Çelik Sektöründe 2017 - 9.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 9.Haftanın Öne Çıkanları

Kardemir Daha Büyük Ebatlarda Kütük Üretecek

Uzun çelik üreticisi Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Kardemir), şirketin hem kendi kütük ihtiyacının hem de aldığı kütük siparişlerinin etkin bir şekilde karşılanabilmesi amacıyla SDM1 No’lu makinesinin kütük ebatlarının 130x130 mm’den 150x150 mm’ye dönüştürülmesini planladığını duyurdu. Şirket, bu dönüşüm ile çelik üretim kapasitesinin artmasını hedefliyor. Söz konusu değişikliğin 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren yapılması planlanıyor. ( SteelOrbis, 27 Şubat 2017 )

ArcelorMittal ve Votorantim Brezilya'daki Uzun Çelik Faaliyetlerini Birleştirecek

Brezilyalı çelik üreticileri ArcelorMittal Brazil ve Votorantim Siderurgia, ülkedeki uzun çelik faaliyetlerini birleştireceklerini açıkladı. Anlaşma şartlarına göre, Votorantim Siderurgia'nın Brezilya'daki varlıkları ArcelorMittal Brazil’in portföyünün bir parçası olacak. ArcelorMittal Brazil, Votorantim'in Arjantin'deki (Acerbrag) ve Kolombiya'daki (Acerias Paz del Rio) tesislerinin anlaşmaya dahil edilmediğini belirtti. ArcelorMittal Brazil, iki şirketin faaliyetlerinin birleşmesiyle yıllık ham çelik üretim kapasitesi 5,6 milyon mt ve yıllık haddeleme kapasitesi 5,4 milyon mt olan bir uzun çelik üreticisi ortaya çıkacağını açıkladı. İki şirketin birleşen portföyü, ArcelorMittal'im Monlevade, Cariacica, Juiz de Fora, Piracicaba ve Itauna şehirlerindeki tesislerini ve Votorantim Siderurgia’nın Barra Mansa ve Resende'deki tesisleri ile şirketin Sitrel'deki ortaklığını içerecek. Anlaşmanın Brezilya’nın tekelcilik karşıtı kurumu Cade tarafından onaylanması gerekiyor. Anlaşma onaylanana kadar, ArcelorMittal Brazil ve Votorantim Siderurgia ayrı ve bağımsız şirketler olarak faaliyet göstermeye devam edecek. ( SteelOrbis, 27 Şubat 2017 )

SSAB Çelik Sektöründe CO2 Salımının Azaltılması İçin İsveç Enerji Ajansı’ndan Destek Aldı

İsveçli vasıflı çelik üreticisi SSAB, İsveçli demir cevheri üreticisi LKAB ve İsveçli elektrik şirketi Vattenfall ile çelik sektöründe karbondioksit salımını azaltmak için kurduğu inisiyatifin İsveç Enerji Ajansı’ndan, dört yıllık bir araştırma projesi için 102 milyon SEK (11,3 milyon $) değerinde destek aldığını duyurdu. Söz konusu araştırma projesi kapsamında, fosil yakıtsız pelet imalatı, hidrojen bazlı doğrudan indirgeme ve elektrikli ark ocaklarında sünger demir kullanımı gibi süreçlerin ve aynı zamanda hidrojen imalatı ve depolanması için elektrik güç kaynağı sağlanması gibi konuların inceleneceği bildirildi. Bununla birlikte, SSAB, LKAB ve Vattenfall, söz konusu inisiyatifin geliştirilmesi bu sene bahar döneminde ortaklık kurmaya karar verdi. İsveç çelik sektöründe karbondioksit probleminin çözülmesi için bir araya gelen SSAB, LKAB ve Vattenfall, söz konusu inisiyatifi geçen sene bahar döneminde kurmuştu. Üç şirket bu projeyle, kömür ve kok yakan yüksek fırınlara dayalı mevcut üretim şekli yerine hidrojen kullanarak karbondioksit yerine su yayan bir üretim süreci geliştirmeyi amaçlıyor.  SteelOrbis, 28 Şubat 2017 )

İran’ın Yıllık Çelik Üretimi 18.5 Milyon Ton Seviyesine Ulaşacak

Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Jafar Sarqini’nin, mevcut İran takvim yılının sonunda (20 Mart 2017) İran’ın yıllık ham çelik üretiminin 18,5 milyon ton seviyesine ulaşmasının öngörüldüğünü açıkladığı duyuruluyor. Geçtiğimiz İran takvim yılında ülkenin ham çelik üretiminin 16,7 milyon ton, bir önceki takvim yılında ise 16,8 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği belirtiliyor. İran’ın, Görünüm Planı uyarınca Mart 2025-Mart 2026 döneminde toplam ham çelik üretimini 55 milyon ton, ihracatını ise 20-25 milyon ton seviyesine yükseltmeyi hedeflediği ifade ediliyor. Dünya Çelik Derneği’nin verilerine göre İran’ın, geçtiğimiz yıl 2015 yılındaki seviyelere kıyasla % 11 oranında artış göstererek 17,8 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdiği vurgulanıyor. ( Steel Guru, 01 Mart 2017 )

ArcelorMittal Kryviy Rih Yeni 6 No’lu Kok Fırını Bataryasında Sıcak Test Aşamasına Geçti

Küresel çelik üreticisi ArcelorMittal'e bağlı Ukrayna merkezli ArcelorMittal Kryviy Rih, yeni 6 No’lu kok fırını bataryasında sıcak test aşamasına geçtiğini duyurdu. Söz konusu kok fırını bataryası için 128 milyon $ yatırım yaptığını ifade eden ArcelorMittal Kryviy Rih, bu sene tamamlanması planlanan 5 No’lu kok fırını bataryası için yapılan yatırımla birlikte toplam 170 milyon $ yatırım yapılacağını belirtti. Yeni kok fırını bataryası ile şirket kurum içi kok ve kok gazı üretimini artırarak dışarıdan kok ve doğal gaz alımını azaltmayı hedefliyor. Bununla birlikte şirket, 6 ve 5 No’lu kok fırını bataryalarına uygulanan çeşitli çevresel sistemler sayesinde zararlı gaz salımını da azaltmayı amaçlıyor. ( SteelOrbis, 01 Mart 2017 )

Gazi Metal’in Karasu Yatırımı 1 Milyar Doları Bulacak

Gazi Metal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gazioğlu, Karasu tesisleri için bugüne kadar 300 milyon dolar harcadıklarını, toplam yatırım tutarının ise 1 milyar dolar olarak planlandığını söyledi. Karasu tesisleri için uzun vadeli yatırım planları olduğunu vurgulayan Gazioğlu, "Yatırımlarımızı 3 faz olarak planladık. Bu sene için sadece tavlama fırınlarının kapasitesini artırarak 250 bin tondan 400 bin tona çıkaracağız. Fabrikada bir de çelik servis merkezi kuracağız. 2018 ve 2019’da ise galvaniz hatları yatırımı planlıyoruz" dedi. Karasu tesislerinin Türkiye’nin en modern ve teknolojik olarak geliştirilmiş soğuk saç haddeleme tesisi olduğuna da dikkat çeken Gazioğlu, “2016’da üretimlerimizin yüzde 37’sini ihraç ettik. Bu sene yüzde 65’ini ihraç etmeyi hedefliyoruz. Yurtdışı pazarı bizim için daha aktif. Bu nedenle fabrika sahamızda bir gümrükleme birimi de kurmayı planlıyoruz" dedi. ( Dünya, 02 Mart 2017  )

Güney Koreli İşadamlarından KBÜ’ye Ziyaret

Karabük Üniversitesi (KBÜ), dünyanın en büyük demir çelik üreticisi Güney Kore merkezli Pohang Demir Çelik Şirketi (POSCO) ve ona bağlı Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (POSTECH) arasındaki başarılı iş birliği modelinin Karabük’te uygulanabilmesi için düğmeye bastı. Güney Kore’den uluslararası çeşitli firmaların üst düzey yöneticileri Karabük Üniversitesi Rektörü Polat’ı makamında ziyaret ederek üniversite ile ilgili genel bilgilerin yanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri konusunda bilgiler aldı. Yapılan görüşmede dünya demir çelik devi Pohang Demir Çelik Şirketi (POSCO) ile ona bağlı Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasındaki üniversite-sanayi iş birliği modelinin Karabük Üniversitesi ve Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) üzerinde uygulanabilirliği konuşuldu. Polat, ziyarette yaptığı konuşmada, önümüzdeki aylarda Güney Kore’ye bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladıklarını, Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (POSTECH) gibi bazı önde gelen üniversiteler ile değişim programlarının yanında çeşitli alanlarda iş birliği yapılabileceğini belirtti. Ziyaret sonrası Güney Kore heyeti, KBÜ Demir Çelik Enstitüsü’nü gezdi. ( Karabüknethaber / Milliyet, 02 Mart 2017 )

CBSteel Mozambik’te Kok Tesisi İnşa Edecek

Çinli CBSteel, Brezilya’ya koklaşabilir taş kömürü ihraç etmek amacıyla Nacala, Mozambik'te bir kok tesisi inşa etmek için 1,4 milyar $ yatırım yapmayı planlıyor. Medyada yer alan bilgilere göre, China Brasil Xinnenghuan International Investment (CBSteel), Mozambik Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (MIC) ile mutabakat anlaşmazı imzaladı. CBSteel başkanı Zhang Shengsheng, Nacala tesisinin inşaatının Çin hükümeti tarafından finanse edileceğini ve bir yıl süreceğini açıkladı. Daha önce Brezilya'nın Maranhao eyaletinde bir tesis kurmayı planladığını açıklayan CBSteel, Nacala tesisinden Brezilya'ya 4 milyon mt kömür ihraç etmeyi bekliyor. Basına yansıyan bilgilere göre, CBSteel, geçen yıl aralık ayında Maranhao eyaletine kurulacak olan tesisin inşasına başladı. ( Steel Orbis, 02 Mart 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ