılması planlanan elektrik ark ocağı jet brülör sistemi ilavesi ve eski trafonun yenilenerek büyütülmesi projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararına göre ÇED raporu hazırlanmasına gerek bulunmadığının tespit edildiğini duyurdu. Alınan yasal izinler doğrultusunda başlanılacak olan 1,398 milyon € değerindeki proje ile %15 civarında kapasite artışı sağlanması planlanıyor. Şirket, bu sene ocak ayında söz konusu proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan başvurunun kabul edildiğini ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başladığını duyurmuştu. ( SteelOrbis, 15 Mart 2017 )

ArcelorMittal Zenica Dünyanın İlk Hibrit Filtre Sistemini Kurdu

Lüksemburg merkezli çelik üreticisi ArcelorMittal, Bosna Hersek merkezli bağlı kuruluşu ArcelorMittal Zenica’nın, 12,4 milyon € değerindeki yatırım programı kapsamında, dünyanın ilk hibrit filtresini kurduğunu duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, ArcelorMittal Zenica’nın sinter tesisinde kurulan hibrit filtre için toplam 3 milyon € yatırım yapıldı. Söz konusu filtre teknolojisinin toz salımını önemli derecede azaltarak Avrupa Birliği limiti olan 20 mg/Nm3’ün altına düşüreceği belirtildi. ArcelorMittal Zenica, aynı zamanda diğer sinter tesisine de aynı filtre sisteminin kurulmasını planlıyor. Bununla birlikte, ArcelorMittal Zenica’nın yıllık kangal inşaat demiri üretimi kapasitesinin 300.000 mt’dan 320.000 mt’a yükseltilmesi için de 5,2 milyon € yatırım yapıldığını ve bu yatırım sayesinde ürünlerin kalitesinin artırılarak, depolama ve sevkiyat gibi işlemlerin de kolaylaştırılacağı bildirildi. ( SteelOrbis, 15 Mart 2017 )

Primetals Technologies, Çemtaş’ın Elektrik Ark Ocağını Yenileyecek

Çemtaş’ın, Bursa’da yerleşik tesisindeki elektrik ark ocağının yenilenmesi için ekipman tedarikçisi Primetals Technologies ile irtibata geçtiği haber veriliyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 9/26 1.4 milyon € (1.5 milyon dolar) değerindeki projenin, çelikhane ünitesinde elektrik ark ocağına jet brülör sistemi ilavesini ve trafonun yenilenerek kapasitesinin büyütülmesini kapsadığı belirtiliyor. Ekipmanların 2017 yılının üçüncü çeyreğinde devreye alınmasının planlandığı, buna ek olarak bu hafta Çemtaş’ın, kapasite artışı için çevre izni aldığı ve alınan sözkonusu yasal izinler çerçevesinde kapasitesini % 15 oranında artırabileceği kaydediliyor. ( Kallanish, 17 Mart 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ